Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, sustine ca o crestere a majorarilor salariale pentru profesori ar putea fi acordata pe anumite criterii de performanta.
Potrivit ministrului, cresterile salariale pentru dascali vor fi acordate din fondurile viitorului Plan de Redresare si Rezilienta.
"Nu neaparat pe excelenta sau elitism, este mult mai greu sa duci un elev de la nota 5 la nota 6, decat sa-l duci de la 9 la 10", a spus Cimpeanu.
Cimpeanu a declarat zilele trecute ca va insista pe cresterea componentei cheltuielilor de functionare a scolilor din constul standard per elev, care in opinia sa nu s-a majorat suficient in raport cu dublarea componentei pentru dsalarii in ultimii patru ani.
CITESTE SI:
Ministrul Sorin Campeanu: "Daca s-au distribuit toate tabletele nu inseamna ca ele au ajuns la elevi" ...citeste mai departe despre "Salariile profesorilor vor fi majorate. Ce a anuntat ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu" pe Ziare.com mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2021, ora 10:30
Tezele nu se mai sustin anul acesta scolar, a anuntat ministrul Educatiei, Monica Anisie. Acestea vor fi inlocuite cu evaluarea sumativa.
Ministrul Monica Anisie a declarat sambata ca elevii nu vor mai da anul acesta teze.
"In ceea ce priveste sustinerea tezelor, dupa consultarea pe care am avut-o cu toti factorii implicati, am luat decizia ca acestea sa nu se mai sustina anul acesta scolar", a declarat ministrul Educatiei, Monica Anisie, la Stirile Pro TV.
Anuntul vine la doua zile dupa ce presedintele Klaus Iohannis si premierul Ludovic Orban au decis ca toate scolile din tara sa treaca in scenariul rosu, cu predare exclusiv online. Masura anularii tezelor vine dupa ce ministerul a decis ca si olimpiadele si concursurile scolare sa fie suspendate.
"Sa nu uitam ca tezele se sustin la doar doua sau trei discipline, in rest se realizeaza evaluarea sumativa. Deci, tezele nu se sustin, insa au fost inlocuite cu evaluarea sumativa", a explicat ministrul Educatiei.
Pregatirile pentru Evaluare si Bac vor fi si fata in fata
De asemenea, va continua pregatirea elevilor pentru Evaluarea National si Bacalaureatul din 2021.
"Pentru elevii de clasa a VIII-a si a XII-a, incepand cu semestrul al doilea, pe langa aceste lectii pe care le vom face, vom avea masuri concrete. Vor fi teste de antrenament saptamanale, disponibile si acum pentru elevi pe site-ul Ministerului Educatiei, vom continua programul telescoala si vom continua si pregatirea fata in fata", a mai... mai mult
Sambata, 07 Noiembrie 2020, ora 10:39
Academia de Politie devine prima universitate din tara care pierde dreptul de a mai acorda titluri de doctor ca efect al unei serii de cinci sanctiuni primite pentru repetate incalcari ale eticii si integritatii academice.
UPDATE Ministrul Educatiei si Cercetarii, Monica Anisie, a anuntat, luni, ca a semnat un ordin prin care a retras acreditarea Scolii doctorale de la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza" din Bucuresti.
Anisie a precizat ca decizia a fost luata in urma unui raport al Consiliului de Etica si de Management Universitar.
"In urma raportului Consiliului de Etica si de Management Universitar, am realizat un ordin de ministru prin care am retras acreditarea Scolii doctorale de la Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza din Bucuresti", a informat ministrul Educatiei, citat de Agerpres.
Monica Anisie participa la Biblioteca Centrala Universitara la lansarea procesului de consultare publica pentru elaborarea Strategiei privind digitalizarea Educatiei.
Pressone: Fabrica de doctorate
Potrivit Pressone, ministrul Educatiei, Monica Anisie, a semnat vineri ordinele de retragere a acreditarilor celor doua scoli doctorale ale Academiei de Politie - cea de Drept si cea de Ordine Publica si Siguranta Nationala - la propunerea Consiliului de Etica si Management Universitar.
Sursa citata mai arata ca decizia prin care "fabrica" de doctorate de la Academia de Politie se inchide este una istorica, fiind pentru prima oara cand un organism de control al... mai mult
Luni, 26 Octombrie 2020, ora 11:58
Ministerul Educatiei pregateste achizitia a 74.000 de laptopuri, pentru peste 1.100 de licee, pe langa cele 250.000 de tablete destinate elevilor din mediile defavorizate, a declarat, miercuri seara, ministrul Monica Anisie.
"La momentul acesta, Guvernul Romaniei a alocat banii necesari pentru achizitionarea a 250.000 de tablete, tocmai pentru acei copii din mediile defavorizate. Sunt copii care au nevoie de aceste echipamente electronice. Prin urmare, asteptam ca achizitia sa fie definitivata de catre Oficiul National de Achizitii Centralizate", a afirmat Monica Anisie, la Antena 3.
Ea a spus ca termenul de livrare prevazut in caietul de sarcini este 10 septembrie.
"In acelasi timp, trebuie sa ne uitam si la faptul ca, in aceasta perioada, foarte multi primari s-au organizat si au achizitionat echipamente electronice pentru copii. De exemplu, la Cluj au fost achizitionate tablete pentru toti elevii. In acelasi timp, Ministerul Educatiei (...) pregateste achizitia a 74.000 de laptopuri, pentru peste 1.100 de licee. Prin urmare, achizitie pentru liceu, achizitie pentru copiii din mediile defavorizate - 250.000 de tablete, dincolo 74.000 de laptopuri, ne preocupa, pentru ca in septembrie sa incepem scoala, noi ne dorim in sala de curs, dar daca situatia epidemiologica o impune, sa putem folosi ca alternativa invatamantul online", a adaugat ministurl Educatiei.
Potrivit lui Anisie, Ministerul Educatiei a prevazut in caietul de sarcini achizitionarea acestor... mai mult
Miercuri, 05 August 2020, ora 20:46
Ministerul Educatiei a facut, miercuri, cateva precizari dupa ce s-a anuntat ca in urma rectificarii bugetare i se va taia din bani.
Practic, reprezentantii ministerului sustin ca reducerea se justifica prin faptul ca banii alocati nu au fost cheltuiti, dar ca si in aceste conditii bugetul tot este mai mare decat cel din 2018.
"Bugetul Ministerului Educatiei Nationale, aprobat prin Legea bugetului de stat pe anul 2019, a beneficiat de o crestere de aproape 10 miliarde de lei fata de bugetul acordat in anul 2018, iar executia pe primul semestru este de 46%", transmite ministerul.
Reprezentantii institutiei noteaza ca prin proiectul rectificarii bugetare se propune diminuarea cheltuielilor cu suma de circa 1,03 miliarde de lei, repartizata astfel:
- 400 de milioane de lei de la "Cheltuieli de personal", in urma supraestimarii acestei categorii de cheltuieli la alcatuirea bugetului la inceputul anului. De asemenea, prin plata obligatiilor catre personalul didactic generate de sentintele judecatoresti au fost obtinute economii cu dobanzile aferente. Suma ramasa dupa rectificare asigura plata salariilor pana la sfarsitul anului, plata titlurilor executorii, precum si platile ce deriva din aplicarea Legii nr. 85/2016.
- 440 milioane de lei de la "Asistenta sociala", sume aferente programului "Merg la scoala", intrucat, pana in prezent, actul normativ necesar derularii acestui program nu a fost aprobat. Facem precizarea ca Ministerul Educatiei Nationale deruleaza... mai mult
Miercuri, 07 August 2019, ora 11:12
Aproximativ 100 de membri ai Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret" au pichetat, miercuri, incepand cu ora 11:00, sediul Ministerului Educatiei Nationale.
De asemenea, sindicatele afiliate Federatiei "Spiru Haret" din mai multe regiuni vor organiza actiuni de protest la nivelul judetelor, pentru a atrage atentia asupra situatiei grave in care se afla sistemul de invatamant.
"Starea de nemultumire din sistem a atins cote alarmante. Le cerem politicienilor, indiferent de partid, sa inteleaga ca este nevoie de o schimbare urgenta. Societatea vrea calitate! Si noi vrem!
Nimeni, insa, nu vrea sa vada motivele pentru care nu se obtine calitatea. Legile nu sunt respectate sau sunt schimbate peste noapte, hotararile judecatoresti nu se pun in executare, iar drepturile angajatilor din invatamant sunt calcate in picioare.
Cadrele didactice sunt obligate sa lucreze si cu 38 de elevi la clasa. Contabilii trebuie sa transmita situatiile noaptea, pentru ca ziua platformele sunt blocate, iar angajatii din unitatile de invatamant sunt pusi sa completeze mii de hartii inutile, de care nimeni nu tine cont", a declarat Marius Ovidiu Nistor, presedintele "Spiru Haret".
Iata cateva imagini de la fata locului:
Printre revendicari se numara:
elaborarea pachetului legislativ pentru educatie - cu termen 31 martie, conform Acordului incheiat intre federatiile sindicale reprezentative din invatamant si Guvernul Romaniei;majorarea costului standard per... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 09:14
Presedintele Klaus Iohannis lanseaza, miercuri, la Palatul Cotroceni, in dezbatere publica rezultatele proiectului "Romania Educata", initiat de seful statului.
Proiectul "Romania Educata" reprezinta cea mai ampla si de durata consultare publica desfasurata pana acum in domeniul politicilor publice din educatie, potrivit unui comunicat de presa al Presedintiei.
Sursa citata mai spune ca la dezbatere au participat peste 10.000 de persoane, iar la elaborarea documentelor lansate cu aceasta ocazie au contribuit peste 60 de institutii publice, organizatii neguvernamentale si reprezentanti ai actorilor din domeniu. Demersul "exprima dorinta presedintelui Romaniei ca fiecare roman sa aiba ocazia de a contribui la proiect".
Totodata, in cadrul evenimentului de la ora 17:00, de la Palatul Cotroceni, va fi lansat si site-ul proiectului, unde rezultatele vor fi disponibile pentru consultare si unde toti cei interesati sunt invitati sa transmita opinii si sugestii.
Potrivit unor surse oficiale din Administratia Prezidentiala, de la inceputul anului viitor, presedintele Klaus Iohannis va incepe o noua serie de consultari cu partidele politice care vor viza proiectul "Romania Educata".
Proiectul "Romania Educata" cuprinde sapte rapoarte tehnice care vizeaza urmatoarele domenii: cariera didactica, managementul educational, echitatea de acces (reducerea abandonului si a analfabetismului functional), invatamantul functional si tehnic, invatamantul superior, educatia... mai mult
Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 07:14
Presedintele Klaus Iohannis a acceptat propunerea PSD si a semnat, vineri, decretul de numire a Ecaterinei Andronescu in functia de ministru al Educatiei.
"Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 16 noiembrie a.c., decretul pentru numirea doamnei Ecaterina Andronescu in functia de ministru al educatiei nationale", se arata intr-un comunicat al Presedintiei.
Este pentru a patra oara cand Ecaterina Andronescu se afla in fruntea Ministerului Educatiei.
Decizia lui Iohannis de a o accepta in aceasta functie vine dupa ce, marti, afirmase ca va dura mai mult pana va lua o decizie in acest sens, pentru ca doreste sa se lamureasca daca este dorinta ei de a prelua Ministerul Educatiei sau a partidului.
"Cealalta propunere, daca bine am retinut, dna Andronescu la Invatatamant, aici o sa dureze un pic mai mult, s-ar putea chiar un pic mult mai mult. Am fost recent la un eveniment la Politehnica, la care am participat cu placere, am vazut realizari exceptionale.
Neintrebata, mi-a spus totusi dna Andronescu ca in niciun caz nu va merge la minister, ca lucrurile nu merg bine si asa mai departe. Aflu cu surprindere ca este propusa, va dura un pic pana ma lamuresc daca e dorinta ei sa mearga sau doar a partidului, sau se face o remaniere cu bucata. Joi expira interimatul, se poate construi alt interimat pana ma lamuresc", a spus Iohannis.
In replica, Ecaterina Andronescu a precizat ca nu alearga dupa functii si ca este stapana pe deciziile sale.... mai mult
Vineri, 16 Noiembrie 2018, ora 14:04
Universitatea din Bucuresti, in calitate de membru al Consortiului Universitaria, structura ce reuneste cele mai importante institutii de invatamant superior din Romania, se alatura declaratiei publice lansate de Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca pentru contestarea propunerii Ministerului Educatiei Nationale de Metodologie de clasificare si ierarhizare a universitatilor.
"Consideram ca arhitectura pe care se bazeaza constructia metodologiei in forma propusa de MEN este fundamentata pe o viziune birocratica, administrativa, care nu corespunde exigentelor ce se impun unui clasament international. De altfel, politica asumata a ministerului de a implica ARACIS in acest demers este o cauza directa a acestei situatii de inadecvare pe care o semnalam o data in plus.
In mod deliberat, este alocata in metodologia propusa de MEN o pondere foarte mica a indicatorilor legati de competitivitate-excelenta, ceea ce contravine filosofiei clasamentelor internationale de referinta in domeniu, care rezerva acestor factori rolul major. Ca o consecinta directa, predomina setul de indicatori de acreditare specifici viziunii ARACIS, care dobandesc o importanta covarsitoare, ceea ce conduce catre o relativizare, daca nu chiar o inversare a diferentelor reale de competitivitate dintre universitatile romanesti", se arata intr-un comunicat al UB.
Ce spun expertii Bancii Mondiale
Potrivit sursei citate, pentru realizarea unei metodologii de clasificare solide, compatibile cu... mai mult
Marti, 24 Iulie 2018, ora 18:05