Guvernul de la Bucuresti a adoptat de curand proiectul de hotarare pentru stabilirea salariului minim brut pe tara incepand cu 2019.
Cu toate ca a promis ca atat angajatii cu peste 15 ani vechime, cat si cei cu studii superioare primesc de la 1 ianuarie un salariu minim brut de 2.350 de lei, acum Executivul s-a razgandit. De aceasta majorare beneficiaza doar cea de-a doua categorie. Pentru cei cu vechime de peste 15 ani, salariul minim brut va fi tot 2.080 lei.
Citeste si: Ministrul Muncii explica de ce angajatii cu vechime nu beneficiaza de majorarea salariului minim la 2.350 leiNu toti angajatii cu studii superioare primesc un salariu minim de 2.350 de lei. Ce conditii trebuie sa indeplineasca
Dar cum sta Romania la acest capitol comparativ cu celelalte state UE?
Cea mai recenta analiza la nivel european este din iulie 2018, cand salariul minim in Romania era de 1.900 de lei brut, echivalentul a 407 euro.
Astfel, potrivit Eurostat, 22 din cele 28 de state membre acorda un salariu minim national. Exceptii fac Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda si Suedia.
Nominal, sume mai mici decat la noi se gasesc in Bulgaria (261 de euro) si Lituania (400 de euro) . Suntem urmati de:
Ungaria - 418 de euroLetonia - 430 de euroCroatia - 465 de euroCehia - 468 de euroSlovacia si Polonia - 480 de euro
Sursa: Eurostat
Dar iata ca, la 1 ianuarie 2019, dupa majorarea la 2.080 de lei (echivalentul a 448 de euro), salariul minim pe economie din Romania il va... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2018, ora 00:00
In afara de faimoasa OUG 13, in Romania, anul 2017 sta sub semnul cresterii salariului minim, a lefurilor bugetarilor si a pensiilor.
Cel mai folosit argument este ca cei de la conducere vor ca si populatia sa simta ca traieste in bunastare, iar evolutia pozitiva a economiei sa nu se vada doar pe hartie.
Doar ca nu prea se vorbeste despre un aspect important: euro a depasit de ceva vreme pragul psihologic de 4,5 lei/unitate si nu prea da semne ca va cobori prea curand sub acest nivel.
Iar acest lucru cam da lucrurile peste cap pentru ca realitatea este ca puterea noastra de cumparare scade odata cu aprecierea monedei unice.
Laurentiu Rosoiu, analist economic, a explicat pentru Ziare.com efectele pe care le are avansul euro din ultima vreme asupra vietii noastre.
Evolutie si cauze
Deprecierea leului in fata euro vine ca rezultat al unui cumul de factori ce tin atat de planul intern cat si de cel extern, atat de ordin fundamental cat si de ordin tehnic, respectiv fiind rezultatul unor evolutii specifice pietelor financiare.
In aceste conditii, cursul euro a depasit in aceasta perioada pragul de 4,5 lei/unitate pentru prima oara dupa august 2012. Dupa cum se poate observa in graficul de mai jos - care releva evolutia lunara a cursului euro-leu in perioada 2004-2017 - leul a avut mai multe perioade in care a "incercat" depasirea pragului de 4,5 lei/unitate, dar fara succes.
Laurentiu Rosoiu arata ca era oarecum previzibil ca euro sa depaseasca... mai mult
Marti, 11 Aprilie 2017, ora 08:10
Euro s-a apreciat considerabil in ultima perioada, iar volatilitatea cursului e determinata atat de factori externi, cat si interni. Insa ce efect are cresterea cotatiei monedei unice asupra celor care vor sa-si ia o locuinta, care au credite in valuta si celor care vor sa calatoreasca?
Dragos Nichifor, director financiar la firma de brokeraj Bayer Credit, a explicat pentru Ziare.com ca pretul efectiv de vanzare in imobiliare este cel la care se face tranzactia finala.
"De cele mai multe ori, cand se face un antecontract, pretul chiar daca este stabilit in euro, daca apare finantare bancara, vanzatorul accepta plata in lei la cursul BNR din ziua tranzactiei. Astfel, cursul chiar daca este mare astazi, pentru cumparator va conta ce curs va fi peste o luna - doua, adica atunci cand va ajunge sa faca efectiv tranzactia. Aceeasi situatie este si in momentul in care vanzatorul doreste incasarea pretului in euro. Conteaza cat va fi cursul la momentul efectiv al tranzactiei", a punctat acesta.
Euro a ajuns atat de mare si din cauza Guvernului. Un profesor la ASE explica de ce
Daca, totusi, pretul se stabileste in euro, dar si in lei la cursul antecontractului, atunci pretul in lei este mai mare cu aprox 2 - 3% fata de cursul mediu cu care ne-am obisnuit in anii anteriori. "Aceasta diferenta o suporta cumparatorul si, practic, vanzatorul obtine un pret mai bun in lei datorita unui curs ce il avantajeaza", a mai spus Dragos Nichifor.
Cu toate ca euro a ajuns la cote... mai mult
Miercuri, 29 Martie 2017, ora 09:17
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, aprecieaza ca, in momentul de fata, cursul valutar este unul echilibrat si se situeaza intr-o zona care nu ne ridica probleme, fiind sustinut de interventiile institutiei. Insa ar trebui sa dea frau liber leului sa se deprecieze?
La prezentarea raportului privind inflatia, Isarescu a tras mai multe concluzii. El a anuntat ca dobanzile mai mari suportate de stat si de clientii bancilor in ultimele luni au fost costul platit pentru apararea leului de catre banca centrala si ca BNR ramane atenta la miscarile cursului de schimb, pe care incearca sa-l mentina intr-o zona de echilibru.
Citeste mai multe despre Ar trebui BNR sa permita un leu mai slab? Care sunt capcanele pe Ziare.com. mai mult
Luni, 11 Februarie 2013, ora 09:56
Adoptarea euro, chiar daca nu este posibila in momentul de fata, reprezinta un obiectiv ce are capacitatea de a impulsiona afacerile si investitiile pe plan local, a declarat Claudiu Doltu, Secretar de Stat in ministerul Finantelor, in cadrul reuniunii Consiliului ECOFIN, de la Bruxelles.
"Asumarea indeplinirii criteriilor tehnice pentru adoptarea euro - chiar si fara a vorbi in acest moment de o decizie politica privind adoptarea monedei unice - ar genera semnale de clarificare pentru investitori, pentru mediul de afaceri in general. Imbunatatirea sentimentului pietei si al oamenilor, privind directia in care merge Romania ar putea contribui substantial la cresterea afacerilor si a investitiilor", a declrata Claudiu Doltu.
Secretarul de Stat a declarat ca guvernul urmareste cu atentie si participa la discutiile care privesc evolutiile institutionale din zona euro.
"Cu sau fara decizia politica privind euro, inflatia in Romania trebuie sa continue sa scada spre nivelul apropiat de cel din tarile din zona euro cu cele mai bune performante, deficitul bugetar trebuie sa ramana sub 3% din PIB, datoria publica trebuie sa ramana sub 60% din PIB, ratele dobanzii trebuie sa se apropie de nivelul de referinta din zona euro, iar fluctuatiile cursului de schimb trebuie sa fie reduse", a precizat Doltu.
Claudiu Doltu remarca faptul ca societatea romaneasca este favorabila asumarii unui astfel de proiect.
"Oamenii isi evalueaza deja activele in euro, tin evidenta... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 16:22
Chiar daca deprecierea euro pare o solutie facila pentru iesirea UE din criza, acest lucru nu este posibil deoarece nu va fi permis niciodata de statele puternice, precum SUA sau Japonia.
Scaderea euro in raport cu restul valutelor de referinta de pe piata este o idee din ce in ce mai vehiculata atat in lume, cat si in Romania. Aceasta manevra ar face pietele europene cu probleme, precum Spania si Italia, mai competitive si ar duce per ansambu la revenirea economica a zonei euro.
Dupa parerea lui Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), aceasta este singura solutie fezabila pentru criza din zona euro.
"Deprecierea monedei euro va stimula intreaga zona euro fata de restul lumii si va ajuta tarile mai putin performante din zona euro, prin efectele de amploare pe care le-ar implica. Aceasta nu este o solutie pe termen lung, dar ar da timpul necesar pentru luarea unor masuri care sa duca la cresterea productivitatii muncii", a spus Croitoru.
Insa Daniel Daianu, profesor la SNSPA si fost ministru al Finantelor, spune ca acest lucru este imposibil, deoarece aceasta nu reprezinta o masura de control de care Europa sa dispuna dupa bunul plac, ci are nevoie de acceptul marilor puteri ale lumii.
"In primul rand, aceasta masura nu poate sa functioneze deoarece euro nu poate fi depreciat cum vrea Europa, ci cum vor si altii. Scopul si rezultatul acestei masuri ar fi cresterea competitivitatii UE, iar Germania ar ajunge o putere... mai mult
Joi, 12 Aprilie 2012, ora 12:35
Presedintele Traian Basescu sustine ca Romania va avea de suferit, daca zona euro intra in recesiune. Analistul financiar Mircea Cosea considera anuntul facut de seful statului "panicar", in timp ce consultantul Aurelian Dochia spune ca primele consecinte vor fi la nivelul bugetului public.
In opinia analistului financiar Mircea Cosea, "se intampla niste lucruri foarte curioase", iar anuntul pe care il face Traian Basescu "intr-o maniera panicara" este aproape neavenit, pentru ca in perioada guvernarii Boc si in perioada mandatului sau trebuia sa se faca o reforma structurala.
Mircea Cosea spune ca anuntul facut de Traian Basescu are o doza de ipocrizie, pentru ca, de fapt, justifica nerealizarile de pana acum, care trebuiau sa fie de natura restructurala.
"Basescu declara ca zona euro intra in recesiune. Dansul stie precis lucrul acesta. Romania va avea de tras, in consecinta, niste greutati foarte mari. Orice fel de recesiune a zonei euro afecteaza toata tarile, inclusiv pe cele care nu se afla in blocul comunitar", spune Mircea Cosea, pentru Business24.
Acesta mai adauga ca, in cazul in care zona euro ar intra in recesiune, trebuie sa ne asteptam la o scadere a evolutiei industriale. "Industria care a sustinut exportul nostru in ultimii ani va avea o cadere, pentru ca nu va mai primi comenzi din zona euro.
Noi avem o industrie subcontractuala, pentru ca producem pentru altii de la cabluri pana la suruburi. Dar daca acestia nu vor mai avea nevoie de ele,... mai mult
Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 11:56
Euro, dupa cea a ajuns la cel mai jos nivel fata de dolar din luna ianuarie, este pe cale sa-si continue trendul de depreciere intrucat invetsitorii isi pierd increderea in capacitatea liderilor europeni de a rezolva criza datoriilor suverane.
"Valoarea monedei europene reflecta lipsa de incredere in liderii UE. Este, de asemenea, un semnal negativ cu previziuni sumbre in zona euro. Nu stiu ce fel de vesti proaste vom primi in 2012, insa cu siguranta vor exista", a declarat Neil Jones, directorul de vanzari al Mizuho Corporate Bank din Londra.
Stresul din sistemul financiar european impreuna cu o crestere economica lenta a determinat agentia de rating Standard&Poor's sa spun ape data de 5 decembrie ca marile economii Germania si Franta ar putea sa sufere o retrocedare a rating-ului AAA.
Agentia Fitch Ratings a scazut la "negativ" fata de "stabil" perspectiva ratingului pe termen lung al Frantei. De asemenea, agentia de rating a precizat ca ia in calcul reducerea ratingului datoriilor suverane pentru sase tari din Zona Euro: Spania, Italia, Belgia, Slovenia, Cipru si Irlanda.
Acest lucru inseamna ca ratingul tarilor aflate sub supraveghere poate fi redus pana la finele lunii ianuarie 2012, a explicat agentia, care a adaugat ca are in vedere o degradare cu doua trepte. Aceste tari erau plasate sub perspectiva negativa.
"Lucrurile sunt departe de a fi rezolvate. Factorii de decizie au dezbatut pozitiile fiscale si mai putin probleme care stau la baz crizei,... mai mult
Luni, 19 Decembrie 2011, ora 18:28
Emotiile investitorilor au crescut direct proportional cu fiecare stat care a fost "inghitit" de datoriile suverane. Criza s-a extins din Grecia si a contaminat inclusiv Italia. In acest context, cat de avantajoasa ar fi pentru Romania adoptarea monedei unice?
De cand s-au precipitat lucrurile in zona euro iar pietele au asistat la prabusirea Greciei, Irlandei, Portugaliei si Spaniei, aderarea Romaniei in zona nu mai este la fel de tentanta. Insusi presedintele statului, Traian Basescu si-a revizuit declaratiile si sustine ca adoptarea monedei euro ar putea crea probleme statului roman.
Mesajul ascuns al lui Basescu
Daca la sfarsitul lunii mai, presedintele Traian Basescu insista asupra pastrarii obiectivului de aderare la zona euro in 2015, pentru ca aderarea ar reprezenta un "stimulent", seful statului a revenit asupra declaratiilor.
Intr-o interventie la postul public de radio, seful statului mentioneaza ca indeplinirea criteriilor pentru aderare nu mai este suficienta.
"Am inteles ca nu sunt suficiente criteriile de la Maastricht. Chiar daca le indeplinesti, daca nu ai o economie performanta, intrarea in zona euro este o eroare care va aduce probleme si Romaniei si zonei euro", spunea presedintele, la postul public de radio.
Analistul financiar Lucian Davidescu precizeaza ca in mesajul lui Basescu ar putea fi ascuns un mesaj ascuns si considera ca "euro este cu dus si intors pentru Romania".
"O tinta pentru adoptarea euro si indeplinirea... mai mult
Vineri, 18 Noiembrie 2011, ora 11:30