Guvernul de la Bucuresti a adoptat de curand proiectul de hotarare pentru stabilirea salariului minim brut pe tara incepand cu 2019.
Cu toate ca a promis ca atat angajatii cu peste 15 ani vechime, cat si cei cu studii superioare primesc de la 1 ianuarie un salariu minim brut de 2.350 de lei, acum Executivul s-a razgandit. De aceasta majorare beneficiaza doar cea de-a doua categorie. Pentru cei cu vechime de peste 15 ani, salariul minim brut va fi tot 2.080 lei.
Citeste si: Ministrul Muncii explica de ce angajatii cu vechime nu beneficiaza de majorarea salariului minim la 2.350 leiNu toti angajatii cu studii superioare primesc un salariu minim de 2.350 de lei. Ce conditii trebuie sa indeplineasca
Dar cum sta Romania la acest capitol comparativ cu celelalte state UE?
Cea mai recenta analiza la nivel european este din iulie 2018, cand salariul minim in Romania era de 1.900 de lei brut, echivalentul a 407 euro.
Astfel, potrivit Eurostat, 22 din cele 28 de state membre acorda un salariu minim national. Exceptii fac Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda si Suedia.
Nominal, sume mai mici decat la noi se gasesc in Bulgaria (261 de euro) si Lituania (400 de euro) . Suntem urmati de:
Ungaria - 418 de euroLetonia - 430 de euroCroatia - 465 de euroCehia - 468 de euroSlovacia si Polonia - 480 de euro
Sursa: Eurostat
Dar iata ca, la 1 ianuarie 2019, dupa majorarea la 2.080 de lei (echivalentul a 448 de euro), salariul minim pe economie din Romania il va... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 00:00
Guvernul ia in calcul majorarea salariului minim pe economie inca de la 1 noiembrie 2018, in loc de 1 ianuarie 2019, cum este prevazut in programul de guvernare. Asta desi mediul de afaceri a atras atentia ca masura aduce prejudicii importante atat angajatilor, cat si angajatorilor.
Profesorul de economie Cristian Paun a elaborat o lista cu 10 motive care arata de ce nu este bine ca salariul minim sa creasca. Astfel, somajul va creste puternic, competitivitatea si eficienta afacerilor vor fi afectate, vor creste importurile si exista riscul unui faliment masiv in economie, scrie Cristian Paun pe Facebook.
" 1. Salariul minim este un cost minim pe care il platesc taman cei care conteaza cel mai mult economic - antreprenorii (cei care descopera un dezechilibru, il valorifica angajandu-se in productie si schimburi voluntare, alocand resurse in conditii de incertitudine pe care si-o asuma in integralitatea sa);
2. Salariul minim este o bariera de intrare pe piata a celor care ofera munca (din moment ce pretul devine impus si prohibitiv), mai ales a unora defavorizati: cei tineri fara experienta, cei care vor sa schimbe domeniul de activitate, dar inca nu au specializare, cei care sunt in varsta aproape de pensionare, cei cu educatie nu prea avansata care adauga prea putina valoare economica prin munca lor;
3. Salariul minim este un cost care afecteaza eficienta, competitivitatea si profitabilitatea afacerilor. Acest cost poate fi suportat partial de antreprenori... mai mult
Marti, 23 Octombrie 2018, ora 12:52
Zeci de mii de romani ar putea sa isi piarda locul de munca, iar munca la negru va lua amploare - acestea sunt doar doua dintre efectele negative ale majorarii salariului minim brut pe economie, atrag atentia reprezentantii mediului de afaceri.
Anuntul facut de ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, sambata, ca salariul minim pe economie ar putea creste de la 1 noiembrie 2018, nu de la 1 ianuarie 2019, cum fusese anuntat initial, a dat fiori patronilor si a stranit reactii vehemente din partea analistilor.
Este firesc ca aceasta modificare sa nu intereseze Guvernul la nivel de efecte pe termen scurt, pentru ca majorarile vor fi suportate de patroni, nu de la buget, unde se spera ca vor intra, de fapt, bani mai multi din impozite. Pe termen mediu si lung, insa, decizia guvernului Dancila va aduce prejudicii importante atat salariatilor, cat si mediului de afaceri si bugetului de stat.
Mai mult, cu toate ca in ziua de salariu, portofelul celor care sunt platiti cu salariul minim (potrivit statisticlor, aproape jumatate dintre salariatii din Romania) va fi mai plin, in momentul in care vor merge la cumparaturi sau isi vor plati facturile vor constata ca majorarea este practic anulata de inflatie. Istoria ne-a arata ca majorarile artificiale de salarii, fara o baza solida de productivitate, genereaza cresterea generalizata a preturilor, iar inflatia musca din puterea de cumparare a fiecaruia dintre noi.
In plus, dupa majorarea salariului minim, este de asteptat o... mai mult
Duminica, 21 Octombrie 2018, ora 12:37
Cresterea salariului minim brut pe economie de la 1.450 la 1.900 de lei la inceputul anului 2018 pare a fi mai mult o masura electorala decat una care sa vina in ajutorul dezvoltarii tarii noastre.
Primul semnal de alarma a venit din discursul ministrului Muncii, Lia Olguta Vasilescu. Si nu a fost vorba de ceve ce a zis, ci mai degraba de ce a omis sa spuna.
Ne referim la faptul ca oficialul nu a precizat, atunci cand a anuntat marirea salariului minim, daca Guvernul a facut un studiu de impact in acest sens.
"Va propunem o hotarare de guvern intr-o prima citire prin care salariul minim brut pe tara sa creasca la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018, astfel incat salariile romanilor sa nu fie afectate de intoarcerea sarcinii fiscale. Suma este aferenta salariului prevazut in programul de guvernare, care era de 1.550 de lei de la 1 ianuarie 2018", a spus Vasilescu, pe 26 octombrie.
De asemenea, pe site-ul ministerului, exista un singur comunicat de presa care face referire la marirea salariului minim, in care doar se anunta ca Guvernul a luat act de aceasta propunere.
Nici macar nota de fundamentare a proiectului de lege nu mentioneaza existenta unui studiu de impact.
Pentru a vedea care va fi impactul, Ziare.com a facut o analiza a efectelor ce deriva din aplicarea acestei masuri.
Citeste si: Majorarea salariului minim: Cresc amenzile, plata zilierilor si contributiile la sanatate pentru romanii neasigurati
Reamintim ca deocamdata este doar un proiect... mai mult
Duminica, 05 Noiembrie 2017, ora 14:05
3Majorarea salariului minim brut de la 1 ianuarie 2018 la 1.900 de lei, masura anuntata de curand de ministrul Muncii, va duce la cresterea amenzilor de circulatie, dar va avea si alte efecte pentru romani.
Valoarea punctul de amenda se calculeaza in functie de salariul minim. Mai exact, reprezinta 10% din acesta.
Daca va fi adoptata masura, dupa majorarea salariului minim de la 1.450 la 1.900 de lei, punctul de amenda va creste anul viitor de la 145 la 190 de lei.
Drept urmare, amenzile vor avea o valoare minima de 380 de lei si pot ajunge chiar si la 19.000 de lei.
Codul Rutier grupeaza sanctiunile, aproape 170 la numar, in patru clase (aplicabile persoanelor fizice) si o a cincea destinata exclusiv persoanelor juridice, pentru care amenzile, dupa majorarea de salariu anuntata, ar urma sa fie:
Clasa I: 2 sau 3 puncte, adica amenzi de 380, respectiv 570 de leiClasa II: 4 sau 5 puncte, adica amenzi de 760, respectiv 950 de leiClasa III: 6,7 sau 8 puncte, adica amenzi de 1.140, 1.330, respectiv 1.520 de leiClasa IV: intre 9 si 20 de puncte, adica amenzi cuprinse intre 1.710 si 3.800 de leiClasa V: intre 21 si 100 de puncte, adica amenzi cuprinse intre 3.990 si 19.000 de lei
Persoanele fara venituri ar urma sa plateasca o contributie la sanatate mai mare
Contributia la sanatate pentru romanii fara venituri se aplica in proportie de 5,5% din salariului minim brut pe economie sau 5,5% la valoarea a 7 salarii minime pe economie.
Majorarea salariului minim... mai mult
Sambata, 28 Octombrie 2017, ora 13:28
Painea s-ar putea scumpi cu pana la 10% in aceasta perioada, din cauza cresterii preturilor la grau si faina, dar si a costurilor cu forta de munca odata cu majorarea salariului minim la 1.450 de lei, a declarat presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase - ROMPAN, Aurel Popescu.
"Sunt premise pentru ca pretul painii sa mai creasca in aceasta perioada, motivat de patru elemente.
In primul rand, pretul graului a crescut de la 1 martie cu 7-8 procente in contextul cererii mari de grau la export, iar prin acest export se diminueaza si cantitatea de grau care ne ramane la dispozitie.
In al doilea rand, este vorba de cresterea costului cu forta de munca prin majorarea salariului minim la 1.450 de lei, dar corelat au crescut si salariile celorlalti angajati, care nu erau pe minim si este o crestere semnificativa. Noi suntem de acord cu ea, pentru ca oamenii trebuie sa castige mai bine si forta de munca calificata sa ramana in tara, dar ne costa si atunci trebuie sa o prindem in pretul produsului finit.
De asemenea, trebuie sa recunoastem ca si energia si combustibilul si gazele naturale sunt mai scumpe decat anul trecut. In procente, pot sa va spun ca ar fi vorba de o crestere de pana la 10% sau in jur de 10 bani la o paine", a precizat seful ROMPAN.
Potrivit sursei citate, in prezent, pretul graului este situat intre 780 si 800 de lei pe tona adus la moara, in crestere cu circa 10% fata de aceeasi perioada a anului... mai mult
Joi, 06 Aprilie 2017, ora 13:49
In jur de 1,1 milioane de romani primesc o veste buna de Paste, avand in vedere ca salariul minim pe economie creste de la 1 mai, de la 1.050 lei brut la 1.250 lei brut. Insa masura va aduce costuri mai mari pentru unii angajatori, iar cei mai afectati vor fi cei care folosesc mana de lucru necalificata.
"Ma astept ca angajatorii care au angajati cu salarii mari sa nu majoreze salariile la toata lumea. In mod evident, angajatorii trebuie sa se conformeze cu aceasta lege.
Istoria a aratat ca odata cu cresterea salariului minim printr-o lege, vor creste si numarul de angajati cu salarii minime, ceea ce inseamna ca cei care au salariul in jur de 1.250 lei sa nu beneficieze neaparat de o crestere salariala", a spus Madalina Racovitan, partener Consultanta Fiscala in cadrul firmei de audit si consultanta fiscala KPMG.
Salariul minim creste de la 1 mai: Cat vor plati in plus angajatorii si ce risca ...citeste mai departe despre "Salariul minim creste de la 1 mai - Care vor fi cei mai afectati angajatori" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 01 Mai 2016, ora 19:16
Peste trei sferturi dintre firmele care au participat la un sondaj realizat de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) considera ca o crestere a salariului minim pe economie incepand cu 1 ianuarie 2016 va crea dificultati companiei.
Cercetarea de piata a avut loc in perioada 4-7 decembrie, informeaza un comunicat remis Ziare.com.
Astfel, in urma sondajului realizat, 76% dintre cei chestionati considera ca o crestere a salariului minim pe economie incepand cu 1 ianuarie 2016 va crea dificultati intreprinderii, 62% au fost de parere ca o crestere a salariului minim pe economie va avea ca principal efect disponibilizarea unor salariati si 84% au afirmat ca vor exista si efecte asupra grilei de salarizare la nivelul intreprinderii (pentru toti salariatii).
Ministrul Finantelor, despre salariul minim: Nu spunem ca va fi o crestere sau ca nu va fi o crestere
De asemenea, intrebati ce masura considera ca sunt necesare a fi luate pentru ...citeste mai departe despre "Ce efecte va avea cresterea salariului minim: Disponibilizari, dificultati pentru firme si taieri de lefuri" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Decembrie 2015, ora 19:12
Mai multe sindicate, in frunte cu Cartel Alfa, i-au cerut premierului Dacian Ciolos sa revina asupra deciziei de a ingheta salariul minim anul viitor.
"Ati ajuns in functie pe ideea unei nou tip de guvernare, deschis dialogului social. Noi nu credem intr-o decizie administrativa nejustificata si care nu tine de competentele ministrului de Finante, ci ale ministerului Muncii, luata fara utilizarea prevederilor legale", se arata in scrisoarea adresata sefului Guvernului remisa Ziare.com.
Sindicatele semnatare sunt Cartel Alfa, C.N.S.L.R. Fratia, Blocul National Sindical, C.S.D.R. si C.S.N. Meridian.
Reprezentantii acestora sustin ca au aflat "cu surprindere" de inghetarea salariului minim garantat in plata de la 1 ianuarie 2016 si au cerut Guvernului sa se razgandeasca, aducand si cateva argumente in acest sens.
Creste salariul minim - care sunt efectele
Cresterea economica trebuie sa fie distribuita echitabil tuturor: "Acest lucru nu se reflecta in masurile adoptate prin ...citeste mai departe despre "Sindicatele ii cer lui Ciolos sa creasca salariul minim de la 1 ianuarie 2016: Acuzatii de discriminare" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Decembrie 2015, ora 13:04