Economistul Aurelian Dochia a preluat functia de membru in Consiliul de Administratie al BRD - Groupe Societe Generale (BRD), dupa ce a primit aprobarea Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a anuntat, luni, BRD.
"Incepand cu data de 5 august 2014, ca urmare a primirii aprobarii Bancii Nationale a Romaniei, domnul Aurelian Dochia a preluat functia de administrator al BRD - Groupe Societe Generale", se arata intr-un comunicat transmis de BRD Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Actionarii BRD au aprobat in aprilie desemnarea lui Aurelian Dochia ca administrator. Totodata, AGA a aprobat si alegerea ca administrator a lui Giovanni Luca Soma, directorul regional pentru Europa al diviziei internationale Banci si Servicii Financiare din cadrul grupului Societe Generale. Numirea celor doi in Consiliul de Administratie a fost conditionata de aprobarea acestora de catre BNR.
Membrii Consiliului de Administratie sunt numiti pentru o perioada de patru ani, care se calculeaza de la data aprobarii de catre banca centrala.
Aurelian Dochia, membru al Consiliului de Administratie al BRD Finance IFN, este asociat in firma de consultanta Concept Consultanta Economica si de Afaceri.
El a fost membru in Consiliul de Administratie al unor firme din grupul BRD, al SIF Muntenia, al Fondului Proprietatii de Stat si al Centrului Roman pentru Politici Economice (CEROPE).
Giovanni Luca Soma a inceput sa lucreze in grupul Societe Generale in 2002 ca director regional si ulterior a ocupat... mai mult
Luni, 11 August 2014, ora 16:15
Decizia luata de Banca Nationala a Austriei care prevede limitarea creditarii in Europa de Est, a avut ca efect cresterea dobanzilor la creditele acordate de BCR si Raiffeisen Bank. Lucrurile nu se vor opri aici. Pasul facut de austrieci este unul firesc in contextul economic actual si va fi urmat de decizii similare ale tuturor bancilor europene.
In luna noiembrie a anului trecut, Austria a anuntat un plan de reducere a imprumuturilor acordate de catre bancile sale comerciale in Europa de Est, masura care a starnit nenumarate controverse in statele din aceste zone.
Efectele planului austriac s-au facut simtite in Romania la inceputul acestui an, cand doua dintre cele mai mari banci locale, BCR si Raiffeisen au marit dobanzile atat la creditele in lei, cat si la cele in euro. Aceste miscari risca sa creeze un efect de domino, exemplul austriecilor urmand sa fie urmat si de restul institutiilor financiare.
"Masurile luate de bancile austriece vor fi implementate, cu siguranta, de toate bancile din Europa", a declarat pentru Business24 economistul Aurelian Dochia. Acesta a adaugat ca, in lipsa banilor de la bancile mama, institutiile vor fi obligate sa recurga la resurse locale. De asemenea, bancile vor trebui sa restranga finantarile catre populatie si sa atraga depozite. In acest sens, s-a observat deja o crestere a dobanzilor la serviciile de economisire.
Alarma declansata de masura Bancii Centrale a Austriei si-a pierdut foarte mult din esenta,... mai mult
Miercuri, 18 Ianuarie 2012, ora 12:30
"In ultima perioada s-a remarcat deja o tendinta pe piata bancara, dobanzile la euro fiind in crestere datorita situatiei politice a BCE si a situatiei tensionate de pe pietele internationale", a declarat Aurelian Dochia pentru Bloombiz.ro. In opinia analistului, vom vedea dobanzi identice la lei si euro la anumite tipuri de imprumuturi.Potrivit presedintelui CEC, Radu Ghetea, dobanzile la lei si euro se vor apropia foarte mult in urmatorul an si jumatate.Analistul financiar Bogdan Baltazar spune ca cele doua rate de dobanda nu vor fi identice iar marja medie de dobanda dintre creditele in lei si cele in euro va fi de cateva puncte procentuale.In opinia acestuia, dobanzile la lei nu au scazut suficient de mult.Baltazar spune ca bancile au costuri foarte mari in a atrage euro si de aceea isi maresc ecartul dintre dobanzile active si pasive."BNR nu da nici un semn cu dobanda de politica monetara. In acelasi timp are dreptate sa nu dea fiindca inflatia e inca foarte ridicata si principala preocupare a BNR e inflatia", a declarat Bogdan Baltazar pentru Bloombiz.ro.Pe de alta pare, analistul financiar, Aurelian Dochia spune ca in ultima perioada s-a remarcat deja o tendinta pe piata bancara, dobanzile la euro fiind in crestere datorita BCE si a situatiei tensionate de pe pietele internationale.De asemenea, exista o incredere mai mare in redresarea economiei romanesti si in stabilitatea financiar-economica a Romaniei, ceea ce a dus la o tendinta de scadere a dobanzilor la... mai mult
Miercuri, 25 Mai 2011, ora 17:05
Potrivit datelor publicate de Institutul de Statistica, Romania a iesit oficial din recesiune, cu o crestere economica de 0,6% in T1 din 2011. Analistii contactati de Bloombiz.ro se arata circumspecti in privinta iesirii din recesiune. “Romania, pe articulatia actuala, daca obtine 2 ani de crestere de 3-4%, se intoarce in 2008 si o luam de la inceput. Vin domnii de la FMI si cer noi masuri de austeritate. Daca creste consumul adancim exact dezechilibrele impotriva carora luptam”, a declarat Ilie Serbanescu.In opinia analistului Ilie Serbanescu, aceasta crestere economica este o conventie intrucat aceasta crestere nu se va vedea in economia Romaniei.
"Daca ai doua trimestre la rand cu crestere se cheama ca ai iesit din recesiune. Dar nu exista nici o deosebire intre -0,6% si 0,6%. Nu se schimba nimic in economie. Daca ar fi 4% s-ar putea spune ca s-a schimbat ceva.
Pentru a se vedea in nivelul de trai al romanilor ne trebuie 4 ani. Acest fenomen complex dureaza mult si trebuie sa fie substantial ca sa ajunga si pe masa romanilor", a declarat pentru Bloombiz.ro Ilie Serbanescu.
In opinia acestuia, o crestere economica nu se va vedea nici peste 1 an.
De aceeasi parere este si analistul Aurelian Dochia, care spune ca aceasta crestere de 0,6% este nesemnificativa.
Cu toate acestea, Dochia se arata ceva mai optimist decat Serbanescu, fiind de parere ca romanii vor putea simti o usoara crestere economica in venituri abia din 2012.
"Deocamdata aceasta... mai mult
Vineri, 13 Mai 2011, ora 11:41