Politicul ar putea deveni, in perioada urmatoare, fata de economia Romaniei, elefantul din magazinul de portelanuri pentru care romanii vor trebui sa plateasca toate cioburile daca nu se misca cu gratie.
Politicienii vor trebui sa lase la o parte interesele de partid si sa ia masuri rapide si extreme de utile pentru economie, altfel riscam sa ajungem cu euro in pragul a 5 lei, avertizeaza economistii chestionati de Ziare.com.
"Cu cat ardem etapele organizarii noului Parlament si ale noii guvernari, cu atat mai repede avem sansa sa iesim mai repede din criza economica. Fara un guvern care sa aiba o sustinere majoritara in Parlament este putin probabil ca legile necesare sa poata fi adoptate in timp util", este de parere Adrian Negrescu, analist economic.
Acesta spune ca trebuie clarificata problema Legii Pensiilor, adica daca vor creste sau nu pensiile cu 40%, trebuie rezolvata problema alocatiilor pentru copii, dar si cea a cresterii salariilor cadrelor didactice.
"Aceasta este o alta problema ramasa in discutie. Sunt teme precum legea offshore pentru exploatarea gazelor din Marea Neagra care ar putea aduce Romaniei multe miliarde de euro in timp foarte scurt, legea digitalizarii si implicit legea 5G care, de asemenea, ar putea aduce Romaniei 4,5-5 miliarde de euro, plus peste 200.000 de locuri de munca noi", mai spune Negrescu.
Noi taxe si impozite, sinucidere curata
Acesta mai afirma ca trebuie rezolvata si problema cadrului fiscal in care se va... mai mult
Marti, 08 Decembrie 2020, ora 00:19
Romanii cheltuie cei mai multi bani pe alimente si plata utilitatilor, iar pentru servicii de sanatate, pentru recreere si pentru educatie acorda cel mai mic buget, arata datele Institutului National de Statistica.
Cu cat traiul devine mai costisitor, cu atat numarul familiilor care se lupta sa acopere toate cheltuielile din venitul total creste si, de multe ori, la nivelul unei gospodarii, nu pot fi facute economii de la o luna la alta.
Iti prezentam in continuare cateva modalitati cu ajutorul carora poti reduce cheltuielile zilnice:
1. Stabileste un venit lunar
Primul pas pe care trebuie sa il faci daca vrei sa reduci costul vietii este sa stabilesti un venit lunar. Astfel, vei reusi sa iti planifici cheltuielile in functie de banii pe care trebui sau vrei sa ii cheltui intr-o luna. In plus, aceasta masura te va ajuta sa prioritizezi cheltuielile si sa le elimini pe cele inutile.
Pentru a face economii, ai nevoie de o disciplina financiara. Imparte cheltuielile in necesitati (alimente, utilitati, rate) si dorinte (cine la restaurant, abonamente la servicii de streaming ori la salile de fitness). Realizand aceasta diferentiere, poti descoperi ca nu e atat de complicat sa reduci cheltuielile dintr-o luna.
2. Fa cumparaturi inteligent
Atunci cand vrei sa faci economii, este important sa alegi cele mai bune momente pentru a face cumparaturi. Urmareste ofertele magazinelor si site-urilor si profita de promotiile cele mai avantajoase. Totodata, cumpara... mai mult
Miercuri, 26 August 2020, ora 17:13
Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anuntat, miercuri, ca au fost solicitate pana acum 15.000 de certificate pentru situatii de urgenta de tipul 1 de companiile a caror activitate a fost afectata direct, acestea fiind procesate direct. De asemenea, au fost depuse 5.000 de cereri pentru certificate de tip 2, de catre companiile care au avut o scadere a veniturior sau incasarilor de minimum 25%.
Virgil Popescu a fost intrebat, miercuri, in debutul sedintei de guvern, de catre premierul Ludovic Orban care este situatia emiterii certificatelor pentru situatii de urgenta si a explicat: "Pana astazi erau in jur de 15.000 de certificate de urgenta de tipul 1 solicitate de companiile a caror activitate a fost afectata direct".
Ministrul Economiei a precizat ca prin aplicatia creata solicitarile sunt procesate si, in acelasi timp, sunt si eliberate certificatele.
"Totul este electronic, mai mult probabil dureaza introducerea datelor in aplicatie, dupa care este o verificare a semnaturii digitale, verificam daca ea exista in baza de date nationala a semnaturilor digitale pentru propria semnatura a datelor introduse si automat este eliberat certificatul.
Daca ulterior acea semnatura digitala este retrasa sau la urmatoarea verificare nu mai exista, automat certificatul este revocat, totul este automat. Deci putem spune ca absolut toate cererile sunt procesate sunt si automat solutionate. Si in jur de 5.000 de cereri solutionate de certificate de tip 2 pentru companiile... mai mult
Miercuri, 15 Aprilie 2020, ora 19:01
Guvernul a aprobat luni seara, printr-o hotarare, implementarea normelor privind amanarea obligatiei de plata a facturilor la utilitati si chirie pentru avocati, notari publici si executori judecatoresti pe perioada starii de urgenta.
"A fost adoptata o hotarare de guvern pentru implementarea normelor de aplicare a prevederilor din OUG 29 privind unele masuri economice si fiscal-bugetare.
In speta, vorbim despre exceptarea unor profesii pe perioada starii de urgenta de la plata utilitatilor si a chiriei, amanarea obligatiei de plata a acestor facturi pentru profesiile din domeniul juridic care sunt obligate sa nu-si intrerupa activitatea in aceasta perioada, respectiv avocati, notari publici si executori judecatoresti", a declarat seful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Danca, la finalul sedintei de guvern.
Starea de urgenta a redus foarte mult activitatea in instante, iar avocatii, notarii si excutorii judecatoresti isi vad veniturile mult diminuate.
Citeste si: Justitia in stare de urgenta: Cum se judeca un proces cu arestati in timpul crizei COVID-19Pandemia schimba procedurile in instante: Tribunalul Bucuresti decide ca si procesele civile sa fie judecate prin videoconferinta
Pe de alta parte, normele de aplicare a OUG privind suspendarea platii ratelor bancare au aparut luni in Monitorul Oficial, astfel ca romanii carora le-au fost afectate veniturile pot depune cereri. Iata conditiile care trebuie indeplinite. ...citeste mai departe despre "Avocatii,... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2020, ora 07:41
PSD, ALDE si Pro Romania depun, la Parlament, un proiect de lege care prevede o serie de facilitati fiscale pentru persoane fizice si companii, intre care amanarea platii contributiilor sociale aferente salariilor, esalonarea acestor plati si amanarea platii utilitatilor pentru 3 luni.
"Astazi, alaturi de ALDE si PRO Romania, vom depune un proiect de lege la Parlament, cu o serie de facilitati fiscale, amanare si reesalonare de plati acordate companiilor si angajatilor acestora", a transmis, luni, PSD.
Social-democratii au precizat care sunt masurile la care se refera in proiectul de lege:
"Art. 1
(1) La cererea contribuabilului, operator economic, se amana la plata contributiile de asigurari sociale aferente veniturilor din salarii si veniturilor asimilate salariilor, asa cum sunt definite la art. 146 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru o perioada de 3 luni, incepand cu luna martie 2020.
(2) La cererea contribuabilului operator economic, plata contributiei de asigurari sociale pentru aceste 3 luni se va face esalonat, in urmatoarele 12 luni ulterioare incetarii facilitatii instituite la lit. a), in proportie de 50% din volumul total scadent.
(3) Facilitatile prevazute la alin. 1 si 2 se acorda sub conditia pastrarii valabilitatii contractelor de munca existente la data de 1 martie 2020 pentru o perioada de 9 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi.
(4) Pe perioada acordarii... mai mult
Luni, 23 Martie 2020, ora 16:59
Europa trebuie sa vina cu un plan "masiv" de stimulare economica pentru a face fata impactului epidemiei de coronavirus, a declarat luni ministrul francez al Finantelor, Bruno Le Maire, adaugand ca va propune o serie de masuri la reuniunea de saptamana viitoare a omologilor sai din zona euro, transmite Reuters.
Apelul lui Bruno Le Maire pentru o actiune coordonata la nivelul Europei a venit la scurt timp dupa ce premierul Italiei a anuntat o majorare a cheltuielilor pentru a diminua impactul economic al epidemiei de coronavirus.
"Europa trebuie sa isi dovedeasca utilitatea si eficacitatea politica si in consecinta ma astept din partea Europei la un raspuns puternic, masiv si coordonat pentru a evita riscul unei crize economice dupa epidemie", a declarat Bruno Le Maire pentru postul radio France Inter.
"Trebuie sa decretam mobilizare generala. Trebuie sa lucram la un plan de relansare care ar putea sa includa masuri fiscale, masuri bugetare, scaderi de impozite pentru ca sa putem depasi criza epidemiologica si sa putem relansa economia", a adaugat Bruno Le Maire.
De asemenea, oficialul francez a apreciat ca Banca Centrala Europeana, al carei Consiliu al guvernatorilor se va reuni joi, dispune de o "marja de manevra" pentru a sustine economia si ca ar trebui sa stimuleze bancile comerciale sa acorde mai multe credite IMM-urilor intr-un moment in care epidemia a provocat un val foarte violent care afecteaza sectorul IMM-urilor.
In conditiile in care... mai mult
Luni, 09 Martie 2020, ora 12:28
Vadim Benyatov, fost bancher la Credit Suisse Group AG, care in 2006 a fost arestat in Romania si ulterior condamnat in dosarul privatizarilor strategice, a dat in judecata grupul bancar elvetian cerand despagubiri in valoare de 68 milioane sterline (89,5 milioane dolari), sustinand ca din cauza condamnarii sale in Romania nu mai poate sa se angajeze nici macar la Uber, transmite Bloomberg.
In cursul audierilor care au avut loc luni la un tribunal din Londra, avocatii bancii au cerut o respingere a solicitarii, apreciind ca Benyatov nu are sanse de castig.
Vadim Benyatov a fost arestat in Romania in anul 2006, cand lucra pentru Credit Suisse Group AG, in dosarul cu privire la privatizarea companiilor de utilitati. In documentele trimise curtii, Benyatov sustine ca intr-o dimineata a fost scos din camera sa de la hotelul Hilton din Bucuresti si inchis intr-o celula de arest alaturi de "doi dealeri de heroina si un hot recidivist". Ulterior, Benyatov a fost eliberat din inchisoare si plasat in arest la domiciliu in Bucuresti.
Dupa noua ani de proceduri juridice, Vadim Benyatov a fost demis de Credit Suisse in anul 2015, dupa condamnarea sa de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) din Romania. In prezent, Benyatov traieste in Los Angeles, dupa ce a fugit din Europa in 2015, atunci cand a fost emis un mandat european de arest pe numele sau.
Vadim Benyatov a dat in judecata Credit Suisse sustinand ca banca nu a venit in ajutorul sau in timpul procedurilor... mai mult
Marti, 10 Decembrie 2019, ora 15:30
Cipru, Grecia si Italia se confrunta cu dezechilibre economice excesive, arata Comisia Europeana (CE) care a publicat miercuri cele 28 de rapoarte de tara din analiza: "Semestrul european - pachetul de iarna: evaluarea progreselor inregistrate de statele membre in ceea ce priveste indeplinirea prioritatilor economice si sociale".
Potrivit documentului, Bulgaria, Germania, Spania, Franta, Croatia, Irlanda, Olanda, Portugalia, Romania si Suedia se confrunta cu dezechilibre economice.
Concluzia vine dupa ce, in luna noiembrie, CE a lansat bilanturi aprofundate pentru 13 state membre, in scopul de a analiza daca acestea se confrunta cu dezechilibre macroeconomice si, in caz afirmativ, de a evalua nivelul de gravitate al respectivelor dezechilibre.
In prezent, Comisia a ajuns la concluzia ca exista dezechilibre sau dezechilibre excesive in toate aceste 13 state membre, insa gravitatea dezechilibrelor s-a diminuat in unele cazuri.
In cadrul unei monitorizari specifice in contextul semestrului european, Comisia va continua sa analizeze evolutiile si masurile de politica luate de toate statele membre care prezinta dezechilibre sau dezechilibre excesive.
Cele 28 de rapoarte de tara publicate miercuri pun accentul pe dimensiunea nationala a semestrului european. Rapoartele furnizeaza o analiza detaliata a provocarilor economice si sociale specifice fiecarei tari. Rapoartele vor sta la baza discutiilor cu statele membre privind optiunile lor de politica nationala, in... mai mult
Miercuri, 27 Februarie 2019, ora 15:06
Asemanarile dintre Marea Depresiune, din anii '20, si economia globala extrem de volatila din prezent sunt extrem de clare. Ratele mari ale somajului si datoriile guvernamentale uriase sunt doar doua dintre similitudini. Cei care au trait la limita saraciei in urma cu 80 de ani au invatat o serie de lectii care ne-ar putea ajuta sa facem fata crizei prin care trecem.Din fericire, vremurile grele de la sfarsitul anilor '20 si in anii '30 par inca un vis urat pentru generatiile actuale.
Generatiile care au trecut prin aceasta perioada sunt dovada vie ca orice dificultati pot fi depasite.
Unii dintre cei care erau tineri in timpul Marii Depresiuni mai sunt in viata inca, asa ca poate ar fi timpul sa ne inspiram din experienta lor.
BusinessInsider a realizat o lista de idei formate in acea era, care ar putea sa ne fereasca de saracie. Dar care ne si amintesc ca ar putea fi mai rau.
Foloseste tot ce ai
Wanda Bridgeforth era copil in timpul Marii Depresiuni, iar situatia familiei sale era atat de rea incat ajunsesera sa locuiasca 19 persoane intr-o casa cu doar cateva incaperi.
In acea perioada a invatat sa pastreze, sa foloseasca si sa refoloseasca orice obiect.
Aceasta filosofie ar putea fi utila atat la nivel individual cat si pentru companii.
Analizeaza situatia economica
Unii raporteaza cifre ale somajului si inflatiei la fel de mari ca cele din anii '20. Insa sentimentul de disperare, numarul de oameni care sufereau de infometare si saracia erau mult mai... mai mult
Miercuri, 31 August 2011, ora 11:54