La doi ani de la inceputul crizei, BNR ia in calcul infiintarea unei banci-punte, care sa preia activele si pasivele unei banci a carei activitate ar putea afecta sistemului financiar romanesc. Interesant este ca BNR vrea sa infiinteze aceasta banca acum, dupa doi ani de criza, desi FMI a laudat sistemul bancar romanesc.
Banca punte este o cerinta relativ recenta a FMI-ului, dar cu "radacini" in economia SUA.
FMI a recomandat Romaniei sa infiinteze o banca-punte pentru a evita falimentele din sistemul bancar, desi in SUA, banca-punte nu a reusit sa salveze colosii bancari, Lehman Brothers si Merrill Lynch.
Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), crede ca ar putea fi vorba de o transformare a Fondului de Garantare.
"Este greu de spus exact ce se doreste. Probabil va fi vorba despre o transformare a Fondului de Garantare, dar ramane de vazut ce actionariat va avea. Trebuie vazut in primul rand la ce se gandeste BNR-ul", a explicat Liviu Voinea, pentru Business 24.
Pe de alta parte, directorul GEA atrage atentia ca nu trebuie sa ajungem intr-o situatie in care datoria publica sa creasca, tocmai din cauza bancii-punte. "Ar fi periculos sa trecem in datoria publica datoriile unor banci private", spune Liviu Voinea.
"Daca aceasta banca-punte ar fi de stat si ar prelua activelor bancilor private, aflate in dificultate, trebuie vazut cine este actionarul. Statul ca actionar nu mi se pare o propunere fericita", a punctat... mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 23:00