Economia zonei euro va inregistra, probabil, o scadere intre 8 si 12%, in acest an, din cauza impactului pandemiei de coronavirus (COVID-19), a previzionat, miercuri, presedintele Bancii Centrale Europeana (BCE), Christine Lagarde.
Anterior, BCE estimase un declin intre 5% si 12% pentru 2020, dar Lagarde a avertizat ca scenariul "moderat" este deja depasit si in prezent se au in vedere scenarii "medii si severe", transmite Reuters.
Conform previziunilor economice de primavara, publicate pe data de 6 mai de Comisia Europeana (CE), zona euro ar urma sa inregistreze in acest an o contractie record de 7,7%, urmand ca in 2021 sa cunoasca o crestere de 6,3%.
In acelasi timp, economia Uniunii Europene (UE) va scadea cu 7,4%, in 2020, dar va inregistra un avans de 6%, anul viitor.
Vezi si Cadere fara precedent a activitatii economice din zona euro in luna martie ...citeste mai departe despre "BCE: Economia zonei euro ar putea scadea intre 8% si 12% in 2020" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 27 Mai 2020, ora 13:55
Activitatea sectorului privat din zona euro s-a oprit practic in luna aprilie, in conditiile in care pandemia de coronavirus a fortat guvernele sa introduca populatia in carantina iar firmele si-au incetat activitatile, arata rezultatele sondajului lunar realizat de compania de analize financiare Markit, publicat joi, transmite Reuters.
Estimarea preliminara a Markit arata ca indicatorul PMI flash composite pentru zona euro a inregistrat o prabusire fara precedent pana 13,5 puncte in aprilie, de la precedentul minim istoric de 29,7 puncte atins in luna martie, aceasta fiind de departe cel mai scazut nivel inregistrat de la debutul publicarii datelor compozite in luna iulie 1998, a explicat Markit. Comparativ, in perioada crizei financiare mondiale, in luna februarie 2009, indicele PMI composite a coborat pana la valoarea de 36,2 puncte.
Datele publicate de Markit sunt sub estimarile analistilor intervievati de Reuters, in randul carora chiar si cei mai pesimisti se asteptau la o scadere pana la 18 puncte. Un indice PMI de peste 50 de puncte indica expansiunea economiei, iar sub aceasta valoare reflecta scaderea.
"Luna aprilie a adus pagube fara precedent pentru economia zonei euro pe fondul masurilor de izolare, la care s-au adaugat prabusirea cererii globale si crize de mana de lucru si intrari", a subliniat Chris Williamson, economist sef la Markit. "Ferocitatea caderii a depasit chiar si ceea ce era considerat drept de neimaginat de majoritatea economistilor",... mai mult
Joi, 23 Aprilie 2020, ora 11:53
Economia zonei euro va incetini in 2020 pentru al treilea an consecutiv, conform unui sondaj realizat de Financial Times (FT) in randul a 34 de economisti, care avertizeaza asupra efectelor instabilitatii politice, tensiunilor comerciale si problemelor cu care se confrunta industria auto, informeaza publicatia Iran Daily.
Oficialii Bancii Centrale Europene se asteapta ca economia zonei euro sa urce cu 1,1% in 2020, in scadere fata de 1,2% in 2019, 1,8% in 2018 si 2,4% in 2017. Dar unii economistii intervievati de FT sunt mult mai pesimisti, previzionand un avans de sub 1% anul acesta, cel mai lent ritm de crestere al zonei euro din 2013.
Prognoza economistilor privind expansiunea economiei zonei euro variaza de la zero la 1,5%.
"In conditiile in care nu se intrevede un final al incertitudinilor comerciale globale si pe fondul politicii monetare ultrarelaxate a BCE, ne asteptam la date dezamagitoare privind PIB-ul zonei euro", a apreciat Lena Komileva, economist sef la G+ Economics.
O accentuare a incetinirii zonei euro va pune si mai mult presiune pe presedintele Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, pentru a lua in considerare noi masuri de stimulare a economiei regiunii. De asemenea, considera economistii, se vor intensifica solicitarile asupra statelor care au spatiu fiscal, cum ar fi Germania si Olanda, sa investeasca mai mult si sa majoreze cresterea propriilor lor economii si a intregii zone euro.
La sedinta de politica monetara care a avut loc... mai mult
Vineri, 27 Decembrie 2019, ora 17:33
Ritmul de crestere a economiei zonei euro s-a dublat in primul trimestru al acestui an, in timp ce rata somajului a scazut in luna martie, arata datele publicate marti de Oficiul european de Statistica (Eurostat).
Potrivit unei estimari preliminare, Produsul Intern Brut al zonei euro a inregistrat o crestere de 0,4% in primele trei luni ale acestui an, dupa un avans de 0,2% in ultimul trimestru al anului trecut. Cifra anuntata de Eurostat este superioara estimarilor analistilor intervievati de Factset, care mizau pe un avans de 0,3%, si sugereaza ca perioada de crestere economica modesta in zona euro s-a terminat, transmite AFP.
O alta veste buna venita de la Eurostat este faptul ca rata somajului in zona euro a scazut pana la 7,7% in luna martie, de la un nivel de 7,8% in luna februarie, acesta fiind cel mai scazut nivel inregistrat dupa luna septembrie 2008. Cifra anuntata de Eurostat este superioara estimarilor analistilor intervievati de furnizorul de servicii financiare Factset, care mizau pe o rata a somajului de 7,8%.
In ceea ce priveste Uniunea Europeana, Eurostat informeaza ca rata somajului a scazut pana la 6,4% in luna martie 2019, de la un nivel de 6,5% inregistrat in luna februarie 2019.
In randul statelor membre, cele mai mici rate ale somajului in luna ianuarie 2019 se inregistrau in Cehia (1,9%), Germania (3,2%), Olanda (3,3%), Polonia (3,4%), Malta (3,5%) si Romania (3,8%).
La polul opus, cele mai mari rate ale somajului au fost observate in... mai mult
Marti, 30 Aprilie 2019, ora 14:15
Zona euro este intr-o situatie financiara mai buna decat in urma cu un deceniu, dar nu este suficient de solida pentru a face fata unei alte crize economice, a avertizat, joi, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, transmit AFP si Reuters.
Uniunea monetara "nu este suficient de rezilienta" pentru a rezista "unor turbulente economice neasteptate", a afirmat Lagarde, la o conferinta desfasurata la Paris.
"Sistemul bancar este mai sigur, dar asta nu e suficient. Prosperitatea economica este mai ridicata, per ansamblu, dar beneficiile cresterii nu sunt impartasite suficient", a declarat oficialul FMI, la reuniunea organizata de Banca Centrala a Frantei.
Avertismentul vine pe fondul multiplicarii incetinirii cresterii, in special in primele economii ale zonei euro, Germania si Franta.
Referindu-se la banci, Lagarde a explicat ca "avem nevoie de un sistem bancar european care se poate inclina in caz de furtuna fara a intra in colaps, avem nevoie de un sistem bancar care diversifica intr-adevar riscurile si sprijina avansul economiei".
Seful FMI le-a cerut liderilor din zona euro "sa reinceapa discutiile, sa negocieze cu buna credinta si sa ajunga la un compromis dificil pentru a debloca intregul potential al uniunii bancare".
De asemenea, Lagarde a afirmat ca bancile trebuie sa infiinteze "un fond comun de garantare a depozitelor" pentru a face fata unor turbulente economice neasteptate. Un astfel de sistem trebuie... mai mult
Joi, 28 Martie 2019, ora 18:10
Industria si serviciile din zona euro au continuat in luna mai sa creasca cu cel mai rapid ritm din ultimii sase ani, datorita activitatilor economice din cele mai mari state din regiune, Germania si Franta, transmite Bloomberg.
Indicele compozit referitor la intentiile de achizitii ale managerilor (PMI), calculat de IHS Markit, s-a mentinut la 56,8 puncte in luna mai, fata de aprilie, datele confirmand estimarile din 23 mai.
Componenta pentru servicii a scazut usor, dar cea referitoare la industria prelucratoare a ramas neschimbata.
"Datele finale referitoare la PMI adauga o noua dovada ca zona euro traverseaza un trimestru puternic. Perspectiva economiei zonei euro se imbunatateste", a declarat Chris Williamson, economist sef pentru afaceri la IHS Markit.
In opinia sa, datele indica o crestere economica de 0,7% in zona euro, in trimestrul al doilea.
In schimb, este improbabil ca Banca Centrala Europeana (BCE) sa adopte un limbaj la fel de optimist la sedinta de joi de la Tallinn. Pana in prezent, presedintele BCE Mario Draghi a insotit fiecare referire la redresare cu un avertisment privind riscurile de incetinire, argumentand ca masurile de stimulare sunt inca necesare pentru sustinerea inflatiei.
Rapoarte separate au aratat ca in Italia si Spania, a treia, respectiv a patra economie din zona euro, activitatile economice au continuat intr-un ritm ridicat in luna mai. Activitatile de afaceri si comenzile companiilor au ramas solide in Italia, in timp ce... mai mult
Luni, 05 Iunie 2017, ora 14:45
Statele membre ale uniunii monetare s-ar putea confrunta cu o perioada de stagnare economica si diverse crize, pe masura ce moneda unica pare sa esueze in a coagula evolutia celor 19 state componente.
Tendinta tarilor mai puternice din punct de vedere economic de a se indeparta de codasele de la periferia eurozonei anunta o perioada de slabiciune economica pentru intreaga regiune, anunta cel mai recent raport al agentiei de rating Moody's, citat de The Telegraph.
Nivelul datoriilor inregistrate de multe tari din zona euro nu scade atat de repede pe cat sperau economistii, iar reformele bat pasul pe loc, vulnerabilitatea tarilor din regiune in fata unor eventuale socuri economice fiind extrem de ridicata, afirma analistii agentiei de rating.
"Suntem intr-o faza de crestere economica redusa, iar perspectiva arata ca aceasta este posibil sa se atenueze si mai mult", anunta Dietmar Hornung, specialist riscuri de tara in cadrul Moody's.
"Europa ar fi trebuit sa fie un proiect al ideilor convergente, al politicilor comune, al cresterii economice si veniturilor ridicate, dar tot ceea ce vedem este o Europa a divergentelor", sustine acesta.
Echilibrul pare sa se fi rupt atat intre revenirea fulminanta a Irlandei si adancirea crizei economice din Grecia, dar si intre expansiunea Germaniei si Olandei in fata slabelor performante inregistrate de Italia.
"Toata lumea spera ca tarile mai slabe din punct de vedere economic sa depaseasca acest handicap, dar in realitate... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2017, ora 17:31
1Laureatul Premiului Nobel pentru Economie Joseph Stiglitz considera ca Italia si alte state vor iesi din zona euro in urmatorii ani si ca vina pentru problemele economice ale Europei revine politicilor de austeritate promovate de Germania.
Europa nu are hotararea de a adopta reformele necesare precum crearea unei uniuni bancare, care sa implice garantarea comuna a depozitelor bancare si, de asemenea, ii lipseste solidaritatea transfrontaliera, a apreciat Joseph Stiglitz, intr-un interviu acordat cotidianului german Die Welt, citat de Reuters.
"Va mai exista o zona euro peste 10 ani, insa intrebarea este 'Cum va arata ea?'. Este foarte putin probabil ca ea va mai avea 19 state membre. Este dificil sa spunem cine va mai face parte", a spus Stiglitz.
"Populatia Italiei este din ce in ce mai dezamagita de euro. Italienii incep sa constientizeze ca Italia nu functioneaza in interiorul zonei euro", a adaugat Stiglitz.
Acesta sustine ca Germania a acceptat deja ideea ca Grecia va ...citeste mai departe despre "Joseph Stiglitz: Italia si alte state vor iesi din zona euro in anii urmatori" pe Ziare.com mai mult
Joi, 06 Octombrie 2016, ora 21:34
Perspectivele pentru economiile avansate se imbunatatesc, pe fondul redresarii zonei euro, potrivit unui raport publicat, luni, de Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD), transmite Reuters.
Indicatorul compozit CLI calculat de OECD pentru cele 33 de state membre ale organizatiei a crescut in noiembrie, ajungand la 100,9 puncte, de la 100,7 puncte in octombrie. Este cel mai ridicat nivel al acestui indicator din martie 2011.
Zona euro a inregistrat 'o schimbare pozitiva a evolutiei economiei', indicatorul urcand la 101 puncte in noiembrie, de la 100,8 puncte in octombrie, pe fondul imbunatatirii perspectivelor principalelor economii - Germania, Franta si Italia - se arata in raportul OECD.
De asemenea, se inregistreaza un avans solid in SUA si Japonia.
Pentru marile economii emergente, perspectiva este mixta, arata datele OECD. China inregistreaza o crestere nesigura, indicele compozit a urcat in noiembrie la 99,4 puncte, de la 99,3 puncte in octombrie, in timp ce in India indicatorul s-a mentinut la 97,5 puncte, iar in Rusia s-a observat a treia crestere lunara consecutiva.
Infiintata in anul 1961, OECD joaca un rol de consiliere pentru guvernele tarilor puternic dezvoltate, in materie de politica economica, sociala si de guvernare.
Cele 33 de state membre ale OECD detin impreuna aproximativ 60% din economia mondiala, 70% din comertul mondial si 20% din populatia lumii. mai mult
Luni, 13 Ianuarie 2014, ora 17:30