Daca ar fi sa economiseasca, jumatate dintre romani ar reusi sa puna deoparte 120 de lei pe luna sau cel mult 350 de lei trimestrial si i-ar depune intr-un cont bancar, potrivit unui studiu al Reveal Marketing Research.
De asemenea, 32% dintre respondenti au declarat ca ar prefera sa pastreze banii economisiti intr-un plic in sifonier. Doar 8% dintre respondenti au mentionat ca ar alege sa investeasca intr-o asigurare de viata si numai 4% dintre romani ar investi la bursa prin intermediul unui broker.
Ce fac romanii cu banii?
Tinerii profesionisti sunt printre cei cei mai dispusi sa apeleze la o banca atunci cand se gandesc la metodele de economisire a banilor, 57% dintre acestia mentionand ca i-ar depune intr-un cont bancar.
Peste 70% dintre pensionari ar face acelasi lucru. In mediul urban si mediul rural, preferinta pentru pastrarea banilor la banca este prima optiune a romanilor atunci cand vine vorba de economisire - 49% dintre cei din urban si 51% dintre cei din rural au optat pentru aceasta varianta.
Unii romani prefer sa simta banii "aproape"
Banii tinuti in propria locuinta reprezinta o solutie pentru economisire pentru mai bine de o treime dintre romani. 40% dintre familiile traditionale, intrebate cum ar proceda daca ar reusi sa stranga trimestrial o suma de 350 lei, au afirmat faptul ca ar pastra banii intr-un plic in sifonier.
O treime dintre adultii fara partener sunt in asentimentul familiilor traditionale si recunosc ca ar pastra acasa... mai mult
Marti, 17 Noiembrie 2020, ora 10:54
Daca ai un surplus de bani si nu vrei sa-i tii "la ciorap", unde nu fac decat sa se devalorizeze din cauza inflatiei anuale, ai la dispozitie doua dintre cele mai simple metode de a-i face sa se inmulteasca. Ori ii depui intr-un depozit bancar, ori mergi pe mana Guvernului si investesti in titluri de stat.
Ziare.com va explica, in cadrul rubricii Banii tai, care sunt principalele avantaje ale celor doua produse.
Atat statul, cat si bancile ofera dobanzi atragatoare doar daca tii banii pe termen lung in cele doua produse de investitie. In momentul de fata, bancile nu mai au nevoie de lichiditate (adica bani pe care sa-i faca sa circule) si, din acest motiv, bonificatiile pe care le ofera la economii sunt destul de mici, unele chiar sub rata inflatiei.
Astfel ca, in momentul de fata, poate vei gasi o banca atat de darnica incat sa iti ofere un depozit cu o dobanda de 3,5% pe an, asta in cazul in care alegi sa-i tii acolo trei ani, cel putin. Asta inseamna ca, dupa cei trei ani, vei scoate banii cu un profit de aproape 10%.
In cazul titlurilor de stat, pentru ca vistieria statului este cam goala, in momentul de fata, iar guvernul este fortat sa se imprumute, acesta scoate la vanzare titluri de stat. Fie ca vorbim despre titluri de stat Fidelis sau Tezaur, dobanzile ajung undeva la 4,5% pe an, daca achizitionezi titlurile de stat cu o maturitate de 5 ani.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cum sa iti inveti copilul sa puna... mai mult
Miercuri, 16 Septembrie 2020, ora 08:30
Organizatorii unei expozitii gazduite de Muzeul German de Istorie din Berlin, numita "Economii - Istoria unei virturti germane", isi propun sa explice cum a ajuns cumpatarea o trasatura definitorie a natiunii germane.
"Am vrut sa examinam modul in care economisirea a devenit ceva care a fost vazut, in Germania insasi inainte de toate, ca fiind specific german", a spus custodele expozitiei, Robert Muschalla.
Expozitia este in mare parte un raspuns la criticile internationale la adresa Germaniei pentru modul in care aceasta a gestionat criza din zona euro, fortand masuri de austeritate considerate extrem de dure de statele vizate, au explicat Muschalla si directorul muzeului, Raphael Gross.
Dincolo de dorinta de a fi pregatit pentru orice situatie si de influentele traditiei protestante privind cumpatarea, expozitia de la Berlin dezvaluie o motivatie mai profunda: economisirea este considerata o activitate care serveste unui scop colectiv, national.
Printre obiectele expuse in cadrul expozitiei, care ar putea fi prima de acest gen din lume, se afla pusculite si casete de bani, majoritatea datand de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. Multe dintre ele sunt decorate cu desene care infatiseaza stupi de albine, simbol antic al ordinii si prudentei, si sunt gravate cu texte ca "Soarta natiunii noastre sta numai in propria noastra putere" sau "Sporeste bogatia poporului german". Colectia este completata de picturi, postere si documente... mai mult
Duminica, 08 Aprilie 2018, ora 11:50
Raportul dintre creditele in lei acordate de banci si depozitele in lei a revenit la finele lunii august 2015 aproape de pragul de 70% si a urcat peste valoarea inregistrata in anul 2010.
In schimb, raportul dintre creditele in valuta si depozitele in valuta a scazut la minimul ultimilor opt ani, respectiv 136,6%.
In premiera absoluta dupa multi ani, ponderea finantarilor in moneda nationala acordate mediului privat a depasit-o pe cea a creditului in valuta, ajungand la 50,2%. Evolutia este benefica din perspectiva mecanismului de transmisie a politicii monetare si a atenuarii riscurilor la adresa stabilitatii financiare.
Desi depozitele constituite acopera lejer oferta bancilor de creditare in lei, ar fi, insa, de remarcat, avansul continuu al ponderii imprumuturilor in resursele constituite prin depozitele bancare. Dupa ce a trecut printr-un punct de minim la finele anului trecut, cand a coborat sub pragul ...citeste mai departe despre "Raportul dintre creditare si economisire: Renuntam la banii bancilor-mama si folosim sursele interne mai mult" pe Ziare.com mai mult
Luni, 16 Noiembrie 2015, ora 08:18
Guvernul va promova dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat pe conturi individuale de economisire, care sa preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de inlocuire si din venitul total al asigurarilor sociale ale asiguratului.
Sistemul va fi aplicat pornind de la convingerea ca "sustenabilitatea unui sistem de pensii tine de aplicarea principiului contributivitatii, prin acumulare, si al responsabilitatii individuale", se arata in noul program al Guvernului.
"Pornind de la convingerea ca sustenabilitatea unui sistem de pensii tine de aplicarea principiului contributivitatii, prin acumulare, si al responsabilitatii individuale, vom promova dezvoltarea unui sistem de pensii durabil, bazat pe conturi individuale de economisire care sa preia, ca pondere, un procent tot mai mare din venitul de inlocuire si totodata din venitul total al asigurarilor sociale ale asiguratului. In acest sens, vom sustine schimbarea principiilor care guverneaza sistemul public de pensii, prin centrarea sistemului pe principiul contributivitatii si al responsabilitatii individuale printr-un sistem de conturi individuale de economisire pentru pensia publica (Pilon I) cu asigurarea pe perioada de tranzitie catre noul sistem a masurilor de atenuare a costurilor reformei, fara afectarea veniturilor beneficiarilor in plata sau cu perioada de acumulare mica", conform planului Guvernului.
Documentul prevede introducerea sistemului facultativ de pensii ocupationale (Pilonul IV),... mai mult
Vineri, 07 Martie 2014, ora 13:09
Persoanele care economisesc in Romania au pus deoparte, in medie, 40 de euro lunar in ultimele 12 luni, fata de 181 euro in Austria sau 90 de euro in Slovacia, iar doi din cinci romani prefera sa economiseasca fara sa utilizeze produse din sectorul financiar, potrivit unui raport al Erste Group.
Romanii sunt pe primul loc in Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste importanta acordata de populatie economisirii, noteaza Erste.
Astfel, 84% dintre romani considera ca economisirea este importanta, fata de o medie de 77% la nivelul statelor din Europa Centrala si de Est, reiese dintr-un sondaj realizat de IMAS International pentru Erste Group.
La polul opus, economisirea este importanta pentru 65% dintre cehi, 71% dintre slovaci si 72% dintre austrieci.
Dintre statele din Europa Centrala si de Est, doar Austria, Slovacia si Romania au inregistrat o majorare a sumei economisite lunar de populatie in ultimele 12 luni.
Doar 19% dintre romani sunt satisfacuti de suma pe care reusesc sa o puna deoparte lunar, iar aproape doua treimi dintre persoanele care economisesc in Romania vor sa mentina sau sa majoreze in urmatorii cinci ani sumele acumulate.
Doar un sfert din romani folosesc internet banking
Totodata, gradul de penetrare a produselor de economisire disponibile in sectorul financiar este inca redus in Romania, releva studiul Erste.
Astfel, doar 20% dintre romani folosesc in acest sens o asigurare de viata, fata de jumatate dintre cehi si slovaci.... mai mult
Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 13:03
Peste jumatate dintre romani (54%) aleg produsele de economisire pe termen mediu (6 luni), arata un sondaj realizat de Millennium Bank si portalul de servicii financiare Efin.ro.
Aproximativ 70% dintre persoanele intervievate au raspuns ca obisnuiesc sa economiseasca, cei mai multi (54%) afirmand ca isi tin economiile la banca. Un procent de 76% dintre cei chestionati a afirmat ca ar opta pentru produse de economisire in lei.
"Deplasarea catre moneda nationala atat in ceea ce priveste creditele, cat si depozitele reprezinta o crestere a increderii romanilor in moneda nationala. Desigur, nu trebuie neglijat nici aspectul ratelor dobanzii la depozite, substantial mai mare la lei decat la valuta", a spus Dragos Cabat, Managing Partner la Efin.ro.
Calitatea serviciilor oferite de institutia financiara cu care lucreaza deja reprezinta principalul criteriu de care tin cont cei care vor sa economiseasca (35%), in timp ce pentru 33% dobanda reprezinta principalul factor.
In ceea ce priveste tipul produsului de economisire pentru care ar opta, peste un sfert dintre romani ar alege un cont de economii, in timp ce 20% dintre acestia s-ar orienta catre un depozit la termen standard.
Internetul reprezinta principala sursa de informare pentru aproximativ 56% dintre persoanele interesate de realizarea unui depozit bancar, in timp ce 24% dintre acestea apeleaza la sistemul traditional de selectie si merg in sucursalele bancilor, iar 8% prefera sa obtina informatii de la... mai mult
Joi, 08 August 2013, ora 12:10
Economiile pe care le fac locuitorii din Europa Centrala si de Est (ECE) ajuta la cresterea lichiditatilor din sectorul financiar. Polonezii sunt campioni ai economisirii in ECE, in timp ce romanii pun deoparte 9% din venitul lunar, la fel de mult ca austriecii si cehii.
Cel mai recent Barometru Erste Group privind economisirea arata ca economisirea banilor este importanta pentru mai mult de trei sferturi din populatia ECE.
"Economisirea a devenit mult mai importanta pentru majoritatea locuitorilor din aceasta regiune fata de acum cativa ani. Aceasta evolutie reprezinta o veste buna deoarece sustine nivelul scazut al indatorarii gospodariilor si contribuie totodata la cresterea lichiditatii sectorului financiar", declara Martin Skopek, Director ECE Retail, Erste Group.
In ECE, una din doua persoane este obisnuita sa puna periodic bani deoparte. Majoritatea persoanelor intervievate in cadrul studiului au declarat ca economisesc pentru a avea rezerve financiare, pentru pensie, pentru achizitia unei locuinte sau pentru renovari.
Polonezii, care economisesc 165 din venituri, sunt urmati de slovaci, care economisesc 12% din venitul lunar net, fiind urmati de austrieci, cehi, germani, romani si sarbi, cu 9%. Comparativ, britanicii economiseau doar 7% din venit potrivit datelor de la mijlocul anului 2012, desi veniturile lor s-au mentinut in mare parte la un nivel stabil.
Carnetele de economii si economiile pentru locuinte sunt cele mai populare produse... mai mult
Luni, 29 Octombrie 2012, ora 15:32
Comportamentul de economisire al populatiei s-a schimbat din cauza crizei economice, astfel incat, circa 67% din romani considera ca sunt intr-o situatie financiara precara, iar ponderea contractelor traditionale a crescut cu 11%, a aratat, luni, Adrian Lupescu, chief financial officier ING Asigurari de Viata, intr-o conferinta de specialitate.
"In aceste conditii, clientii sunt preocupati de protejarea activelor lor si decid sa se indrepte cu precadere spre produse traditionale. Din 1997 si pana in prezent, avem 54.000 de contracte ajunse la maturitate, ceea ce inseamna 235 milioane de lei beneficii platite pentru detinatorii acestor contracte si 99 milioane de lei beneficii platite pentru evenimente asigurate", a spus Adrian Lupescu.
Deficitul de protectie la nivelul populatiei a crescut, in 2012, la 360 de miliarde de lei, comparativ cu 308 miliarde de lei cat era in 2010, ceea ce creeaza o presiune suplimentara pe companiile de asigurari.
ING Asigurari de Viata avea, la 31 iulie 2012, 5,6 miliarde lei active sub administrare, din care 86,8% in titluri si 13,2% in actiuni si investitii.
Consultantii care sunt de 15 ani in ING administreaza, in medie, prime brute anualizate in valoare de 18 milioane de lei.
"Continuand seria initiativelor intreprinse inca de la intrarea pe piata romaneasca, in urma cu 15 ani, pentru a fi permanent aproape de clienti, intr-un parteneriat pe termen lung, ING Asigurari de Viata a implementat Partener 3.0, un program de... mai mult
Luni, 27 August 2012, ora 17:55