Dupa ce asaltul Capitoliului din Washington a influentat pozitiv actiunile europene, acestea au inceput sa piarda din profiturile pe care le-au inregistrat, imediat ce congresmenii americani au certificat victoria presedintelui ales, Joe Biden.
Incidentele de miercuri seara, din capitala SUA, s-au lasat si cu patru decese, iar acum, Trump spune ca va exista o tranzitie ordonata, in conditiile in care aseara, instiga protestatarii la violente. Totul a culminat cu victoriile lui Jon Ossoff si ale reverendului Raphael Warnock, ambii democrati, in cursa duala pentru Georgia. Democratii controleaza acum Camera, Senatul si presedintia.
La inceputul sesiunii de tranzactionare, indicii europeni erau pe plus, astfel ca, in jurul orei 9.00, indicele pritanic FTSE 100 a castigat 0,1%, DAX-ul german a castigat 0,3%, in timp ce CAC 40 de la Paris a fost, de asemenea, mai mare cu 0,4%.
"Rezultatele Senatului inseamna ca asa-numitul scenariu "Blue Wave" a avut loc in cele din urma, desi printr-o calatorie sinuoasa, rezultand o slaba majoritate democratica in ambele camere ale Congresului. Principala implicatie este perspectiva unui pachet de stimulare SUA substantial mai mare, odata ce presedintele ales Biden va ajunge la functie si va oferi un sprijin suplimentar comertului", nota Deutsche Bank, potrivit Yahoo Finance.
Cu toate acestea, mai sunt inca obstacole de depasit. Procesul de certificare a alegerilor, care este in mod normal un eveniment ceremonial direct, continua... mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2021, ora 09:18
Efectul de levier este folosit in piata bursiera si poate reprezenta o sursa importanta de castiguri daca iti permiti sa risti. Dar de cele mai multe ori, pentru cei neinitiati in tainele investitiilor, reprezinta un risc major care se materializeaza in pierderi financiare.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie Financiara, ce este efectul de levier.
Din acest motiv, expertii avertizeaza ca efectul de levier nu ar trebui folosit decat de abia dupa cativa ani de investitii pe bursa.
Efectul de levier nu face decat sa multiplice valoarea unei pozitii deschise fata de suma investita. Ce inseamna asta? Inseamna ca multiplica profitul sau pierderea la care te-ai expus atunci cand investesti.
Iata un exemplu:
Ai 100 de euro investiti intr-o actiune, sa-i spunem, Apple, de dragul exemplului. Daca tranzactionezi fara efect de levier, iar acea actiune pierde sau castiga 1% din valoare, inseamna ca la banii tai, ai pierdut sau castigat 1 euro.
In schimb, (tineti minte, am spus ca efectul de levier este un multiplicator), daca avem aceeasi investitie cu efect de levier x 5 (ori 5), valoarea pozitiei tale va fi de 5 ori mai mare. Adica pierderea si castigul vor fi tratate ca si cum investitia ta ar fi de 500 de euro.
Iar la o pierdere sau un castig de 1%, vei pierde sau castiga 5 euro.
Rubrica Educatie Financiara este sustinuta de Libra Internet Bank.
CITESTE SI:
Bugetul celor trei coloane sau cum sa economisesti cand crezi ca nu ai bani... mai mult
Miercuri, 18 Noiembrie 2020, ora 08:30
Agentia de evaluare financiara Fitch a mentinut la "AAA" ratingul atribuit Statelor Unite dar a inrautatit perspectiva de la stabila la negativa, citand adancirea deficitului pentru a finanta masurile de stimulare menite sa combata efectele negative ale pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmit DPA si Reuters.
Agentia a apreciat ca inrautatirea perspectivei reflecta "deteriorarea finantelor publice ale SUA si absenta unui plan credibil de consolidare".
Datoria si deficitul, care incepusera deja sa creasca inainte de pandemie, au inceput sa erodeze traditionala soliditate a ratingului de credit al SUA. Datoria guvernamentala a SUA, cea mai ridicata in randul tarile care beneficiaza de rating "AAA", ar urma sa depaseasca 130% din PIB pana in 2021, avertizeaza Fitch.
"Flexibilitatea financiara, asistata de interventia Rezervei Federale a SUA in vederea restabilirii lichiditatilor catre pietele financiare, nu atenueaza in intregime riscurile la adresa sustenabilitatii pe termen mediu a datoriei, si creste riscul ca autoritatile SUA sa nu consolideze suficient finantele publice pentru a stabiliza datoria publica dupa ce trece socul provocat de pandemie", se arata in comunicatul agentiei de evaluare financiara.
"Decizia Fitch reduce increderea in pietele financiare americane, si va determina unele entitati sa vanda bonduri SUA, deci ar putea fi afectate randamentele obligatiunilor, chiar daca nimeni nu se asteapta la intrarea SUA in incapacitate de plata", a... mai mult
Duminica, 02 August 2020, ora 12:15
Un vaccin experimental pentru Covid-19 al Pfizer si BioNTech a aratat rezultate pozitive intr-un studiu clinic, declansand reactii ale sistemului imunitar la pacienti sanatosi, dar a provocat febra si alte efecte secundare, mai ales in cazul dozelor mai ridicate, transmite CNBC.
Primele date clinice cu privire la vaccin au fost dezvaluite miercuri intr-o lucrare lansata pe platforma de preprint MedRXiv, ceea ce inseamna ca nu a fost inca revizuita de specialisti terti sau publicata intr-un jurnal.
Studiul clinic al Pfizer a desemnat la intamplare 45 de pacienti pentru a primi una din cele trei doze de vaccin sau placebo. Doisprezece pacienti au primit o doza de 10 micrograme, 12 o doza de 30 micrograme, 12 o doza de 100 micrograme si noua placebo. Doza de 100 micrograme a provocat febra la jumatate dintre pacienti; o a doua doza nu a mai fost administrata la acel nivel.
Trei saptamani mai tarziu, dupa o a doua injectie, din celelalte doze, 8,3% dintre participantii din grupul de 10 micrograme si 75% dintre cei din grupul de 30 de micrograme au dezvoltat febra. Peste 50% dintre pacientii care au primit una dintre aceste doze au raportat un eveniment advers, inclusiv febra si tulburari de somn. Niciuna dintre aceste reactii adverse nu a fost considerata grava, ceea ce inseamna ca nu au dus la spitalizare sau invaliditate si nu au pus in pericol viata.
Vaccinul a generat anticorpi impotriva SARS-CoV-2, virusul care provoaca Covid-19, iar unii dintre acesti... mai mult
Joi, 02 Iulie 2020, ora 08:49
Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, afirma ca, in cele trei zile de la incetarea starii de urgenta, oamenii au incercat sa se bucure de libertate sau au "incercat sa forteze o libertate".
El a precizat ca efectul celor trei zile il vom vedea de joi incolo.
"Am observat si o parte de bravare. Cred ca dupa doua luni doream sa simtim libertatea, dar aceasta libertare trebuie sa fie cu precautie. Purtarea unei masti ramane o baza intr-o incapere, intr-un mijloc de transport. Calea aerogena ramane, chiar daca avem si o transmitere mai mica pe suprafete. (...) Lumea a incercat sa se bucure de libertate sau a incercat sa forteze o libertate.
Suntem pe o panta descendenta a acestei curbe si vrem sa ramana descendenta, cu un numar din ce in ce mai mic de cazuri noi, cu un numar din ce in ce mai mic de cazuri in Terapie Intensiva (...). Efectul celor trei zile il vom vedea de joi incolo, cand vom vedea daca aceasta bucurie exagerata sau senzatie de libertate exagerata va produce si efecte", a afirmat Nelu Tataru.
El a adaugat ca s-ar putea sa vedem nasterea unor micro-focare.
"Sper sa nu fie asa, sper ca bucuria pe care am avut-o sa fi fost prudenta, desi am vazut si unele locuri unde n-a fost prundenta, si de joi incolo sa avem o crestere a numarului de cazuri, dar mica", a explicat el.
Referitor la aglomeratia de la vamile din vestul tarii, el a afirmat ca lipsa distantarii intr-un grup destul de mare de oameni a creat conditiile unei posibile transmiteri.
"Sa... mai mult
Luni, 18 Mai 2020, ora 23:12
Unul dintre cele mai bune efecte ale pandemiei globale este faptul ca intreaga planeta "respira" un pic, nivelul poluarii fiind semnificativ mai mic decat in urma cu doua luni. Iar asta nu e tot. Animalele incep sa se plimbe in voie prin locuri altadata inundate de turisti si localnici.
La sfarsitul lunii februarie, imagini surprinse din satelit de NASA aratau o scadere dramatica a nivelului de poluare din China, cauzata in parte de incetinerea economica determinata de coronavirus.
CNN noteaza ca inchiderile fabricilor si izolarea multor milioane de oameni, precum si strazile mult mai libere, au produs un "beneficiu" neintentionat, cel putin in China - cerul albastru in zone acoperite de smog.
Iar cifrele arata ca, din 3 februarie pana pe 1 martie, emisiile de dioxid de carbon s-au redus cu cel putin un sfert, in China, datorita masurilor luate din cauza coronavirus. Si, fiind tara care polueaza cel mai mult - China contribuie la 30% din emisiile totale anuale de dioxid de carbon din lume -, impactul acestui tip de scadere este urias, chiar si pentru o perioada scurta.
Astfel, emisiile au scazut concret cu 200 de milioane de tone de dioxid de carbon, adica mai mult de jumatate din emisiile anuale totale ale Marii Britanii.
Scaderea consumului de carbune
Pe langa scaderea productiei de petrol si otel si reducerea cu 70% a zborurilor interne, cel mai mult a ajutat declinul accentuat al folosirii carbunelui in China. Tara este cel mai mare producator si... mai mult
Joi, 19 Martie 2020, ora 07:32
Evolutiile din pietele financiare sunt aproape imposibil de previzionat in acest moment. Comparatia cu criza financiara din 2008 poate functiona pana la un punct, daca ne raportam doar la pierderile financiare generate de coronavirus.
Singura certitudine in acest moment este legata de preventie: nicio masura in aceasta directie nu poate fi considerata excesiva, fie ca vorbim de actiuni la nivel personal sau institutional.
Totodata, mesajele de incredere si de sustinere din partea institutiilor de reglementare sunt importante in acest moment, avand in vedere ca evolutia pietelor financiare este extrem de sensibila la indicatorul "incredere".
In domeniul serviciilor financiare, preventia consta in stabilirea unui plan de continuitate a afacerii cat mai detaliat si mai aplicat pentru situatii de acest gen. Este posibil ca unele companii sa nu aiba un astfel de plan deja aprobat si testat, asadar, situatia poate fi complicata.
Din ce zone provin cele mai mari riscuri pentru pietele financiare?
Existenta acestor planuri este cu atat mai importanta cu cat au fost anuntate masuri care vor produce pierderi institutiilor financiare dincolo de cele estimate deja, provenite din dificultatile companiilor direct afectate de a-si onora la timp obligatiile financiare (transport, turism etc.).
O prima masura cu efecte puternice in piata financiara este aceea anuntata de autoritatile italiene, referitoare la suspendarea platii ratelor la creditele ipotecare pe intreg... mai mult
Vineri, 13 Martie 2020, ora 12:19
Cele mai multe companii din Romania nu au o strategie de risc pentru situatii precum epidemia de coronavirus. O arata rezultatele unui barometru efectuat de compania de consultanta Frames la comanda FACTORY 4.0 conference.
Potrivit rezultatelor cercetarii, peste 70% dintre cele 300 de firme chestionate se asteapta la consecinte economice negative, de la probleme de aprovizionare la cresteri de preturi si blocaj financiar.
Epidemia de COVID-19 reprezinta un test fara precedent pentru economia romaneasca, care este, in mare parte, nepregatita pentru o astfel de situatie.
Dincolo de faptul ca epidemia a dus la inchiderea a numeroase fabrici din China, raspandirea coronavirusului in Europa, in tari precum Italia, unul dintre principalii nostri parteneri comerciali, este de natura sa genereze blocaje semnificative pe lantul economic.
Potrivit barometrului Factory 4.0 & Frames, 72% dintre investitori au declarat ca nu au un plan de risc pentru o asemenea situatie, in timp ce doar 11% au afirmat ca au dezvoltat un plan de continuitate al afacerii.
In ceea ce priveste impactul asupra afacerilor, 57% au declarat ca epidemia, in stadiul actual, afecteaza derularea business-ului, dar nu sunt impactate procesele importante. 17% au afirmat ca efectele economice ale COVID-19 blocheaza procesele importante de business/productie, iar 9% au declarat ca impactul este unul major. 17% au afirmat ca epidemia, pentru moment, nu le afecteaza afacerile.
Intrebati care sunt... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 13:39
Efectele economice ale coronavirusului ar putea sa fie minime, daca autoritatile iau masuri rapide in acest sens, a scris joi, pe Facebook, Florin Citu, ministrul interimar al Finantelor si premier desemnat, care a subliniat ca este vorba despre parerea sa personala.
"Politica fiscala "to the rescue"! (opinie personala!!!) Cum ar trebui sa raspunda politicile economice, fiscala si monetara, socului economic rezultat de pe urma epidemiei COVID-19? Raspunsul este direct legat de canalul prin care se transmite acest soc in economie. Este un soc care se transmite pe partea ofertei sau un soc care se transmite pe partea cererii? Ambele?", a aratat Citu.
El a analizat pe rand ambii indicatori.
"Daca impactul este transferat in economie pe partea ofertei, asta inseamna o reducere a productiei. Oamenii stau acasa si productia se opreste. Am vazut acest efect in China unde in primul trimestru datele arata recesiune. Productia scazuta inseamna in scurt timp preturi mai mari si tot pe termen scurt inflatie", a sustinut el.
Pe de alta parte, daca impactul este transferat in economie pe partea cererii atunci vedem pe termen scurt o reducere a cererii, oamenii nu mai ies din casa si nu mai consuma bunuri si servici (dupa ce au acumulat provizii). Asta inseamna pe termen scurt o reducere a preturilor, o crestere a stocurilor si in final reducerea productiei, a scris Citu pe reteaua de socializare.
O prima concluzie a economistului este ca, in ambele cazuri, productia... mai mult
Joi, 05 Martie 2020, ora 11:18