Autoritatile romane vor sa treaca la electromobilitate. Potrivit unui proiect legislativ, lansat in dezbatere publica de Ministerul Economiei, aproape 60% din parcul auto ar urma sa aiba, in 2050, o forma de propulsie electrica. De asemenea, dintre autovehiculele pe motorina si benzina, o buna parte ar putea folosi produse energetice pe baza de biomasa.
Scenariile de dezvoltare analizate estimeaza tranzitia Romaniei catre electromobilitate in perioada 2030-2050. Aceasta va depinde de evolutia pietei la nivel national si european si sustinerea investitiilor necesare pentru dezvoltarea infrastructurii publice de reincarcare.
In perspectiva tranzitiei Romaniei catre electromobilitate si conditionat de contextul de piata, ar putea deveni oportuna sustinerea prin intermediul unor scheme de sprijin, coordonata cu dezvoltarea industriei autovehiculelor electrice in Romania, spun autorii proiectului.
"Se estimeaza ca aproape 60% din parcul auto ar urma sa aiba, in 2050, o forma de propulsie electrica. Dintre autovehiculele pe motorina si benzina, o buna parte ar putea folosi produse energetice pe baza de biomasa. Bineinteles, tranzitia catre electromobilitate poate avea loc mai rapid sau mai lent", arata documentul
Strategia vorbeste de rolul pe termen lung al autovehiculului electric in transporturi.
"Mobilitatea electrica reprezinta o alternativa sustenabila posibila, pe termen lung, la motorul cu ardere interna. Gazele naturale, GPL-ul si hidrogenul sunt... mai mult
Joi, 19 Noiembrie 2020, ora 12:10
Toate prognozele pentru Romania, inclusiv cea mai optimista, de 4,1%, apartinand Guvernului, indica o incetinire a ritmului de crestere economica pentru acest an fata de anii anteriori, fiind in linie cu tendinta economiei globale, potrivit unui comunicat al PwC Romania.
"Toate prognozele pentru Romania, inclusiv cea mai optimista de 4,1% apartinand Guvernului, indica o incetinire a ritmului de crestere economica pentru acest an fata de anii anteriori, in linie cu tendinta economiei globale. Prin urmare, un cadru legislativ stabil si predictibil, precum si investitii publice, mai ales in infrastructura fizica, ar putea contribui la activitatea economica. Din pacate, nivelul scazut al incasarilor bugetare ca pondere in PIB si ritmul alert de majorare a cheltuielilor curente ale statului pun presiuni si limiteaza rolul politicii fiscal-bugetare in stimularea cresterii economice. In 2020, si cu atat mai mult in anii urmatori, ar trebui sa aiba loc o consolidare a finantelor publice prin imbunatatirea colectarii taxelor si recalibrarea cheltuielilor publice pentru a crea un climat investitional favorabil", arata Ionut Simion, Country Managing Partner PwC Romania.
Potrivit Global Economy Watch - 2020 Predictions, economia globala va avea un ritm de crestere modest in 2020, de circa 3,4%, comparativ cu media pe termen lung a secolului 21, de 3,8% pe an.
Previziunile PwC arata ca economia globala va avansa din inertie, in 2020, atata timp cat tensiunile comerciale... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 12:14
Asociatia Romana pentru Smart City, liderul industriei Smart City din Romania, lanseaza cel mai important demers national de dezvoltare a comunitatilor creativ-inteligente, Carta Romania 2030.
Initiativa incurajeaza factorii decizionali din Romania, autoritatile centrale si locale, sa-si asumare valori si deziderate comune pentru progresul societatii.
Lansarea va avea loc pe 11 decembrie, la Palatul Parlamentului, in cadrul celei de-a 4-a editii a Galei Smart City Industry Awards, evenimentul de premiere a tuturor actorilor implicati in dezvoltarea industriei de Smart City din Romania.
Numerosi ministri, secretari de stat si zeci de primari din toata tara sunt asteptati miercuri, 11 decembrie, pentru a-si asuma directii clare de dezvoltare a tarii pentru urmatorii 10 ani.
Romania are nevoie de lideri responsabili, care sa conduca orase si comunitati competitive si inovative, pentru o aliniere accelerata la nivelul de prosperitate al tarilor din vest. Demersul va primi sustinere si din partea mediului academic, societatatii civile, corpului diplomatic acreditat la Bucuresti si mediului economic.
Scopul demersului Carta Romania 2030 este de a facilita transformarea comunitatilor in adevarate orase inteligente, sustenabile si durabile, in care toti cetatenii sa aiba acces neingradit la cele mai bune servicii oferite de catre institutiile statului, pentru o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii.
La Gala Smart City Industry Awards sunt asteptate peste... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 14:46
Asociatia Romana pentru Smart City, liderul industriei Smart City din Romania, lanseaza cel mai important demers national de dezvoltare a comunitatilor creativ-inteligente, Carta Romania 2030. Initiativa incurajeaza factorii decizionali din Romania, autoritatile centrale si locale, sa-si asumare valori si deziderate comune pentru progresul societatii.
Lansarea va avea loc pe 11 decembrie, la Palatul Parlamentului, in cadrul celei de-a 4-a editii a Galei Smart City Industry Awards, evenimentul de premiere a tuturor actorilor implicati in dezvoltarea industriei de Smart City din Romania.
Numerosi ministri, secretari de stat si zeci de primari din toata tara sunt asteptati miercuri, 11 decembrie, pentru a-si asuma directii clare de dezvoltare a tarii pentru urmatorii 10 ani. Romania are nevoie de lideri responsabili, care sa conduca orase si comunitati competitive si inovative, pentru o aliniere accelerata la nivelul de prosperitate al tarilor din vest. Demersul va primi sustinere si din partea mediului academic, societatatii civile, corpului diplomatic acreditat la Bucuresti si mediului economic.
Scopul demersului Carta Romania 2030 este de a facilita transformarea comunitatilor in adevarate orase inteligente, sustenabile si durabile, in care toti cetatenii sa aiba acces neingradit la cele mai bune servicii oferite de catre institutiile statului, pentru o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii.
La Gala Smart City Industry Awards sunt asteptate peste 300 de... mai mult
Joi, 05 Decembrie 2019, ora 14:05
Tarile din jurul Romaniei si-au majorat tinta initiala de energie regenerabila pentru anul 2030, la recomandarea Comisiei Europene, si la fel ar trebui sa procedeze si noul Guvern al Romaniei, a declarat, joi, Giles Dickens, CEO al WindEurope, prezent la Bucuresti la conferinta "Energy Transition 2019".
"Doar sapte saptamani au mai ramas pana cand Romania si celelalte state europene trebuie sa finalizeze Planul National pentru Energie si Schimbari Climatice, pentru a-si fi definit tinta de energie regenerabila pentru anul 2020. Tintele initiale nu erau foarte ambitioase, in general, dar multe tari si-au majorat ambitiile si acum, ca aveti un nou guvern, aveti o sansa sa va cresteti aceste obiective", a precizat el.
Dickens a aratat cum si-au majorat tintele tarile din jurul Romaniei.
"Bulgaria si-a propus initial 25%, iar Comisia Europeana a spus ca potentialul Bulgariei este de 27%, iar Bulgaria s-a conformat si a ridicat tinta la cea propusa de CE. La fel, Grecia si-a propus 31%, iar CE a zis ca este ok, doar sa va mai ganditi. A venit un nou Guvern si a marit obiectivul la 35%", a spus seful WindEurope.
El a amintit ca Romania si-a asumat, in documentul trimis la Bruxelles, o tinta de 27,9% pentru anul 2030, insa Comisia Europeana a cerut cresterea ei la 34%.
"Speram ca noul Guvern sa urmeze exemplul vecinilor si sa ridice tinta la nivelul recomandat de CE sau aproape de el. Este o oportunitate. Va crea investitii si locuri de munca, asa ca hai sa folosim... mai mult
Joi, 07 Noiembrie 2019, ora 14:27
Organizatia Natiunilor Unite se asteapta ca economia mondiala sa creasca cu 3% in acest an si anul viitor, un avans putin mai mic decat cel de 3,1% inregistrat in 2018.
Cu toate acestea, organizatia internationala a avertizat luni in prognozele sale economice anuale 'World Economic Situation and Prospects' ca este nevoie de actiuni urgente si concrete pentru a putea fi indeplinite obiectivele ONU vizand eradicarea saraciei pana in 2030, transmite Reuters.
"Sunt multe lumini galbene de avertizare si unele din acestea vor deveni lumi rosii in cursul acestui an, cu consecinte impredictibile", a declarat Richard Kozul-Wright, directorul pentru globalizare si strategii de dezvoltare la Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD), agentia economica a ONU.
"Cresterea este fragila, persista incertitudini mari, riscurile planeaza. Nu am depasit inca mostenirea crizei financiare din 2009-2009. Suntem in continuare intr-o noua anormalitate", a adaugat Richard Kozul-Wright.
Raportul ONU subliniaza ca rata de ocupare creste dar calitatea locurilor de munca ramane scazuta si este nevoie de o crestere economica mai mare in Africa pentru a scoate oamenii din saracie. Peste 700 de milioane de persoane traiesc sub limita saraciei extreme, stabilita la 1,90 dolari pe zi, iar jumatate dintre ei sunt in Africa sub-sahariana. "In Africa, cresterea economica trebuie sa ajunga in zona de doua cifre pentru a atinge obiectivele de reducere a saraciei, cu mult peste... mai mult
Marti, 22 Ianuarie 2019, ora 16:56
Acordul pentru Brexit negociat de premierul Theresa May va reduce productia economica a Marii Britanii pe parcursul urmatorului deceniu, comparativ cu apartenenta la Uniunea Europeana, potrivit unor economisti.
Acest acord va reduce PIB-ul pe cap de locuitor cu 1,9%-5,5% comparativ cu ramanerea in Uniunea Europeana, potrivit unui grup de cercetatori coordonat de economistul Jonathan Portes. Lipsa unui acord pentru Brexit ar reduce PIB-ul pe cap de locuitor cu pana la 8,7%, scrie Bloomberg.
Economiile obtinute din contributiile la bugetul UE vor compensa doar o mica parte din daunele provocate economiei, potrivit unei analize efectuate de Centre for Economic Performance (Centrul pentru Performante Economice) si institutul de cercetari The UK in a Changing Europe (Marea Britanie intr-o Economie in Schimbare).
Acordul pentru Brexit va reduce si fondurile disponibile pentru serviciile publice.
Barierele comerciale si reducerea numarului de muncitori imigranti "vor face ca Marea Britanie sa fie semnificativ mai mica decat ar fi fost fara Brexit, pe termen mediu si lung", a spus Porter.
"Asta va insemna taxe sau cheltuieli publice mai mari", a adaugat acesta.
Economistii au explicat ca au mentinut marja mare a estimarii referitoare la PIB din cauza incertitudinillor foarte mari.
PIB-ul va fi mai mic cu 0,4% - 1,8% cu acordul lui May si cu 1% - 3,1% in lipsa unui acord, potrivit studiului.
Parlamentarii britanici vor analiza mai multe astfel de date,... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 13:46
Marea Britanie va depasi Germania si va deveni cea mai mare economie a Europei pana in 2030, spun economistii.
Datorita deciziei Marii Britanii de a nu adopta euro, acest stat va depasi Franta in mai putin de cinci ani si va deveni a cincea mare economie a lumii, potrivit Daily Mail.
Centrul pentru Cercetari in Economie si Afaceri (CEBR) considera ca Marea Britanie este a doua mare putere economica din vest dupa Statele Unite ale Americii, iar Franta este una dintre cele mai slabe.
Moneda britanica puternica, taxele reduse si cresterea populatiei fac ca Marea Britanie sa depaseasca din punct de vedere economic Franta in 2018 si Germania 12 ani mai tarziu.
In 2030, Franta va fi a 13-a economie a lumii. Potrivit CEBR, Marea Britanie va continua sa prospere in afara eurozonei. Economia britanica va creste cu 1,4% anul acesta.
Un purtator de cuvant al Trezoreriei Britanice a spus ca planul ...citeste mai departe despre "Marea Britanie va deveni cea mai mare putere economica din Europa" pe Ziare.com mai mult
Joi, 26 Decembrie 2013, ora 22:10
China se afla aproape de un moment de rascruce, in care este nevoie de reducerea controlului statului asupra industriei si trecerea la liberalizarea pietelor, potrivit unui raport al Bancii Mondiale care anticipeaza ca tara va deveni cea mai mare economie a lumii pana in 2030.
Banca Mondiala cere guvernului de la Beijing sa aiba vointa de schimbare si reformeze structura economiei, a doua ca marime din lume dupa Statele Unite, pentru a continua cresterea veniturilor si a productivitatii in anii urmatori.
Fara noi politici de atenuare a inegalitatilor intre venituri si de promovare a unui consum intern sustenabil, China s-ar putea confrunta cu tensiuni sociale interne, in timp ce dependenta de exporturi poate crea tensiuni de necontrolat pe piata externa.
"Asa cum stiu liderii chinezi, actualul model de crestere este nesustenabil", a declarat luni, la Beijing, presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, la lansarea "China 2030 Report".
Raportul contine sase recomandari principale pentru Beijing, respectiv consolidarea economiei bazata pe legile de piata, promovarea inovatiei, ecologizarea economiei, securitate sociala pentru toti, imbunatatirea sistemului fiscal si promovarea unor relatii reciproc-avantajoase cu restul lumii.
Economia chineza a avansat cu un ritm mediu anual de 10% in ultimii 30 de ani si peste 500 de milioane de oameni au iesi din saracie, dar BM avertizeaza ca cresterea ar putea incetini la numai 5% pe an pana in 2026-2030, de la un ritm... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 19:34