Guvernul a aprobat, joi, o ordonanta de urgenta prin care a fost modificata Legea societatilor, astfel incat Editura Didactica si Pedagogica sa poata fi organizata ca societate in subordinea Ministerului Educatiei si sa poata edita manualele.
Ordonanta a fost adoptata dupa ce Curtea Constitutionala declarase neconstitutionala prima incercare de transformare a Editurii Didactice in societate, dar si dupa ce a fost semnat contractul de editare a manualelor.
Potrivit MEN, urgenta adoptarii acestei OUG este data de faptul ca, pe 31 mai, a fost publicata in Monitorul Oficial decizia nr. 249 a Curtii Constitutionale, care a constatat ca dispozitiile legii pentru aprobarea OUG nr. 76/2017 privind infiintarea Societatii Editura Didactica si Pedagogica - SA sunt neconstitutionale, "intrucat dau expresie unei operatiuni juridice cu caracter individual", drept pentru care nu puteau forma obiectul unui act de reglementare primara, ci a unui act de reglementare secundara, mai precis o hotarare de guvern.
"Adoptarea acestui act normativ, prin reglementarea modalitatii de reorganizare a regiilor autonome in societati pe actiuni, va permite emiterea unei HG privind organizarea si functionarea Societatii Editurii Didactice si Pedagogice - SA.
Astfel, EDP, cu care MEN a semnat un contract de editare, traducere si tiparire de manuale scolare, va putea sa isi desfasoare, in continuare, activitatea (...) Mentionam faptul ca MEN a semnat contractul-cadru cu EDP pe 5 aprilie,... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2018, ora 10:24
Cea de-a IX editie a Salonului International de Carte Bookfest 2014, care se va desfasura intre 28 mai si 1 iunie la Romexpo, va reuni peste 300 de evenimente propuse de cele 200 de edituri participante, care le vor oferi cititorilor peste 1.000.000 de volume, a anuntat marti presedintele Asociatiei Editorilor din Romania, Grigore Arsene, intr-o conferinta de presa desfasurata la Libraria Bastilia.
"Vor fi prezenti cu totii la Bookfest - de la creator, la autor, trecand prin editor si distribuitor. Publicul poate sa vada cum se produce o carte", a spus Arsene, care si-a exprimat satisfactia ca in ciuda disparitiei unor edituri, numarul celor care au aparut a fost mai mare.
El a mentionat ca la editia actuala a incercat sa reduca din costurile participarii la Salon a editurilor.
Nume mari ale culturii romane isi dau intalnire si in acest an cu publicul, Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Mircea Cartarescu, Horia-Roman Patapievici, Neagu Djuvara, Lucian Boia, Dan C. Mihailescu, Radu Paraschivescu, Vladimir Tismaneanu, Oana Pellea, George Banu, Aurora Liiceanu, Ioana Parvulescu, Florin Iaru, Mircea Daneliuc, Emil Brumaru, Ion Bogdan Lefter, Livius Ciocarlie, Ileana Malancioiu, Bedros Horasangian, Marta Petreu, Marius Chivu, Daniela Zeca Buzura, Daniel Cristea Enache, Gabriel Chifu, Andrei Cornea fiind doar cateva dintre personalitatile prezente la aceasta editie.
Noutatile prezentate la Bookfest
Printre noutatile prezentate la Bookfest se numara doua noi volume... mai mult
Marti, 27 Mai 2014, ora 14:05
Editura americana Touchstone, parte a grupului editorial Simon & Schuster detinut de CBS, a luat decizia de anula publicarea cartii "Straight To Hell" care ironizeaza bancherii de pe Wall Street.
"Prin prisma noilor informatii care ne-au fost aduse la cunostinta de cand am achizitionat drepturile asupra cartii 'Straight To Hel' de John Lefevre, Touchstone a decis sa anuleze publicarea acesteia", se afirma intr-un comunicat emis de aceasta editura newyorkeza, citat de Mediafax.
The New York Times a dezvaluit, la sfarsitul lunii februarie, ca John Lefevre, un fost broker de obligatiuni pentru banca americana Citigroup care in prezent locuieste in Texas, era posesorul unui cont foarte popular pe Twitter, @GSElevator (in ascensorul de la Goldman Sachs).
John Lefevre comenta operatiunile financiare in derulare, spunea glume specifice mediului financiar si ataca verbal cativa dintre actorii de prim rang de pe piata financiara mondiala.
Acesta spunea ca s-a inspirat din cei 10 ani petrecuti in cercurile finantelor mondiale pentru "a alimenta" acel cont de Twitter.
Totul parea atat de veridic, incat prestigioasa banca de afaceri americana Goldman Sachs a cerut o ancheta interna, crezand ca unul dintre angajatii ei era posesorul acelui cont.
John Lefebre a semnat in ianuarie un contract cu editura Touchstone in valoare de cateva sute de mii de dolari. Dupa dezvaluirile facute in The New York Times, editura anuntase ca va mentine publicarea cartii, considerand ca... mai mult
Vineri, 07 Martie 2014, ora 14:55
In data de 26 februarie, Tribunalul Bucuresti a admis cererea introductiva formulata de debitor si a deschis procedura generala a insolventei Editurii Evenimentul si Capital.
Editura Evenimentul si Capital SRL si-a cerut insolventa printr-un dosar inregistrat la Tribunalul Bucuresti pe 14 februarie. Obiectul cauzei in acest dosar este "cererea debitorului - L85/2006 art.27 alin. 5", iar materia juridica - "faliment", potrivit site-ului tmb.ro, citat de Mediafax.
Pana la prima adunarea a creditorilor, instanta a desemnat provizoriu administrator judiciar pe Georgescu, Danila si Asociatii, cu o retributie lunara de 2.000 de lei, exclusiv TVA, din averea debitoarei.
Potrivit aceleiasi decizii, administratorul judiciar va notifica: creditorii, debitoarea, actionarii/ asociatii si ORC - Bucuresti si va cuprinde: 1. termenul limita de depunere a cererii de admitere a creantelor la 26.04.2014; 2. termenul de verificare a creantelor, intocmire, afisare si comunicare a tabelului preliminar la 26.05.2014; 3. termenul de definitivare a tabelului creantelor la 26.06.2014, locul si data, ora primei sedinte a adunarii generale a creditorilor.
In termen de 20 de zile de la desemnare, administratorul judiciar va intocmi un raport de activitate prin care va propune fie intrarea in procedura simplificata, fie continuarea perioadei de observatie de 50 de zile prevazuta de Lege. In functie de cuprinsul raportului si in conditiile si termenele prevazute de articolul 94 din lege,... mai mult
Luni, 03 Martie 2014, ora 17:04
Cultura inca mai genereaza profit in Romania. In clasamentul celor mai profitabile edituri, pe langa "colosii" Humanitas, Polirom sau Art, apar si "new-entry-uri" precum Paralela 45 din Pitesti.
In Romania, piata de carte este estimata la circa 60 milioane de euro. Totusi, jucatorii din piata sustin ca este foarte departe de potential, consumul pe cap de locuitor fiind mult sub media europeana. Pentru a tine pasul cu nevoile clientilor, foarte multe edituri au introdus in oferta e-book-uri sau au "insistat" pe domeniile la "moda" cum ar fi literatura SF.
Business24 prezinta, in exclusivitate, topul celor mai profitabile edituri din Romania, in 2012, in baza unui clasament realizat de Consiliul National pentru IMM (CNIPMMR):
Locul 1: Grupul Editorial Art, Bucuresti - 5,55 milioane de lei
Firma de pe primul loc in clasament a fost infiintata in 2001, insa cel mai bun an din perspectiva rezultatelor financiare este 2012. Compania a raportat, anul trecut, afaceri de 20 de milioane de lei (4,58 milioane de euro) si un profit brut de 5,55 milioane de lei (1,25 milioane de euro). Firma avea 50 de angajati.
Locul 2: Editura Polirom, Iasi - 1,76 milioane de lei
Firma care ocupa a doua pozitie in clasamentul celor mai profitabile edituri in 2012 este Polirom. Anul trecut, Polirom a avut in 2012 afaceri de 18 milioane de lei (4,1 milioane de euro) si un profit brut de 1,76 milioane de lei (398.000 de euro).
Editura Polirom este o companie infiintata in 1995,... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2013, ora 07:30
Schimbarile majore din ultimii ani prin care a trecut industria romaneasca de publishing au determinat editurile sa se adapteze, analizandu-si permanent activitatile, iar pentru supravietuire au apelat la solutii tehnologice.
Pentru a face fata reducerii costurilor, scaderii cererii de carte si a migrarii continutului catre mediul digital, editurile cauta si descopera noi cai de crestere a eficientei, cum ar fi analize pe centre de cost si profit, canale proprii de distributie, inovatie la nivel de marketing, deschiderea canalului de vanzare online etc.
Entersoft Romania a extins portofoliul de clienti cu noi edituri
Entersoft Romania gestioneza, prin solutiile Business Suite si Retail, fluxuri financiare si operationale in valoare de peste 20 de milioane euro anual doar in industria de editare si distributie de carte, dupa ce a adaugat in portofoliul noi clienti, printre care Grupul Editorial Corint, Editura Litera International, elefant.ro si Editura Diana.
"In urma optimizarii fluxurilor financiare si operationale cu Entersoft Business Suite sau Entersoft Retail, am observat in decursul timpului o crestere cu cel putin 10-15% a afacerilor clientilor nostri, in conditiile unei piete in declin si o reducere a retururilor cu 10-12%", spune Cristi Cozic, Country Manager al Entersoft Romania.
Piata de carte, estimata la 60 de milioane de euro
Estimata la circa 60 milioane de euro, piata de carte din Romania este foarte departe de potential, consumul pe... mai mult
Marti, 17 Septembrie 2013, ora 13:48
Productia de titluri publicate de editurile romanesti a crescut semnificativ in 2012, in medie fiind editate 91,86 de carti, potrivit rezultatelor unui studiu efectuat prin programul Proedit in beneficiul Uniunii Editorilor din Romania (UER), informeaza un comunicat.
Ca pondere, cea mai mare parte dintre edituri au publicat intre 1 si 30 de titluri (44%), 17% dintre edituri au publicat peste 120 de titluri, iar 16% dintre editurile chestionate declara ca au publicat intre 31 si 60 de titluri, scrie Mediafax.
Editurile cuprinse in esantion au avut in mare parte (61%) o cifra de afaceri sub 500.000 de lei, in timp ce 17% dintre ele au inregistrat venituri intre 500.000 de lei si un milion de lei. Ponderea editurilor a caror cifra de afaceri a fost intre un milion de lei si 15 milioane de lei este de 16%, iar cele cu o cifra de afaceri cuprinsa intre 15 milioane de lei si 30 de milioane de lei este de 4%. Doar pentru 2% dintre edituri cifra de afaceri aferenta anului 2012 depaseste 30 de milioane de lei.
De asemenea, 42% dintre editurile care au intrat in esantion au inregistrat profit din activitatea de editare pe parcursul anului 2012. 57% dintre acestea au inregistrat un profit situat sub pragul de 10.000 de lei, iar in 57% dintre cazuri activitatea de editare a fost sursa principala a profitului inregistrat.
Principalele probleme ale editurilor romanesti
Cele mai mari probleme cu care se confrunta productia editoriala din Romania sunt lipsa fondurilor,... mai mult
Luni, 19 August 2013, ora 15:27
Grupul britanic Pearson Plc a anuntat luni finalizarea fuziunea dintre editura sa Penguin Books cu Random House, detinuta de grupul german de media Bertelsmann, o tranzactie care va crea cea mai mare editura din lume.
Companiile mama Bertelsmann si Pearson au semnat luni contractul final prin care se vor combina activitatile globale ale celor doua edituri pentru a se crea Penguin Random House, transmite AP.
Bertelsmann va detine o participatie majoritara de 53% din societatea mixta, care va fi condusa de Markus Dohle, directorul general al Random House, iar John Makinson, seful Penguin, va fi presedintele Comitetului de conducere.
Penguin Random House va avea operatiuni in SUA, Canada, Marea Britanie, India, Africa de Sud, Australia, Noua Zeelanda, Spania, Mexic, Argentina, Uruguay, Columbia si Chile.
Noua companie va avea peste 10.000 de angajati si va publica peste 15.000 de noi titluri anual. mai mult
Luni, 01 Iulie 2013, ora 12:33
Proportia cartilor electronice in cifra de afaceri a editorilor americani a atins 23% in 2012, fata de 17% in 2011, insa ritmul de crestere a vanzarilor de e-books a scazut, potrivit cifrelor difuzate de acest domeniu.
Cartile electronice au castigat teren la toate categoriile - beletristica si eseuri pentru adulti, carti pentru copii si lucrari religioase - anul trecut, contribuind la cresterea veniturilor in domeniul editurii cu 6% in 2012, la 7,1 miliarde de dolari, arata Asociatia editorilor americani, potrivit AFP.
Cartile electronice au reprezentat 23% din aceste venituri, fata de 17% in 2011 si doar 1% in 2008. Vanzarile de e-books au crescut cu 41% in 2012, cifra impresionanta, dar care este totusi in scadere fata de anii anteriori. In 2011 ele se dublasera. mai mult
Vineri, 12 Aprilie 2013, ora 14:45