Un raport recent arata ca o cincime din tarile lumii se afla in prezent intr-un accentuat declin ecologic, mai mult de o treime din ecosistemele lor fiind fragilizate de activitatea umana. Deasemenea, raportul avertizeaza ca intreaga economie a lumii este construita pe ecosistemele naturale ale planetei si, daca ele se prabusesc, aceasta prabusire va atrage dupa sine prabusirea economiei globale.
Potrivit Science Alert, Raportul Swiss Re Institute arata ca 20% dintre tarile lumii se afla in pericol de colaps economic, din cauza fragilizarii ecosistemelor lor.
In plus, putin peste jumatate din PIB-ul global, aproximativ 42 de miliarde de dolari, depinde de bunurile si serviciile furnizate de lumea naturala, se mai precizeaza in raport.
Aceste probleme vor duce in timp si la cresterea numarului de refugiati climatici.
Autorii explica faptul ca este vorba despre 39 de tari, ale caror ecosisteme se afla in pericol - in mare parte, din cauza scaderii dramatice si extinse a biodiversitatii (defrisari, exploatari agricole, exploatari miniere, exploatari de titei, specii invazive sau un declin al polenizatorilor).
Indicele a fost conceput pentru a oferi guvernelor si companiilor private un punct de referinta pentru starea ecosistemelor locale importante pentru economiile lor, in speranta ca datele vor ajuta la informarea solutiilor de asigurare, relevante pentru comunitatile cu risc.
Tarile in curs de dezvoltare cu sectoare agricole mari (Kenya, Vietnam, Pakistan,... mai mult
Marti, 20 Octombrie 2020, ora 05:47
In cativa ani linistea din Insula Pagan din Pacific, un adevarat paradis tropical, ar putea fi spulberata. Conform planurilor prezentate de Departamentul Apararii al SUA, circa 5.000 de puscasi marini vor efectua exercitii de razboi pe insula, ca parte a politicii militare a Administratiei Obama in Asia-Pacific.
Intreaga insula Pagan, care face parte din Arhipelagul Marianelor, ar putea fi transformata intr-o zona de simulare pentru razboi, pentru a permite trupelor din SUA si aliatilor regionali - Japonia, Coreea de Sud si Australia - sa se pregateasca pentru eventualele confruntari, relateaza The Guardian.
Exercitiile care vor avea loc aici vor face imposibila locuirea pe insula. In plus, ar putea fi distruse relicve culturale antice. De asemenea, fauna este amenintata, inclusiv animalele pe cale de disparitie indigene, cum ar fi liliecii de fructe si melcii de copac.
Arheologii au descoperit dovezi ca ...citeste mai departe despre "Insula Pagan: Cum vrea Pentagonul sa distruga un paradis tropical" pe Ziare.com mai mult
Marti, 13 Septembrie 2016, ora 12:36
Recent, in Delta Dunarii, in zona Uzlina, a fost descoperit un exemplar de vultur plesuv sur, specie despre care se credea ca e disparuta pe teritoriul Romaniei.
Romania pierde o mare comoara: Ce specii cunoscute de pasari dispar din tara noastra
Pasarea era intr-o stare de vizibila epuizare, arata Adevarul. Pentru ca nu mai putea sa zboare, aceasta putea deveni prada usoara pentru sacalii din zona, asa ca a fost transportata intr-o zona sigura, unde un medic i-a facut analize.
Asa s-a aflat ca vulturul a fost prins si i s-a pus bratara pe un picior in Israel, anul trecut. In plus, are montat un sistem de urmarire prin satelit, pentru monitorizarea deplasarilor si determinarea teritoriului de migratie.
Specialistii romani au luat legatura cu cei ...citeste mai departe despre "O pasare dintr-o specie aproape disparuta la noi, descoperita in Delta Dunarii - Cum a fost posibil" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 29 Mai 2015, ora 13:35
Jumatate dintre firmele din Romania care fac afaceri "verzi" se afla in Capitala, trandul eco capatand amploare in ultima perioada, este concluzia primei zile a proiectului ECOEMERGE pentru dezvoltarea pietelor ecologice.
Ponderea cea mai mare a firmelor care fac afaceri verzi in Romania se afla in Bucuresti - 41%, se arata intr-ul studiu al al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), preluat de Adevarul.ro. Pe langa faptul ca Bucurestiul este cea mai dezvoltata zona economica, aici se afla si majoritatea centrelor de cercetare si dezvoltare din Romania.
"Mai mult, firmele au tendinta de a se inregistra in Bucuresti, chiar daca isi desfasoara operatiunile in restul tarii", a spus Diana Lupulescu, manager de proiecte la CCIB. Cercetarea arata ca in afara de Capitala, celelalte judete sunt la mare distanta in privinta afacerilor care protejeaza mediul: Brasov (5,79%), Bihor si Ilfov- (4,96%), Constanta (4,55%) si Prahova (4,14%). Restul judetelor sunt reprezentate intr-o proportie mai mica de 3%.
Printe concluziile studiului se mai numara faptul ca cele mai multe dintre activitatile eco-inovatoare sunt legate de productie - 85%, in timp ce 15 % sunt legate de cercetare. De asemenea, in privinta tipului de tehnologii verzi folosite, 60 de firme din totalul de 242 de firme repondente au fost incluse in doua sau mai multe categorii de tehnologii de mediu.
Studiul contine si un top al celor mai verzi companii din Romania. Astfel, primele 10 companii... mai mult
Marti, 31 Mai 2011, ora 10:04