Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) are de joi un nou Consiliu Director ales in AGA, presedintia fiind preluata de Radu Craciun, economistul sef al BCR, in locul lui Adrian Codirlasu de la UniCredit Tiriac Bank, iar pozitiile de vicepresedinte au fost schimbate in pozitii de membru.
Astfel, Adrian Codirlasu a devenit membru, pozitie pastrata si de Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, si de Eugen Sinca, analist sef la BCR, se arata intr-un comunicat transmis vineri de AAFBR.
Un membru nou in Consiliul Director este Iancu Guda, director de colectare creante la Coface Romania, analistii economici Adrian Mitroi si Rozalia Pal fiind inlocuiti.
"Imi doresc ca AAFBR sa devina o asociatie cu o reprezentare mult mai larga in randul tuturor profesionistilor din zona financiara din Romania. Ȋn felul acesta, experienta profesionala diversificata a membrilor sai va face din asociatie intr-o si mai mare masura un for care sa permita dezbateri, schimburi de opinii si de experienta pe probleme economice sau financiare de actualitate", a afirmat noul presedinte AAFBR, Radu Craciun.
AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale aproximativ 60 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital. mai mult
Vineri, 16 Mai 2014, ora 14:02
Cursul valutar este influentat de criza politica, tinand cont de faptul ca alte valute din regiune au avut o evolutie total diferita de cea a leului, a declarat Ionut Dumitru, economist sef al Raiffeisen.
"Nu stim cum va evolua cursul in conditiile in care sunt mai multi factori care il influenteaza. In primul rand, in prezent, factorul legat de politica locala este cel mai important in conditiile in care alte valute din regiune au avut o evolutie total diferita de a leului este clar ca in in momentul de fata leul sufera ca urmare a crizei politice la care am asistat.
Incepand cu saptamana viitoare, in conditiile in care contextul politic se stabilizeaza sau macar se calmeaza vom avea si la nivelul cursului o numita stabilizare", a precizat economistul sef Raiffeisen pentru Business24.
Cursul de referinta anuntat luni de BNR este de 4,6009 lei/euro, un nou maxim istoric inregistrat de moneda unica, in crestere cu 0,35% fata de sedinta precedenta, cand euro a fost cotat la 4,5848 lei. mai mult
Luni, 23 Iulie 2012, ora 14:50
BNR ar putea lua decizia de a reduce cu inca 0,25 puncte procentuale dobanda cheie in prima parte a anului, a declarat, economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.
Consiliul de Administratie al BNR a decis joi reducerea dobanzii cheie cu 0,25 puncte procentuale, la 5,75%, incepand cu data de 6 ianuarie 2012, nivel minim de la adoptarea modelului actual de politica monetara.
"Ne asteptam la o semenea decizie, nu este nicio suprpriza. Avem un mediu favorabil pentru banca centrala, inflatia este in scadere, este redusa deja si are perspectiva sa scada si in perioada urmatoare. Reducerea este practic justificata. BNR are un spatiu de reducere a dobanzii, dar nu e foarte mare. Noi mai vedem posibila inca o reducere de 0,25 puncte procentuale in prima parte a anului. Aceasta va depinde si de cum evolueaza lucrurile", a declarat Ionut Dumitru.
El sustine ca inflatia in scadere permite reducerea dobanzii, dar exista o constringere care este legata de mediul international, care este destul de ostil.
De asemenea, Ionut Dumitru declara ca daca efectul reducerii dobanzii se va vedea in dobanzile interbancare, atunci acesta se va simti si in cazul dobanzilor la creditele in lei. mai mult
Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 13:25
Deprecierea inregistrata luni de moneda nationala nu reprezinta un eveniment exceptional, in conditiile in care leul a fost mai stabil decat celelalte valute, intr-un context extrem de dificil, a declarat economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru.
"Cotatia de luni este foarte apropiata de cea de vineri. Nu este nimic spectaculos astazi (luni- n.r.). Daca facem o comparatie cu valutele de prin regiune, leul a stat chiar foarte bine. Nu putem sa ne plangem foarte mult, pentru ca nu avem de ce. Leul a fost mai stabil decat celelalte valute intr-un context extrem de dificil. Nu poti sa zici ca Romania este o insula de stabilitate si nimic nu o afecteaza. Daca ies capitaluri din pietele emergente si sunt tensiuni majore pe pietele internationale, inevitabil si cursul leului se depreciaza, dar nu inseamna ca doar leul este atins, dimpotriva, leul a fost atins chiar mai putin decat celelalte valute", sustine Dumitru.
El a declarat ca nu ar trebui sa ne raportam la cea mai mare cotatie inregistrata de moneda nationala in raport cu euro, pentru ca acum mediul international este extrem de ostil si duce la cresterea aversiunii la risc.
"Eu nu m-as raporta la astfel de repere (atingerea cele mai ridicate cotatii istorice leu/euro- n.r) pentru ca discutam in momentul de fata de un mediu international extrem de ostil care a dus la cresterea aversiunii la risc, la iesiri de capitaluluri din petele emergente si in final lucrul acesta inseamna si presiune de... mai mult
Luni, 21 Noiembrie 2011, ora 15:03
Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) a anuntat luni noua componenta a consiliului director, votata pe 4 februarie, al carui mandat va dura doi ani, care a fost desemnata in urma ajungerii la final a mandatelor membrilor fondatori ai AAFBR.Astfel, noul consiliu director este format din Ionut Dumitru (economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania), care detine functia de presedinte, precum si din Lucian Anghel (economistul-sef al BCR), Bogdan Campianu (Raiffeisen Capital & Investment), Nicolaie Alexandru Chidesciuc (ING) si Rozalia Pal (Unicredit Tiriac Bank), care sunt vicepresedinti.Membrii fondatori ai AAFBR sunt Lucian Anghel, Radu Craciun (Interamerican Pensii), Ionut Dumitru si Florian Libocor (BRD). mai mult
Luni, 08 Februarie 2010, ora 11:04