2020 a fost un an peste care am trecut cu greu si sigur nu-l vom uita prea curand, dar pentru ca in 2021 sa ne fie un pic mai bine va trebui sa fim foarte atenti cu economiile, mai ales in cazul unei inflatii crescute. Inflatia este echivalentul cresterii preturilor, iar cresterea preturilor la aceleasi salarii inseamna devalorizarea banilor.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, ce dobanzi ar trebui sa aiba depozitele pentru a te feri de devalorizarea banilor.
BNR a prognozat o inflatie de 2,5% pentru anul 2021, asta inseamna ca depozitele sau economiile pe care le faci vor trebui sa aiba o dobanda de cel putin 3%. De ce am spus 3%? Simplu!
Sa spunem ca ai 1.000 de lei si vrei sa ii depui la banca pe 15 februarie 2021 (e o data aleasa aleatoriu, dar cu un anumit scop) pentru ca daca ii tii "la ciorap" oricum isi pierd valoarea. La 1.000 de lei economisiti, la o dobanda de 3% pe an, in cazul unui depozit de 12 luni, vei scoate brut 1.030 de lei din banca.
Tine cont ca pentru a scoate aceasta suma, va trebui sa ai taxe si comisioane zero pe linie si sa scoti banii la data stabilita cu banca. Revenim! Ai inregistrat un profit brut de 30 de lei. Din acestia pierzi 3 lei, impozitul de profit. Deci mai ramai cu 27 de lei, profit net.
Dar in conditiile in care inflatia este de 2,5%, inseamna ca ce puteai cumpara la 15 februarie 2021 cu 1.000 de lei, la 15 februarie 2022 poti cumpara aceleasi produse cu 1.025 de lei (adica 1.000 de lei plus... mai mult
Vineri, 12 Februarie 2021, ora 08:30
Suma este mai mica decat ai crede mai ales daca in tot calculul nostru implicam si o dobanda de economisire de 4%, ceea ce in ziua de astazi este una rezonabila.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum sa iti faci un plan de acumulare.
Astfel ca, daca vrei sa iti faci un plan de acumulare, nimic mai simplu. Iti stabilesti suma pe care vrei sa o acumulezi si cauti pe net un calculator care sa iti arate cum sa ajungi la aceasta suma.
In cazul nostru, pentru a ajunge la o suma de 100.000 de lei in 20 de ani, am calculat ca e necesara o suma lunara de 271 lei, mai ales daca aplicam si o dobanda de 4% pe an.
Calculatorul online ne-a aratat ca, fara a aplica bonificatia, nu am strange decat 65.000 de lei, deci am avea nevoie de vreo 30 ani pentru a acumula si diferenta pana la 100.000 de lei. Dar daca-i punem intr-un depozit sau in orice alt instrument de investitie cu o dobanda de 4%, atunci rezolvam in doar 20 de ani.
Daca bonificatia ar fi doar de 3%, atunci suma pe care o economisim lunar ar trebui sa fie de 304 lei.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Ce sa alegi: Constructia unei case sau achizitionarea ei la cheie
Cum iti pierzi banii investiti pe bursa daca te comporti ca un trader
Cum te pregatesti pentru pensionare, perioada in care vei avea mai putini bani ...citeste mai departe despre "Cati bani trebuie sa economisesti lunar pentru a strange 100.000 de lei in 20 de ani" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 09:30
Economisirea pe vreme de criza nu este o prioritate pentru multi romani, dar asta nu inseamna ca nu ar trebui sa o faca. Iar in perioada aceasta cel mai la indemana pare un C.A.R. "traditional".
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Educatie financiara, unii termeni bancari de care te-ai putea lovi si pe care ar fi bine sa-i cunosti.
Exemplu: sunteti 10 sau 15 colegi si, de fiecare data, vor exista temeri ca ultimii sunt cei mai dezavantajati, asa ca puteti face altceva urmand acelasi principiu al CAR-ului traditional.
Astfel, in loc sa dati 300 de lei in fiecare luna, iar cand va vine randul sa luati 4.500 de lei, mai bine dati aceeasi suma, dar impartiti "roata" in alte trei mai mici. In felul acesta, in decursul a 15 luni, vei putea lua de trei ori bani, chiar daca sumele sunt de trei ori mai mici.
In cazul acesta, 1.500 de lei pot insemna chiria ta pe o luna, ratele la banci sau cheltuieli pentru care poate nu aveai bani in luna respectiva.
Intr-o familie cu doua salarii, care impreuna ajung la 6.000 sau 7.000 de lei net, un ajutor financiar de 1.500 de lei inseamna un "bonus" de minimum 20% la venituri, in trei din 15 luni cat dureaza CAR-ul.
Rubrica "Educatie financiara" este sustinuta de Libra Internet Bank.
CITESTE SI:
Ponturi ca sa economisesti bani. Teoria expertilor despre procentul ideal din venit pe care-l poti pune deoparte
Contul de economii versus contul curent. Cum le folosesti in avantajul tau
Lucruri mai putin stiute... mai mult
Marti, 15 Septembrie 2020, ora 11:30
Dai prea multi bani pe transport? Benzina sau motorina te "arde" la buzunar? Exista o metoda prin care poti imparti costurile unei calatorii cu alte persoane.
Ridesharing-ul, adica autostopul online, pune in legatura soferii si pasagerii care merg catre aceeasi destinatie si care sunt dispusi sa calatoreasca impreuna spre un anume loc.
AutoHop este o platforma care se bazeaza pe aceasta idee. Ea a fost lansata de doi tineri antreprenori din Ungaria, impreuna cu un inginer de software din Oradea, in anul 2012.
"Avand in vedere succesul inregistrat, o evolutie naturala a fost sa lansam platforma si in Romania, iar acest lucru s-a intamplat la sfarsitul anului 2013. Astazi, AutoHop este cea mai mare platforma regionala de autostop online (ridesharing), avand in vedere ca acum este prezenta atat in Croatia, cat si Serbia", au explicat reprezentantii platformei pentru Ziare.com.
Ce este Autohop?
"Ideea AutoHop este de a pune in legatura soferii care au locuri goale in masina ...citeste mai departe despre "Outside the box: Platforma care te ajuta sa calatoresti ieftin" pe Ziare.com mai mult
Luni, 01 Septembrie 2014, ora 12:58
Bancile locale nu mai primesc bani din partea institutiilor mama, fiind nevoite sa gaseasca finantare in Romania. Institutiile se straduiesc sa atraga bani de la populatie sub forma de depozite realizate pe perioade cat mai indelungate. Cum? Crescand dobanzile la serviciile de economisire.
In toamna acestui an, bancile din Romania s-au trezit cu robinetii inchisi, in urma deciziei de limitare a fondurilor venite de la institutiile mama. Cel mai rasunator caz este cel al Bancii Centrale a Austriei, care a cerut limitarea creditarii in statele din Europa de Est. Afectate de aceasta decizia au fost doua dintre cele mai mari institutii financiare din Romania: BCR si Raiffeisen Bank.
Daca cei care au nevoie de credite au de suferit de pe urma noii strategii a bancilor, persoanele care vor sa economiseasca bani ies in castig. Din nevoia de a obtine cat mai multe fonduri de pe piata romaneasca, bancile au inceput sa creasca dobancile la depozite, mai ales la cele in euro, moneda care devine tot mai scumpa si mai pretioasa.
"Bancile sunt nevoite sa recurga la resurse de pe piata locala si sa atraga depozite de la populatie. Deja s-a observat o crestere a dobanzii la serviciile de economisire", a declarat economistul Aurelian Dochia pentru Business24.
In incercarea de a atrage bani din piata, dobanzile la depozite au urcat spre 8% pe an la lei si 5% la euro.
BCR a dat tonul cresterilor
Banca Comerciala Romana a fost cea care a evidentiat cel mai puternic... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 12:40
Daca va este teama de iarna care vine si de preturile tot mai mari, inseamna ca va intereseaza modalitati mai eficiente de economisire si cheltuire a banilor.
Suze Orman, expert financiar si gazda a show-ului CNBC cu acelasi nume, are patru ponturi usor de memorat si aplicat cand vine vorba despre finantele personale, scrie Time.
1. Nu poti sa stai sa astepti sa te salveze piata
"Daca nu-ti mai permiti casa in care stai, trebuie sa te lamuresti ce e de facut. Trebuie sa-ti faci un plan si nu poti sa astepti sa-si revina piata imobiliara si sa te salveze", spune Orman. "La fel, daca gasesti o casa care pare a fi o afacere buna, nu o cumpara decat daca poti sa dai un avans de 20% si sa platesti taxele, ipoteca si asigurarea confortabil din salariu, si slujba ta e sigura".
2. Plateste cu bani gheata
Daca platesti cu bani gheata pentru achizitii, nu vei ajunge sa acumulezi datorii. Daca ai o descoperire pe cardul de credit, plateste-o cat de rapid poti, intrucat dobanda platita la credit reprezinta bani aruncati degeaba.
Citeste mai multe despre Patru ponturi despre cum sa-ti economisesti banii pe Ziare.com. mai mult
Luni, 17 Octombrie 2011, ora 13:15
Lumea se afla inca sub amenintarea crizei economice, iar incalzirea globala a devenit o realitate pe care nu o putem ignora. Din cauza celor doua fenomene, este un moment potrivit sa cautam modalitati eficiente de a economisi bani, protejand in acelasi timp si mediul inconjurator. Nu e vorba de schimbari majore, ci de lucruri mici, care vor face diferenta. Cei de la All Women Stalk au gasit o serie de modalitati eco prin care puteti economisi bani.Reduceti consumul de apa. Apa este elixirul vietii, dar costa bani. De aceea dusurile sa fie scurte, asigurati-va ca nu aveti scurgeri la robinete si instalati un aerator ca sa reduca presiunea. Daca reduceti consumul de apa veti plati mai putin si in acelasi timp nu o veti irosi. Reduceti cantitatea de energie pe care o utilizati zilnic. Este costisitoare si o faceti si in detrimentul planetei. Opriti luminile si aparatele electrice atunci cand nu le folositi. Instalati becuri care economisesc energia si folositi termostat atunci cand va incalziti iarna. Ca sa faceti economii si in acelasi timp sa protejati mediul, folositi cat mai putine produse de unica folosinta. De exemplu, nu folositi scutece scumpe pentru bebelusi, acestea putand fi inlocuite cu o carpa. Nu cumparati apa imbuteliata, ci folositi un filtru pentru a o purifica pe cea de la robinet - este mai ieftin si va ajuta la reducerea deseurilor de plastic si sticla. Si nu aruncati deseurile electronice la intamplare, ci la centrele speciale, unde... mai mult
Duminica, 11 Septembrie 2011, ora 13:03
Micii antreprenori, aflati la inceput de drum, ar face orice pentru a-si minimiza costurile si a-si creste afacerea. Uneori insa, acestia se afunda in cheltuieli inutile, care ii impiedica intr-un final sa simta succesul afacerii si din punct de vedere financiar.Daca te afli intr-o asemenea situatie si nu stii cum sa procedezi, Entrepreneur iti da cateva sfaturi despre cum poti salva bani atunci cand afacerea ta este abia de curand demarata.1. Nu-ti face propriul birouIn cazul in care nu ai deja o cladire in care sa iti amenajezi propriul spatiu de birou, profita de piata de birouri in plina expansiune si inchiriaza ceva. Daca ai nevoie doar de un birou pentru a impresiona clientii o singura data la ceva timp, la o intalnire importanta, nu trebuie cu atat mai mult sa-ti construiesti un birou sau sa-l inchiezi pe tot anul.2. Cumpara mobilier de birou second-handDaca pretul unui mobilier de birou nou presupune un cost major, mai ales cand este vorba de o afacere la inceput de drum, poti cumpara mobilier la mana a doua, pentru a salva 50 la suta sau chiar mai mult din pret. Odata ce banii vor veni, atunci poti investi mai mult in imaginea ta.3. Extinde-te onlineUnele companii de succes nu au, in mod surprinzator, un sediu. Echipele lor sunt in intregime virtuale, toata lumea lucrand de la domiciliu. Aceasta structura permite afacerii sa se dezvolte mai simplu, deoarece multe dintre cele mai stralucite si mai creative minti umane nu isi doresc o relocare,... mai mult
Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 23:09
In zilele noastre, cand banii par tot mai putini in comparatie cu necesitatile unei familii, tot mai multi dintre noi sunt tentati sa economiseasca, insa se tem ca acest proces ar putea fi chinuitor.Ei bine, UsNews demonstreaza in zece pasi simpli ca nu este greu sa te incadrezi intr-un buget lunar - si in niciun caz nu este cazul sa te sacrifici pentru asta! S-ar putea, in schimb, sa inceapa sa-ti placa sa cheltuiesti mai putin...1. Schimbul de haine Prietenii schimba de mult timp hainele intre ei, insa in zilele noastre s-au nascut initiative mai mari, ce implica organizarea unui eveniment cu mai multi invitati, cu vin rosu si muzica, fie intr-o sala de conferinte, fie in parc, unde sute de persoane isi aduc hainele nedorite si pleaca cu piese nedorite de altii. 2. Mancarea la pachetel- exercitiu de grupA-ti aduce de acasa mancarea pentru lungile ore petrecute la birou este una din cele mai rapide si eficiente metode de a controla felul in care iti cheltuiesti banii - insa e nevoie de planificare si pregatire. Din acest motiv, au aparut initiative la comun, in care mai multi colegi isi impart sarcina de a aduce, intr-o zi a saptamanii, mancarea pentru intregul grup. Nu este chiar atat de greu - in preziua alocata tie, in loc sa faci un bol de paste pentru cina, faci doua - unul urmand sa mearga la serviciu cu tine a doua zi. 3. Fa-ti singurMiscarea DIY (Do-it-yourself - fa singur, n.r.), nu este chiar noua, insa a inceput sa prinda tot mai mult la... mai mult
Sambata, 01 Mai 2010, ora 00:23