Economia mondiala va creste cu 3,4% in 2012 si cu 4,2% in 2013, potrivit unui raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. O prognoza foarte optimista, daca privim dintr-o Europa bantuita de datorii si incertitudini sau chiar din Romania, care inca se zbate in recesiune.
"La o prima privire, prospectiunile pentru evolutia economiei globale sunt, cumva, mai bune decat acum sase luni. La o privire mai atenta, insa, revenirea economiei este destul de slaba, riscurile de cadere libera fiind inca destul de mari", sustine oficialul organizatiei.
In plus, previziunile OCDE sunt influentate si de performantele tarilor emergente, precum China, India sau Brazilia, tarile dezvoltate din Europa vor inregistra cresteri economice modeste in urmatorii ani, potrivit analistului financiar, Aurelian Dochia.
"Chiar si Germania, cea mai buna performera a Europei, nu se stie daca atinge trei la suta. In aceste conditii, Romania trebuie sa fie destul de prudenta, avand in vedere situatia in care ne aflam".
Asadar, care va fi evolutia Romaniei si a Europei in urmatorii ani si cand vom putea sa spunem adio crizei? Business24 va prezinta previziunile analistilor romani:
Aurelian Dochia, analist financiar
Am avut in 2012 un prim trimestru de stagnare, deci pe total an, probabil ca si o crestere de 1,5% este destul de mult, s-ar putea sa fie chiar mai putin. Deci 2012 se afla in zona de stagnare.
In 2013, insa, este si mai greu de spus, din cauza evolutiilor... mai mult
Miercuri, 23 Mai 2012, ora 13:20
UniCredit Tiriac Bank se asteapta sa atraga intre 1.000 si 2.000 de clienti pana la finalul anului la depozitele pe termen lung, de 2-7 ani, a declarat joi Bogdan Spuza, director de Marketing si Segmente al bancii.
"Noi am lansat produsul tehnic acum cateva saptamani si fara sa avem nicio campanie am vandut cateva sute de depozite. Pana la finalul anului noi ne propunem sa atragem cateva mii de clienti, respectiv 1.000-2.000 de clienti sa achizitioneze acest tip de produs", a spus Bogdan Spuza.
El a declarat ca piata tinta pentru depozitele de 2,3 sau 5 ani este fomata din persoane care au familii si care au disponibilitati mai mari, in sensul a cateva zeci de mii de euro.
"Nu ne asteptam ca un client care are un depozit de 1.000 -3.000 de euro pe termen de 3-6 luni sa cumpere un astfel de produs imediat", a mai declarat Spuza.
El a precizat ca in ultimii trei ani piata de depozite a crescut cu 40%, inclusiv cu cont cont curent, in timp ce creditarea a ramas stabila.
UniCredit Tiriac Bank a lansat doua noi produse de economisire adresate persoanelor fizice: depozitul pe termen mediu sau lung si planul de economisire.
Depozitul la termen de 2/3/5/7 ani se adreseaza acelor clienti care cauta solutii de plasare a economiilor pe termene mai lungi, avand in acelasi timp disponibilitati. Rata dobanzii pentru acest depozit este fixa, dobanda platindu-se la finalul perioadei pentru care s-a constituit depozitul.
Produsul este disponibil in lei, euro dar si in... mai mult
Joi, 19 Ianuarie 2012, ora 14:40
Aurul ramane un domeniu sigur de investitie pe termen lung in ciuda faptului unii mari investitori au ales sa renunte la plasamentele in aur. Bancile romanesti permit deschiderea de conturi in aur, oferind si optiunea certificatelor in aur sau contractelor futures.
Intr-un moment in care monedele par a fi fara niciun fel de radacina, aurul ramane investitia preferata a multora deoarece nu se va devaloriza, scrie Forbes.
Cum sa investesi in aur
Daca esti printre cei care doresc sa isi investeasca o parte din economii in aur, atunci acum este momentul. Scaderea pretului din ultima perioada poate fi un moment prost pentru cei care au investit deja in metalul pretios, dar nu si pentru cei care doresc sa cumpere.
Ca in oricare alta investitie, vor exista urcusuri si coborasuri, tot ce trebuie sa stii e cand sa cumperi si cand sa vinzi.
Unele banci romanesti permit deschiderea de conturi in aur, fie in monezi, fie in lingouri. Piraeus Bank si BCR ofera optiunea achizitionarii de lingouri intre 5 grame si 1 kilogram, la o puritate de 22 sau 24 karate.
O alta optiune sunt certificatele in aur sau contractele futures in aur, cele din urma avand insa un risc crescut datorita volatilitatii pretului lingourilor. Toate contractele futures listate in prezent la Bursa de la Bucuresti subt cu livrare in cash, la data scadentei contractului investitorii incasand bani in schimbul contractului.
Acest tip de investitie este destinata celor cu experienta si apetit la... mai mult
Sambata, 07 Ianuarie 2012, ora 09:30
Ca reactie a declaratiilor guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, privind o posibila scadere a inflatiei la 2% in martie, economistul sef al Unicredit Tiriac Bank, Dan Bucsa, a declarat ca este greu de crezut ca inflatia va scadea sub 3% pe termen lung, in timp ce directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, a afirmat ca o inflatie scazuta nu e intotdeauna un semn bun.
Economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, Dan Bucsa, a declarat la The Money Channel ca este foarte greu de crezut ca pe termen lung inflatia va scadea sub 3%, asteptarile inflationiste fiind inca ridicate.
"Este foarte greu de crezut ca pe termen lung inflatia va scadea sub 3%. Asteptarile inflationiste sunt inca ridicate(...)Pretul la produsele alimentare vor avea un impact semnificativ asupra inflatiei", a spus Bucsa.
In acelasi timp, directorul executiv al GEA, Liviu Voinea, a declarat la The Money Channel ca mesajul de luni al bancii centrale este unul de stabilitate, dar ca nu intotdeauna o inflatie scazuta este un semn bun.
"Mesajul BNR este unul de stabilitate. Dar nu intotdeauna o inflatie scazuta este un semn bun. Una din cauzele dezinflatiei este scaderea cererii interne. Acesta nu este un semn bun, pentru ca nu mai consumam. Sunt afectate astfel perspectivele de crestere economica", a spus Voinea.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat luni ca inflatia ar putea ajunge in martie la 2%.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) si-a revizuit in scadere... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 13:43
Economiile pe termen lung reprezinta o sursa sigura de bani, atunci cand ai cea mai mare nevoie de ei. Daca, pe langa economii, mai castigi si o dobanda la retragerea banilor, atunci economisirea la banca devine chiar mai convenabila decat cea din propriul sertar.
Depozitul MAXIPLUS BCR va ofera conditii avantajoase si o flexibilitate mare pentru orice suma doriti sa depuneti.
La scadenta, aveti o dobanda de 14%* pentru un termen de 2 ani, care poate insemna un avantaj considerabil pentru planurile dumneavoastra.
In plus, aveti optiunea de a retrage suma oricand si primiti o dobanda anuala care variaza intre 3% si 6%, in functie de perioada de timp aferenta depozitului pana in acel moment, iar comisionul de retragere la scadenta este 0.
Spre exemplu, daca depuneti o suma de 1.000 de lei in depozitul MAXIPLUS BCR, peste 24 de luni veti retrage o suma cu 140 de lei mai mare, din care se retine impozitul de 16%. Astfel, veti putea utiliza banii economisiti si mai puteti face si un cadou celor dragi din banii de pe dobanda.
Constituirea unui depozit MAXIPLUS BCR nu depinde de o suma minima, ceea ce face optiunea extrem de accesibila pentru oricine este interesat sa puna un ban deoparte, fara un efort in plus.
*Oferta valabila in perioada 3 - 31 octombrie 2011; pentru depozitul MAXIPLUS BCR dobanda anuala este de 7%. mai mult
Luni, 31 Octombrie 2011, ora 07:54
Economiile pe termen lung reprezinta o sursa sigura de bani, atunci cand ai cea mai mare nevoie de ei. Daca, pe langa economii, mai castigi si o dobanda la retragerea banilor, atunci economisirea la banca devine chiar mai convenabila decat cea din propriul sertar.Depozitul MAXIPLUS BCR va ofera conditii avantajoase si o flexibilitate mare pentru orice suma doriti sa depuneti.La scadenta, aveti o dobanda de 14%* pentru un termen de 2 ani, care poate insemna un avantaj considerabil pentru planurile dumneavoastra. In plus, aveti optiunea de a retrage suma oricand si primiti o dobanda anuala care variaza intre 3% si 6%, in functie de perioada de timp aferenta depozitului pana in acel moment, iar comisionul de retragere la scadenta este 0. Spre exemplu, daca depuneti o suma de 1.000 de lei in depozitul MAXIPLUS BCR, peste 24 de luni veti retrage o suma cu 140 de lei mai mare, din care se retine impozitul de 16%. Astfel, veti putea utiliza banii economisiti si mai puteti face si un cadou celor dragi din banii de pe dobanda.Constituirea unui depozit MAXIPLUS BCR nu depinde de o suma minima, ceea ce face optiunea extrem de accesibila pentru oricine este interesat sa puna un ban deoparte, fara un efort in plus.*Oferta valabila in perioada 3 - 31 octombrie 2011; pentru depozitul MAXIPLUS BCR dobanda anuala este de 7%. mai mult
Marti, 18 Octombrie 2011, ora 13:25
Agentia de evaluare financiara a retrogradat cu doua trepte ratingul pentru credite pe termen lung al Ciprului, de la "A2" la "Baa1", conform Mediafax.Calificativul pentru credite pe termen scurt a fost coborat de la "P-1" la "P-2", se arata intr-un comunicat al agentiei.
Moody's a luat in calcul si riscul material ca cel putin cateva banci din Cipru sa aiba nevoie de ajutorul statului pe termen mediu, ca urmare a expunerii la situatia din Grecia.
Perspectiva ratingului pe termen lung este negativa si reflecta opinia Moody's ca, in actualul climat, asteptarile pentru calificativul "Baa1" sunt de revizuire in scadere.
Centrala electrica Vasilikos a fost distrusa accidental la 11 iulie, ca urmare a unei explozii la o baza navala din apropierea acesteia.
Evenimentul, care a cauzat perturbari majore in aprovizionarea cu energie electrica a tarii, a determinat Moody's sa coboare estimarea de crestere economica a Ciprului la 0% pentru acest an si la 1% pentru 2012.
In Romania sunt prezente doua banci cipriote importante, respectiv Marfin Popular Bank si Bank of Cyprus. Grupul Marfin Popular Bank este prezent prin Marfin Bank Romania si o firma de leasing.
Bank of Cyprus a intrat pe piata din Romania in martie 2007, cu servicii de leasing, iar patru luni mai tarziu a inceput operatiunile bancare, pe zona clientilor corporate. Grupul este prezent in Romania prin Bank of Cyprus si Cyprus Leasing. mai mult
Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 12:43
Creditarea nu poate demara pentru ca populatia este "prizoniera" in durate mari de viata ale creditelor, pe un nivel mic al principalului, dar cu un serviciu mare al creditului, care ii descalifica pentru noi credite, sustine Nicolae Danila, membru in Consiliul de Administratie al BNR, citat de NewsIn."Masurile administrative nu sunt de dorit pentru ca au efect temporar, iar modul in care sunt ele depasite reprezinta o modificare nedorita de comportament.
Astfel, bancile comerciale au depasit barierele instituite de BNR in special prin cresterea maturitatii creditelor acordate populatiei.
Urmarea este ca astazi creditarea nu poate demara pentru ca populatia este "prizoniera" in aceste durate mari de viata ale creditelor, pe un nivel mic al principalului, dar cu un serviciu mare al creditului, care ii descalifica pentru noi credite.
Pentru moment, bancile comerciale nu pot sa faca decat refinantari ale vechilor credite", a declarat Nicolae Danila cu ocazia unei prezentari sustinute la Universitatea Ovidius din Constanta.
El a precizat ca, in perioada de dinainte de criza financiara, sistemul bancar din Romania s-a bucurat de accesul la surse de finantare abundente si ieftine din afara tarii, datorita politicii economice din marile zone economice, in special SUA si zona euro.
"Desi scaderea ecartului dintre dobanzile active si pasive pentru populatie era un lucru de dorit, el a intervenit pe fondul unei cresteri de resurse financiare ale gospodariilor si ca atare nu a facut... mai mult
Vineri, 13 Mai 2011, ora 17:50