Procesul de iesire al Marii Britanii din Uniunea Europeana va afecta marginal economia locala, Regatul Unit fiind al 9-lea partener comercial al Romaniei si ocupand ultimul loc in clasamentul celor mai mari 10 investitori straini directi in Romania in 2018, potrivit analizei KeysFin "The BREXIT effect".
In Romania exista peste 1600 companii cu actionariat din Regatul Unit, conform datelor publicate de companii la Ministerul Finantelor Publice.
Dintre acestea, aproximativ 1300 au o pondere directa, majoritara, care depaseste 50%, a investitiilor britanice. Cifra de afaceri* a companiilor controlate direct, majoritar, de investitori din Marea Britanie a fost de aproximativ 20 miliarde de lei in 2018.
"Legaturile comerciale relativ reduse cu Marea Britanie pozitioneaza Romania printre cele mai protejate economii europene de efectele directe ale BREXIT-ului, impactul direct pe plan local fiind marginal. Unul dintre principalele riscuri economice pe care le vedem legate de acest eveniment este insa contagiunea ce ar putea fi generata de un proces necontrolat de iesire Marii Britanii din Uniunea Europeana. In ciuda unei probabilitati minime pe care o acordam acestui scenariu, o astfel de evolutie nefiind dorita de niciuna dintre parti, impactul la nivelul pietelor financiare ar putea fi unul major", a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.
Topul celor mai mari... mai mult
Joi, 30 Ianuarie 2020, ora 14:42
Dupa lungile negocieri pentru incheirea unui Acord privind iesirea Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord din Uniunea Europeana, inca fara rezultate clare, autoritatile fiscale din Regatul Unit ("UK") au inceput o campanie de informare a societatilor inregistrate in scopuri de TVA in UK, care sunt implicate in livrari/achizitii de bunuri cu UE.
Aceasta campanie initiata la inceputul lunii februarie 2019 are scopul de a atrage atentia asupra schimbarilor de tratament fiscal si vamal ale respectivelor operatiuni desfasurate in prezent si subliniaza necesitatea pregatirilor pentru un "Brexit dur".
O masura importanta in cadrul acestor pregatiri o reprezinta introducerea unei proceduri vamale tranzitorii simplificate, masura care se poate utiliza pentru importul bunurilor provenite din UE in cazul unui "Brexit dur". Procedura simplificata prevede amanarea declararii complete a bunurilor in vama la momentul importului, precum si amanarea platii taxelor vamale. Totusi, pentru controlul bunurilor este necesara transmiterea anumitor informatii inainte de importul efectiv al acestora.
In acest context al pregatirilor pentru un "Brexit dur" si companiile din UE, inclusiv cele din Romania, trebuie sa urgenteze implementarea unor masuri care sa permita continuarea activitatilor desfasurate dupa data de 29 martie 2019.
O importanta majora trebuie acordata livrarilor de bunuri in lant la export, atunci cand intervin societati care actioneaza drept... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2019, ora 10:38
Cartile de identitate emise de statele membre ale UE raman valabile pentru accesul transportatorilor romani in Marea Britanie, dupa data de 29 martie, insa aceasta situatie se va modifica pe parcurs, in functie de viitoarea relatie dintre Regatul Unit si Uniunea Europeana, se mentioneaza in raspunsul trimis de autoritatile britanice la solicitarea Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR).
Raspunsul autoritatilor britanice survine dupa ce UNTRR a solicitat informatii privind situatia firmelor de transport rutier din Romania care efectueaza operatiuni de transport din Marea Britanie in UE sau din UE in Marea Britanie, dupa 29 martie, data retragerii Regatului Unit din UE.
In cazul in care, pana la 29 martie, nu va exista un acord intre Regatul Unit si UE privind Brexit, va reintra in vigoare Acordul din 1969 intre Romania si Marea Britanie cu privire la transporturile rutiere internationale, se mentioneaza in comunicatul UNTRR.
Referitor la operatiunile de transport rutier de marfa si persoane, Marea Britanie isi doreste un Brexit usor si sa incheie un acord cu UE care sa fie in avantajul ambelor parti, precizeaza UNTRR.
"Regatul Unit saluta Propunerea de Regulament al Parlamentului European si al Consiliului privind normele comune care asigura conectivitatea de baza a transportului rutier de marfuri cu privire la retragerea Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord din Uniune. In acest sens, Marea Britanie colaboreaza cu... mai mult
Vineri, 01 Februarie 2019, ora 12:48
Un Brexit "dur" va costa Ford 615 milioane de lire sterline (709 milioane de euro) in acest an, a avertizat producatorul auto american.
Estimarea plaseaza Ford pe primele locuri in topul companiilor cu cele mai ridicate costuri legate de Brexit, informeaza postul britanic de televiziune Sky News.
Costurile sunt rezultatul tarifelor Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) si a deprecierii lirei sterline.
Conform informatiilor Sky News, directorii Ford au facut deja planuri pentru o restructurare ampla a operatiunilor companiei in Europa, au calculat ca iesirea Marii Britanii din UE fara un acord, in martie, va avea un efect semnificativ asupra profiturilor companiei in primele noua luni post-Brexit.
Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca cifrele privind costurile legate de Brexit ar fi trebuit prezentate miercuri analistilor de pe Wall Street dar acest lucru nu s-a intamplat deoarece sefilor Ford nu li s-a cerut sa evalueze potentialul impact al Brexitului asupra afacerii.
Ford are aproximativ 13.000 de angajati in Marea Britanie, aproximativ un sfert din forta sa de munca din Europa (54.000 de persoane).
Numarul concedierilor care ar urma sa aiba loc in Marea Britanie si pe continent, in urma restructurarii operatiunilor, nu va fi stiut cu exactitate decat peste cateva luni, au spus sefii producatorului auto.
Totusi, ei au avertizat ca ar putea fi vorba mai degraba de mii de locuri de munca decat de sute, in conditiile in care... mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2019, ora 11:25
In orice versiune a Brexit-ului, dupa 29 martie nu o sa vedem un exod din Anglia si intoarcerea in masa a romanilor acasa sau in alte tari, iar impactul imediat va fi asupra mediului de afaceri, mai ales in ceea ce priveste comertul cu bunuri, a declarat Alex Milcev, liderul Departamentului de asistenta fiscala si juridica si partener EY Romania.
"Se pare ca in perioada initiala, daca dam crezare versiunilor de Brexit, hard, soft, middle, nu o sa fie impact imediat. Dupa 29 martie nu o sa vedem un exod din Anglia si intoarcerea in masa a romanilor acasa sau in alte tari. Pe termen lung, clar ca trebuie regandita aceasta situatie, ce se intampla exact cu britanicii care lucreaza si locuiesc in alte tari din UE si romanii care locuiesc in Marea Britanie, in ceea ce ne priveste pe noi, tara noastra. Impactul imediat va fi asupra mediului de afaceri, mai ales in ceea ce priveste comertul cu bunuri. Comertul cu servicii nu ar trebui sa sufere imediat. Va suferi pe termen lung, dat fiind legislatia care va fi din ce in ce mai divergenta", a spus Alex Milcev, intr-un interviu acordat AGERPRES.
El sustine ca importatorii si exportatorii trebuie sa se informeze cu privire la dispozitiile tranzitorii.
In ceea ce priveste actele legislative pe care ar trebui sa le promoveze Romania in aceasta perioada cand detine presedintia Consiliului Uniunii Europene, Milcev a mentionat impozitarea directa, dar si pe cea indirecta.
"In domeniul fiscal sunt cateva elemente importante la... mai mult
Joi, 24 Ianuarie 2019, ora 14:10
Guvernul condus de Dacian Ciolos a facut o analiza a efectelor pe care le va resimti Romania in contextul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana (UE).
Potrivit unor surse politice, citate de HotNews.ro, analiza Guvernului face parte dintr-un document prezentat de premierul Ciolos la intalnirea de la Palatul Cotroceni din 4 iulie cu presedintele Iohannis, liderii de partide si conducerea BNR, dar si la intalnirile cu europarlamentari romani.
Astfel, Guvernul considera ca unul dintre riscurile aduse de Brexit il reprezinta reducerea fondurilor europene care vor fi alocate tarii noastre cu 10-15%.
De asemenea, e posibil ca banii trimisi de romanii din UK acasa sa se imputineze, iar exporturile romanesti in Regatul Unit sa se diminueze pe termen scurt. Nu in ultimul rand, am putea fi decuplati de asa-numitul nucleu dur al UE format din statele din zona euro.
Totusi, Brexit aduce si unele oportunitati.
Dupa iesirea Marii Britanii din UE, Romania va deveni a sasea tara ...citeste mai departe despre "Guvernul Ciolos prezinta efectele Brexit asupra Romaniei si face o analiza dura a UE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 14 Iulie 2016, ora 21:07
Referendumul legat de soarta Marii Britanii din Romania naste cateva intrebari legate de relatiile dintre tara noastra si Regatul Unit, dar si de schimbarile care ar putea avea loc.
In ultima vreme s-a tot vorbit despre ce efecte ar avea un eventual Brexit, mai ales ca iesirea unei tari din Uniunea Europeana ar fi un eveniment in premiera. Si nu e ceva de dorit pentru Romania, dupa cum arata specialistii BNR.
Acestia precizeaza intr-un raport legat de riscurile care "planeaza" deasupra tarii noastre ca Brexit ne-ar pune unele piedici, in special "prin slabirea proiectului european, care reprezinta o ancora pentru dezvoltarea tarii noastre". Ideea lor este ca ne-am dezvoltat impreuna cu UE, in interiorul UE, iar daca blocul comunitar nu va mai fi la fel, atunci vom resimti si noi o parte din undele de soc.
Chiar daca Brexit ne-a preocupat foarte mult pana acum, adevarul este ca trebuie sa privim si in cealalta parte, anume ca vor exista schimbari chiar si in cazul unui vot ...citeste mai departe despre "Panica legata de Brexit, privita din prisma Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 24 Iunie 2016, ora 07:21
Iesirea Marii Britanii din UE (Brexit) poate pune in pericol fonduri europene de ordinul miliardelor de euro care contribuie in prezent la constructia de autostrazi si a altor infrastructuri din Polonia pana in Romania, potrivit Citigroup.
In eventualitatea in care Brexitul s-ar putea produce totusi, economiile post-comuniste ar fi printre cele mai lovite, din cauza dependentei lor de finantare venita din tarile mai bogate.
Zlotul polonez ar putea fi cel mai expus la un vot de iesire a Marii Britanii din UE, la referendumul din 23 iunie, considera Citigroup.
"Economiile din Europa Centrala ar putea fi cele mai mari perdante in cazul renegocierii regulilor bugetare ale UE si a plafoanelor", in urma unui posibil Brexit, sustin intr-un raport analisti ai Citigroup, intre care Piotr Kalisz in Varsovia si Luis Costa in Londra.
Brexit: Ce gaura ar putea sa cauzeze in economia Marii Britanii (Video)
Situatia monedelor din regiune
Leul pare ca s-ar tine bine in eventualitatea ...citeste mai departe despre "Brexitul, o amenintare pentru fondurile UE destinate infrastructurii, din Polonia pana in Romania" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Aprilie 2016, ora 16:11
Iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana (UE) se afla pe agenda Consiliului European, ce are loc joi si vineri, in contextul in care un referendum pe aceasta tema ar urma sa fie organizat la inceputul verii. Dar ce efecte va avea Brexit-ul?
Ministrii din Guvernul lui David Cameron au avertizat ca daca populatia va fi de acord cu parasirea UE, atunci se va produce un efect de tip domino, in timp ce Opozitia trage semnale de alarma in legatura cu valul de imigranti si considera ca ar fi mai bine protejati de acestia in afara UE.
Pe de alta parte, prim-ministrul britanic a transmis ca nu va accepta sa incheie un acord cu UE "care sa nu raspunda nevoilor tarii noastre".
Brexit: Liderii europeni nu sunt multumiti de "frana de urgenta" propusa de Consiliul European (surse)
In acest context, care ar putea fi efectele unui Brexit asupra Marii Britanii, UE si asupra Romaniei? Exista vreo sansa ca investitorii sa-si intoarca privirea catre noi? Cine are cel mai mult de ...citeste mai departe despre "Brexit: Exista sanse ca investitorii sa lase Marea Britanie pentru Romania?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 19 Februarie 2016, ora 07:09