Salariile angajatilor din mediul privat au scazut in primele trei luni din acest an cu 13% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ca urmare a aplicarii revolutiei fiscale.
Totodata, valoarea bonusurilor primite de angajati au crescut cu 68%, arata o analiza realizata de Smartree, lider pe piata de externalizare a proceselor de HR.
Atat cresterea valorii bonusurilor, cat si scaderea salariilor din primul trimestru din acest an sunt puse pe seama incertitudinii create de modificarile legislative, mai exact de trecerea contributiilor sociale obligatorii din sarcina angajatorului in sarcina angajatului.
Adoptata prin intermediul unei ordonante de urgenta, aceasta schimbare a generat neincredere in randul angajatorilor, dar si o perioada de expectativa in care nu s-au luat decizii privind modificarea veniturilor angajatilor.
In luna martie, insa, odata cu obligativitatea transmiterii in REVISAL a oricarei modificari a salariului de baza brut, a indemnizatiilor, a sporurilor, precum si a altor elemente de calcul salarial, salariile s-au stabilizat, inregistrand acelasi nivel mediu cu cel aferent lunii martie 2017, arata Smartree intr-un comunicat remis Ziare.com.
Bonusuri de compensare
In acelasi context, pentru a compensa scaderile salariale cauzate de ordonanta de urgenta, companiile au acordat angajatilor in primul trimestru al acestui an bonusuri si beneficii extra-salariale mai mari cu 68% fata de media din aceeasi perioada a anului trecut.
Este de... mai mult
Luni, 14 Mai 2018, ora 14:24
Reglementarea prin care firmele de tip SRL-D nu mai beneficiaza de scutirile pe care le aveau inainte de Revolutia fiscala va afecta circa 30.000 de intreprinzatori debutanti, a atras luni atentia Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), intr-o conferinta de presa.
"As ridica o problema legata de modificarile Codului fiscal. Acum trebuie sa ne facem mea culpa si sa spunem ca exista a 121-a modificare a Codului fiscal pe care o consideram absolut necesara, aceea ca, in acest moment, intreprinzatorii debutanti SRL-D nu mai beneficiaza de scutirile pe care le aveau inainte de Revolutia fiscala si, practic, din calculele noastre, cam 30.000 de intreprinzatori debutanti au fost direct afectati. Sunt curios sa vedem datele de la ONRC, sa vedem cate SRL-D s-au mai creat de la debutul acestui an. Reglementarea asta trebuie modificata", a spus Jianu.
Intrebat ce parere are despre cum va evolua interesul intreprinzatorilor in acest an pentru programul Start-Up Nation, presedintele CNIPMMR s-a declarat optimist.
"E greu de estimat, dar cred ca va fi un interes ridicat in continuare pentru Start-Up Nation. Programul a avut un interes inca din primul an. Avem un numar de 10.000 de aplicanti care n-au accesat finantarea si care sunt potentiali aplicanti si pentru acest an. Cu siguranta, pentru acest an programul este mai cunoscut. Noi, mediul de afaceri, am primit foarte multe intrebari despre program",... mai mult
Luni, 16 Aprilie 2018, ora 15:26
Noul acord de stabilitate fiscala a fost solutia convenita de liderii europeni, la summitul UE pentru salvarea monedei euro. In timp ce presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc sustin ca acordul nu ii va afecta pe romani, realitatea pare sa fie alta.
Liderii europeni au convenit sa adopte un acord interguvernamental care sa creeze un nou mod de coordonare a politicilor economice si a fiscalitatii, dar si sa dezvolte instrumentele de stabilizare a zonei euro.
Noul acord de stabilitate fiscala presupune, printre alte masuri, adoptarea unui deficit structural de 0,5% care sa fie impus prin Constitutie. In acest fel s-ar evita o situatie similara celei care a dus la criza datoriilor suverane.
Europa cu doua viteze
In acest moment, analistii straini atrag atentia ca Europa are doua viteze, pentru ca premierul David Cameron si-a exercitat dreptul de veto si s-a opus modificarii tratatelor Uniunii Europene (UE).
Pe de o parte, exista "nucleul dur", format din toate statele membre in zona euro, care vor adopta unificarea fiscala. Pe de alta parte, exista tarile care au adoptat moneda unica europena si care isi pot defini singure politicile fiscale. In schimb, vor fi atent monitorizate de la Bruxelles.
Romania s-a alaturat "nucleului dur", asa cum preciza premierul Emil Boc si ca acest lucru reprezinta pentru statul roman marele castig. In plus, faptul ca Romania a inceput din 2010 sa limiteze deficitul bugetar si datoria publica, va contribui la... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 18:42
Premierul Emil Boc sustine ca Romania nu se poate izola de Europa si ca trebuie sa fie alaturi de nucleul dur al zonei euro, format din state precum Germania si Franta. De asemenea, faptul ca statul roman a adoptat masuri de austeritate care au dus la diminuarea deficitului bugetar, reprezinta un avantaj pentru adoptarea euro in 2015.
Prim-ministrul Emil Boc sustine ca marele castig al Romaniei a fost ca a ramas conectata la marea Europa, la nucleul dur al UE si nu a fost marginalizata. Premierul a explicat ca, in urma summitului incheiat vineri, s-a gasit o solutie prin acordul interguvernamental.
Emil Boc admite ca solutiile iesirii din criza sunt solutii de dreapta, dar a tinut sa sublinieze ca "acum se joaca soarta Uniunii Europene. Prin discutarea monedei euro este in joc soarta UE ca intreg".
"Reuniunea la Marsilia a fost intalnirea Partidul Popular European. Intotdeauna, inaintea unui consiliu european se organizeaza o reuniune a celor mai importanti lideri ai UE. (...) Ce se decide acolo, se consolideaza la summit, avand in vedere ca 14 lideri europeni din cei 27 fac parte din Partidul Popular European", a spus Emil Boc, in cadrul unei emisiuni televizate, difuzate luni.
"Viziunea franco-germana viza doar tarile cu euro. Franta si Germania doreau semnarea tratatului. Presedintele Consilului European, Herman Von Rompuy voia altceva. Marea Britanie s-a opus modificarii tratatelor si si-a utilizat dreptul de veto, asadar nu s-a putut merge pe modificarea... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 23:10
Presedintele Traian Basescu a explicat ca noul acord fiscal nu ii va afecta in niciun fel pe romani si a precizat ca bugetul prevazut pentru anul viitor nu se va schimba din cauza noului acord. De asemenea, seful statului a punctat deciziile de la summit aduc schimbari importante in politica fiscala.
"Subiectul Uniune este foarte putin discutat la noi si cred ca este obligatia mea sa fac acest exercitiu de explicare. Pentru a intelge ce s-a intamplat la Bruxelles, ar trebui sa incepem cu : de ce am ajuns aici.
- De ce Uniunea este in situatia de a fi in mare dificultate economica si financiara, de ce diversi analisti canta prohodul. De ce increderea in finantele internationale este tot mai scazuta si exista o dispozitie tot mai mica de a imprumuta statele UE si ale eurozonei in special.
- Ar trebui sa vedem dincolo de moneda euro, cum a functionat UE in sustinerea monedelor sale, pentru cunoscatori, exista foarte clar ca au existat 2 piloni.
- Primul a fost Pactul de stabilitate si crestere, pact care a fost adoptat in 1992.
- Desi limitele de 3% deficit si grad de indatorare 60% pentru datoria publica figurau in acest tratat, respectarea acestor criterii se baza pe cateva elemente.
- Primul era responsabilitatea individuala a statului membru. Un alt element care functiona erau eventuale presiuni ale Comisiei Europene. In sfarsit, daca exista un motor eficient, in ceea ce prive respectarea pactului, acesta era numai pentru statele care erau in afara... mai mult
Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 17:00
Reforma sectorului public este cea mai important obiectiv pe care trebuie sa il adopte guvernul Romaniei pentru a contracara efectele crizei financiare internationale, a declarat luni directorul pe Romania al Bancii Mondiale, Blenoit Blarel, subliniind nevoia unei consolidari fiscale, informeaza NewsIn."2009 si 2010 vor fi ani dificili pentru Romania. Este nevoie de consolidare fiscala, iar cea mai importanta masura pentru a contracara efectele crizei financiare este reforma sectorului public. Este necesar sa se faca mai mult cu mai putine resurse", a spus Blarel.El a mentionat ca reforma sectorului public trebuie sa continue si sa se axeze pe managementul sectorului finantelor publice, cadrul cheltuielilor pe termen mediu, precum si pe salariile din sectorul public.In acelasi timp, Banca Mondiala a cerut Romaniei intarirea cadrului legal privind procedura de insolventa, ca parte a conditiilor pentru a doua transa a imprumutului, a mai spus Blarel.Conducerea Bancii Mondiale ar urma sa aprobe in 16 iulie primul imprumut, de 300 milioane euro, din cele trei convenite in aprilie intre guvernul Romaniei si reprezentantii BM, in valoare totala de 1 miliard euro, acordarea acestuia fiind legata de reforma administratiei publice.Cel de-al doilea imprumut va fi de 360 milioane euro si ar putea fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar cel de-al treilea imprumut, de 340 milioane euro, ar urma sa fie acordat la jumatatea anului 2010.Banca Mondiala a cerut guvernului Romaniei sa... mai mult
Luni, 29 Iunie 2009, ora 15:05