Daca economisesti pentru educatia superioara a copilului inca din ziua in care acesta s-a nascut, fii sigur/a ca iti vei multumi peste 17-18 ani, cand nu va mai trebui sa suporti aceasta povara financiara.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii "Profu' de bani", cum sa te pregatesti financiar pentru facultatea copilului.
Si sa fim seriosi, sa tii un copil la facultate nu este chiar atat de ieftin, mai ales daca el va sta la camin si va fi intr-un alt oras.
Astfel, daca vrei sa ii asiguri un bun start in viata de adult copilului tau, ar fi indicat sa pui deoparte, intr-un cont de economii in euro, cate 25 de euro pe luna, iar la finalul celor 18 ani de economisire, vei avea o suma de peste 8.600 de euro (34.000 de lei, la valoarea de astazi). Aici trebuie sa iei in calcul un randament de 2% al contului de economii si o devalorizare de 2-3% a leului in fata monedei europene.
Iar daca te ajuta buzunarul, pentru 50 de euro pe luna, ai putea sa-i asiguri un trai bun de-a lungul intregii facultati, pentru ca vei avea in cont undeva la 17.200 de euro.
Pentru o facultate care dureaza trei ani, ai putea sa-i asiguri un venit stabil de aproape 500 de euro lunar, iar daca copilul se mai si angajeaza pe perioada studiilor, atunci va avea un venit destul de consistent.
Rubrica "Profu' de bani" este sustinuta de BCR
CITESTE SI:
Sfaturi care te salveaza de un posibil transfer fraudulos de bani
Cum faci rost de bani evitand sa te imprumuti
Metoda... mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2020, ora 10:30
Daca vrei sa economisesti pe termen lung, iar aici vorbim despre 20-30 de ani, atunci pensia privata facultativa ar putea fi instrumentul de investitie pentru care sa optezi.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie financiara, de ce este bine sa economisesti pentru o pensie privata facultativa.
Pentru a beneficia de o pensie privata facultativa, nu trebuie decat sa ai minimum 90 de contributii lunare, care nu trebuie, insa, sa fie neaparat facute consecutiv la un fond. Mai mult, pentru a beneficia de aceasta, va trebui sa strangi si o suma minima in cont si sa ai varsta de cel putin 60 de ani, pentru a incepe sa te bucuri de banii pusi deoparte.
Cu cat contributia la o astfel de pensie este mai mare, cu atat pensia ta facultativa va fi mai mare, iar pentru a contribui la un fond nu trebuie sa iti schimbi modul de viata in vreun fel, ci te poti juca cu acesti bani, din surplusul pe care-l ai. De asemenea, trebuie sa stii ca, pentru contributie, nu platesti impozit. In plus, suma cu care contribui se deduce din impozitul pe venit.
Precizam, mai sus, ca trebuie sa ai cel putin 60 de ani pentru a incepe sa te beneficiezi de pensia facultativa, dar mai este un caz, cel negativ, in care suferi de invaliditate permanenta. In caz de deces, mostenitorii legali vor beneficia de banii din contul tau.
Trebuie sa mai stii ca fondurile pentru pensii private facultative au o conditionalitate impusa pentru siguranta ta. Se numeste rata de rentabilitate.... mai mult
Marti, 22 Septembrie 2020, ora 10:30
Pentru a beneficia de un venit adecvat si sustenabil la pensie, in conditiile declinului demografic si cresterii sperantei de viata, pe langa contributia la fondurile de pensii Pilon II, ar trebui incurajata participarea la un fond de pensii facultative pentru a suplimenta sursele de venit la pensie si pentru a creste valoarea pensiei private, considera Dan Armeanu, vicepresedintele ASF pe Sectorul de Pensii Private.
Domnia sa a declarat: "Avand in vedere faptul ca, depozitele populatiei la banci au crescut cu 8,8% in ultimele 12 luni, respectiv 5,2% in termeni reali, ar fi benefic ca o parte din sumele economisite sa se indrepte si spre investitii in fondurile de pensii facultative, care asigura un venit suplimentar la pensie, in conditiile unui randament ridicat pe termen lung si o dispersie prudenta a riscului. Concomitent, ar trebui avut in vedere si un calendar de crestere graduala a contributiilor, ceea ce ar genera pe termen lung majorarea cuantumului pensiei private".
Rata de rentabilitate a fondurilor de pensii private Pilon II a depasit rata inflatiei in luna septembrie si este mai ridicata decat dobanda pe un an la depozitele la termen.
Vicepresedintele ASF a precizat: "In luna septembrie rata de rentabilitatea a fondurilor de pensii Pilon II a depasit rata inflatiei (4,3%), cu un procent ce variaza intre 0,43% si 1,52% si este, totodata, mai ridicata decat dobanda pe un an la depozitele la termen.
Rata anuala de crestere a activelor a fost de... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2019, ora 10:21
Introducerea sistemului facultativ de pensii ocupationale (Pilonul IV) bazat pe contributia asiguratului si a angajatorului si cresterea responsabilitatii pentru veniturile de batranete ale persoanelor care lucreaza in activitati ocazionale si sezoniere, in special in agricultura, sunt doua dintre masurile cuprinse in programul politic pentru care Guvernul isi va angaja raspunderea in fata Parlamentului, saptamana viitoare.
"Se vizeaza introducerea sistemului facultativ de pensii ocupationale (Pilonul IV) bazat pe contributia asiguratului si a angajatorului, pornind de la specificul unor profesii sau domenii de activitate, eliminandu-se astfel nedreptatile create beneficiarilor pensiilor speciale de catre noua lege a pensiilor, si totodata se creeaza posibilitatea pentru stimularea pe termen lung a profesiilor cu grad mai mare de uzura. In plus, se urmareste cresterea responsabilitatii pentru veniturile de batranete ale persoanelor care lucreaza in activitati ocazionale si sezoniere, in special in agricultura, prin crearea unui sistem de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor, avand in vedere specificul acestor activitati", precizeaza documentul citat.
Pe de alta parte, se doreste "dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat de conturi individuale de economisire care sa preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de inlocuire si totodata din venitul total al asigurarilor sociale ale asiguratului".
"Vom sustine schimbarea... mai mult
Vineri, 07 Martie 2014, ora 16:59
Guvernul va promova dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat pe conturi individuale de economisire, care sa preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de inlocuire si din venitul total al asigurarilor sociale ale asiguratului.
Sistemul va fi aplicat pornind de la convingerea ca "sustenabilitatea unui sistem de pensii tine de aplicarea principiului contributivitatii, prin acumulare, si al responsabilitatii individuale", se arata in noul program al Guvernului.
"Pornind de la convingerea ca sustenabilitatea unui sistem de pensii tine de aplicarea principiului contributivitatii, prin acumulare, si al responsabilitatii individuale, vom promova dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat pe conturi individuale de economisire care sa preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de inlocuire si totodata din venitul total al asigurarilor sociale ale asiguratului. In acest sens, vom sustine schimbarea principiilor care guverneaza sistemul public de pensii, prin centrarea sistemului pe principiul contributivitatii si al responsabilitatii individuale printr-un sistem de conturi individuale de economisire pentru pensia publica (Pilon I) cu asigurarea pe perioada de tranzitie catre noul sistem a masurilor de atenuare a costurilor reformei, fara afectarea veniturilor beneficiarilor in plata sau cu perioada de acumulare mica", conform planului Guvernului.
Documentul prevede introducerea sistemului facultativ de pensii ocupationale (Pilonul IV),... mai mult
Vineri, 07 Martie 2014, ora 13:09
Fondurile de pensii private facultative (pilon III) ar putea ajunge la active nete de circa 335 milioane lei la sfarsitul acestui an, in crestere cu 64% fata de 2009, numarul participantilor noi in 2010 fiind estimat la 30.000, a declarat pentru NewsIn directorul general ING Asigurari de Viata.La sfarsitului lui 2009, fondurile de pensii facultative administrau active nete de 204 milioane lei si aveau 187.172 participanti.
"Ma astept insa la o crestere mai accelerata a acestei piete in viitor, in conditiile in care sunt ferm convinsa ca, pe masura ce situatia economica se va stabiliza si veniturile populatiei vor reincepe sa creasca, oamenii vor deveni tot mai constienti de nevoia de a economisi pe cont propriu pentru pensie", a mentionat directorul general al ING Asigurari de Viata, Cornelia Coman.
In opinia ei, sistemul a fost afectat in special de impactul crizei economice asupra companiilor si a politicilor acestora privind beneficiile acordate angajatilor, de presiunile asupra veniturilor si a capacitatii de economisire a populatiei.
In aceste conditii, piata pensiilor facultative a inregistrat "cresteri mai modeste decat cele la care ne asteptam si speram cu totii".
"Cresterea numarului de conturi fara contributii in sistemul de pensii private facultative a avut loc mai ales pe fondul recesiunii economice, care a afectat in decursul anului trecut un numar important de companii, determinand o parte dintre acestea sa sisteze contributiile realizate in numele... mai mult
Duminica, 24 Octombrie 2010, ora 23:37
Plafonul maxim de 15% privind contributia la fondul de pensii private facultative (pilon III) trebuie eliminat, astfel incat persoanele care sunt aproape de varsta pensionarii sa poata contribui cu mai multi bani pentru a compensa perioada scurta de contributii, a declarat luni presedintele CSSPP, relateaza NewsIn.Potrivit legii, contributia la un fond de pensii facultative poate fi de pana la 15% din venitul salarial brut lunar sau din venitul asimilat acestuia al persoanei care adera la un astfel de fond.
"Vom propune eliminarea acelui procent maxim de 15% cu care un angajat poate contribui la un fond de pensii private facultative din venitul sau, astfel incat persoanele care se apropie de varsta pensionarii sa poata veni cu mai multi bani la sistem, compensand astfel persioada mai scurta de contributii si de administrare a banilor", a declarat presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.
De asemenea, el sustine ca deductibilitatea in sistemul de pensii private facultative trebuie sa creasca la 1.000 euro/angajat, de la 400 euro in prezent, pentru a stimula dezvoltarea acestui sistem. "Sistemul de pensii private facultative a fost afectat de somaj, precum si de renuntarea unor companii de a participa in numele angajatilor proprii", a mai spus Oancea.
Executivul a aprobat majorarea pragului de deductibilitate la pensiile private facultative pana la 400 euro/angajat din 2009, de la 200 euro.
La finalul primelor noua luni ale... mai mult
Luni, 11 Octombrie 2010, ora 16:56
Mai mult de jumatate din populatia de peste 15 ani a Romaniei (52%) nu economiseste prin banci pentru ca nu dispune de resursele financiare necesare, desi, daca ar putea, ar vrea sa puna deoparte in medie 240 lei pe luna, potrivit unui studiu realizat de IMAS Austria pentru Romania si ECE, preluat de NewsIn.In plus, 62% dintre cei intervievati au spus ca nu economisesc prin banci pentru ca nu au bani sau pentru ca prefera sa-i cheltuiasca, sa-i investeasca in altceva mai profitabil ori pentru ca nu s-au gandit deloc la varianta economisirii.
Cu toate acestea, 83% din populatia de peste 15 ani a Romaniei considera ca economisirea e importanta sau destul de importanta, fapt ce claseaza Romania a doua intre tarile din Europa Centrala si de Est (ECE) unde activeaza Erste Group, dupa Ungaria (85%).
Astfel, romanii economisesc prin banci 183 lei pe luna, in medie.
"Barbatii economisesc lunar mai mult decat femeile, respectiv 207 lei fata de 147 lei, pentru ca, in general, acestia au salarii mai mari", a precizat directorul general al IMAS Austria, Ansgar Lohner.
Pe de alta parte, clientii Bancii Comerciale Romane (BCR) au declarat ca investesc lunar peste media de 183 lei de la nivel national, respectiv 233 lei.
Studiul mai arata ca 12% dintre romanii care economisesc prin banci spun ca pun bani deoparte prin depozite la termen, cate 9% - prin conturi sau asigurari de viata, 8% prin fonduri de pensii facultative, 7% prin ceritifcate de depozit, iar 5% prin alte instrumente de... mai mult
Miercuri, 14 Octombrie 2009, ora 15:27