Banca Comerciala Romana declara octombrie Luna Educatiei Financiare si isi propune sa ofere cursuri de educatie financiara pentru 50.000 de romani, conform unui comunicat.
BCR sustine ca vine in ajutorul romanilor cu un program intens si variat cu activitati financiare pentru toate grupele de varste.
Astfel, in octombrie, profesorii de educatie financiara a BCR vor sustine ateliere la nivel national, in fiecare zi a lunii, cu scopul de a-i ajuta pe romani sa-si inteleaga mai bine deciziile financiare. Pe langa atelierele de la sediile BCR, profesorii Scolii de Bani vor mai fi prezenti si in companii si institutii, unde vor sustine ateliere angajatilor, in universitati, licee si scoli, dar si in mai multe orase din tara cu caravana FLIP.
In continuarea acestui demers, BCR lanseaza si provocarea online #31dayschallenge unde toti cei interesati de sfaturi financiare practice si utile se pot inscrie la un newsletter special pe scoaladebani.ro si vor primi zilnic cate un sfat financiar creat de profesorii BCR.
Pentru a atrage atentia asupra nevoii de educatie financiara in Romania si pentru a anunta finalizarea Lunii Educatiei Financiare, pe 31 octombrie, de la ora 11:00, BCR anunta Ora educatiei financiare si ne invita pe fiecare dintre noi sa ne acordam un ragaz pentru a ne gandi la deciziile noastre bugetare si cum ne influenteaza acestea viata. Pe parcursul acestei ore, vor fi sustinute ateliere de educatie financiara simultan in intreaga tara. Toti cei care... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2019, ora 14:47
Educatia financiara reprezinta o prioritate strategica pentru Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si o componenta importanta a proiectului de dezvoltare a pietelor financiare non-bancare asumat de noi, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Leonardo Badea, presedintele ASF.
'Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a organizat, in perioada 25 - 31 martie 2019, cu ocazia Global Money Week (GMW), o serie de actiuni si de evenimente destinate imbunatatirii gradului de educatie financiara la nivelul populatiei, inclusiv la nivelul elevilor si tinerilor.
La activitatile desfasurate sub egida GMW au participat, la nivel national, aproximativ 6.000 de elevi, studenti si profesori.
Educatia financiara reprezinta o prioritate strategica pentru ASF si o componenta importanta a proiectului de dezvoltare a pietelor financiare non-bancare asumat de Autoritate. Lectorii Autoritatii de Supraveghere Financiara sunt prezenti in scoli, in licee si in universitati.
Am adus informatia foarte aproape de tineri, dar si de profesori. Autoritatea de Supraveghere Financiara a devenit un adevarat furnizor de programe de educatie financiara.
Ne-am asumat acest rol si suntem extrem de determinati sa dezvoltam, in anii ce urmeaza, proiectele pe care le avem in acest domeniu", a afirmat Badea.
Pe parcursul ultimei saptamani din luna martie, sub egida Global Money Week (GMW) au fost derulate mai multe sesiuni ale Programului de educatie financiara al ASF, in diferite scoli... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 15:16
Educatia financiara ar trebui sa fie materie obligatorie in scoala si noi solicitam acest lucru de cativa ani buni, a afirmat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
"Pentru banci, digitalizarea reprezinta o componenta importanta. Am facut nenumarate eforturi, inca din 2011, pe domeniul digitalizarii. Cred ca trebuie sa trecem de dialogul ca suntem pe ultimul loc, stim asta. Cred ca trebuie sa mergem la cauza. Rolul meu este sa incerc ca contribui si dam raspunsuri la motivele pentru care noi nu putem face pasi inainte. Cred ca o problema este lipsa dialogului cu industriile. Singuri nu vom reusi indiferent de cat de puternica este industria bancara, in orice tara. Eu, in ARB, prin componenta noastra europeana, am invatat ca daca europenii au ceva mai avansat decat noi este ca nu stim sa dialogam si sa oferim avantaje pe care fiecare dintre noi le poate oferi. Daca te uiti pe Facebook, vezi o realitate, daca te uiti pe Linkedin vezi o alta realitate... Solicitam de cativa ani buni ca educatia financiara sa fie materie obligatorie in scoli. Ne-am obisnuit sa criticam mai mult decat sa facem ceva impreuna, este o alta problema pentru care suntem aici", a declarat Danescu.
Oficialul ARB a mentionat, totodata, ca sistemul bancar transmite propuneri autoritatilor centrale, insa rar se primesc si raspunsuri.
"Acum doi ani am reusit sa facem un pas in fata cu prim-ministrul de atunci, domnul... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2019, ora 10:56
Traim intr-o lume complexa si pentru a putea sa ne atingem obiectivele ca societate, ca tara, ca autoritate, este nevoie sa intelegem si sa dezvoltam educatia financiara, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Leonardo Badea.
"Traim intr-o lume complexa si complexitatea lumii in care traim se manifesta cu precadere si in acest domeniu. Avem o lume financiara, ca sa spun asa, de maxima complexitate si pentru a putea sa ne atingem obiectivele ca societate, ca tara, ca autoritate, este nevoie sa intelegem si sa dezvoltam educatia financiara", a spus Leonardo Badea, la cea de-a treia editie a Galei EduFin.
El a afirmat ca Autoritatea doreste sa incurajeze excelenta, iar pentru aceasta a realizat o serie de proiecte de educatie financiara.
"Ne dorim ca in tot ceea ce facem sa incurajam excelenta. Am spus-o si o repet. Excelenta in domeniul pregatirii, excelenta in domeniul financiar este un lucru care nu apare in mod intamplator. Excelenta se realizeaza facand acelasi lucru foarte bine, si mai bine, in mod repetat. Astfel ca noi ne-am propus ca in mod transparent sa identificam mici exemple ale excelentei. Si sa le recunoastem, sa le aducem in fata dumneavoastra, sa incurajam tinerii care de altfel sunt reperele noastre pentru ceea ce vrem sa facem in societatea de maine si sunt convins ca prin tot ceea ce autoritatea a facut, prin ceea ce au facut colegii mei care au facut caravane, s-au deplasat prin tara, s-au deplasat la licee, au facut brosuri de... mai mult
Vineri, 29 Martie 2019, ora 10:05
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) are datoria de a se implica in tot ce inseamna activitate de educatie, deoarece educatia timpurie formeaza consumatorii si ii pozitioneaza pe un palier de egalitate cu furnizorii de servicii financiare, a declarat luni Gabriel Constantin, directorul de cabinet al presedintelui ASF, in cadrul unui eveniment de educatie financiara adresat elevilor.
"Educatia financiara a devenit un punct de reper important in activitatea Autoritatii noastre. Aproximativ 80.000 de elevi si peste 5.000 de studenti au participat la sectiunile de curs sustinute de lectorii nostri in cadrul programelor de educatie financiara derulate de Autoritate numai in ultimii 4 ani. Noi, ca autoritate de supraveghere, consideram ca avem datoria de a ne implica in tot ce inseamna activitate de educatie, pentru ca una din misiunile noastre fundamentale vizeaza dezvoltarea pietelor financiare non-bancare. Si nu putem vorbi despre dezvoltare in contextul in care nu vom avea clienti care sa cunoasca si sa inteleaga pe deplin produsele pe care le achizitioneaza", a afirmat reprezentantul ASF, care a transmis mesajul presedintelui ASF, Leonardo Badea.
Gabriel Constantin a apreciat ca educatia timpurie are efectul de a forma un consumator avizat.
"Sunt convins ca, in urmatoarea perioada, efectele demersurilor noastre vor incepe sa fie vizibile. Educatia timpurie formeaza consumatorii si ii pozitioneaza pe un palier de egalitate cu furnizorii de servicii... mai mult
Luni, 25 Martie 2019, ora 12:30
Asociatia pentru Promovarea Performantei in Educatie (APPE), cu sprijinul Alpha Bank Romania, Mastercard si PayU Romania lanseaza Proiectul pilot si cartea Educatie Financiara pentru liceu.
Proiectul se va derula pana la sfarsitul acestui an scolar in licee din Bucuresti, Botosani, Alba Iulia, Craiova si Drobeta Turnu Severin. Elevii din cadrul liceelor inscrise in proiect vor aprofunda cunostintele de educatie financiara cu ajutorul manualului gratuit pus la dispozitie de APPE.
Manualul de educatie financiara pentru liceu este un instrument util ce dezvaluie tinerilor notiuni de baza despre Banca Nationala a Romaniei, sistemul bancar romanesc, economisire, creditare, instrumente de plata, internet banking, carduri, comert electronic, buget, drepturile consumatorului de produse si servicii financiare.
Proiectul pilot Educatie Financiara pentru liceu reprezinta o noua etapa a Proiectului de implementare a Educatiei financiare ca disciplina optionala derulat de APPE, care isi propune sa implice cadrele didactice, copiii si parintii acestora in activitati de educatie financiara, sa contureze o imagine asupra modului in care banii sunt perceputi, cheltuiti, economisiti, imprumutati, investiti in societatea de azi, concomitent cu dobandirea unor abilitati de gestionare a banilor si asigurarea unei stabilitati financiare personale. In cei sase ani de derulare, s-au inscris in proiect peste 400.000 de elevi si dascali din Bucuresti si din cele 41 de judete ale tarii.... mai mult
Vineri, 22 Martie 2019, ora 14:00
Romanii nu inteleg ca acum pot cumpara mai putine decat acum un an, chiar daca salariile lor au fost majorate, ceea ce ii va face tinta perfecta pentru capcane populiste, a declarat, miercuri, economistul-sef al BRD, Florian Libocor, la conferinta "Banca viitorului".
"Din pacate, si imi cer scuze daca cineva se va simti intr-un fel sau altul, din pacate, din cauza nivelului de educatie extrem de jos, oricum ai spune-o, oamenii nu vor intelege.
Motiv pentru care vor fi intotdeauna tinta perfecta pentru o capcana populista. Din pacate, oamenii nu pot sa inteleaga.
Trebuie sa inteleaga o tara intreaga, iar tara intelege ca i-a crescut salariul cu 40% spre exemplu, de la 1.000 la 1.400 de lei, nu intelege ca acum cu 1.400 de lei nu mai este in masura sa cumpere aceleasi bunuri si servicii pe care le cumpara acum un an cu o mie de lei", sustine Libocor.
Potrivit acestuia, este ca si cum i-ai explica unui copil ca este periculos sa se joace cu chibrituri, dar el nu stie ce este focul.
"Dar ce sa vezi? I-a crescut salariul. Asta intelege tara. Iar daca ii explici altfel, esti privit ca fiind snob. Daca intri in zona tehnica, ti se spune ca e prea tehnic. Daca cumva cobori jos, foarte jos, esti tratat cu un zambet. Ei, imi permit sa fiu retoric intr-un fel. Cum explici unui copil care nu stie ce este focul ca chibriturile sunt periculoase?", a mai spus oficialul BNR.
Moderatorul conferintei, jurnalista Ana-Maria Vasile, i-a aratat cum ii poti explica unui copil... mai mult
Miercuri, 16 Mai 2018, ora 13:35
Romania se afla pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste educatia financiara, indicatorul care masoara nivelul acestei componente fiind de 21%, comparativ cu nivelul mediu al UE, de 52%, iar in Bulgaria de 35%, a declarat, marti, Alexandru Ciuncan, secretar general al Asociatiei Pentru Promovarea Asigurarilor (APPA), in cadrul conferintei de lansare a campaniei de educatie financiara "Traieste Viitorul!".
"Romania se afla pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste educatia financiara. Doar unul din cinci romani are o intelegere destul de buna a produselor financiare, nu o spunem noi, o spune agentia de rating Standard & Poor's, fata de 1 din trei cetateni globali.
Ceea ce inseamna ca rata de educatie financiara, deci indicatorul care masoara aceasta componenta in Romania, este de 21%, fata de 52% in Uniunea Europeana, o medie la nivelul Uniunii Europene si 65% in tarile nordice.
Sigur, veti zice ca ar trebui sa facem o comparatie intre educatia financiara din Romania si statele care ne sunt similare.
Deci inca o data, in Romania este 21%, iar in statele din Europa Centrala si de Est, sa va dau niste exemple: in Cehia este 58%, Ungaria 54%, Slovacia 48%, Polonia 42% si chiar si Bulgaria 35%", a spus Alexandru Ciuncan.
APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor lanseaza campania de educatie financiara - "Traieste Viitorul!" sustinuta de Metropolitan Life.
Scopul campaniei este de informare si educare privind resursele si instrumentele de... mai mult
Marti, 08 Mai 2018, ora 14:34
Romania are cel mai slab scor din Uniunea Europeana in ceea ce priveste educatia financiara, iar cand vine vorba de investitii, romanii primesc sfaturi de la cine nu trebuie, in defavoarea profesionistilor.
Dincolo de acest aspect, din punct de vedere al economisirii, foarte putini romani folosesc si alte produse in afara de cele bancare, mai exact depozite care ofera randamente mici, in general sub rata inflatiei.
Daca ar primi 100.000 euro, doar 1,5% dintre romani ar investi in fonduri de investitii, primele optiuni fiind afacerile, calatoriile si investitiile imobiliare, arata studiile de specialitate.
De asemenea, aproape 44% dintre romani iau sfaturi de la prieteni, apropiati sau colegi de incredere in privinta investitiilor, 10,5% se informeaza de pe Facebook, iar 38,6% de pe diferite site-uri. Nu si de la specialisti!
De ce avem nevoie de educatie financiara?
In primul rand, educatia financiara te invata cum sa castigi mai multi bani si cum sa-i gestionezi astfel incat sa te protejezi de anumite riscuri.
Se poate spune, astfel, ca gradul de educatie financiara ofera sansa sa traim mai bine si este, de asemenea, un pas foarte important catre o crestere sustenabila a calitatii vietii si catre construirea unui viitor personal mai prosper.
Lucian Anghel, presedinte al Bursei de Valori Bucuresti si presedinte al BCR - Banca pentru locuinte, explica pozitia actuala a Romaniei din punct de vedere al educatiei financiare, ce am putea face pe mai departe... mai mult
Miercuri, 14 Martie 2018, ora 16:56