Vicepremierul Raluca Turcan spune ca Educatia va beneficia de investitii de peste 5 miliarde de euro din fonduri europene, in urmatorii ani.
"Vom sprijini proiecte care sa creasca calitatea actului educational, sa aduca echitate in intreg sistemul de invatamant, sa sprijine incluziunea si sa premieze performanta in educatie cu bani europeni. Este nevoie doar de oameni priceputi si dedicati - si nu superficiali! Avem resurse financiare pentru a pune in practica Romania Educata! Aceste resurse vin pe doua directii din fondurile europene: Exercitiul financiar multianual si Programul National de Recuperare si Rezilienta. Lor li se adauga bugetul de stat", a scris Raluca Turcan Pe Facebook.
Vicepremierul a exemplificat ce investitii vor fi facute.
"Prin PNRR, investim 1,05 mld. euro in:
- Campusuri scolare pentru invatamantul profesional si tehnic, inclusiv laboratoare / ateliere scolare;
- Colegii nationale de educatie bazata pe inovatie;
- Modernizarea bazelor materiale destinate formarii competentelor tehnice la studenti.
- In complementaritate, din programele operationale (coeziune) investim 3,64 mld. euro in:
- Construirea si renovarea de crese si gradinite si cresterea accesului la educatie pentru cat mai multi copii;
- Prevenirea parasirii timpurii a scolii prin programe precum: Masa la Scoala, After-School, cursuri remediale, consiliere scolara si oferirea celor mai bune conditii in clase elevilor si profesorilor;
- Consilierea in... mai mult
Joi, 26 Noiembrie 2020, ora 19:32
Succesul tau financiar este in stransa legatura cu deciziile pe care le iei atunci cand faci cheltuieli. Astfel, cu cat intelegi mai bine cum sa-ti monitorizezi cheltuielile si care sunt cele mai bune tehnici cu ajutorul carora sa faci economii, cu atat vei dobandi o mai buna educatie financiara.
De altfel, planificarea financiara este esentiala in orice societate deoarece rolul acesteia este de a te ajuta sa-ti imbunatatesti viata pe baza unor strategii care includ o mai buna organizare a resurselor financiare. Acestea au ca rezultat si o mai mare satisfactie pe care o obtii de pe urma eforturilor depuse.
Indiferent de nivelul tau de educatie financiara, mai jos iti prezentam cateva sfaturi de care sa tii cont atunci cand trebuie sa iti gestionezi finantele, astfel incat sa poti lua cele mai bune decizii.
1. Economiseste constant
Ca sa poti face economii in mod eficient este important sa iti stabilesti la inceputul fiecarei luni un buget personal si sa ai o evidenta zilnica a fiecarei cheltuieli pe care o faci. In momentul in care iti monitorizezi cheltuielile poti face mai usor diferenta intre achizitiile necesare si cele la care poti renunta. O modalitate buna de a pune bani deoparte este prin vanzarea unor obiecte de care nu mai ai nevoie. De exemplu, daca ai carti de vanzare la un pret avantajos poti lua legatura cu un specialist in evaluarea cartilor dintr-un anticariat. Astfel, vei obtine usor o suma de bani pe care o poti economisi.
2. Informeaza-te... mai mult
Luni, 21 Septembrie 2020, ora 12:49
Initiativa "Reactie pentru educatie", sustinuta de Ministerul Educatiei si Cercetarii si initiata de Narada, cu sprijinul Cora Romania, lanseaza o platforma digitala care usureaza accesul la educatia la distanta pentru cel putin 30.000 de profesori si elevii lor.
Reactie pentru educatie este un plan de interventie, structurat pe doua dintre cele mai plauzibile scenarii posibile a evolutiei situatiei privind suspendarea cursurilor in scoli.
"Am pus cap la cap resursele de care dispunem, pornind de la avantajele stiintei si tehnologiei, canalele de comunicare, pana la comunitatea de voluntari si companii, pentru a veni in intampinarea profesorilor ce cauta acum solutii de a ramane aproape de elevii lor", spune Andra Munteanu, co-fondator Narada, organizatie care cauta si implementeaza solutii rapide si eficiente de modernizare a educatiei.
Avand in vedere ca perioada de suspendare a cursurilor s-ar putea prelungi, cele trei organizatii initiatoare (Narada, Ministerul Educatiei si Cercetarii si Cora Romania) vin in sprijinul profesorilor si elevilor cu patru masuri si instrumente concrete.
Ofera dotari materiale pentru profesori din opt comunitati defavorizate in ceea ce priveste educatia in medii digitale.
"Vom reusi astfel sa studiem indeaproape evolutia, piedicile, dar si realizarile lor in predarea la distanta, astfel incat, daca se adanceste criza, sa avem un model studiat, pe care sa il putem impartasi public si cu restul societatii civile si pe care sa... mai mult
Miercuri, 25 Martie 2020, ora 11:34
"Comisia de taiat hartii" a Ministerului Educatiei si Cercetarii a prezentat luni un prim raport in care propune eliminarea si simplificarea unor documente in vederea eficientizarii procesului de predare - invatare - evaluare.
Potrivit unui comunicat de presa remis de Ministerul Educatiei si Cercetarii, lista de masuri a comisiei urmeaza sa fie supusa consultarii publice, cu partenerii de dialog social, iar interventiile privind debirocratizarea vor fi realizate in etape pe termen scurt (incepand cu semestrul al II-lea), mediu si lung (aplicabile incepand cu anul scolar 2020-2021) pentru a nu afecta in niciun fel desfasurarea actului educational.
Printre masurile propuse in raport se numara: eliminarea Comisiei metodice si realocarea atributiilor catre alte comisii, revizuirea atributiilor Comisiei de curriculum, in sensul acoperirii activitatilor de didactica si mentorat, eliminarea obligatiei de a intocmi procese verbale la activitatile care nu implica probarea modului de luare a deciziei, eliminarea portofoliului dirigintelui, eliminarea obligativitatii realizarii de raportari si analize privind situatia sociala a elevilor, eliminarea obligativitatii realizarii in forma actuala a raportarilor aferente programelor sociale "Cornul si laptele", "Fructe in scoli", se va opta pentru raportare integrata, cu asumare de responsabilitati si de catre personalul unitatilor administrativ-teritoriale (UAT).
Comisia propune si o serie de masuri de simplificare, printre care:... mai mult
Marti, 24 Decembrie 2019, ora 09:54
Saracia educationala ramane un cerc vicios aproape imposibil de spart, o arata si rezultatele ultimelor teste PISA: doar 8,8% din copiii romani din mediile socio-economice precare reusesc sa depaseasca dezavantajul si sa performeze printre primii.
Este de mentionat ca Romania a ramas printre cele doar opt tari care nu au reusit sa administreze testarea pe calculator (alaturi de Argentina, Iordania, Liban, Moldova, Macedonia de Nord, Arabia Saudita si Ucraina), ceea ce inseamna, de pilda, ca abilitatile de lectura digitala nu au putut fi masurate.
Rezultatele PISA 2018 plaseaza Romania printre tarile care inregistreaza o puternica legatura intre statutul socio-economic al elevilor si performantele inregistrate de acestia. De altfel, tara noastra se numara printre statele pentru care rapoartele PISA 2018 recomanda interventii educationale in favoarea elevilor dezavantajati.
Cum arata realitatea?
Aproximativ 19,7% dintre copii romani traiesc in deprivare materiala severa - cea mai ridicata rata din UE; unde media este de UE 6,6% - si peste 32% traiesc sub pragul de saracie.
Acest procent include persoanele ale caror venituri sunt mai mici de 60% din mediana veniturilor la nivel national (adica sub 750 lei/persoana/luna in 2018), incluzand prestatiile sociale.
Romania are cea mai mare rata a saraciei relative persistente din Uniunea Europeana.
In anul 2018, 19,9% din populatie avea venituri sub pragul de saracie si se aflase in aceeasi situatie in cel putin... mai mult
Vineri, 06 Decembrie 2019, ora 16:53
UniCredit Bank porneste prima editie a Start Major, programul de educatie financiara si pentru cariera care va pregati elevii din invatamantul profesional si tehnic sa devina independenti.
Programul se desfasoara in 10 licee tehnologice din Bucuresti si este dezvoltat in parteneriat cu Fundatia Leaders si OLX Locuri de munca.
Start Major se adreseaza elevilor care doresc sa isi inceapa cariera dupa incheierea studiilor liceale, profesand meseria pentru care s-au pregatit.
Acestia au ocazia sa-si dezvolte abilitati pentru cresterea angajabilitatii sau dezvoltarea unei afaceri si sa invete practic cum pot gestiona inteligent resursele financiare pe care le detin sau pe care le pot accesa.
"Ne bucuram sa lansam Start Major si sa le oferim elevilor din invatamantul profesional si tehnic o platforma de dezvoltare croita special pe nevoile lor. Multi dintre absolventii acestui tip de invatamant intra pe piata muncii dupa terminarea liceului, daca nu chiar mai devreme, si ne dorim sa le crestem sansele de succes.
Sprijinirea tinerilor prin programe de educatie financiara este parte a angajamentului pe care ni l-am asumat la nivel de grup de a construi o societate mai echitabila si mai incluziva. Obiectivul nostru este sa impartasim din cunostintele pe care le-am acumulat de-a lungul timpului pentru a dezvolta comunitatile in care activam. Astfel, avem mai multi colegi care s-au alaturat entuziasti proiectului in rolul de traineri" a declarat Alina Dragan, Strategic... mai mult
Vineri, 25 Octombrie 2019, ora 14:55
Banca Comerciala Romana declara octombrie Luna Educatiei Financiare si isi propune sa ofere cursuri de educatie financiara pentru 50.000 de romani, conform unui comunicat.
BCR sustine ca vine in ajutorul romanilor cu un program intens si variat cu activitati financiare pentru toate grupele de varste.
Astfel, in octombrie, profesorii de educatie financiara a BCR vor sustine ateliere la nivel national, in fiecare zi a lunii, cu scopul de a-i ajuta pe romani sa-si inteleaga mai bine deciziile financiare. Pe langa atelierele de la sediile BCR, profesorii Scolii de Bani vor mai fi prezenti si in companii si institutii, unde vor sustine ateliere angajatilor, in universitati, licee si scoli, dar si in mai multe orase din tara cu caravana FLIP.
In continuarea acestui demers, BCR lanseaza si provocarea online #31dayschallenge unde toti cei interesati de sfaturi financiare practice si utile se pot inscrie la un newsletter special pe scoaladebani.ro si vor primi zilnic cate un sfat financiar creat de profesorii BCR.
Pentru a atrage atentia asupra nevoii de educatie financiara in Romania si pentru a anunta finalizarea Lunii Educatiei Financiare, pe 31 octombrie, de la ora 11:00, BCR anunta Ora educatiei financiare si ne invita pe fiecare dintre noi sa ne acordam un ragaz pentru a ne gandi la deciziile noastre bugetare si cum ne influenteaza acestea viata. Pe parcursul acestei ore, vor fi sustinute ateliere de educatie financiara simultan in intreaga tara. Toti cei care... mai mult
Marti, 01 Octombrie 2019, ora 14:47
Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant cere Guvernului Romaniei sa nu blocheze angajarile in sistemul de educatie, masura care apare in proiectul de ordonanta pentru reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, publicat recent de Ministerul Finantelor..
FSLI avertizeaza, intr-un comunicat remis Ziare.com, faptul ca, din cele peste peste 6.500 de unitati de invatamant cu personalitate juridica, sunt foarte multe unitati cu posturi unice, iar angajarile nu pot fi facute pe formula propusa de Ministerul Finantelor Publice.
"Guvernul Romaniei propune inghetarea ocuparii posturilor pentru personalul didactic auxiliar si nedidactic, prin formula de angajare de 1 post scos la concurs pentru 3 neocupate. In cele peste 6.500 de unitati de invatamant cu personalitate juridica, deficitul de angajati este foarte mare pentru aceste categorii de angajati; in cea mai mare parte a acestor scoli exista un numar redus de posturi, cu mult sub normativele care se impun pentru o functionare normala a acestora.
Cele mai multe sunt posturi unice, iar angajarile nu pot fi facute pe formula propusa de Ministerul Finantelor Publice. Este vorba despre posturile de secretare, contabili, laboranti, bibliotecare, ingrijitoare etc. Avertizam faptul ca blocarea angajarilor in sistemul de educatie va duce la blocarea activitatii in multe unitati de invatamant din Romania", a declarat presedintele FSLI, Simion Hancescu.
FSLI critica si rectificarea bugetara care ar lasa ministerul fara o... mai mult
Miercuri, 07 August 2019, ora 14:57
Educatia financiara reprezinta o prioritate strategica pentru Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si o componenta importanta a proiectului de dezvoltare a pietelor financiare non-bancare asumat de noi, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Leonardo Badea, presedintele ASF.
'Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a organizat, in perioada 25 - 31 martie 2019, cu ocazia Global Money Week (GMW), o serie de actiuni si de evenimente destinate imbunatatirii gradului de educatie financiara la nivelul populatiei, inclusiv la nivelul elevilor si tinerilor.
La activitatile desfasurate sub egida GMW au participat, la nivel national, aproximativ 6.000 de elevi, studenti si profesori.
Educatia financiara reprezinta o prioritate strategica pentru ASF si o componenta importanta a proiectului de dezvoltare a pietelor financiare non-bancare asumat de Autoritate. Lectorii Autoritatii de Supraveghere Financiara sunt prezenti in scoli, in licee si in universitati.
Am adus informatia foarte aproape de tineri, dar si de profesori. Autoritatea de Supraveghere Financiara a devenit un adevarat furnizor de programe de educatie financiara.
Ne-am asumat acest rol si suntem extrem de determinati sa dezvoltam, in anii ce urmeaza, proiectele pe care le avem in acest domeniu", a afirmat Badea.
Pe parcursul ultimei saptamani din luna martie, sub egida Global Money Week (GMW) au fost derulate mai multe sesiuni ale Programului de educatie financiara al ASF, in diferite scoli... mai mult
Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 15:16