Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat, luni, ca profesoara Beata Javorcik de la Universitatea Oxford ii va succeda lui Sergei Guriev in postul de economist sef al BERD, transmite Reuters.
Javorcik, cetateana poloneza, care a lucrat anterior la sediul Bancii Mondiale de la Washington si detine un doctorat de la Universitatea Yale, va prelua postul de economist sef al BERD in luna septembrie 2019. Beata Javorcik este prima femeie care detine statutul de profesor universitar in economie la Oxford.
Intr-un comunicat de presa al BERD se precizeaza ca rusul Sergei Guriev, care ocupa postul de economist sef al BERD incepand din luna ianuarie 2016, va reveni la postul sau anterior de profesor la Universitatea de Stiinte Politice din Paris.
Rolul de economist sef presupune consilierea presedintelui BERD si a altor oficiali de rang inalt ai institutiei pe teme economice care au legatura cu aria de operatiuni a bancii. De asemenea, biroul economistului sef al BERD este responsabil de prognozele macroeconomice ale institutiei.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a fost infiintata in 1991 pentru a investi in fostele state din blocul comunist si a le ajuta sa faca tranzitia la economia de piata. In ultimii ani, BERD a inceput sa-si reorienteze atentia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord si Orientul Mijociu. In Romania, BERD se numara printre investitorii institutionali de top. Pana in prezent, banca a investit... mai mult
Luni, 25 Februarie 2019, ora 16:04
Cinci economisti sefi ai marilor banci din Romania semneaza un mesaj comun prin intermediul caruia atrag atentia Guvernului ca adoptarea Ordonantei Teorodovici risca sa le scada romanilor puterea de cumparare si sa-i reduca pana si statului sansele de a se imprumuta in conditii avantajoase, de pe piata interna.
Cei cinci economisti-sefi care semneaza scrisoarea trimisa Executivului sunt: Horia Braun Erdei (BCR), Andrei Radulescu (Banca Transilvania), Florian Libocor (BRD), Nicolae Covrig (Raiffaisen Bank) si Dan Bucsa (Unicredit).
Potrivit Bursa.ro, in mesajul comun, cei cinci explica pe larg de ce Ordonanta Teodorovici va face mai mult rau decat bine si va crea probleme majore atat pentru romanul de rand, cat si pentru stat. Iata mesajul economistilor-sefi:
"Masurile anuntate recent de Ministrul Finantelor, in coroborare cu legile adoptate in Parlament cu privire la piata creditului, reprezinta o interventie de natura sa modifice semnificativ parametri de functionare a pietelor financiare din Romania, contribuind la intensificarea perceptiei negative a investitorilor fata de riscul asociat plasamentelor in Romania, cu impact nefavorabil asupra climatului investitional pe termen mediu si consecinte in sfera proceselor de dezvoltare si convergenta economica europeana.
In contextul deficitului de cont curent deja ridicat, reducerea fluxurilor de investitii in Romania va dezechilibra balanta de plati si raportul cerere/oferta pe piata valutara, creand presiune pe... mai mult
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 16:36
Relaxarea politicilor monetare si fiscale nu conduce la crestere economica, a declarat Valentin Lazea, economistul sef al BNR, precizand ca economistii ignora experienta din ultimele secole care arata ca nu aceasta este "calea", iar decidentii din Romania cad in capcana noilor idei.
"Daca numai prin politici monetare si fiscale relaxate s-ar obtine crestere economica, atunci Zimbabwe ar trebui sa aiba cea mai mare crestere economica pentru ca ei au cea mai relaxata politica monetara.
Problema este ca intelepciunea, secole intregi de management economic arata ca nu prin politici fiscale si monetare laxe se obtine crestere economica.
Ceea ce agraveaza problematica in momentul de fata este ca in lume exista un trend general care spune ca asta e calea cea buna.
Economistii in general au abdicat de la invatatura de secole care spune ca nu asta e calea si acum incearca sa fie mai destepti decat toate generatiile trecute, arunca la gunoi cartile si experientele care spun ca nu politica monetara si fiscala laxe genereaza cresterea si acum incearca sa reinventeze roata.
Si daca economisti din toata lumea spun asta, si ai nostri decidenti spun ca de ce sa nu creada chestia asta? Va fi o batalie ideatica si miezul problemei pentru multi ani de acum inainte", a afirmat Lazea la o conferinta pe tema aderarii la zona euro, mentionand ca exprima un punct de vedere personal, transmite Mediafax
El a aratat ca nu se poate "arunca la gunoi" experienta de sute de ani pentru... mai mult
Marti, 24 Februarie 2015, ora 12:26
Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) are de joi un nou Consiliu Director ales in AGA, presedintia fiind preluata de Radu Craciun, economistul sef al BCR, in locul lui Adrian Codirlasu de la UniCredit Tiriac Bank, iar pozitiile de vicepresedinte au fost schimbate in pozitii de membru.
Astfel, Adrian Codirlasu a devenit membru, pozitie pastrata si de Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, si de Eugen Sinca, analist sef la BCR, se arata intr-un comunicat transmis vineri de AAFBR.
Un membru nou in Consiliul Director este Iancu Guda, director de colectare creante la Coface Romania, analistii economici Adrian Mitroi si Rozalia Pal fiind inlocuiti.
"Imi doresc ca AAFBR sa devina o asociatie cu o reprezentare mult mai larga in randul tuturor profesionistilor din zona financiara din Romania. Ȋn felul acesta, experienta profesionala diversificata a membrilor sai va face din asociatie intr-o si mai mare masura un for care sa permita dezbateri, schimburi de opinii si de experienta pe probleme economice sau financiare de actualitate", a afirmat noul presedinte AAFBR, Radu Craciun.
AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale aproximativ 60 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital. mai mult
Vineri, 16 Mai 2014, ora 14:02
Radu Craciun (51 de ani), unul dintre cei mai cunoscuti analisti economici din Romania, va prelua, incepand cu luna februarie 2014, pozitia de director de cercetare si economist sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), cea mai mare banca din sistem dupa valoarea activelor. Ce il recomanda?
"Experienta aplicata de peste zece ani in analiza si cercetare pe pietele financiare, alaturi de anvergura profesionala si intelectuala a lui Radu Craciun vor putea fi perfect valorificate in cadrul BCR si al Erste Group, in calitatea acestora de institutii de prim-rang ale sectorului financiar-bancar local si regional", se arata intr-un comunicat remis de banca.
Craciun este membru fondator al Asociatiei Analistilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR), alaturi de Lucian Anghel, Ionut Dumitru si Florian Libocor, si membru al Consiliului director al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), avand ca responsabilitate gestionerea portofoliului global de investitii in cadrul Eureko Pensii in calitate de director de investitii.
Odata cu preluarea functiei in cadrul BCR, el va coordona activitatea de analiza macroeconomica si a pietelor de capital.
Cel il recomanda: 16 ani de experienta in domeniul financiar
Experienta profesionala a lui Radu Craciun depaseste 16 ani, in cadrul unor institutii financiare si de consultanta renumite la nivel local si international.
Craciun are o experienta de peste zece ani in analiza si cercetare pe pietele... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2013, ora 16:35
Banca Mondiala l-a desemnat, miercuri, pe Kaushik Basu, un fost consilier economic al guvernului indian, in functia de economist sef, plasand un nou candidat dintr-o tara emergenta intr-o pozitie cheie la institutia financiara internationala.
Kaushik Basu este al doilea economist sef al Bancii Mondiale care provine dintr-o tara in curs de dezvoltare si il inlocuieste pe chinezul Justin Lin, al carui mandat a expirat la data de 1 iunie, transmite Reuters.
Detinator al unui doctorat la London School of Economics, Kaushik Basu beneficiaza in prezent de un concediu din functia de profesor de economie si studii internationale la Universitatea Cornell din New York.
In ultimi ani, tarile emergente au facut presiuni pentru a avea o prezenta mai mare la Banca Mondiala si Fondul Monetar International. Incepand cu luna octombrie, Kaushik Basu va ocupa pozitia de economist sef al Bancii Mondiale, al carui presedinte este coreeanul-american Jim Yong Kim, care a preluat si el mandatul de presedinte in urma cu doua luni.
Conform unei traditii nescrise, care dateaza de la infiintarea Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International, in fruntea Bancii Mondiale a fost numit un american, iar europenii au desemnat persoana de la sefia Fondului Monetar International. mai mult
Joi, 06 Septembrie 2012, ora 09:22
Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat marti ca belgianul Peter Praet, membru al comitetului executiv al BCE, a fost numit economist sef in cadrul unui proces de realocare a responsabilitatilor in randul membrilor boardului.
Peter Praet, in varsta de 62 de ani, va prelua responsabilitatile germanului Juergen Stark, care a demisionat anul trecut. Noile responsabilitati ale lui Peter Praet sunt cruciale pentru ca va superviza echipa de economisti a BCE care pregatesc prognozele pe baza carora se bazeaza deciziile de politica monetara in zona euro.
Peter Praet este incepand din luna iunie 2011 unul din cei sase membri ai comitetului executiv al BCE. Responsabilitatile sale au inclus resursele umane, bugetul si balanta de plati.
BCE a mai anuntat ca francezul Benoit Coeure va fi responsabil, incepand cu data de 1 martie 2012, cu operatiunile de piata. Benoit Coeure s-a alaturat comitetului executiv al BCE dupa ce italianul Lorenzo Bini Smaghi si-a prezentat demisia.
De asemenea, reprezentantul Germaniei in boardul BCE, Joerg Asmussen, va fi responsabil pentru relatile internationale si europene. In schimb, presedintele BCE Mario Draghi si vice-presedintele Vitor Constancio isi vor pastra vechile lor responsabilitati.
De la infiintarea Bancii Centrale Europene postul de economist sef a apartinut unui german. Primul economist sef al BCE a fost Otmar Issing, urmat de Juergen Stark. mai mult
Marti, 03 Ianuarie 2012, ora 19:34
Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, sustine ca ponderea investitiilor in PIB trebuie prioritizata, in contextul in care Romania ocupa locul trei in UE, in functie de ponderea investitiilor in PIB, precizeaza Mediafax."Foarte important de inteles este ca Romania, ca si pondere in PIB a cheltuielilor de investitii, se afla printre primele trei locuri in Europa, numai ca nu ne-ar ajunge nici 100% din PIB la cele 40.000 de proiecte deschise astazi. O primarie nu poate sa aiba si scoala, si poduri, si dispensar, si drumuri si stadioane, cum si-au deschis toate in ultimii 20 de ani.
Ceea ce se intampla in unele locuri la nivel central trebuie replicat la toate nivelurile. Si atunci avem acest paradox, cheltuieli de investitii ca procent din PIB printre cele mai mari din Europa si necesitati nelimitate si neprioritizate", a spus Lazea, in cadrul unei conferinte organizate de Consiliul Investitorilor Straini (CIS).El a aratat ca prioritizarea investitiilor este necesara si datorita faptului ca este solicitata de Comisia Europeana, in cadrul semestrului european."Sititi ca Romania trebuie sa trimita in fiecare primavara programul national de reforma si programul de convergenta, iar acestea trebuie sa fie consistente unul cu altul. Este un exercitiu de prioritizare care poate ajuta autoritatile sa-si definitiveze anumite proiecte. Este un bun exercitiu", a spus economistul.Pe de alta parte, Lazea a atras atentia ca este nevoie de constientizarea... mai mult
Joi, 14 Aprilie 2011, ora 16:42
Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) a anuntat luni noua componenta a consiliului director, votata pe 4 februarie, al carui mandat va dura doi ani, care a fost desemnata in urma ajungerii la final a mandatelor membrilor fondatori ai AAFBR.Astfel, noul consiliu director este format din Ionut Dumitru (economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania), care detine functia de presedinte, precum si din Lucian Anghel (economistul-sef al BCR), Bogdan Campianu (Raiffeisen Capital & Investment), Nicolaie Alexandru Chidesciuc (ING) si Rozalia Pal (Unicredit Tiriac Bank), care sunt vicepresedinti.Membrii fondatori ai AAFBR sunt Lucian Anghel, Radu Craciun (Interamerican Pensii), Ionut Dumitru si Florian Libocor (BRD). mai mult
Luni, 08 Februarie 2010, ora 11:04