Se poate spune ca retailul a fost de departe cel mai afectat segment din piata de real estate, intrucat aici au avut loc cele mai mari scaderi de preturi, cele mai multe falimente, dar si cele mai multe amanari sau anulari de proiecte. In acelasi timp, retailul va reprezenta si primul indicator al revenirii economiei.
In prezent, trendul in domeniul de retail este cel al unei cresteri, insa doar pe anumite segmente, o parte din electronice, o parte din bijuterii, o parte din haine. Din pacate, acesta nu reprezinta semnul mult asteptat. Cum se explica fenomenul care induce in eroare? Oamenii care n-au avut bani in perioada de boom, cel mai probabil nu au bani nici azi, Cei care au avut bani, in mare masura au bani si azi. In ultimii cinci ani, s-a terminat mai curand rabdarea, iar cei instariti au inceput sa ciupeasca din provizii, prin cheltuieli mici: "Nu mai investesc 350.000 de euro intr-o vila ca am deja un apartament", isi spune romanul. "Mai bine il renovez, chiar daca e mai mic, insa merit o vacanta, sotia merita un inel, copilul merita o tableta. M-am saturat sa tot astept, vreau sa incepem sa traim un pic".
Cum a ajuns retailul "Cenusareasa" din real estate
Prabusirea segmentului era inevitabila prin simplul fapt ca puterea de cumparare a romanului a scazut foarte mult si magazinele n-au mai vandut ca in anii de boom. Retailerii au schimbat planurile de expansiune cu expectativa sau, mai mult, au inceput sa inchida partial sau sa iasa din piata.
Mai... mai mult
Marti, 20 August 2013, ora 12:45
Piata imobiliara din Romania inca mai resimte efectele crizei incepute in SUA in 2007, pe plan local fiind perceputa inca de la inceput o diferenta majora intre modul in care a fost absorbit socul in domeniul real estate, comparativ cu toate celelalte zone de interes.
Industria imobiliara din Romania, in anii de boom, a reprezentat motorul cresterii economice si este normal sa fie cel mai afectat domeniu, mai ales ca era umflat artificial cu "pompa" de catre toti actorii implicati, care doreau sa obtina un profit rapid si, prin urmare, aveau interes la cresterea preturilor.
Cei care au avut de suferit de pe urma acestei bule imobiliare au fost cumparatorii finali, dar si acei speculatori, care au facut achizitii in speranta unui profit rapid, dar nu au mai apucat sa isi vanda "marfa" o data cu venirea crizei. Odata cu acestia, toata Romania a avut de suferit, intrucat un procentaj important din economia tarii s-a scufundat rapid odata cu venirea crizei.
Procentul spatiilor de birouri neocupate a crescut
Daca ar fi sa ne raportam la efectul crizei imobiliare asupra pietei de birouri din Bucuresti, am observa ca procentajul de spatii neocupate sau gradul de neocupare a crescut semnificativ de la 0-2% in anii de boom 2007-2008, la un nivel record in 2013 de aproximativ 15%.
Trebuie mentionat faptul ca acest procentaj reprezinta o medie a spatiilor neocupate din cladiri de birouri pe intregul teritoriu bucurestean. Exista unele zone cu grad de neocupare... mai mult
Marti, 02 Iulie 2013, ora 08:15
Editorialul pe care il cititi acum va fi ca o paranteza la toate cele scrise pana in prezent, pentru ca doresc sa raspund tuturor carcotasilor care au emis opinii, desi nu sunt nici specialisti si nici nu au experienta in domeniul real estate. Totusi, prin parerile emise, ei ilustreaza foarte bine teoria care spune ca romanului ii place sa comenteze, chiar daca nu are studii de specialitate.
Desi ramane un aspect privit de cele mai multe ori cu umor, placerea de a comenta a romanului, in absenta experientei sau studiilor de specialitate, continua sa fie un adevar crunt si trist.
Am auzit, acum foarte multi ani, de la un om mult mai destept ca mine o zicala, care, intre timp, s-a dovedit a fi extrem de actuala si s-a confirmat pe deplin. Romanul este singurul din lume care nu a facut facultate, dar este si doctor si avocat si inginer si arhitect, ca sa nu mai spunem fotbalist si politician. In plus, el nu practica aceste meserii la un nivel mediocru, ci la cel mai inalt nivel posibil.
In strainatate, acest lucru nu se intampla. Va dau un simplu exemplu din piata de constructii. In momentul in care o firma este chemata sa faca 1000 de mp de inchidere cu rigipis (pereti despartitori din placi usoare) nu exista cativa oameni executa toate operatiunea, pentru ca procesul este impartit im mai multe etape, realizate de echipe de specialisti.
Mai intai vine echipa care monteaza profilul metalic, apoi este urmata de o alta echipa care monteaza placile de rigipis, pe... mai mult
Luni, 10 Iunie 2013, ora 10:01
Chiar daca stiu ca tot ce voi spune in editorialul de saptamana aceasta va fi privit cu scepticism de autoritati, care cu siguranta ca nu se vor grabi sa schimbe lucrurile, vreau sa imi fac datoria fata de piata imobiliara, un domeniu pe care il cunosc foarte bine, datorita celor 17 ani de experienta pe care ii am.
Sunt constient ca nu voi putea schimba sistemul existent in Romania pentru acordarea oricarui tip de autorizatii, dar vreau sa prezint in randurile de mai jos o utopie, daca doriti. Dar o utopie care ar putea imbunatati semnificativ foarte multe aspecte ale pietei imobiliare, daca ar fi implementata de autoritati.
In Romania, nu exista nicio persoana interesata sa aduca o schimbare pozitiva in domeniul imobiliar, afirmatie pe care o sustin cu tarie. Desigur, exista si o exceptie: daca investitorul care doreste sa dezvolte un proiect contribuie cu "o atentie", atunci reuseste sa capteze atentia autoritatilor.
Mai mult, in functie de valoarea "atentiei" platite, autoritatile acorda favoruri direct proportionale. Daca nu acorzi o atentie, atunci iti poti cel putin teoretic lua adio de la investitia ta de milioane de euro, intrucat va trebui sa astepti multi ani pana ce vei putea construi si sunt sanse sa iti scada apetitul considerabil.
Din fericire insa, pentru cei ce doresc sa construiasca o casa pentru uz propriu, lucrurile culmea stau multmai bine, intrucat autorizatiile se obtin cat de cat intr-o perioada de timp acceptabila pentru marea... mai mult
Luni, 27 Mai 2013, ora 00:07
In ultimele saptamani m-am tot gandit la un aspect extrem de important pentru piata imobiliara, iar acum am decis sa transform gandurile in cuvinte si sa dezbat subiectul in acest editorial.
Sunt convins ca exista multi oameni care au facut diverse comentarii rautacioase, dupa ce au citit editorialele anterioare, dar acest lucru nu ma impiedica sa abordez urmatorul subiect.
Desi nu imi face placere absolut deloc sa critic colegi de breasla sau persoanele care lucreze in industrii conexe pietei imobiliare, urasc sa tac. Cu atat mai mult in momentul in care stiu ca nimeni nu vorbeste si nimeni nu spune lucrurilor pe nume, pentru ca se teme de represalii din partea colegilor de brasla sau din alte motive.
Mie nu imi este frica si nu mi-a fost niciodata frica sa vorbesc despre niste adevaruri crude, in speranta ca cineva din cadrul fiecarui grup de "profesionisti" criticati in editorialele mele anterioare va lua masuri.
Asadar, sa trecem la subiectul urmator: v-am promis in editorialul trecut ca voi vorbi despre constructori, acea categorie de "profesionisti", fara de care cuvantul "imobiliare" nu ar mai exista. Constructorii sunt cei care pun in aplicare ideile unui arhitect si transforma in realitate visul unui dezvoltator.
Din pacate, in Romania, in noua din zece cazuri constructorii dauneaza proiectului conceput de arhitect, pentru ca prefera sa dea in folosinta un ansamblu cu un nivel al calitatii cu mult sub cel pe care dezvoltatorul sau arhitectul il... mai mult
Luni, 13 Mai 2013, ora 09:36
Desi imi este destul de dificil sa dezbat subiectul ales pentru azi, tinand cont ca mai multe rude si mai multi prieteni sunt avocati, doresc prin intermediul acestui editorial sa critic modalitatea de lucru a unor avocati "specializati" in domeniul de real estate din Romania.
Nu voi blama si nici nu voi da vina pe avocati. Nu imi propun nici sa ii pun in aceeasi categorie cu agentii imobiliari sau cu jurnalistii care au contribuit intr-un mod negativ la cresterea artificiala si apoi la scaderea brusca a pietei imobiliare, dar vreau sa vorbesc despre o categorie aparte din tagma avocatilor. Ma refer la acea categorie de profesionisti care poate, din pacate, sa influenteze de foarte multe ori orice tip de tranzactie imobiliara.
In cei 17 ani de experienta pe care ii am, in domeniul imobiliar, am avut oportunitatea sa lucrez impreuna cu marea majoritatea a avocatilor specializati in domeniul de real estate din Bucuresti. Am intalnit foarte multi avocati pe care i-am remarcat printr-o exceptionala dedicatie si care au dat dovada de profesionalism.
Pe de alta parte, insa, am intalnit la fel de multi avocati care pot fi dati ca exemplu negativ pentru aceasta profesie.
Clauza care devine ilegala sau valabila, in functie de caz
Ca sa exemplific printr-un caz concret, voi mentiona o situatie pe care am trait-o in urma cu cativa ani cand am avut "asa zisa placere" sa lucrez cu un avocat ce lucra la o casa de avocatura cu care eu colaborasem in trecut. De aceasta... mai mult
Luni, 29 Aprilie 2013, ora 07:03
Sa vorbim un pic si despre unul dintre subiectele amintite la finalul ultimului editorial, si anume: pseudoprofesionalismul dovedit de jurnalistii care scriu in domeniul real estate si despre piata imobiliara. Vorbesc despre aceasta categorie de jurnalisti, pentru ca nu imi permit sa ma refer decat la acest domeniu, de real estate.
Cu aceasta ocazie as vrea sa deschid o paranteza si sa consemnez si un aspect destul de important: in viata nu este bine sa generalizezi. Cu toate acestea, in toate editorialele mele de pana acum si in cele care vor urma, am generalizat si voi continua sa fac acest lucru, pentru ca, din pacate asa stau lucrurile IN ROMANIA. Mare atentie! nu inseamna ca toata lumea este la fel, existand si exceptii.
Asadar, sa ne intoarcem la subiectul acestui editorial si sa impartim activitatatea jurnalistilor care scriu despre piata imobiliara in doua perioade de timp: intervalul de dinaintea crizei imobiliare si perioada care a urmat boomului imobilar.
Vom observa, astfel, ca aceiasi jurnalisti s-au comportat total diferit inainte de inceperea crizei comparativ cu al doilea interval luat in calcul. Jurnalistii in perioada de dinainte si chiar din timpul boomului imobiliar erau permanent in cautarea de stiri senzationale, pe care sa le publice pe prima pagina a tuturor ziarelor.
Criteriul luat in calcul de "jurnalistii profesionisti" nu era realitatea si fezabilitatea stirii, doar senzationalul. Important era sa vanda stirea respectiva, chiar... mai mult
Luni, 22 Aprilie 2013, ora 07:01
Subdiviziunea pietei imobiliare rezidentiale ar trebui sa cuprinda un sir foarte lung de factori, care ar simplifica foarte mult viata cumparatorului, dar in acelasi timp ar complica viata agentilor imobiliari.
Activitatea acestora pare sa reflecte un binecunoscut proverb; de ce sa muncesti 10 ore pe zi si sa castigi 500 de euro pe luna, cand poti sa muncesti doar o ora pe zi si sa speri ca vei castiga 2.000 de euro pe luna, dintr-un tun imobiliar.
Piata imobiliara rezidentiala poate fi impartita intr-o multime de subdiviziuni, in functie de mai multe criterii printre care amintim: tipologia imobilului, locatia, materialele de constructie folosite, finisaje, numarul de locuri de parcare incluse.
Daca analizam piata imobiliara din punct de vedere al tipologiei imobilului putem include: garsoniere, apartamente cu doua camere, cu trei camere, cu patru camere sau locuinte cu mai mult de patru camere, toate in blocuri vechi, cat si case sau vile.
De asemenea putem vorbi despre tipurile de locuinte mentionate mai sus prezente in blocuri noi.
Apartamente prezentate in mod eronat ca fiind "noi"
Pe langa aceste categorii unanim cunoscute, pe piata locala mai exista o subdiviziune, nerecunoscuta de nimeni. Aceasta este formata din apartamentele din blocuri prezentate ca noi, cu o vechime de "patru, cinci ani", a caror constructie a inceput in perioada de boom imobiliar, dar care au ramas neterminate si in prezent. In ciuda prezentarii incorecte "apartamente noi",... mai mult
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 15:25
Din pacate, in toata istoria imobiliara post-decembrista din Romania au existat extrem de putini dezvoltatori imobiliari care au venit cu intentii bune si au ramas pe piata pastrand aceleasi standarde.
De-a lungul anilor au existat foarte multi dezvoltatori imobiliari de renume si talie mondiala care nu si-ar fi permis niciodata in tara lor natala sa duca la bun sfarsit o dezvoltare imobiliara altfel decat respectand sute si chiar mii de standarde.
Venind in Romania, marea majoritatea a acestor dezvoltatori a observat ca este loc si de mai bine, financiar vorbind, cu conditia sa faci lucrurile mai prost.
Au observat ca acest lucru se poate, in Romania, pentru ca piata este "fraiera" si suporta absolut orice. Cumparatorul suporta tot, pentru ca nu stie, agentiile imobiliare sunt neprofesioniste, le intereseaza numai castigurile imediate.
Din punctul meu de vedere, au existat doar doi dezvoltatori imobiliari pe piata, in ultimii 17 ani, care se pot mandri cu o atitudine impecabila, cu un mod de gandire extrem de profesionist, fapt care se regaseste si in activitatea lor de succes. De-a lungul anilor au continuat sa realizeze proiecte profitabile, care s-au vandut/inchiriat si au fost la mare cautare, in fiecare perioada in care acestia au dezvoltat.
Acesti doi dezvoltatori sunt un roman si un strain. Cel roman, Tantareanu, este, din punctul meu de vedere pionierul imobiliarelor rezidentiale din Romania.
A fost primul si a ramas singurul care a construit un... mai mult
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 07:30