Economia zonei euro ar urma sa isi revina in acest an, cu conditia ca restrictiile destinate combaterii pandemiei de coronavirus sa fie ridicate pana la finele lunii martie, iar vaccinurile sa fie distribuite, a declarat miercuri presedintele Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, transmite Agerpres.
Luna trecuta, BCE prognoza ca Produsul Intern Brut al zonei euro ar urma sa inregistreze un avans de 3,9% in acest an, dupa o contractie de 7,3% in 2020.
Insa inmultirea cazurilor de infectie cu COVID-19, introducerea de noi restrictii in tari precum Germania si Franta, precum si un debut lent al campaniilor de vaccinare, pun sub semnul intrebarii scenariul de baza al BCE, la doar doua saptamani de de la inceputul anului 2021.
Miercuri, Christine Lagarde a spus ca mizeaza in continuare pe avansul prognozat de BCE, adaugand insa ca exista unele conditii. "Cred ca ultimele noastre prognoze din luna decembrie sunt in continuare foarte clar plauzibile", a declarat Christine Lagarde la o conferinta organizata de Reuters Next. "Prognoza noastra este conditionata de ridicarea masurilor de izolare pana la finele primului trimestru", a spus Lagarde.
Presedintele BCE a recunoscut ca debutul campaniilor de vaccinare a fost unul dificil, adaugand ca acesta este un risc care va fi urmarit de BCE. "Ceea ce ar fi un motiv de ingrijorare este daca dupa finalul primului trimestru, statele membre ar avea nevoie in continuare de masuri de izolare si daca, de exemplu, programele... mai mult
Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 13:55
Ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, Claudiu Nasui, nu avanseaza un termen la care activitatile din domeniul HoReCa vor putea fi reluate, el sustinand ca decizia apartine epidemiologilor. "In momentul in care sanatatea romanilor nu este pusa in pericol, deschidem tot, eu imi doresc lucrul asta cat mai curand", afirma Nasui.
"Eu imi doresc cat mai repede, pentru sanatatea economiei noastre. Dar trebuie sa ascultam de epidemiologi. Epidemiologii trebuie sa ne spuna. (...) In momentul in care sanatatea romanilor nu este pusa in pericol, deschidem tot. Eu imi doresc lucrul asta cat mai curand. Sanatatea trebuie sa fie pe primul loc", a afirmat Claudiu Nasui, joi seara, la Antena 3, intrebat fiind cand se vor deschide restaurnatele.
Ministrul a precizat ca acelasi lucru este valabil si pentru agentiile Loto.
"Loto nu va avea un regim special. In momentul in care deschidem pentru unii, vom deschide si pentru ceilalti", a declarat ministrul.
Intrebat daca industria organizatoare de evenimente va fi inclusa sau nu in schema de ajutor pentru industria ospitalitatii, prin care operatorii pot primi 20% din diferenta dintre cifra de afaceri din anul 2019 si cea din 2020, Nasui a afirmat: "Vom mai face intalniri cu mediul de afaceri si vedem cum sa o imbunatatim, adaugand alte coduri CAEN. Am primit multe sugestii in acest sens. (...) Daca facem modificari, facem mai multe si mai reparam ce mai este de reparat la ea si vom avea consultari la minister... mai mult
Joi, 07 Ianuarie 2021, ora 21:01
Esti in ultimul an de liceu si, cu siguranta, te gandesti sa alegi o universitate care sa-ti asigure, la absolvire, sanse maxime de a-ti construi o cariera frumoasa? Vrei sa ai un viitor sigur, sa-ti gasesti un loc de munca ofertant si sa devii un om de succes?
Alege un Lider si vei deveni un Lider!
Academia de Studii Economice din Bucuresti, cea mai buna universitate de profil economic si de administratie publica din Europa de Sud-Est, iti ofera oportunitatea de a-ti cladi un astfel de viitor si de a face parte dintr-o comunitate universitara de prestigiu, cu cea mai buna insertie a absolventilor pe piata muncii autohtone. Conform QS World University Rankings 85% dintre absolventi isi gasesc de lucru in primele 6 luni de la terminarea facultatii, in domeniul studiat.
Cu o traditie centenara, Academia de Studii Economice din Bucuresti este o universitate moderna, care se adapteaza constant la cerintele economiei de piata, in stransa legatura cu cerintele mediului de afaceri. ASE este intr-o dinamica permanenta, oferind mereu noi oportunitati studentilor sai.
ASE este o universitate de cercetare avansata si educatie, bine pozitionata la nivel international, fapt atestat de ranking-urile de prestigiu. ASE ocupa locul I in Romania, conform clasamentului Times Higher Education World University Rankings 2021.
Pentru Admiterea 2021, ASE anunta admitere exclusiv ONLINE, in cursul lunii iulie, la toate programele universitare de licenta, in domeniile Stiinte... mai mult
Joi, 17 Decembrie 2020, ora 10:23
Romania ar putea avea o crestere economica de 4,1 - 4,2% in 2021, crede Valentin Ionescu, director in cadrul Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza (CNSP). Oficialul previzioneaza ca relansarea se va produce undeva in luna martie sau in trimestrul II.
"Comisia de Prognoza la inceputul lunii noiembrie a facut o proiectie pe principalii indicatori macroeconomici si ei vor fi ajustati pentru ca sunt niste semne de intrebare acum spre sfarsit de an si ca urmare a unor influente externe si aici ne-a dat de gandit un pic ce se intampla in Germania. Adica noi am proiectat un PIB pentru la anul de 4,5, care sigur este optimist si ne-am gandit ca este optimist. Nu va ascund lucrul acesta. Este optimist", a spus seful CNSP.
Oficialii de la Prognoza discuta de o crestere a PIB-ului real, nu a PIB-ului in termeni nominali.
"In termeni nominali sigur ca poti sa ajungi cum este acum estimat la 8%, dar deflatorul mi se pare cam mare, de 4%. Deci la anul este posibil sa ajungem la o crestere de 4,1 - 4,2%. Este posibil. Dar asta ce inseamna? Asta inseamna ca probabil relansarea se va produce undeva in luna martie sau in trimestrul II", a mai spus Valentin Ionescu.
Directorul CNSP spune ca in primele doua luni economia nu va demara.
"Nu va decola asa de puternic pentru ca in exteriorul tarii unde avem o cerere externa si influenteaza mai cu seama productia industriala lucrurile vor demara mai tarziu, in special in Germania, care este motorul economiei europene in acest... mai mult
Miercuri, 16 Decembrie 2020, ora 17:49
Politicul ar putea deveni, in perioada urmatoare, fata de economia Romaniei, elefantul din magazinul de portelanuri pentru care romanii vor trebui sa plateasca toate cioburile daca nu se misca cu gratie.
Politicienii vor trebui sa lase la o parte interesele de partid si sa ia masuri rapide si extreme de utile pentru economie, altfel riscam sa ajungem cu euro in pragul a 5 lei, avertizeaza economistii chestionati de Ziare.com.
"Cu cat ardem etapele organizarii noului Parlament si ale noii guvernari, cu atat mai repede avem sansa sa iesim mai repede din criza economica. Fara un guvern care sa aiba o sustinere majoritara in Parlament este putin probabil ca legile necesare sa poata fi adoptate in timp util", este de parere Adrian Negrescu, analist economic.
Acesta spune ca trebuie clarificata problema Legii Pensiilor, adica daca vor creste sau nu pensiile cu 40%, trebuie rezolvata problema alocatiilor pentru copii, dar si cea a cresterii salariilor cadrelor didactice.
"Aceasta este o alta problema ramasa in discutie. Sunt teme precum legea offshore pentru exploatarea gazelor din Marea Neagra care ar putea aduce Romaniei multe miliarde de euro in timp foarte scurt, legea digitalizarii si implicit legea 5G care, de asemenea, ar putea aduce Romaniei 4,5-5 miliarde de euro, plus peste 200.000 de locuri de munca noi", mai spune Negrescu.
Noi taxe si impozite, sinucidere curata
Acesta mai afirma ca trebuie rezolvata si problema cadrului fiscal in care se va... mai mult
Marti, 08 Decembrie 2020, ora 00:19
Activitatea economica in zona euro s-a contractat luna trecuta, dupa ce al doilea val al pandemiei de coronavirus a dus la impunerea de restrictii severe, dar optimismul este in crestere datorita sperantelor in vaccinurile anti-COVID-19, arata rezultatele unui studiu realizat de compania de analize financiare Markit, transmite Reuters.
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) in zona euro, care masoara activitatea in industrie si sectorul serviciilor, a scazut la 45,3 puncte in noiembrie, de la 50 de puncte in octombrie, potrivit unei estimari a companiei Markit, cu sediul la Londra. Este usor peste asteptarile analistilor, de 45,1 puncte.
Un indicator PMI de peste 50 de puncte arata o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncte indicatorul reflecta o contractare a economiei.
"Exista indicii ca dupa reactiile initiale ale oamenilor de afaceri la restrictiile impuse pentru stoparea pandemiei activitatea in a doua parte a lunii a fost peste asteptari. Inca este o situatie dificila, dar nu atat de rea cum ne asteptam", a apreciat Peter Dixon, de la Commerzbank.
Indicele care masoara activitatea in sectorul serviciilor din zona euro a scazut mai mult decat se estima, la 41,7 puncte, de la 46,9 de puncte in octombrie. Este cel mai redus nivel din mai, cand primul val al pandemiei afecta semnificativ Europa.
Dar indicele privind asteptarile mediului de afaceri a urcat la 60,4 puncte, de la 56,5 puncte in octombrie. Conform datelor Reuters,... mai mult
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 23:56
Economia Elvetiei si-a revenit spectaculos dupa colapsul cauzat de masurile de lockdown si a inregistrat cea mai mare crestere din ultimii 40 de ani.
Economia elvetiana a inregistrat in trimestrul trei cel mai rapid ritm de crestere din ultimele patru decenii in conditiile in care activitatea comerciala si-a revenit din colapsul cauzat de masurile de lockdown, scrie Bloomberg, citat de Mediafax.
Cresterea consumului si a investitiilor in echipamente si constructii a determinat o crestere cu 7,2% a Produsului Intern Brut.
Cresterea este cu atat mai spectaculoasa cu cat, in trimestrul anterior, economia s-a prabusit cu 7%. In pofida recuperarii record, economia este cu aproximativ 2% mai mica decat era inainte de pandemie.
Diferenta este mult mai mica decat decalajele observate la marile economii din zona euro.
"In comparatie cu tarile vecine, economia elvetiana a reusit sa faca fata pana acum crizei coronavirusului relativ nevatamata", arata secretariatul de stat pentru afaceri economice. ...citeste mai departe despre "In ciuda pandemiei, economia Elvetiei a inregistrat cea mai mare crestere din ultimii 40 de ani" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 02 Decembrie 2020, ora 09:31
Premierul Ludovic Orban catalogheaza drept "o minciuna gogonata" afirmatiile celor care spun ca va urma o carantina dura dupa alegerile parlamentare si afirma ca Romania "nu isi permite un lockdown" din punct de vedere economic.
"Economia Romaniei nu-si poate permite un astfel de lockdown, noi trebuie sa mentinem un echilibru. Oamenii au nevoie de locuri de munca, trebuie sa fie activi trebuie sa-si desfasare viata profesionala in conditii cat mai aproape de normalitate" afirma prim-ministrul.
"Este o minciuna gogonata. Am avut un moment dificil, pe parcursul a 7-8-10 zile, am avut un trend de crestere ingrijorator. in fata acestui trend am luat masuri de restrictie. (...) Rezultatele acestor masuri se simt. (...) Rezultatele se vad, deja s-a oprit trendul de crestere si pot sa va spun ca saptamana asta exista pentru prima oara un trend de scadere a numarului de infectari, care se manifesta... noi facem analiza in ziua acestei saptamani comparata cu ziua echivalenta din saptamana trecuta, cu saptamana anterioara. Pot sa va spun ca deja cumulat pe 7 zile avem un trend clar de scadere cu peste 5000 de cazuri mai putin decat saptamana trecuta", declarat primul ministru duminica seara, la Romania Tv.
Seful Executivului sustine ca un lockdown total inseamna inchiderea tuturor activitatilor, cu exceptia celor esentiale, or Romania nu a adoptat astfel de masuri nici in perioada starii de urgenta, cand activitati precum cele din constructii s-au putut desfasura.... mai mult
Duminica, 29 Noiembrie 2020, ora 20:58
Ministrul Finantelor Florin Citu a anuntat sambata, 14 noiembrie, ca in trimestrul 3 Romania a avut o crestere economica de 5,6% comparativ cu trimestrul precedent ceea ce reprezinta cea mai mare crestere economica trimestriala din ultimii 20 de ani inregistrata de tara noastra.
Ministrul de Finante sustine ca, daca analizam cele trei trimestre din acest an, avem o scadere de 4,6%, apropiata de estimarea realizata pentru finalului anului, de 4,2%.
"As incepe cu cea mai recenta informatie, cresterea economica pentru trimestrul trei din 2020. Daca va uitati la fiecare comunicat, nu numai in Romania, dar si cele prezentate de EuroStat se prezinta in principal informatia referitor la cresterea economica in trimestrul respectiv, trimestrul 3, relativ la trimestrul precedent, este informatia cea mai importanta. Si aici in Romania in termeni reali a avut o crestere economica de 5,6%. Sa ne uitam ce inseamna aceasta cifra de 5,6%. In primul rand este cea mai mare crestere economica trimestriala din ultimii 20 de ani. Au mai fost recesiuni in Romania, au mai fost situatii dificile, niciuna nu a fost la fel de dificila ca aceasta si totusi am reusit in aceasta perioada sa avem cea mai mare crestere economica trimestriala din ultimii 20 de ani. Mai mult, revenirea economiei, deci trimestrul 3 in 2020 relativ la trimestrul 2 este cea mai rapida revenire a economiei noastre din ultimii 20 de ani", a declarat Florin Citu, sambata intr-o conferinta de presa.
El a mai afirmat ca,... mai mult
Sambata, 14 Noiembrie 2020, ora 14:18