Numarul turistilor straini care au vizitat Romania in acest an a crescut cu 11%, ceea ce arata ca este o destinatie favorabila turismului, a declarat luni seara, intr-o conferinta de presa la Brasov, Florin Jianu, ministerul delegat pentru IMM-uri, Mediul de afaceri si Turism.
"Acest lucru arata ca acest context socio-economico-politic din aceasta regiune a Europei favorizeaza Romania. Noi am sustinut si am lansat in mod constant mesaje "Romania destinatie de turism sigura" si iata ca rezultatele apar. Este o crestere importanta si pe ceea ce inseamna segmentul de turisti romani, peste 5,3%, ceea ce, ca si medie, aduce o crestere undeva la 6,7% a turismului in acest an. Este o crestere a turismului pe care o vedem in ultimii trei ani si pe care ne-o dorim in continuare", a subliniat ministrul, transmite Agerpres.
El a adaugat ca zona Brasovului este o zona extrem de vizitata, cum sunt si Sibiul si zona Capitalei, si, in acest an si litoralul. Turistii prefera aproape toate produsele de turism romanesti, iar ecoturismul este unul dintre produsele favorite ale turistilor straini si una dintre sansele Romaniei de a se dezvolta, a subliniat Jianu.
Si turismul balnear este in crestere, a mai mentionat ministrul. "Turismul balnear este in creste si chiar luni am avut intalniri cu investitori straini care doresc sa investeasca in turismul balnear din Romania si acest turism se va regasi si in fondurile europene 2014-2020. Dupa cum stiti, nu vom mai investi in tot ce... mai mult
Marti, 07 Octombrie 2014, ora 08:55
1Romania se va concentra pana in 2020 pe dezvoltarea a zece sectoare economice, printre care turismul, industria auto, tehnologia informatiei, energia, agricultura, textilele si industria farmaceutica, ca parte a unei strategii de competivitate al carei scop este intrarea in randul tarilor avansate.
Strategia nationala de competivitate propune zece sectoare prioritare: turismul si ecoturismul, textilele si pielaria, lemnul si mobila, industriile creative, auto si componente auto, tehnologia informatiilor si comunicatiilor, procesarea alimentelor si a bauturilor, sanatatea si produsele farmaceutice, energia si managementul de mediu si bioeconomia (agricultura, silvicultura, pescuitul si acvacultura), biofarmaceutica si biotehnologiile, potrivit Mediafax.
Prin aceasta strategie Guvernul si-a propus ca Romania sa ajunga, la orizontul anului 2020, intre primele zece economii la nivel european, iar prin dezvoltarea sectoarelor de activitate mentionate, Romania sa aiba o "contributie semnificativa la nivel mondial".
Modul prin care Executivul isi propune sa includa Romania in grupul tarilor avansate este reprezentat de restructurarea sectoarelor economice in "directia unor pozitii competitive superioare", formarea masei critice de IMM-uri competitive prin crearea unui mediu atractiv, transparent si inovativ, si integrarea companiilor mari intr-un proiect coerent de dezvoltare a economiei.
"Urmatorii sapte ani vor fi critici pentru dezvoltarea economica a Romaniei, iar... mai mult
Vineri, 05 Septembrie 2014, ora 16:00
Presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Razvan Filipescu, participa la deschiderea oficiala a Targului de turism CMT (Caravan, Motor, Tourismus), organizat la Stuttgart, Germania, in perioada 11-19 ianuarie a.c, Romania amenajand pentru aceasta manifestare un stand de 100 de metri patrati, se arata intr-un comunicat postat pe site-ul ANT.
"In cadrul intalnirilor oficiale prevazute pentru urmatoarele zile, presedintele ANT, Razvan Filipescu, impreuna cu reprezentantii Messe Stuttgart vor stabili detaliile privind participarea Romaniei la Targul de Turism CMT Stuttgart din 2015, in calitate de tara partenera. Piata germana reprezinta o piata prioritara in cadrul strategiei de promovare a turismului romanesc, cifrele privind numarul sosirilor vizitatorilor germani sau al innoptarilor in unitatile de cazare din Romania indicand o clasare a Germaniei in topul primelor 3 tari generatoare de turisti", se arata in comunicatul citat.
Targul CMT (Caravan, Motor, Turism) Stuttgart este considerat cea mai mare manifestare pentru public din Europa, numarul vizitatorilor din 2013 ridicandu-se la peste 223.000.
CMT Stuttgart are un concept de trei tari partenere : una din Europa, una de peste ocean si o tara sau regiune pentru segmentul camping. In cadrul targului va fi organizat un eveniment dedicat cicloturismului si vacantelor active, si un sfarsit de saptamana dedicat ecoturismului si turismului cultural. mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 10:29
Daca turismul in doar cinci parcuri nationale si naturale din Muntii Carpati ar fi promovat si stimulat de autoritati, 42 de milioane de euro s-ar putea strange in plus la bugetul statului. Parcurile naturale din Romania nu duc lipsa de turisti in niciun anotimp, insa numarul lor ar putea creste daca ariile protejate ar avea parte de o infrastructura si de servicii mai bune.
Un studiu realizat in cadrul proiectului "Imbunatatirea sustenabilitatii financiare a sistemului de arii naturale protejate ddin Muntii Carpati", finantat de Fondul Global de Mediu (GEF) si implementat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) Romania si Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, in parteneriat cu WWF, arata ca parcurile nationale si naturale din Muntii Carpati pot aduce in timp multi bani in plus la bugetul tarii. Beneficiul cumulativ al acestora este de 9 miliarde de euro pentru urmatorii 25 de ani, luand in calcul gestionarea durabila a ecosistemelor.
In 2010, de exemplu, Parcul Natural Apuseni a generat venituri directe de 34.000 de euro, in principal, din plata tarifelor de vizitare.
De ce sa-ti planifici vacanta intr-una din ariile protejate ale Carpatilor?
Multitudinea de trasee turistice, cabane si pensiuni, aerul curat si peisajele atragatoare sunt doar cateva avantaje ale petrecerii unei vacante de vis intr-unul din parcurile naturale si nationale din Muntii Carpati.
Parcul Natural Vanatori Neamt atrage turistii prin numarul mare de manastiri si... mai mult
Joi, 12 Decembrie 2013, ora 14:45
Romania va incepe anul viitor o campanie de promovare outdoor in valoare de peste 5 milioane de euro in mai multe tari, care va include reclame la metrou, in aeroporturi, pe autostrazi, autobuze si pe celebrele taxiuri londoneze.
"Vom incepe un proiect de promovare outdoor a Romaniei pe pietele tinta (SUA, Germania, Austria, Franta, Marea Britanie, Spania, Italia etc.), dar si pe unele piete de oportunitate, cum ar fi Israel, Turcia sau Republica Moldova", a declarat agentiei Mediafax Razvan Filipescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), prezent la targul World Travel Market, care se desfasoara in perioada 4-7 noiembrie la Londra.
Proiectul se va derula pe urmatorii doi ani si va costa 5-6 milioane de euro.
"Sunt prevazute diferite modalitati de promovare outdoor. In Marea Britanie, de exemplu, Romania va fi promovata de la taxiuri pana la cladiri, metrouri si aeroporturi. Vor fi promovate produsele turistice ale Romaniei. Toata promovarea se face in baza unei analize detaliate a fiecarei piete. Vom promova turismul cultural, turismul in natura si ecoturismul", a spus Filipescu.
Atractiile turistice romanesti vor fi prezentate pe aproximativ 150 de taxiuri din Londra.
Filipescu a adaugat ca panourile publicitare vor fi amplasate si in zone de tranzit, aeroporturi, in statii de metrouri si pe autostrazi. In Spania reclamele vor fi facute si pe autobuze. mai mult
Marti, 05 Noiembrie 2013, ora 14:29
Pajistea cu flori pe care George, nepotul printului Charles al Marii Britanii, o va primi in dar la botez din partea contelui Tibor Kalnoky, un prieten din Romania al bunicului sau, s-ar afla in judetul Covasna.
Potrivit autoritatilor locale, contele ar fi cumparat in satul Valea Zalanului, un teren "cu specii de flori foarte rare" cu intentia de a-l darui printului George, scrie Agerpres.
Valea Zalanului e un sat izolat din judetul Covasna, nu departe de Malnas Bai, unde printul Charles al Marii Britanii a cumparat mai multe case vechi, pe care le-a restaurat si unde vine o data pe an.
Ce iubeste Charles la Romania
De mai bine de sapte ani, mostenitorul coroanei Marii Britanii viziteaza Romania. Si-a cumparat in 2006 o casa in satul Viscri din judetul Brasov, si de atunci, in fiecare an, fara gres, vine in Romania.
A promovat turismul in zona astfel incat 10.000 de turisti ajung in satul "regelui" din Brasov sa admire peisajele. Tot printul Charles a "convins" autoritatile sa investeasca in drumurile locale sau sistemul de canalizare. Investitiile facute de autoritatile locale numai in acest an se ridica la 4,1 milioane de lei, adica 919.000 de euro.
Viscri era un sat necunoscut al judetului Brasov pana cand printul Charles a cumparat aici o casa, a inaugurat prima statie de epurare ecologica din tara noastra in 2011, a donat trei masini de pompieri anul trecut si a promovat in repetate randuri frumusetile locului.
Si nu s-a oprit la Viscri.... mai mult
Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 11:58
Ministerul Agriculturii vrea sa faca, in noul Program de Dezvoltare Rurala (PNDR), un subprogram pentru sustinerea zonei montane, la rugamintea printului Charles, mare iubitor a meleagurilor romanesti, a declarat in exclusivitate pentru Business24 Achim Irimescu, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii responsabil cu gestionarea problemelor legate de fonduri europene.
In ciuda faptului ca autoritatile incearca sa simplifice noul PNDR pentru 2014-2020, Ministerul Agriculturii nu putea ramane indiferent in fata rugamintii unui ambasador a turismului local, printul Charles al Marii Britanii.
"Mai avem o sarcina importanta. Avem solicitare din partea printului Charles sa facem un subprogram pentru zona montana. Subprogram inseamna o serie de masuri in plus, iar intentia noastra este sa utilizam tot ce inseamna subprogram ca masuri separate si practic sa nu mai fie nevoie sa infiintam submasuri. Insa analizam ce putem face", a declarat pentru Business24 secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.
Romania va avea la dispozitie in perioada 2014-2020 pentru agricultura 7,14 miliarde de euro din fonduri europene. Spre deosebire de anteriorul exercitiu bugetar cand Bruxelles-ul trasa directiile pentru cheltuirea bancilor, in Noua Politica Agricola Comuna aceasta sarcina revine Ministerului Agriculturii. Prin urmare, MADR se afla in plin proces de redactare a Programului pe care il va respecta Romania din 2014.
Autoritatile primesc observatii... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 08:05
Baile Tusnad, Defileul Crisului Repede, Tarnava Mare, Parcul National Macin si Delta Dunarii ar putea capata statut de destinatii de ecoturism, dupa un set de criterii lansate vineri, aceste zone, odata clasate, putand fi promovate mai eficient de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Romania este prima tara din Europa care lanseaza criterii de evaluare pentru destinatiile de ecoturism, potrivit initiatorilor.
Reprezentantii MDRT au precizat, pentru MEDIAFAX, ca aceste criterii, alaturi de indicatorii de evaluare stabiliti, se vor constitui intr-un sistem national de certificare, care nu va fi insa impus, ci agentii interesati vor putea sa aplice pentru aceasta recunoastere.
Pana in prezent, MDRT a primit aplicatii pentru Baile Tusnad - Rezervatia Sf. Ana, Tarnava Mare - sit Natura 2000 - si Defileul Crisului Repede - Padurea Craiului, de asemenea sit Natura 2000.
Pe de alta parte, AER a identificat mai multe zone cu potential de destinatii ecoturistice, printre care acestea trei, alaturi de Tara Hategului - Parcul National Retezat, Tara Dornelor - Parcul National - Calimani, Tara Branului - Parcul National Piatra Craiului, nordul Dobrogei - Parcul National Macin, Maramures - Creasta Cocosului, Tinutul Secuiesc - Corund si Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.
Pentru a fi desemnata destinatie de ecoturism, o zona trebuie, in primul rand, sa includa o arie naturala protejata - parc, rezervatie, sit Natura 2000. Totodata, trebuie sa se creeze un... mai mult
Sambata, 03 Noiembrie 2012, ora 15:16
Din Grecia in Romania, administratiile locale din Europa de Sud-Est sunt interesate sa profite de crestere interesului pentru turismul ecologic, informeaza SETimes.com.
Regiunea Europei de Sud-Est ofera numeroase oportunitati de ecoturism, iar multe state din regiune isi promoveaza oportunitatile: insula Kea din arhipelagul Cicladelor (Grecia), micile sate din Serbia, nuntile traditionale din satele din regiunea Ohrid din Macedonia, amestecul unic de mostenire albaneza si ortodoxie sarba in comunitatile din Kosovo si pensiunile din Moldova.
In 2010 ecoturismul a contribuit cu 100 milioane de euro la economia Serbiei, aproximativ 16% din veniturile turistice. Serbia a indentificat ecoturismul ca o sursa potentiala de crestere economica, dezvoltare regionala si ca o posibilitate de imbunatatire a imaginii tarii. "Peste 1.000 de gospodarii din 70 de municipalitati sunt implicate in ecoturism si genereaza un profit similar cu 1.000 de mici intreprinderi", a declarat ministrul sarb al Economiei si Dezvoltarii Regionale, Nebojsa Ciric.
Birocratia sufoca ecoturismul romanesc
Romania are 3.000 de pensiuni private care sunt membre ale Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural. Presedinta Asociatiei, Maria Stoian, spune ca numarul pensiunilor care se alatura ANTREC este in crestere in pofida provocarilor cu care se confrunta micile afaceri. "Exista obstacole peste tot, la fel ca in orice alt domeniu. Birocratia excesiva in obtinerea tuturor documentelor... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 19:37