Un Brexit "dur" va costa Ford 615 milioane de lire sterline (709 milioane de euro) in acest an, a avertizat producatorul auto american.
Estimarea plaseaza Ford pe primele locuri in topul companiilor cu cele mai ridicate costuri legate de Brexit, informeaza postul britanic de televiziune Sky News.
Costurile sunt rezultatul tarifelor Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) si a deprecierii lirei sterline.
Conform informatiilor Sky News, directorii Ford au facut deja planuri pentru o restructurare ampla a operatiunilor companiei in Europa, au calculat ca iesirea Marii Britanii din UE fara un acord, in martie, va avea un efect semnificativ asupra profiturilor companiei in primele noua luni post-Brexit.
Surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca cifrele privind costurile legate de Brexit ar fi trebuit prezentate miercuri analistilor de pe Wall Street dar acest lucru nu s-a intamplat deoarece sefilor Ford nu li s-a cerut sa evalueze potentialul impact al Brexitului asupra afacerii.
Ford are aproximativ 13.000 de angajati in Marea Britanie, aproximativ un sfert din forta sa de munca din Europa (54.000 de persoane).
Numarul concedierilor care ar urma sa aiba loc in Marea Britanie si pe continent, in urma restructurarii operatiunilor, nu va fi stiut cu exactitate decat peste cateva luni, au spus sefii producatorului auto.
Totusi, ei au avertizat ca ar putea fi vorba mai degraba de mii de locuri de munca decat de sute, in conditiile in care... mai mult
Vineri, 25 Ianuarie 2019, ora 11:25
In 2017, britanicii s-au confruntat cu primele efecte negative ale votului in favoarea Brexitului.
Preturile bunurilor de consum au urcat, increderea mediului de afaceri a cunoscut un declin, ritmul de crestere economica a incetinit considerabil, iar piata imobiliara a stagnat. In 2017, Marea Britanie a incetat sa mai fie una dintre primele cinci economii ale lumii, noteaza CNN.
Asta in conditiile in care, potrivit economistilor, ar fi trebuit sa profite din plin de perioada de redresare resimtita la nivel global.
"Marea Britanie pierde toata distractia", sustine economistul Kallum Pickering de la Berenberg Bank.
Lucrurile s-au inrautatit treptat incepand cu referendumul din iunie 2016, care a dus la deprecierea puternica a lirei sterline.
"Initial, consumatorii au continuat sa cheltuiasa dupa referendum, deoarece, la inceput, nu s-a schimbat nimic cu adevarat", spune Howard Archer, consilier economic pentru EY.
Dar efectele nu au intarziat sa apara. Deprecierea monedei a scumpit bunurile de import. Inflatia a urcat de la 1,8%, cat era la inceputul anului, la 3,1% in noiembrie.
In acelasi timp, salariile au crescut in medie cu doar 2,2% in 2017. Oamenii au avut mai putini bani pentru cheltuieli, lucru care se reflecta acum in profiturile comerciantilor.
Britanicii au lasat mai putini bani in magazinele fizice fata de 2016, iar compania Visa se asteapta ca cheltuielile de sarbatori sa inregistreze un declin pentru prima data din 2012.
Nu a fost un... mai mult
Sambata, 30 Decembrie 2017, ora 13:27
Dupa o crestere exceptionala a productiei vehiculelor, inregistrata la jumatatea anului 2016 (1,02 milioane de unitati vandute, in urcare cu 8,5% pentru perioada Ianuarie - August comparativ cu aceeasi perioada in 2015), 2017 a cunoscut o scadere a productiei de aproape 2%.
Dinamica sanatoasa a exporturilor din aceasta industrie, orientata puternic catre piata europeana (79% dintre vehiculele asamblate in Marea Britanie sunt exportate, dintre care 56% catre celelalte tari ale UE) nu compenseaza scaderea cererii interne generate de o pierdere a increderii consumatorului, se arata intr-un studiu Coface, remis Business24.
Dependenta industriei auto britanice de piata europeana nu se opreste la exporturi. Sectorul importa 56% dintre piesele necesare pentru asamblarea unui vehicul si este bine integrat in lantul valoric european, permitandu-i sa optimizeze costurile, stocurile si timpii de productie.
In paralel, din 2016, s-a observat un declin abrupt al investitiilor furnizorilor si producatorilor auto (o scadere de 36%, comparativ cu media pentru perioada 2011-2015), o tendinta care devine mai pronuntata in 2017, in ciuda lansarilor a 28 de noi modele (toti producatorii de vehicule la un loc) propuse intre 2017 si 2024.
Perspectivele legate de dificultatile si de rezultatul negocierilor Brexit risca sa prejudicieze in continuare interesul tarii pentru investitii straine, inclusiv companiile mama (Tata Motors, BMW, Nissan si PSA) ale unui numar important de marci... mai mult
Miercuri, 13 Decembrie 2017, ora 17:21
Rezultatele excelente obtinute de General Motors in primele 6 luni ale acestui an nu-i vor aduce prea multa liniste companiei, in contextul in care iesirea Marii Britanii din UE ar putea periclita evolutia GM pe piata auto din regiune.
Karl-Thomas Neuman, directorul executiv al Opel, divizia europeana a grupului auto, a specificat intr-un mesaj video postat pe contul sau de Twitter ca "a doua jumatate a anului numai usoara nu va fi", informeaza BBC.
Curent potrivnic
Opel detine marca Vauxhall din Marea Britanie, iar deprecierea lirei sterline si socul transmis de Brexit in pietele din intreaga lume ar putea necesita msuri drastice in ceea ce priveste fabrica din regat, ca si restul operatiunilor din Europa ale GM.
"Ne confruntam cu un curent potrivnic in acest moment, in special in cea mai importanta piata a noastra - Marea Britanie", a explicat seful Opel.
Divizia europeana a GM, care include si Vauxhall, a raportat un profit de 100 de milioane de dolari in al doilea trimestru al acestui an, primul rezultat de acest fel din ultimii 5 ani.
In acelasi timp insa, conducerea companiei estimeaza ca efectul Brexit s-ar putea traduce in pierderi de 400 de milioane de dolari, care vor putea fi tinute sub control doar cu reducerea drastica a costurilor diviziei europene a GM.
Pentru moment, directorul financiar al GM, Chuck Stevens, se fereste sa precizeze ce departamente vor fi afectate, mentionand doar ca "totul este posibil".
Una calda, alta rece
In... mai mult
Vineri, 22 Iulie 2016, ora 13:35