Spre sfarsitul anului trecut, a fost in Romania, in ceea ce s-ar putea numi o vizita de lucru, vicepresedintele marelui concern german BMW, Franz Linner, responsabil de achizitii, productie si tehnologie.
S-a zvonit ca vizita urmarea obtinerea unor informatii clarificatoare de la fata locului in legatura cu posibile investitii in Romania, bineinteles nu in alta parte decat in zona transilvaneana. La sfarsitul vizitei, dl Linner a fost net: nu este vorba de nici o investitie in Romania! Si dl Linner i-a bagat pur si simplu in ceata pe aceia - eternii propovaduitori ai mantuirii Romaniei prin capitalul strain - care se tanguie nevoie mare ca tara pierde investitii pentru ca n-are infrastructura si un climat suficient de stimulativ pentru atragerea de investitii din strainatate. Din aceste cauze, Romania, se spune, ar fi pierdut localizarea unei fabrici Mercedes in favoarea Ungariei si, tot din aceste cauze, ar fi fost si decizia negativa a BMW, desi intentii destul de serioase se pare ca erau.
Ce a spus insa dl Linner?! Ca salariile in Romania sunt mici si ca productivitatea este insa si mai mica. Domnia sa a dat exemplul Cehiei. Aici salariile sunt duble fata de Romania, dar tara respectiva produce de patru ori mai multe automobile decat Romania. Foarte sincer, dl Linner s-a aratat a nu se fi clarificat de unde vine o asemenea stare de lucruri, probabil in ideea ca tendinta pe plan international este ca productia sa se deplaseze astfel incat sa intalneasca avantajul... mai mult
Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 15:20
In vara anului 2011 publicam in ziarul "Romania Libera" o analiza intitulata cu talc "Ridicolul an providential 2013".
Analiza nu-si propunea cine stie ce obiective, ci doar o inventariere a ceea ce, la vremea respectiva, se stia ca va fi pus de viata si guvernanti pe capul anului 2013, mai precis tot ceea ce nu putea fi in mod obiectiv decontat in respectivul an 2011. Iata inventarul: "Toate salariile taiate in 2010 si recastigate in instante au fost, prin lege, repuse la plata din 2013.
Nu este exclus ca, tot prin 2013, sa ajunga a fi recuperate si celelalte procente din salariile taiate in 2010... Dar toate acestea sunt nimic pentru ceea ce ar urma sa cada pe capul anului 2013! Tot ceea ce este mai "invaziv" din cel de-al doilea acord cu FMI este reportat pentru 2013. Liberalizarea preturilor la gaze si electricitate, care ar putea mari cu 70-80% factura la caldura si lumina, ar urma sa se faca incepand din 2013.
Exporturile de gaze din putinul romanesc existent - ceea ce va obliga la importuri de gaze de doua ori mai scumpe - ar urma sa fie demarate din 2013. Tot in 2013, bugetul va trebui sa se consolideze la un deficit de numai 3% din PIB, deci cheltuielile vor trebui limitate draconic spre a nu mai depasi cumva veniturile decat cu cota respectiva. Si asta in conditiile in care, tot in 2013, intra la plata rambursarea imprumutului-mamut de aproape 20 de miliarde de euro plus dobanzi de la FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala".
Chiar si numai... mai mult
Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 12:59
Analiza poate necesara a ofertelor electorale in plan economic ale principalelor forte politice angajate in scrutinul parlamentar din 9 decembrie a devenit, chiar de la lansarea ofertelor, doar un simplu exercitiu intelectual.
Nu prea foloseste la ceva analiza, in masura in care, chiar de la lansarea programelor, principalele forte politice - atat USL cat si cele din tabara presedintelui Basescu - au anuntat, alaturi de guvernatorul BNR, ca au convenit sa fie incheiat un nou acord cu FMI, care ar urma sa fie al treilea consecutiv de la declansarea crizei.
In masura incheierii unui nou acord cu FMI, programul economic ce va fi aplicat va fi - dupa cum a dovedit experienta insasi - un program FMI si nu un program al fortei politice de la guvernare, ceea ce face, pe de o parte, cu totul neimportant cine va fi la guvernare, iar, pe de alta parte, arunca in pierdere de timp analiza ofertelor electorale in plan economic daca acestea tot nu se vor aplica, indiferent cine va fi la carma.
Nu discutam acum si aici programele FMI. Ne rezumam doar la a sublinia ca aplicarea lor emasculeaza pur si simplu programele fortelor politice, indiferent daca acestea sunt realiste ori nerealiste, fezabile sau nefezabile, si asta pentru faptul ca nici nu se va incerca implementarea lor. Poti spune chiar mai mult: ca, din acest punct de vedere, nici nu se stie exact de ce se mai desfasoara alegerile!
Ca simplu exercitiu intelectual, o analiza a ofertelor electorale poate fi totusi... mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 11:55
Cei care continua sa se imbete cu apa rece, considerand Romania o "tara europeana", si care umbla dupa cai verzi pe pereti, incapatanandu-se a se face a nu vedea realitatea ca Romania este de fapt o colonie, au primit zilele trecute o grea lovitura, de natura poate a-i trezi in sfarsit.
Marea Britanie, membru marcant al UE, a vorbit cu subiect si predicat de "revizuirea" reglementarilor comunitare in ce priveste circulatia persoanelor si de reintroducerea, macar temporara, a controlului la granite. Deci, ca sa nu continuam sa deliram, ar fi vorba de reinstituirea regimului de vize!
Invocand distorsiunile produse de un nou val de imigranti, odata cu liberalizarea pietei fortei de munca pentru ultimii dintre aderentii la UE, Marea Britanie anunta masuri, iar presa britanica spune "pe surse" ca "vizati" ar fi indeosebi romanii si bulgarii. Cu alte cuvinte, ceea ce a fost trambitat ca reprezentand "marea cucerire a secolului", respectiv libera circulatie a cetatenilor asa-zisi "europeni", ar urma sa fie revocat pentru romani si bulgari, acestia redevenind si oficial-institutional ceea ce n-au incetat sa fie pe plan practic, anume europeni de rangul doi sau, mai bine spus, de mana a paispea!
Poate nu intamplator, revocarile incep din Marea Britanie, care beneficiaza de un fabulos trecut colonial, avand o experienta in domeniu pe cat de indelungata si vasta pe atat de dramatica, aproape tragica. Desi, este strict neadecvat de a vorbi doar de trecut in domeniu cand... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 12:35
Razboul s-a declansat de mult. Acum iese deja din faza de surdina. Declaratiile partilor sunt mereu mai vehemente, desi se pastreaza in aria infruntarilor "tehnice". Se va depasi insa curand aceasta faza. In joc sunt bani grei: mii si zeci de mii de miliarde de dolari (euro). De la razboiul financiar-bancar se va ajunge inevitabil la razboi de-a binelea!
Este de ajuns a analiza beligerantii si interesele lor disjuncte spre a intrezari aceasta perspectiva. Sa-i avem in vizor, pentru inceput, pe posesorii privati ai circa 70.000 miliarde dolari, mai mult decat PIB-urile laolalta ale tutror statelor lumii. Sunt bani acumulati, pe de o parte, din exploatarea coloniala de sute de ani a periferiilor, si, pe de alta parte, din excedentul sistematic de capital al tarilor dezvoltate, unde, in mod obiectiv, la venituri inalte, investitiile nu pot absorbi toata economisirea.
Banii acestia sunt valorificati prin imprumutarea lor altora. Acesti altii sunt state si napastuiti de pretutindeni. Imprumutarea lor urmeaza reguli stricte si incredibile, menite fiind sa ingenuncheze debitorii si sa asigure prosperitatea creditorilor. Au fost stabilite si perfectionate de catre creditori, care s-au erijat si apoi legitimat ca reprezentand "pietele" insele, transformate nu doar in furnizori de fonduri, dar si in arbitri, dupa preceptul "ei centreaza, ei dau cu capul si, daca nu nimeresc poarta, tot ei dicteaza penaltiurile" impotriva debitorilor.
Regula de aur: ei, "pietele"!, nu dau... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2012, ora 08:01
Ministrul Economiei in noul guvern Ponta a declarat ca, indata ce va primi avizul de mediu, privatizarea Cuprumin - ne aducem aminte cat de controversata a fost pana i s-a constatat esecul! - va fi reluata.
Iar de la ministrul Transporturilor, in acelasi guvern, s-a putut afla ca, intrucat administrarea de catre stat s-a dovedit foarte proasta, solutia cea mai buna in cazul CFR Marfa - companie strategica pentru tara numita (inca) Romania - este tot privatizarea (desigur, tot catre minunatul si eficientul capital strain!).
Aceste declaratii nu sunt desigur niste surprize! Poate doar nu chiar atat de rapid dupa instalarea noului guvern, dar erau de asteptat in masura in care programul insusit de cabinetul Ponta era tot cel al FMI, asumat si de guvernarea anterioara.
Cand, in fata unei puternice eroziuni si a unei pierderi vadite de audienta, guvernarea anterioara a incercat sa abureasca lumea schimbandu-l pe d-l Boc cu d-l Ungureanu, am spus fara echivoc ca nu va interveni nici o schimbare in masura in care va fi aplicat acelasi program, cel al FMI. Acum, cand din cealalta parte a spectrului politic, se cauta extrem de vocal sa fim convinsi ca se va produce o schimbare fara precedent odata cu venirea la carma a unei guvernari de alta culoare politica, nu as putea spune decat ca tot nu se va schimba nimic in masura in care programul dupa care se ghideaza aceasta noua guvernare este tot cel al FMI, promovat si de guvernarea anterioara.
Daca asta e treaba, asta e!... mai mult
Joi, 21 Iunie 2012, ora 08:00
Nici nu s-a uscat bine cerneala de pe pactul fiscal semnat de 25 lideri europeni la inceputul lui martie si contestarile si neconformarile sau incercarile de neconformare au si inceput! Sa observam ca, neratificat inca, pactul nici nu opereaza efectiv, ci doar ca principiu sau ca angajament politic!
Socialistul Francois Hollande, cotat electoral cu prima sansa de a deveni presedinte al Frantei, bate moneda pe renegocierea pactului. Cehia, care nu a semnat pactul alaturi de Marea Britanie, nu da vreun semn ca s-ar grabi.
Iar la Madrid a avut loc o adevarata revolta. Prim-ministrul Rajoy a stabilit alte repere de deficit bugetar decat cele fixate de la Bruxelles si a spus textual: "Nu am informat presedintii si sefii de guverne din UE pentru ca este o decizie suverana pe care noi, spaniolii, am luat-o!", precizand ca respectarea obiectivului cerut de Comisia Europeana ar echivala cu sinuciderea pentru o economie care are deja somaj de 24% si care este pe cale sa reintre in recesiune.
Si de la Budapesta, premierul Orban, confruntat cu o revocare de la Bruxelles a unor fonduri de jumatate de miliard de euro ca sanctiune pentru un deficit considerat excesiv, dar resimtind-o si ca pedeapsa pentru masuri in legatura cu care este in contradictie cu Bruxellesul, striga ca din gura de sarpe: "Nu vom fi o colonie!".
Iar de la Londra si de peste Ocean, mediile anglo-americane de reputatie, in frunte cu The Economist, Financial Times si Wall Street Journal, insista pe... mai mult
Miercuri, 28 Martie 2012, ora 12:07
Cat de sucit fata de realitati sunt privite lucrurile in tarisoara noastra s-a constatat copios cu prilejul recentei coborari a valorii leului la minimul istoric in raport cu moneda sa reper: euro. Insusi faptul ca s-a vorbit de un maxim istoric al cursului este o dovada, pentru ca era vorba, dimpotriva, de cea mai slaba valoare in euro a unui leu!
Mentinerea la suprafata lucrurilor adesea insala. Fara indoiala. devalorizarea leului aduce o povara in plus consumatorilor (caci, vai!, atatea dintre facturi sunt exprimate ilegal in euro, desi platile in Romania ar trebui sa fie facute potrivit legii in moneda nationala, si deci vor creste automat in lei). Si, ca atare, oamenii de rand, indeosebi cei nevoiasi, sunt intr-adevar de cainat!
Dar, atatia - politicieni, analisti, jurnalisti - s-au repezit sa planga amarnic pe umerii celor cu credite la banci in euro, intr-un fel de solidaritate prost inteleasa si extrem de nociva pentru economie si pentru toti ceilalti membri ai societatii, de altfel supermajoritari.
Este de inteles ca anumite lucruri si fenomene probabil in special din economie au explicatii si implicatii dincolo de aparente, care deci sunt mai putin lesne de surprins.
Dar, daca cineva se incumeta sa le clarifice si totusi se persista in cantonarea in aparente este vorba de o infinita prosteala! Realitatea este ca de peste trei ani oameni nevinovati si nici macar implicati (salariati, pensionari, contribuabili), precum si economia platesc, in locul... mai mult
Miercuri, 21 Martie 2012, ora 12:15
De la izbucnirea crizei, pe care, sa reamintim, nici macar nu i-au evocat posibilitatea, agentiile internationale de rating n-au incetat sa loveasca in dreapta si in stanga!
Aparent, pentru a-si spala greseala impardonabila de a nu prevedea criza, probabil sufla de acum si-n iaurt! De fapt, insa, la o analiza atenta, lovesc tintit acolo unde exista anumite interese!
Si interesele se dovedesc a se afla, nu intamplator, tot acolo unde nu exista nici un interes de a se prefata, depista sau anunta o criza, anume in cele mai nocive segmente ale capitalului privat financiar-bancar transnational, ale carui actiuni si tranzactii arunca state in aer, instabilizeaza piete prin speculatii, produse toxice, creditari riscante si chiar aranjamente si jocuri tip cazinou! Tocmai acestor segmente le sunt atribuite virtuti egale cu perfectiunea!
Ele nu gresesc. Ele sunt chiar arbitrul pietei! Ele doar castiga! Nu dau faliment! Nu constituie un capital obisnuit. Reprezinta supercapitalul care traieste pe seama tuturor celorlalti!
De pierdut nu pierd niciodata! Caci regula este: oricate pierderi ar inregistra din operatiunile lor riscante si oricate ravagii ar face in grajdurile altora, trebuie sa vina statele sa curete aceste grajduri si sa acopere pierderile, pe seama desigur a prostilor, fie ei salariati, pensionari sau contribuabili!
Acum, agentiile de rating au o singura tinta: ca nu cumva, in conditiile adancirii crizei si mai ales in conditiile in care aceasta a... mai mult
Miercuri, 08 Februarie 2012, ora 12:46