Dolarul se va aprecia anul acesta, in contextul masurilor anuntate de Donald Trump, care se va instala la Casa Alba pe 20 ianuarie. Afirmatia ii apartine lui Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR. Dar ce efecte va avea pentru Romania intarirea monedei americane?
"Politica fiscala, pentru ca va stimula cresterea economica, ceea ce va duce la inflatie, va face sa creasca ratele dobanzii in SUA, iar o crestere a ratei dobanzii va face ca dolarul sa se aprecieze", a explicat Lucian Croitoru, la Digi 24.
Intarirea monedei americane va avea un efect pozitiv pentru Romania si alte state emergente, pentru ca va stimula exporturile. Dar sa privim si partea goala a paharului.
"Pe de alta parte, ar putea crea (...) probleme legate de lichiditatea din piata, prin depreciere, vor tensiona bilanturile si ...citeste mai departe despre "Oficial BNR: Dolarul se va aprecia in acest an - Iata ce efecte se vor resimti in Romania" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 15 Ianuarie 2017, ora 13:00
Dolarul american ar putea ajunge la 4,5 lei/unitate in prima jumatate a acestui an, antrenand cresterea preturilor combustibililor si ale electrocasnicelor importate in dolari din Asia, potrivit unei analize realizate de specialistii Tradeville.
In lumea financiara, bursa de la Bucuresti va ramane corelata cu bursele externe pentru care perspectivele nu sunt cele mai optimiste si, in acest context, succesul investitiilor va depinde tot mai mult de expertiza si competenta profesionistilor din domeniu.
La nivel global, in 2016, dolarul american va continua sa se aprecieze atat in fata valutelor majore, cat si a celor emergente si de frontiera, pe fondul revenirii economiei americane si a majorarii dobanzilor de catre Rezerva Federala, in contrast major mai ales cu economia chineza, care continua sa alunece.
Atata timp cat cursul EUR/RON ramane stabil, in linia a ceea ce am vazut dupa 2009, o depreciere posibila a cursului EUR/USD s-ar traduce printr-o apreciere a USD in fata ...citeste mai departe despre "Dolarul american se va aprecia masiv in 2016: Romanii vor avea parte de scumpiri la pompa si la haine" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2016, ora 20:29
Casa Alba a reactionat prompt, dupa ce in presa internationala a aparut informatia conform careia presedintele american le-ar fi spus liderilor de stat prezenti la summit-ul G7 ca aprecierea dolarului devine o problema pentru economie.
Intr-un comunicat de presa, oficialii de la Washington anunta ca, de fapt, liderul american le-a cerut omologilor sai sa recurga la diverse politici monetare pentru a stimula cresterea economica, anunta Bloomberg.
"Presedintele nu a afirmat ca un dolar prea puternic reprezinta o problema. A sustinut doar ceea ce a spus in repetate randuri: cererea globala este in continuare redusa, iar tarile G7 ar trebui sa recurga la diverse politici pentru a stimula cresterea economica.
Printre acestea se numara politicile fiscale, reformele structurale si politicile monetare", se arata in comunicat.
In cadrul discutiilor de luni, dimineata, unul dintre oficialii francezi a atras atentia ca riscurile geopolitice, inclusiv criza din Grecia, sunt in masura sa creeze volatilitate in piata, afectand cursurile valutare si evolutia monedelor.
Obama ar fi replicat spunand ca si apreciarea dolarului reprezinta un astfel de risc, conform unei surse ramase sub anonimat.
Dolarul a oscilat usor fata de euro in cursul acestei dimineti, incepand ziua pe un trend pozitiv si coborand apoi pana la 0,2% pana la 1,1140 dolari/euro. mai mult
Luni, 08 Iunie 2015, ora 12:27
Corporatiile nord-americane au pierdut 18,66 miliarde de dolari din cauza aprecierii dolarului, in ultimul trimestru din 2014, arata un raport.
E cea mai mare suma de la izbucnirea crizei financiare, din 2008, informeaza Business Insider.
Cand dolarul se apreciaza fata de celelalte monede, asa cum se intampla de cateva luni bune, companiilor si persoanelor fizice din afara SUA le e mai greu sa achizitioneze produse americane. Ei au la dispozitie aceeasi suma de bani, dar puterea de cumparare e mai mica fata de moneda SUA.
In consecinta, exportatorii americani au de suferit.
Suma de 18,66 miliarde de dolari este cuprinsa intr-un raport realizat de firma FiREapps, ...citeste mai departe despre "Aprecierea dolarului, lovitura uriasa pentru companiile americane - Ce pierderi au inregistrat" pe Ziare.com mai mult
Marti, 17 Martie 2015, ora 13:57
Dolarul se afla pe un trend ascendent in ultima perioada, iar acest lucru e o sabie cu doua taisuri pentru tarile exportatoare de petrol, precum Rusia.
Aprecierea monedei americane fata de euro, yen si alte valute a fost previzibila inca de anul trecut, prin prisma performantelor macroeconomice superioare ale SUA fata de competitorii sai principali, sustine Petre Prisecaru, cercetator principal in cadrul Institutului de Economie Mondiala al Academiei Romane.
"Acest lucru avantajeaza companiile din afara UE care exporta catre Uniune si estul Asiei si care au preturile fixate in dolari, implicit exportatorii de petrol, afectati puternic de declinul rapid si masiv al preturilor titeiului din a doua parte a anului 2014", a mentionat specialistul, pentru Ziare.com.
Curs valutar: Dolarul scade in sfarsit - Vezi evolutia celorlalte valute
E vorba de SUA, America Latina, Turcia, Rusia, China, state OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol), care folosesc moneda americana ca ...citeste mai departe despre "Dolarul creste ca Fat Frumos - Moscova cu un ochi rade, cu altul plange. Dar Romania?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 13 Martie 2015, ora 07:40
Dolarul a atins, vineri, un nou maxim istoric, de 4,0491 lei/unitate, iar acest lucru va conduce la scumpirea unor produse, printre care se numara si carburantii.
"Aprecierea record a dolarului din ultima perioada, precum si faptul ca exista premise fundamentale de continuare a acestei tendinte, se va reflecta, cel mai probabil, in cresterea graduala a pretului carburantilor, avand in vedere ca importurile de hidrocarburi sunt, in principal, denominate in dolari", a precizat Mihai Nichisoiu, global macro strategist la Tradeville, intr-un comunicat remis Ziare.com.
Afectate vor fi si preturile la unele produse alimentare, precum fructe exotice, cafea, cacao si unele cereale, dar si diverse electrice si electronice importate din tarile din Asia de Sud-Est, inclusiv din China.
Curs euro-leu: Dolarul explodeaza - Ce se intampla cu celelalte valute
In cazul specific al bunurilor din China, este posibil ca ele sa se scumpeasca, daca nu vom vedea reduceri ale preturilor in dolari ...citeste mai departe despre "Dolarul, la maxim istoric: Cine pierde, cine castiga - analiza" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Martie 2015, ora 13:54
1E o perioada foarte buna pentru americanii care vor sa calatoreasca in afara granitelor, inclusiv in Romania. Datorita mai multor factori, turistii din SUA pot sa gaseasca preturi mai mici in foarte multe tari.
Principalul motiv il reprezinta aprecierea din ultima luna a dolarului fata de celelalte valute, arata Washington Post.
De asemenea, economia SUA are un avans puternic, iar hotelierii au redus semnificativ preturile.
Dolarul, maxim istoric: Ce efecte vor simti romanii - Se va scumpi benzina?
Preturi mai mici la hotelurile europene
Site-ul TripAdvisor a lansat de curand raportul sau anual referitor la preturile camerelor de hotel. Astfel, la nivel global, in ultimele 24 de luni, turistii au parte de tarife cu 7% mai mici fata de anul anterior.
Iar in Europa, declinul este si mai mare - 9%. De exemplu, in Franta, preturile sunt mai mici cu 13%, in Germania scaderea e de 11%, iar in Spania si Italia e de 8%.
Exista si surprize, printre care se numara Suedia si ...citeste mai departe despre "Ne "invadeaza" americanii? Consecinta aprecierii dolarului" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 06 Martie 2015, ora 07:21
Dolarul a inceput anul in forta, iar miercuri a ajuns la un maxim istoric, depasind 4 lei/unitate. Insa ce efecte are asupra Romaniei aceasta apreciere a monedei americane?
In primul rand, soferii romani vor simti o crestere a preturilor carburantilor la pompa.
"Cea mai mare influenta va veni pe canalul produselor energetice, deoarece cotatiile petrolului si materiilor prime sunt exprimate in dolari pe pietele internationale", a explicat analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.
Mai mult, el a mentionat ca, desi pretul titeiului e la un nivel scazut, aprecierea monedei americane a estompat eventualul efect pozitiv.
"Comertul in dolari e o parte neimportanta a comertului exterior, deci pe acest canal nu vom fi afectati. De asemenea, nu a existat moda creditelor in dolari, deci cred ca sunt foarte putini romani care au imprumuturi in aceasta moneda", a mai spus Dochia.
Apple a scumpit aplicatiile vandute prin App Store, dupa aprecierea dolarului
Cu cat va creste ...citeste mai departe despre "Dolarul, maxim istoric: Ce efecte vor simti romanii - Se va scumpi benzina?" pe Ziare.com mai mult
Joi, 05 Martie 2015, ora 07:18
In prima decada a lunii noiembrie, pretul petrolului Brent (relevant pentru Europa) a scazut cu cca 3,7%, iar leul s-a depreciat in aceeasi perioada cu cca 1,9% fata de dolarul american, astfel incat cei doi factori de influenta asupra preturilor carburantilor din Romania au actionat in directii opuse, potrivit unei analize a casei de brokeraj Noble Securities.
"Rezultatele nefavorabile raportate de Zona Euro in ceea ce priveste somajul si inflatia, faptul ca Banca Centrala Europeana a redus dobanda de referinta, plus evolutia recenta peste asteptari in ceea ce priveste piata americana a muncii au fost factorii care au condus in ultima perioada la deprecierea Euro si, respectiv, la intarirea consistenta a Dolarului american. In contextul aprecierii monedei americane, asistam, in general, la scaderea cotatiilor marfurilor si deci si a petrolului", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Group of Companies & Getin Holding.
Astfel, in deschiderea lunii curente, pretul petrolului Brent oscila in jurul a 108,8-109 usd/baril, iar perechea usd/leu avea valori in jur de 3,2540. La sfarsitul saptamanii trecute, cotatia petrolului Brent scazuse usor sub 105 usd/baril, iar Leul se depreciase pana la valoarea de cca 3,3160 lei pentru un dolar.
"Preturile carburantilor se construiesc, desigur, intr-un mod mai complex decat "aritmetica" simpla "pret petrol- cotatie usd/ron". In mod... mai mult
Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 16:23