Succesul tau financiar este in stransa legatura cu deciziile pe care le iei atunci cand faci cheltuieli. Astfel, cu cat intelegi mai bine cum sa-ti monitorizezi cheltuielile si care sunt cele mai bune tehnici cu ajutorul carora sa faci economii, cu atat vei dobandi o mai buna educatie financiara.
De altfel, planificarea financiara este esentiala in orice societate deoarece rolul acesteia este de a te ajuta sa-ti imbunatatesti viata pe baza unor strategii care includ o mai buna organizare a resurselor financiare. Acestea au ca rezultat si o mai mare satisfactie pe care o obtii de pe urma eforturilor depuse.
Indiferent de nivelul tau de educatie financiara, mai jos iti prezentam cateva sfaturi de care sa tii cont atunci cand trebuie sa iti gestionezi finantele, astfel incat sa poti lua cele mai bune decizii.
1. Economiseste constant
Ca sa poti face economii in mod eficient este important sa iti stabilesti la inceputul fiecarei luni un buget personal si sa ai o evidenta zilnica a fiecarei cheltuieli pe care o faci. In momentul in care iti monitorizezi cheltuielile poti face mai usor diferenta intre achizitiile necesare si cele la care poti renunta. O modalitate buna de a pune bani deoparte este prin vanzarea unor obiecte de care nu mai ai nevoie. De exemplu, daca ai carti de vanzare la un pret avantajos poti lua legatura cu un specialist in evaluarea cartilor dintr-un anticariat. Astfel, vei obtine usor o suma de bani pe care o poti economisi.
2. Informeaza-te... mai mult
Luni, 21 Septembrie 2020, ora 12:49
UniCredit Bank porneste prima editie a Start Major, programul de educatie financiara si pentru cariera care va pregati elevii din invatamantul profesional si tehnic sa devina independenti.
Programul se desfasoara in 10 licee tehnologice din Bucuresti si este dezvoltat in parteneriat cu Fundatia Leaders si OLX Locuri de munca.
Start Major se adreseaza elevilor care doresc sa isi inceapa cariera dupa incheierea studiilor liceale, profesand meseria pentru care s-au pregatit.
Acestia au ocazia sa-si dezvolte abilitati pentru cresterea angajabilitatii sau dezvoltarea unei afaceri si sa invete practic cum pot gestiona inteligent resursele financiare pe care le detin sau pe care le pot accesa.
"Ne bucuram sa lansam Start Major si sa le oferim elevilor din invatamantul profesional si tehnic o platforma de dezvoltare croita special pe nevoile lor. Multi dintre absolventii acestui tip de invatamant intra pe piata muncii dupa terminarea liceului, daca nu chiar mai devreme, si ne dorim sa le crestem sansele de succes.
Sprijinirea tinerilor prin programe de educatie financiara este parte a angajamentului pe care ni l-am asumat la nivel de grup de a construi o societate mai echitabila si mai incluziva. Obiectivul nostru este sa impartasim din cunostintele pe care le-am acumulat de-a lungul timpului pentru a dezvolta comunitatile in care activam. Astfel, avem mai multi colegi care s-au alaturat entuziasti proiectului in rolul de traineri" a declarat Alina Dragan, Strategic... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2019, ora 14:55
Banca Comerciala Romana declara octombrie Luna Educatiei Financiare si isi propune sa ofere cursuri de educatie financiara pentru 50.000 de romani, conform unui comunicat.
BCR sustine ca vine in ajutorul romanilor cu un program intens si variat cu activitati financiare pentru toate grupele de varste.
Astfel, in octombrie, profesorii de educatie financiara a BCR vor sustine ateliere la nivel national, in fiecare zi a lunii, cu scopul de a-i ajuta pe romani sa-si inteleaga mai bine deciziile financiare. Pe langa atelierele de la sediile BCR, profesorii Scolii de Bani vor mai fi prezenti si in companii si institutii, unde vor sustine ateliere angajatilor, in universitati, licee si scoli, dar si in mai multe orase din tara cu caravana FLIP.
In continuarea acestui demers, BCR lanseaza si provocarea online #31dayschallenge unde toti cei interesati de sfaturi financiare practice si utile se pot inscrie la un newsletter special pe scoaladebani.ro si vor primi zilnic cate un sfat financiar creat de profesorii BCR.
Pentru a atrage atentia asupra nevoii de educatie financiara in Romania si pentru a anunta finalizarea Lunii Educatiei Financiare, pe 31 octombrie, de la ora 11:00, BCR anunta Ora educatiei financiare si ne invita pe fiecare dintre noi sa ne acordam un ragaz pentru a ne gandi la deciziile noastre bugetare si cum ne influenteaza acestea viata. Pe parcursul acestei ore, vor fi sustinute ateliere de educatie financiara simultan in intreaga tara. Toti cei care... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2019, ora 14:47
Educatia financiara reprezinta o prioritate strategica pentru Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si o componenta importanta a proiectului de dezvoltare a pietelor financiare non-bancare asumat de noi, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Leonardo Badea, presedintele ASF.
'Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a organizat, in perioada 25 - 31 martie 2019, cu ocazia Global Money Week (GMW), o serie de actiuni si de evenimente destinate imbunatatirii gradului de educatie financiara la nivelul populatiei, inclusiv la nivelul elevilor si tinerilor.
La activitatile desfasurate sub egida GMW au participat, la nivel national, aproximativ 6.000 de elevi, studenti si profesori.
Educatia financiara reprezinta o prioritate strategica pentru ASF si o componenta importanta a proiectului de dezvoltare a pietelor financiare non-bancare asumat de Autoritate. Lectorii Autoritatii de Supraveghere Financiara sunt prezenti in scoli, in licee si in universitati.
Am adus informatia foarte aproape de tineri, dar si de profesori. Autoritatea de Supraveghere Financiara a devenit un adevarat furnizor de programe de educatie financiara.
Ne-am asumat acest rol si suntem extrem de determinati sa dezvoltam, in anii ce urmeaza, proiectele pe care le avem in acest domeniu", a afirmat Badea.
Pe parcursul ultimei saptamani din luna martie, sub egida Global Money Week (GMW) au fost derulate mai multe sesiuni ale Programului de educatie financiara al ASF, in diferite scoli... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 15:16
Educatia financiara ar trebui sa fie materie obligatorie in scoala si noi solicitam acest lucru de cativa ani buni, a afirmat, marti, intr-o conferinta de specialitate, Florin Danescu, presedintele executiv al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
"Pentru banci, digitalizarea reprezinta o componenta importanta. Am facut nenumarate eforturi, inca din 2011, pe domeniul digitalizarii. Cred ca trebuie sa trecem de dialogul ca suntem pe ultimul loc, stim asta. Cred ca trebuie sa mergem la cauza. Rolul meu este sa incerc ca contribui si dam raspunsuri la motivele pentru care noi nu putem face pasi inainte. Cred ca o problema este lipsa dialogului cu industriile. Singuri nu vom reusi indiferent de cat de puternica este industria bancara, in orice tara. Eu, in ARB, prin componenta noastra europeana, am invatat ca daca europenii au ceva mai avansat decat noi este ca nu stim sa dialogam si sa oferim avantaje pe care fiecare dintre noi le poate oferi. Daca te uiti pe Facebook, vezi o realitate, daca te uiti pe Linkedin vezi o alta realitate... Solicitam de cativa ani buni ca educatia financiara sa fie materie obligatorie in scoli. Ne-am obisnuit sa criticam mai mult decat sa facem ceva impreuna, este o alta problema pentru care suntem aici", a declarat Danescu.
Oficialul ARB a mentionat, totodata, ca sistemul bancar transmite propuneri autoritatilor centrale, insa rar se primesc si raspunsuri.
"Acum doi ani am reusit sa facem un pas in fata cu prim-ministrul de atunci, domnul... mai mult
Marti, 02 Aprilie 2019, ora 10:56
Traim intr-o lume complexa si pentru a putea sa ne atingem obiectivele ca societate, ca tara, ca autoritate, este nevoie sa intelegem si sa dezvoltam educatia financiara, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Leonardo Badea.
"Traim intr-o lume complexa si complexitatea lumii in care traim se manifesta cu precadere si in acest domeniu. Avem o lume financiara, ca sa spun asa, de maxima complexitate si pentru a putea sa ne atingem obiectivele ca societate, ca tara, ca autoritate, este nevoie sa intelegem si sa dezvoltam educatia financiara", a spus Leonardo Badea, la cea de-a treia editie a Galei EduFin.
El a afirmat ca Autoritatea doreste sa incurajeze excelenta, iar pentru aceasta a realizat o serie de proiecte de educatie financiara.
"Ne dorim ca in tot ceea ce facem sa incurajam excelenta. Am spus-o si o repet. Excelenta in domeniul pregatirii, excelenta in domeniul financiar este un lucru care nu apare in mod intamplator. Excelenta se realizeaza facand acelasi lucru foarte bine, si mai bine, in mod repetat. Astfel ca noi ne-am propus ca in mod transparent sa identificam mici exemple ale excelentei. Si sa le recunoastem, sa le aducem in fata dumneavoastra, sa incurajam tinerii care de altfel sunt reperele noastre pentru ceea ce vrem sa facem in societatea de maine si sunt convins ca prin tot ceea ce autoritatea a facut, prin ceea ce au facut colegii mei care au facut caravane, s-au deplasat prin tara, s-au deplasat la licee, au facut brosuri de... mai mult
Vineri, 29 Martie 2019, ora 10:05
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) are datoria de a se implica in tot ce inseamna activitate de educatie, deoarece educatia timpurie formeaza consumatorii si ii pozitioneaza pe un palier de egalitate cu furnizorii de servicii financiare, a declarat luni Gabriel Constantin, directorul de cabinet al presedintelui ASF, in cadrul unui eveniment de educatie financiara adresat elevilor.
"Educatia financiara a devenit un punct de reper important in activitatea Autoritatii noastre. Aproximativ 80.000 de elevi si peste 5.000 de studenti au participat la sectiunile de curs sustinute de lectorii nostri in cadrul programelor de educatie financiara derulate de Autoritate numai in ultimii 4 ani. Noi, ca autoritate de supraveghere, consideram ca avem datoria de a ne implica in tot ce inseamna activitate de educatie, pentru ca una din misiunile noastre fundamentale vizeaza dezvoltarea pietelor financiare non-bancare. Si nu putem vorbi despre dezvoltare in contextul in care nu vom avea clienti care sa cunoasca si sa inteleaga pe deplin produsele pe care le achizitioneaza", a afirmat reprezentantul ASF, care a transmis mesajul presedintelui ASF, Leonardo Badea.
Gabriel Constantin a apreciat ca educatia timpurie are efectul de a forma un consumator avizat.
"Sunt convins ca, in urmatoarea perioada, efectele demersurilor noastre vor incepe sa fie vizibile. Educatia timpurie formeaza consumatorii si ii pozitioneaza pe un palier de egalitate cu furnizorii de servicii... mai mult
Luni, 25 Martie 2019, ora 12:30
Asociatia pentru Promovarea Performantei in Educatie (APPE), cu sprijinul Alpha Bank Romania, Mastercard si PayU Romania lanseaza Proiectul pilot si cartea Educatie Financiara pentru liceu.
Proiectul se va derula pana la sfarsitul acestui an scolar in licee din Bucuresti, Botosani, Alba Iulia, Craiova si Drobeta Turnu Severin. Elevii din cadrul liceelor inscrise in proiect vor aprofunda cunostintele de educatie financiara cu ajutorul manualului gratuit pus la dispozitie de APPE.
Manualul de educatie financiara pentru liceu este un instrument util ce dezvaluie tinerilor notiuni de baza despre Banca Nationala a Romaniei, sistemul bancar romanesc, economisire, creditare, instrumente de plata, internet banking, carduri, comert electronic, buget, drepturile consumatorului de produse si servicii financiare.
Proiectul pilot Educatie Financiara pentru liceu reprezinta o noua etapa a Proiectului de implementare a Educatiei financiare ca disciplina optionala derulat de APPE, care isi propune sa implice cadrele didactice, copiii si parintii acestora in activitati de educatie financiara, sa contureze o imagine asupra modului in care banii sunt perceputi, cheltuiti, economisiti, imprumutati, investiti in societatea de azi, concomitent cu dobandirea unor abilitati de gestionare a banilor si asigurarea unei stabilitati financiare personale. In cei sase ani de derulare, s-au inscris in proiect peste 400.000 de elevi si dascali din Bucuresti si din cele 41 de judete ale tarii.... mai mult
Vineri, 22 Martie 2019, ora 14:00
Romanii se simt stapani pe situatie atunci cand vine vorba de gestionarea propriului buget. Doar 1% dintre acestia ar apela la un consilier financiar pentru a-si intelege mai bine bugetul personal, in timp ce jumatate dintre acestia sustin ca sunt unicii responsabili de veniturile si cheltuielile personale, arata rezultatele unui studiu realizat la comanda Banometru, un program gratuit de educatie financiara.
Barbatii se declara mai stapani pe gestionarea propriului buget de cheltuieli (55%) si apeleaza intr-o mai mica masura la parinti (13%), fata de aproape 1/4 dintre romance care declara ca sunt ajutate de parinti.
Ce facem daca avem o problema financiara
Atunci cand intampina dificultati financiare, 65% dintre romani spun ca sunt mai atenti la felul in care isi gestioneaza veniturile si cheltuielile, in timp ce 30% si-ar schimba locul de munca. Imprumutul este o solutie pentru 37% dintre romani, 22% le-ar cere bani prietenilor, iar 15% ar solicita un credit bancar.
Pentru a se redresa financiar, femeile sunt mai deschise decat barbatii sa gaseasca activitati suplimentare care sa le completeze veniturile; 35% dintre acestea si-ar mai lua un loc de munca, in timp ce doar 25% dintre barbati sunt dispusi sa faca acest efort.
"Oamenii ajung sa caute un specialist doar in momentul in care se afla intr-o situatie din care nu mai vad nicio iesire. Este gresit! Ar trebui sa apelam la consultanta financiara din timp tocmai pentru a nu ajunge in momentul in care sa... mai mult
Luni, 11 Februarie 2019, ora 12:16