Daca ar fi sa economiseasca, jumatate dintre romani ar reusi sa puna deoparte 120 de lei pe luna sau cel mult 350 de lei trimestrial si i-ar depune intr-un cont bancar, potrivit unui studiu al Reveal Marketing Research.
De asemenea, 32% dintre respondenti au declarat ca ar prefera sa pastreze banii economisiti intr-un plic in sifonier. Doar 8% dintre respondenti au mentionat ca ar alege sa investeasca intr-o asigurare de viata si numai 4% dintre romani ar investi la bursa prin intermediul unui broker.
Ce fac romanii cu banii?
Tinerii profesionisti sunt printre cei cei mai dispusi sa apeleze la o banca atunci cand se gandesc la metodele de economisire a banilor, 57% dintre acestia mentionand ca i-ar depune intr-un cont bancar.
Peste 70% dintre pensionari ar face acelasi lucru. In mediul urban si mediul rural, preferinta pentru pastrarea banilor la banca este prima optiune a romanilor atunci cand vine vorba de economisire - 49% dintre cei din urban si 51% dintre cei din rural au optat pentru aceasta varianta.
Unii romani prefer sa simta banii "aproape"
Banii tinuti in propria locuinta reprezinta o solutie pentru economisire pentru mai bine de o treime dintre romani. 40% dintre familiile traditionale, intrebate cum ar proceda daca ar reusi sa stranga trimestrial o suma de 350 lei, au afirmat faptul ca ar pastra banii intr-un plic in sifonier.
O treime dintre adultii fara partener sunt in asentimentul familiilor traditionale si recunosc ca ar pastra acasa... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 10:54
Suma este mai mica decat ai crede mai ales daca in tot calculul nostru implicam si o dobanda de economisire de 4%, ceea ce in ziua de astazi este una rezonabila.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum sa iti faci un plan de acumulare.
Astfel ca, daca vrei sa iti faci un plan de acumulare, nimic mai simplu. Iti stabilesti suma pe care vrei sa o acumulezi si cauti pe net un calculator care sa iti arate cum sa ajungi la aceasta suma.
In cazul nostru, pentru a ajunge la o suma de 100.000 de lei in 20 de ani, am calculat ca e necesara o suma lunara de 271 lei, mai ales daca aplicam si o dobanda de 4% pe an.
Calculatorul online ne-a aratat ca, fara a aplica bonificatia, nu am strange decat 65.000 de lei, deci am avea nevoie de vreo 30 ani pentru a acumula si diferenta pana la 100.000 de lei. Dar daca-i punem intr-un depozit sau in orice alt instrument de investitie cu o dobanda de 4%, atunci rezolvam in doar 20 de ani.
Daca bonificatia ar fi doar de 3%, atunci suma pe care o economisim lunar ar trebui sa fie de 304 lei.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Ce sa alegi: Constructia unei case sau achizitionarea ei la cheie
Cum iti pierzi banii investiti pe bursa daca te comporti ca un trader
Cum te pregatesti pentru pensionare, perioada in care vei avea mai putini bani ...citeste mai departe despre "Cati bani trebuie sa economisesti lunar pentru a strange 100.000 de lei in 20 de ani" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 09:30
Economisirea pe vreme de criza nu este o prioritate pentru multi romani, dar asta nu inseamna ca nu ar trebui sa o faca. Iar in perioada aceasta cel mai la indemana pare un C.A.R. "traditional".
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie financiara, unii termeni bancari de care te-ai putea lovi si pe care ar fi bine sa-i cunosti.
Exemplu: sunteti 10 sau 15 colegi si, de fiecare data, vor exista temeri ca ultimii sunt cei mai dezavantajati, asa ca puteti face altceva urmand acelasi principiu al CAR-ului traditional.
Astfel, in loc sa dati 300 de lei in fiecare luna, iar cand va vine randul sa luati 4.500 de lei, mai bine dati aceeasi suma, dar impartiti "roata" in alte trei mai mici. In felul acesta, in decursul a 15 luni, vei putea lua de trei ori bani, chiar daca sumele sunt de trei ori mai mici.
In cazul acesta, 1.500 de lei pot insemna chiria ta pe o luna, ratele la banci sau cheltuieli pentru care poate nu aveai bani in luna respectiva.
Intr-o familie cu doua salarii, care impreuna ajung la 6.000 sau 7.000 de lei net, un ajutor financiar de 1.500 de lei inseamna un "bonus" de minimum 20% la venituri, in trei din 15 luni cat dureaza CAR-ul.
Rubrica "Educatie financiara" este sustinuta de Libra Internet Bank.
CITESTE SI:
Ponturi ca sa economisesti bani. Teoria expertilor despre procentul ideal din venit pe care-l poti pune deoparte
Contul de economii versus contul curent. Cum le folosesti in avantajul tau
Lucruri mai putin stiute... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2020, ora 11:30
Economia pe timp de pandemie s-a dovedit a fi greu de realizat, mai ales in conditiile in care a "mancat" din rezervele financiare ale romanilor.
Cu toate acestea, cei care au bani de pus deoparte o pot face la cateva banci si IFN-uri care au dobanzi atragatoare.
Potrivit Conso.ro, cel mai avantajos depozit pe care-l puteti gasi in momentul de fata este la TBI. Aici, Daca depuneti online 5.000 de lei, intr-un depozit cu o maturitate de 12 luni, veti scoate 5.180 de lei. La scadenta depozitul respectiv are un comision de retragere de 0%. Dar sa nu uitam de cei 16% pe care statul ii pune pe profit. De aici si faptul ca nu veti reatrage un castig de 200 de lei, ci de doar 180 de lei.
Urmatoarea oferta vine de la CEC Bank, acolo unde dobanda este de 3,60% pe an. Astfel ca, dupa 12 luni, de la depunerea online a banilor, veti fi economisit 162 de lei. Problema acestui depozit este ca, si chiar daca alegeti sa retrageti banii la scadenta, banca tot va percepe un comision de 0,5%.
La Idea Bank, bonificatia pe care o are depozitul la 12 luni este de 3,5%, iar, in schimbul sumei depuse, de 5000 de lei, veti reusi sa mai bagati in buzunar aproape 160 de lei. Banca nu are comision de retragere, daca efectuati tranzactia in ziua agreata, dar pentru restul zilelor, va trebui sa achitati un comision de 0,5% sau minim 4 lei.
Garanti Bank este ultima banca ce ofera o dobanda la depozite de peste 3%, mai precis un 3,25%, bonificatie care vine si cu un comision de retragere... mai mult
Vineri, 31 Iulie 2020, ora 06:53
Conform statisticilor BVB, la finele primului semestru, apetitul romanilor pentru economisire se afla pe un trend ascendent. Volumul detinerilor in conturi curente sau depozite bancare a inregistrat o crestere cu aproximativ 19% pe ultimele 12 luni, arata datele furnizate de Bursa de Valori Bucuresti.
Asadar, in contextul in care mediul socio-economic actual aduce fluctuatii greu de anticipat, iar cheltuielile neprevazute pot genera o destabilizare a bugetului personal, in lipsa unui cont de urgente sau a altor economii, intervine intrebarea:
Cum este mai bine sa economisesti?
Sursa foto: pexels.com
Chiar daca vrei sa ai o rezerva financiara pentru vacante, studii (personale sau ale copiilor), sau doar in cazul unui scenariu neprevazut, exista 3 variante prin care poti economisi bani lunar: (1) tii banii economisiti in casa; (2) deschizi un depozit bancar; (3) ii investesti.
In cazul in care vrei sa tii banii "la saltea", din cauza inflatiei, puterea de cumparare a sumei pe care o detii va scadea in numai cateva luni. Se poate spune ca vei avea "mai putini bani", pentru a putea achita anumite cheltuieli neprevazute.
In cazul in care vrei sa depui banii intr-un depozit bancar, citeste cu atentie clauzele in fata carora te expui, pentru a te asigura ca dobanda acopera atat comisioanele pe care trebuie sa le suporti, cat si rata inflatiei.
Este adevarat ca un cont curent de economii sau un depozit bancar pot garanta mai multa siguranta decat un o... mai mult
Luni, 24 Iunie 2019, ora 12:17
Cand vine vorba de pus bani deoparte, oamenii demonstreaza inca o data cat pot fi de inventivi, chiar daca unele metode traditionale de economisire folosite si in ziua de astazi pot starni rasul cititorilor... sau plansul celor care recurg la ele.
Expresii ca "a pune banii la saltea" sau "la ciorap" sunt folosite de multe ori cu sensul propriu de cei care considera ca banii lor sunt mai in siguranta intr-o cutie de pantofi decat intr-un cont bancar.
Chiar daca economiile sunt tinute de cele mai multe ori in valuta, "depozitele" sunt facute in continuare in sertarul cu lenjerie ori sub salteaua cumparata de la teleshopping.
Aceste variante de economisire s-au dovedit insa de multe ori paguboase pentru "deponenti", care s-au trezit cu agoniseala de o viata dusa pe Apa Sambetei.
Cateva cazuri celebre au fost semnalate in presa interna, dar si de peste hotare, ale unor strangatori neinspirati, care au pierdut tot ce au reusit sa adune de-a lungul anilor.
Au patit-o si niste ...citeste mai departe despre "Cele mai nefericite moduri de a pune bani deoparte" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Mai 2016, ora 09:30
Cei trei-patru ani de criza ne-au transformat dintr-un popor de imprumutati in unul de avari. Banii tinuti de populatie in banci aproape ca s-au dublat in patru ani, ajungand pana la 115 miliarde de lei.
Bilantul anilor de criza arata o situatie ingrijoratoare aproape in toate aspectele, insa exista cel putin un domeniu in care romanii au facut progrese uimitoare.
Depozitele bancare ale populatiei au crescut de la 68,6 miliarde de lei, in februarie 2008, la 115 miliarde de lei, in decembrie 2011 (sumele includ si valoarea in lei a depozitelor in valuta), conform calculelor Business24 realizate pe baza datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si ale Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB).
Soldul total al depozilor la banci (persoane fizice, companii si institutii publice) era in noiembrie 2011 de 181,26 de miliarde de lei, in crestere cu 9,2 miliarde de lei fata de aceeasi luna a anului anterior. Cresterea era datorata in totalitate populatiei.
Depozitele populatiei aproape ca s-au dublat in ultimii patru ani, cresterea reala fiind insa ceva mai mica, daca luam in considerare factori precum evolutia inflatiei in aceasta perioada si devalorizarea euro. Moneda unica a valorat in medie 3,68 de lei, in 2008, valoarea sa din acest moment fiind de 4,34 lei, conform BNR.
"Chiar si asa, cresterea depozitelor populatiei este semnificativa. Explicatia este ca, in prima parte a acestei perioade, in anii 2008 si 2009, veniturile romanilor au continuat... mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 18:18
Bancile locale nu mai primesc bani din partea institutiilor mama, fiind nevoite sa gaseasca finantare in Romania. Institutiile se straduiesc sa atraga bani de la populatie sub forma de depozite realizate pe perioade cat mai indelungate. Cum? Crescand dobanzile la serviciile de economisire.
In toamna acestui an, bancile din Romania s-au trezit cu robinetii inchisi, in urma deciziei de limitare a fondurilor venite de la institutiile mama. Cel mai rasunator caz este cel al Bancii Centrale a Austriei, care a cerut limitarea creditarii in statele din Europa de Est. Afectate de aceasta decizia au fost doua dintre cele mai mari institutii financiare din Romania: BCR si Raiffeisen Bank.
Daca cei care au nevoie de credite au de suferit de pe urma noii strategii a bancilor, persoanele care vor sa economiseasca bani ies in castig. Din nevoia de a obtine cat mai multe fonduri de pe piata romaneasca, bancile au inceput sa creasca dobancile la depozite, mai ales la cele in euro, moneda care devine tot mai scumpa si mai pretioasa.
"Bancile sunt nevoite sa recurga la resurse de pe piata locala si sa atraga depozite de la populatie. Deja s-a observat o crestere a dobanzii la serviciile de economisire", a declarat economistul Aurelian Dochia pentru Business24.
In incercarea de a atrage bani din piata, dobanzile la depozite au urcat spre 8% pe an la lei si 5% la euro.
BCR a dat tonul cresterilor
Banca Comerciala Romana a fost cea care a evidentiat cel mai puternic... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 12:40
Criza creeaza oportunitati de investire, de aceea specialistii si consultantii te sfatuiesc sa-ti scoti banii de la saltea, daca esti un investitor cu apetit de risc, si sa te aventurezi in a-i plasa in active ale unor companii cu dificultati financiare sau, de ce nu, in obligatiuni ale unor companii din zona BRIC.
Pietele bursiere se clatina la fiecare "furtuna" declansata de criza datoriilor suverane din Europa, de aceea bursele nu reprezinta cea mai buna varianta in momentul de fata. Cash-ul poate face minuni in aceasta perioada volatila, de aceea consultantii te sfatuiesc sa-ti indrepti privirea chiar si catre asa-zisele "preluari ostile"." Nu este neaparat moral, insa in business trebuie sa profiti de orice oportunitate", spun expertii.
Daca esti un investitor conservator, poti alege economisirea banilor in depozite bancare in lei, cel putin pana se linistesc "apele" europene.
Oamenii de afaceri intervievati de Business24 privesc lucrurile mai pragmatic si pe termen lung. "Agricultura e un domeniu extraordinar. Cine are cateva zeci de mii de euro si nu e multumit cu viata pe care o are la oras, i-as spune sa se duca la tara, sa-si ia pamant si sa se apuce de agricultura. Va castiga de 100.000 de ori mai bine", a declarat Vladimir Cohn pentru Business24.
Radu Hanga, director BT Asset Management
Daca e vorba de o persoana care are un alt job, nu sa urmareasca in fiecare zi piata, atunci speculatia pe valuta nu este cea mai buna solutie. Economia va... mai mult
Miercuri, 30 Noiembrie 2011, ora 12:08