Reglementarea prin care firmele de tip SRL-D nu mai beneficiaza de scutirile pe care le aveau inainte de Revolutia fiscala va afecta circa 30.000 de intreprinzatori debutanti, a atras luni atentia Florin Jianu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), intr-o conferinta de presa.
"As ridica o problema legata de modificarile Codului fiscal. Acum trebuie sa ne facem mea culpa si sa spunem ca exista a 121-a modificare a Codului fiscal pe care o consideram absolut necesara, aceea ca, in acest moment, intreprinzatorii debutanti SRL-D nu mai beneficiaza de scutirile pe care le aveau inainte de Revolutia fiscala si, practic, din calculele noastre, cam 30.000 de intreprinzatori debutanti au fost direct afectati. Sunt curios sa vedem datele de la ONRC, sa vedem cate SRL-D s-au mai creat de la debutul acestui an. Reglementarea asta trebuie modificata", a spus Jianu.
Intrebat ce parere are despre cum va evolua interesul intreprinzatorilor in acest an pentru programul Start-Up Nation, presedintele CNIPMMR s-a declarat optimist.
"E greu de estimat, dar cred ca va fi un interes ridicat in continuare pentru Start-Up Nation. Programul a avut un interes inca din primul an. Avem un numar de 10.000 de aplicanti care n-au accesat finantarea si care sunt potentiali aplicanti si pentru acest an. Cu siguranta, pentru acest an programul este mai cunoscut. Noi, mediul de afaceri, am primit foarte multe intrebari despre program",... mai mult
Luni, 16 Aprilie 2018, ora 15:26
Schimbarea filosofiei de taxare a veniturilor personale, prin trecerea la impozitul pe gospodarie, si decizia de transfer a contributiilor sociale de la angajator la angajat au reprezentat cele mai dezbatute subiecte de ordin fiscal in acest an.
In 4 ianuarie, candidatul propus sa preia Finantele, Viorel Stefan, vorbea, la audierile din Parlament, despre unificarea legislatiei fiscale intr-un Cod economic cu maximum 50 de taxe. Viorel Stefan a devenit ministru al Finantelor iar prima prevedere a proiectului de Cod economic, care a "rasuflat" in presa in luna aprilie, vorbeste despre introducerea unui impozit de 10% pe venitul global al gospodariilor, in fapt o resuscitare a unei idei vechi vehiculata constant in spatiul public, respectiv aceea de a inlocui cota unica de impozitare cu un impozit progresiv.
Potrivit proiectului Codului Economic, fiecare gospodarie ar fi urmat sa beneficieze de un punctaj acordat in functie de numarul membrilor de familie si de un plafon neimpozabil.
Proiectul prevedea si o serie de deduceri, incluzand bursele, indemnizatiile pentru copii, contributia de sanatate platita, prima de asigurare obligatorie pentru casa si masina sau programele educationale pentru copii precum before si after school sau gradinite particulare, dar si abonamente la sala fitness, gimnastica, dans, alte activitati sportive. Veniturile mai mici de 2.000 de lei nu se impozitau.
"Reteta de globalizare a veniturilor va genera o crestere a bazei de impozitare.... mai mult
Marti, 26 Decembrie 2017, ora 09:42
Fiscalitatea in Romania nu este excesiva, insa abordarea acestui domeniu este total gresita, sustine George Niculescu, specialist taxe.
Intr-un interviu acordat Ziare.com, el a precizat ca impozitul pe constructii speciale (asa-numita "taxa pe stalp") are un efect negativ asupra investitiilor.
De asemenea, George Niculescu este de parere ca solutia la problemele fiscale sta in mainile politicienilor si ca e nevoie de o legislatie mai clara.
Cum evaluati sistemul fiscal din Romania in 2014?
Abordarea strict contabila - mentalitate de care nu am reusit sa scapam - de intocmire a bugetului nu permite ca la estimarea sumelor sa fie luate in calcul si anumite ajustari folosind indicatori statistici de calitate (sunt folositi numai indicatori cantitativi).
In aceste conditii, pentru a pastra deficitul bugetar in limitele stabilite s-a trecut la un mod simplist de gandire, identificarea unor posibile sume suplimentare care de regula sunt din introducerea de noi taxe sau ...citeste mai departe despre "S-a trecut la un model simplist de gandire. Avem o fiscalitate excesiva?" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 02 Ianuarie 2015, ora 08:37
Consiliul Director al Fondului Monetar International (FMI) a aprobat, miercuri, prima si a doua evaluare a acordului preventiv incheiat anul trecut cu Romania, punand la dispozitia statului doua transe cumuland 436,3 milioane de euro (389,4 milioane DST).
"Ajustarea bugetara a continuat in 2013 luand, totodata, in considerare eforturile deosebite ale Guvernului de a plati arieratele de la nivelul autoritatilor locale, de a reduce arieratele de la companiile de stat, de a elimina arieratele in sectorul de sanatate si de a creste considerabil cofinantarea nationala in vederea asigurarii unei rate mai mari de absorbtie a fondurilor europene. Aprobarea de catre board-ul FMI a celor doua evaluari confirma sustenabilitatea prognozei bugetare pe 2014, precum si directia buna in care se indreapta reformele structurale", sustine Guvernul in comunicat.
Suma totala disponibila Romaniei prin acordul de imprumut a urcat astfel la 654,4 milioane de euro (584,1 milioane DST), a anuntat FMI printr-un comunicat.
Consilul Director al FMI a aprobat o cerere a autoritatilor romane pentru adaugarea unei evaluari in functie de situatia la sfarsitul lunii iunie a acestui an. Evaluarea suplimentara ar coincide cu consultarea periodica planificata (Articolul IV) si cu rectificarea bugetara de la mijlocul anului.
"Romania face progrese solide in cadrul acordului stand by preventiv. Cresterea economica a atins um maxim postcriza in 2013, deficitul de cont curent a fost redus... mai mult
Joi, 27 Martie 2014, ora 08:54
Guvernul si-a asumat in fata FMI o serie de masuri precum cresterea salariului minim pana la 900 de lei, privatizarea CFR Marfa in 2015 si accize mai mari pe carburanti. Analistii contactati de Business24 cred ca taxa pe stalpi este o dovada de disperare, iar cel care va "plati" politele acestor negocieri este tot cetateanul de rand.
"Cred ca de data aceasta acordul cu FMI are un grad de periculozitate pentru Romania mai mare ca oricand, pentru ca se confirma lucrul de care imi era teama: FMI nu are capacitatea sa inteleaga situatia reala in care se afla Romania si nici sa conceapa impreuna cu Guvernul un concept de dezoltare asa cum se intampla in alte tari din jurul nostru care au renuntat la politica de fiscalitate excesiva si au inceput sa aibe elemente, mai putin sau mai mult evidente, de dezvoltare economica", a declarat pentru Business24 Mircea Cosea, analist financiar si profesorul in Economie.
Practic, sustine Cosea, ideea de baza a acestui acord aprobata de Guvernul Romaniei si sustinuta fara prea mare credibilitate stiintifica de Andrea Schaechter este aceea ca singura cale pe care Romania o are de a supravietui si de a avea un buget in limite acceptabile este cresterea impozitelor si taxelor asupra sectorului economic si asuprea populatiei.
"Este destul de periculos pentru ca Romania nu este o tara aflata intr-un stadiu de consolidare economica, ci intr-un stadiu de dezvoltare, aproape de subdezvolare, economica. Deci Romania are nevoie de o cu totul... mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 12:52
Presedintele Traian Basescu i-a asigurat pe liderii europeni ca Romania se va implica in eforturile pentru salvarea euro si ca va respecta regulile pactului fiscal, adoptat la summitul din decembrie. Acum, regulile devin si mai dure, iar statul roman risca sa nu faca fata solicitarilor.
Pactul fiscal, adoptat la summitul din 9 decembrie, de 26 de tari din blocul comunitar, prevede, printre altele, o mai buna gestionare a bugetelor si impune corectarea deficitelor excesive. De asemenea, pactul include si sanctiuni pentru statele care nu se incadreaza in tintele de deficit bugetar de 3%, respectiv deficit structural de 0,5%.
Liderii europeni au anuntat, vineri, ca vor sa inaspreasca masurile prevazute in pactul de stabilitate fiscala si ca vizeaza, mai ales, aplicarea unor sanctiuni. Ministrii de finante din Uniunea Europeana isi doresc un mecanism centralizat de "corectie" care sa poata fi declansat automat, in momentul in care tinta de deficit structural este depasita.
Seful statului a precizat ca aderarea Romaniei la pact nu ii afecteaza in niciun fel pe romani. Realitatea este cu totul alta. In primul rand, in Romania nicio institutie nu calculeaza deficitul structural si nici produsul intern brut potential, atrage atentia consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
In Romania, deficitul structural nu poate fi calculat
"In Romania, nimeni nu calculeaza oficial aceste date. Banca Nationala a Romaniei calculeaza PIB-ul potential, dar o face pentru ea... mai mult
Sambata, 21 Ianuarie 2012, ora 09:25
Daca pana acum, una dintre principalele probleme ale guvernului era deficitul bugetar, lucrurile s-au schimbat, in urma noului acord fiscal, semnat de liderii europeni in cadrul summitului UE. In acest moment, deficitul structural intra pe scena economica in centrul celor mai multor dezbateri. Ce inseamna deficitul structural si cum ne afecteaza ?
Problema deficitului structural a fost readusa in atentia opiniei publice de insusi presedintele Romaniei.
Seful statului a declarat duminica, in cadrul unei conferinte sustinute la Palatul Cotroceni, ca Romania trebuie sa introduca in Constitutie limita deficitului structural la 0,5%. Acest lucru este obligatoriu, in baza aderarii la acordul interguvernamental, semnat si de statul roman, in urma summitului incheiat vineri.
Deficitul structural este diferenta dintre ceea ce statul poate incasa, din taxe si impozite, in mod normal, si cheltuielile curente.
De asemenea, deficitul structural este un instrument tehnic, folosit pentru evaluarea sustenabilitatii politicii fiscal-bugetare, pe termen mediu. Pe termen lung, in alcatuirea bugetului se iau in calcul mai multi factori.
De exemplu, daca in alcatuirea bugetului pentru o perioada indelungata de timp, o familie se bazeaza pe bani trimisi de rudele din strainatate, (bani trimisi cu regularitate pana atunci), in momentul in care transferul de bani inceteaza, familia se va confrunta cu un deficit structural. In acel moment, in alcatuirea bugetului, le va lipsi o... mai mult
Marti, 13 Decembrie 2011, ora 07:52
Premierul Emil Boc sustine ca Romania nu se poate izola de Europa si ca trebuie sa fie alaturi de nucleul dur al zonei euro, format din state precum Germania si Franta. De asemenea, faptul ca statul roman a adoptat masuri de austeritate care au dus la diminuarea deficitului bugetar, reprezinta un avantaj pentru adoptarea euro in 2015.
Prim-ministrul Emil Boc sustine ca marele castig al Romaniei a fost ca a ramas conectata la marea Europa, la nucleul dur al UE si nu a fost marginalizata. Premierul a explicat ca, in urma summitului incheiat vineri, s-a gasit o solutie prin acordul interguvernamental.
Emil Boc admite ca solutiile iesirii din criza sunt solutii de dreapta, dar a tinut sa sublinieze ca "acum se joaca soarta Uniunii Europene. Prin discutarea monedei euro este in joc soarta UE ca intreg".
"Reuniunea la Marsilia a fost intalnirea Partidul Popular European. Intotdeauna, inaintea unui consiliu european se organizeaza o reuniune a celor mai importanti lideri ai UE. (...) Ce se decide acolo, se consolideaza la summit, avand in vedere ca 14 lideri europeni din cei 27 fac parte din Partidul Popular European", a spus Emil Boc, in cadrul unei emisiuni televizate, difuzate luni.
"Viziunea franco-germana viza doar tarile cu euro. Franta si Germania doreau semnarea tratatului. Presedintele Consilului European, Herman Von Rompuy voia altceva. Marea Britanie s-a opus modificarii tratatelor si si-a utilizat dreptul de veto, asadar nu s-a putut merge pe modificarea... mai mult
Luni, 12 Decembrie 2011, ora 23:10
Presedintele Traian Basescu a explicat ca noul acord fiscal nu ii va afecta in niciun fel pe romani si a precizat ca bugetul prevazut pentru anul viitor nu se va schimba din cauza noului acord. De asemenea, seful statului a punctat deciziile de la summit aduc schimbari importante in politica fiscala.
"Subiectul Uniune este foarte putin discutat la noi si cred ca este obligatia mea sa fac acest exercitiu de explicare. Pentru a intelge ce s-a intamplat la Bruxelles, ar trebui sa incepem cu : de ce am ajuns aici.
- De ce Uniunea este in situatia de a fi in mare dificultate economica si financiara, de ce diversi analisti canta prohodul. De ce increderea in finantele internationale este tot mai scazuta si exista o dispozitie tot mai mica de a imprumuta statele UE si ale eurozonei in special.
- Ar trebui sa vedem dincolo de moneda euro, cum a functionat UE in sustinerea monedelor sale, pentru cunoscatori, exista foarte clar ca au existat 2 piloni.
- Primul a fost Pactul de stabilitate si crestere, pact care a fost adoptat in 1992.
- Desi limitele de 3% deficit si grad de indatorare 60% pentru datoria publica figurau in acest tratat, respectarea acestor criterii se baza pe cateva elemente.
- Primul era responsabilitatea individuala a statului membru. Un alt element care functiona erau eventuale presiuni ale Comisiei Europene. In sfarsit, daca exista un motor eficient, in ceea ce prive respectarea pactului, acesta era numai pentru statele care erau in afara... mai mult
Duminica, 11 Decembrie 2011, ora 17:00