Cele mai negre scenarii economice au inceput sa se adevereasca. Moneda europeana a coborat la un nivel care nu a mai fost atins din anul in care a fost lansata in circulatie, in 2002. Iar aceasta nu este cea mai proasta veste.
Specialistii anticipeaza ca acest trend de depreciere a monedei de pe vechiul continent va continua. In acelasi timp, rivalul ei din SUA, dolarul, creste tot mai mult, iar daca Banca Centrala Europeana vrea sa creasca dobanda, va sacrifica o mare putere economica. iar aici vorbim despre Italia. Balanta este destul de greu de inclinat intr-o parte sau cealalta.
Claudiu Nasui: Zona euro are o mare problema cu inflatia
Claudiu Nasui, fost ministru al Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, care in urma cu o luna a avertizat romanii ca "dezastrul economic este abia la inceput" si i-a sfatuit sa nu faca datorii, sa nu isi tina economiile in lei sau euro si sa nu inceapa proiecte de investitii daca nu exista certitudinea succesului, acum vine sa intareasca aceasta idee.
"Acelasi trend va continua. Zona euro are o mare problema cu inflatia iar aceasta este o chestiune pe care ar trebui sa o combata Banca Centrala Europeana. Iar ce vedem din partea BCE este ca nu o combate puternic ci foarte timid. Iar acest lucru se intampla din motive politice", a explicat economistul.
In ceea ce priveste Romania, Nasui spune ca "BNR are o politica de mentinere a cursului leu / euro cat mai stabil". "Insa trebuie sa ne gandim ca aceasta politica este... mai mult
Miercuri, 24 August 2022, ora 03:04
Economia romaneasca ar urma sa se contracte cu 5,7% in 2020, dar va inregistra o relansare de 4,9% in 2021, conform celei mai recente actualizari a prognozei economice (Economic Update) a Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala (ECA) publicate miercuri de institutia financiara internationala.
"Severitatea recesiunii si magnitudinea revenirii din 2021 vor depinde de evolutia crizei sanitare si raspunsul decidentilor, de impactul stimulentelor economice si de consecintele stimulentelor adoptate la nivelul UE", subliniaza Banca Mondiala.
De asemenea, pentru a raspunde la consecintele pandemiei de COVID-19, Banca Mondiala se asteapta ca deficitul fiscal sa ajunga la 9,1% din PIB in 2020, de la un nivel planificat de 3,6% din PIB inainte de criza. "O reducere substantiala a deficitului in 2021 este putin probabila deoarece Guvernul va trebui sa sprijine procesul de revenire economica", precizeaza Banca Mondiala. Institutia mizeaza anul viitor pe un deficit de 6,3% din PIB.
In ceea ce priveste riscurile si provocarile cu care se va confrunta Romania, Banca Mondiala sustine ca, pe termen scurt, principala provocare este tinerea sub control a crizei COVID-19 si limitarea consecintelor sale economice si sanitare. "O criza prelungita cu masuri suplimentare de atenuare pentru a reduce transmiterea ar reduce perspectivele de crestere si ar amana relansarea incipienta a activitatii, crescand in acelasi tip somajul si saracia", apreciaza Banca Mondiala.
Pe de alta... mai mult
Miercuri, 07 Octombrie 2020, ora 11:03
Romanii pot castiga la bursa mai mult decat daca isi tin economiile in depozite bancare, iar factorii de decizie ar trebui sa incurajeze o participatie mult mai mare a populatiei la piata de capital, a declarat, marti, Adrian Tanase, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.
"De ce suntem atat de jos cu piata noastra de capital? Pentru ca avem o piata primara cu foarte putine companii care se adreseaza pietei de capital pentru finantare, avem putine companii care se listeaza", a spus el, in cadrul conferintei "Strategia de dezvoltare a Romaniei", organizata de ziarul Bursa.
Un al doilea motiv este participarea mica a populatiei la piata de capital, a adaugat el.
"Ca piata de capital sa devina un pilon al societatii, ar trebui ca toti stakeholderii acestei societati sa incurajeze o participatie mult mai mare a pietei de capital. Nu vom obtine aceasta participare foarte repede, ci pe termen lung, as vrea sa obtinem sa constietizam ca aceasta este principala problema, trebuie sa avem o participatie mult mai mare a oamenilor. Acestia sa ia economiile din depozitele locale, sa le tina in valori mobilare, ceea ce este un castig pentru ei, independenta financiara fiind imbunatatita la pensie, daca fac acest lucru. Este un mesaj simplu, nu e nimic complicat, doar sa ne focusam pe acest mesaj", a continuat Tanase. mai mult
Marti, 28 Mai 2019, ora 14:40
Ministrul de Finante al Islandei a anuntat o noua masura radicala in plan intern: orice companie care doreste sa isi transfere fonduri in strainatate este libera sa actioneze in acest sens, dar transferul de bani catre paradisuri fiscale este impozitat automat cu 39%.
Islanda, comenteaza publicatia britannica The Independent, alege o noua masura radicala, pentru a combate fluxul de bani care se indreapta spre paradisurile fiscale, asa cum a procedat si in urma cu 6 ani, cand a decis sa nu protejeze de faliment nicio institutie financiara aflata in dificultate.
Islanda este statul care a mai permis ca bancherii sa poate fi acuzati de activitati criminale, spre deosebire de SUA sau Europa, unde bancile sunt amendate, dar sefii executivi nu raspund in solidar cu institutia pe care o conduc.
Un exemplu in acest sens: CEO al Kaupthing, una dintre bancile care au dat faliment, a fost condamnat in februarie ...citeste mai departe despre "Lectia de economie: Impozit de 39% pe orice transfer bancar catre offshore-uri" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 12 Iunie 2015, ora 08:41
Banca Mondiala (BM) a revizuit in crestere la 3% estimarile privind avansul economiei romanesti in acest an, de la 2,9% cat estima in ianuarie, potrivit raportului bianual "Global Economic Prospects" publicat miercuri de institutia financiara internationala.
In schimb, a lasat nemodificate prognozele pentru 2016, cand Romania ar urma sa inregistreze o crestere economica de 3,2%, si chiar a revizuit in scadere cu 0,4% estimarile pentru 2017, de la 3,9% la 3,5%.
Tarile cu cea mai mare crestere economica din UE: Romania se afla in frunte
La nivel regional, Banca Mondiala estimeaza ca regiunea Europa emergenta si Asia Centrala (in care este inclusa si Romania) va suferi o incetinire a ritmului de crestere economica, de la 2,4% in 2014 pana la 1,8% in 2015.
"Scaderea pretului petrolului si tensiunile geopolitice sunt doar partial compensate de revenirea moderata din zona euro. Revenirea a fost una inegala in intreaga regiune, afectata de mostenirile crizei financiare globale, in ...citeste mai departe despre "Banca Mondiala are vesti bune despre economia Romaniei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 11 Iunie 2015, ora 11:00
Puterea de cumparare a sumelor plasate in depozite bancare a scazut pe parcursul primului trimestru din acest an, ca urmare a inflatiei mai ridicate decat dobanzile lunare platite de banci.
In plus, sub influenta datelor statistice referitoare la inflatia anuala, care a atins un minim record in luna februarie 2015, dobanzile oferite populatiei si agentilor economici au continuat sa scada, scrie Curs de Guvernare.
Dupa ce au obtinut castiguri semnificative in urma reducerii cresterii preturilor si chiar a scaderii acestora la finalul anului trecut, depunatorii la banci au suferit pierderi evidente ca urmare a combinatiei intre inflatia lunara relativ ridicata si trendul descrescator al dobanzilor oferite la ...citeste mai departe despre "Descurajarea economisirii: Dobanzile negative la depozitele bancare penalizeaza companiile si populatia" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 06 Mai 2015, ora 08:13
Conturile de economii sunt produse bancare de economisire care ofera posibilitatea de a retrage sau depune numerar in orice moment. Doar ca aceste facilitati vin cu un pret: comisioane mai mari. Business24 iti prezinta principalele beneficii si dezavantaje ale conturilor de economii, in fata clasicelor depozite la termen.
La majoritatea bancilor, clientii platesc doua comisioane de administrare: unul pentru contul curent si unul pentru cel de economii. Insa, in functie de nevoile clientului de a folosi contul, unele banci percep, de asemenea, si comisioane de deschidere de cont, comisioane la retragere de numerar sau la transferul banilor catre alte conturi. De asemenea, pot exista comisioane substantiale la inchidere.
Pentru contul de economii institutiile de credit ofera in general o dobanda mai avantajoasa decat cea de la contul curent, dar mai mica decat cea a unui depozit la termen.
Spre exemplu, daca alegi contul de economii Maxicont de la BCR pana la 3.000 lei, beneficiezi de o dobanda variabila de 1,8% pe an. La un cont de economii de peste 200.000 lei, rata dobanzii ajunge la 2,2% pe an.
In cazul unui plan de economii pe 12 ani in moneda nationala, dobanda fixa afisata de banca este de 3,5% pe an, banca acorda un bonus de dobanda de 0,25% care se acorda doar daca planul de economii de prelungeste la scadenta iar graficul de depuneri anterior si viitor este respectat. Bonusul de dobanda se aplica pe urmatoarea scadenta.
BRD acorda pentru conturile... mai mult
Joi, 06 Februarie 2014, ora 13:46
Inca de la inceputul anului, dobanzile aferente depozitelor la termen in lei si in euro si-au mentinut, in majoritatea cazurilor, trendul descendent, cu pana la 0,5 puncte procentuale, respectiv 0,58 puncte procentuale.
"Intrucat, in momentul de fata, cererera de credite nu este prea mare, nici bancile nu au interes deosebit ca sa atraga depozite practicand dobanzi foarte mari, si atunci incearca sa isi mentina costurile de finantare la niveluri cat mai scazute, in dobanzi scazute" a declarat pentru Business24, analistul Aurelian Dochia.
Dochia este de parere ca, "in momentul de fata, bancile nu au un apetit deosebit ca sa atraga mai multe depozite, pentru ca, paradoxal, nu au ce sa faca cu banii suplimentari pe care i-ar putea atrage."
Dobanda medie la depozitele in lei se situa, la sfarsitul lunii mai, in jurul nivelului de 5,28%, in scadere fata de nivelul din ianuarie, de 5,74%, in timp ce dobanda la depozitele in euro s-a situat la valoarea de 2,89%, comparativ cu prima luna a acestui an, cand dobanda medie la depozitele in euro a fost de 3,32%.
In cazul economisirii intr-un depozit la termen in lei , in functie de maturitate, dobanda poate varia intre 4,79 si 5,78%.
In acelasi timp, dobanzile la economiile in euro au continuat sa scada pana in jurul nivelului de 2,68%, depasind 3,00% doar in cazul produselor de economisire pe 6 si 12 luni.
"Pana la sfarsitul anului, tendinta va fi de scadere foarte usoara, nu cred ca va fi ceva spectaculos,... mai mult
Marti, 23 Iulie 2013, ora 17:10
David Miles, membru al comitetului executiv al Bancii Angliei (BoE), a anuntat ca BoE poate adopta masuri suplimentare pentru a stimula cresterea economiei britanice, daca va persista actualul climat economic.
"Am putea avea nevoie de mai multe masuri de stimulare. Aceasta va depinde de modul in care actualul climat economic va afecta cresterea economiei", a afirmat David Miles intr-un interviu acordat postului de televiziune "Sky News", transmite Bloomberg.
Acesta a apreciat ca programul de stimulare a creditarii bancare "va avea un impact pozitiv anul viitor, dar daca situatia nu se va imbunatati iar economia ramane in recesiune, exista mai multe masuri ce pot fi adoptate pentru stimularea cresterii. Nu am ramas fara munitie".
Guvernatorul Bancii Angliei, Mervyn King, a avertizat saptamana trecuta ca Produsul Intern Brut al Marii Britanii s-ar putea contracta in trimestrul patru din 2012 iar calea spre redresarea economiei va fi "lunga si intortocheata".
"Ar fi o greseala sa incerci sa ajungi prea rapid la o politica monetara mai normala, cand redresarea este destul de anemica", a declarat David Miles.
Luna aceasta, Banca Angliei a decis sa pastreze neschimbata dobanda de referinta la nivelul record de 0,5%, nivel care a ramas nemodificat din luna martie 2009. De asemenea, Comitetul de politica monetara de la BoE a mai anuntat ca nu va extinde programul de relaxare cantitativa, care a ramas la 375 miliarde lire sterline.
Asteptarile analistilor pentru... mai mult
Luni, 19 Noiembrie 2012, ora 10:52