Premierul britanic Theresa May a transmis parlamentarilor ca amanarea Brexit-ului "nu va rezolva situatia". "Decizia ramane aceeasi - acordul, fara acord sau fara Brexit", a afirmat ea in sesiunea de intrebari a Parlamentului de la Londra.
Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a acuzat-o ca are o "minte inchisa" pentru ca nu accepta alte variante, cum ar fi planul laburistilor care implica o uniune vamala cu UE, scrie BBC.
Insa premierul l-a atacat pe Corbyn pentru ca nu a dorit sa se intalneasca cu ea si a afirmat ca liderul Opozitiei "nu are nici cea mai mica idee" despre ceea ce inseamna propria politica.
Theresa May sustine ca un Brexit fara acord se poate evita doar prin aprobarea acordului actual.
Liam Fox, secretarul Comertului International, a afirmat ca amanarea sau anularea Brexit-ului ar fi o incalcare a increderii electoratului, care a votat iesirea din blocul european intr-un referendum in 2016.
El sustine ca parlamentarii care cer o amanare doresc, de fapt, sa opreasca Brexit-ul. Fox a precizat ca acesti parlamentari ar trebui sa se gandeasca la "consecintele politice" ale acestui fapt nu doar la "consecintele economice pe termen scurt".
"Nu incape indoiala ca iesirea cu un acord si minimizarea perturbarilor aduse atat Marii Britanii, cat si Uniunii Europene sunt in interesul nostru", a afirmat Fox pentru BBC Radio 4.
"Cred ca cel mai dezastruos deznodamant pentru Parlament ar fi nerespectarea rezultatului referendumului", a... mai mult
Miercuri, 23 Ianuarie 2019, ora 16:51
Franta va deveni a sasea putere economica a lumii in 2019, depasind Marea Britanie, din cauza impactului Brexitului, potrivit un studiu publicat de institutul londonez Centre for Economics and Business Research (CEBR).
"Subminarea" economiei britanice este inevitabila, in urma scaderii investitiilor, ca efect al iesirii tarii din UE. Dar pana in 2020 Regatul Unit va redeveni a sasea putere economica a lumii, o pozitie pe care ar urma sa o mentina pana in 2033, conform studiului.
In cursa pentru depasirea economiilor dezvoltate, tarile emergente, cum ar fi China, India si Brazilia, au inregistrat dificultati in acest an, iar PIB-ul lor va creste mai lent decat se estima anterior, tendinta care se regaseste la nivel global, avertizeaza CEBR.
"Pe termen mediu, nu aproape la fel de optimisti cum eram in urma cu un an, dar ne asteptam la obstacole mai ridicate in calea avansului economiei mondiale decat in urma cu 12 luni", se arata in raportul care acopera evolutia a 193 de tari pana in 2033.
China va depasi probabil SUA, devenind prima economie mondiala in 2032, cu doi ani mai tarziu decat previziunea initiala, din cauza politicii monetare mai relaxate si a deprecierii cursului de schimb. Si Brazilia ar urma sa ajunga in fata Italiei in 2020, si nu in 2018.
India ar putea depasi Marea Britanie si Franta in 2019, dar cel mai probabil in 2020, si nu in 2018 asa cum se estima in urma cu un an.
Efectele razboiului comercial au incetinit anul acesta cresterea... mai mult
Joi, 27 Decembrie 2018, ora 10:28
Un nou studiu realizat de Centrul de reforma europeana (CER) dezvaluie ca economia Marii Britanii a fost afectata mult mai puternic decat sperau britanicii in urma cu doi ani cand au votat pentru Brexit, doar ca sa economiseasca bani in loc sa plateasca la bugetul UE.
Ca fiecare stat membru al Uniunii Europene, UK avea o contributie anuala la bugetul UE, britanicii sustinand, inainte de Brexit, ca vor economisi mai multi bani dupa ce ies din blocul comunitar. Insa, la doi ani dupa istoricul vot, temerile expertilor se adeveresc: Brexit-ul a costat mult mai mult decat spera Marea Britanie sa economiseasca dupa parasirea Uniunii Europene.
Incertitudinea cauzata de Brexit a dus deja la o scadere de 2,1 procente in productia economica, chiar inainte de iesirea Marii Britanii din UE, programata in luna martie a anului viitor, arata Bloomberg.
Potrivit Centrului de reforma europeana, Brexitul a costat deja 23 miliarde de lire sterline (30 miliarde de dolari).
Dauna economica inseamna ca Trezoreria are acum mai putini bani de cheltuit pe servicii publice si infirma ideea ca UK se va bucura de mai multi bani dupa ce nu mai contribuie la bugetul UE.
"La doi ani dupa referendum (in urma caruia s-a votat iesirea UK din UE - n.red.), stim cu siguranta ca Brexit-ul a afectat grav economia", a spus directorul CER, John Springford, care a condus echipa ce a efectuat studiul.
"Brexit-ul costa Trezoria 440 milioane de lire pe saptamana, mult mai mult decat a contribuit... mai mult
Luni, 25 Iunie 2018, ora 10:45
Economia britanica a inregistrat o crestere timida de doar 0,3% in al doilea trimestru al acestui an, confirmand temerile unui declin al acesteia din perspectiva separarii de UE.
Pe de alta parte, nici primul trimestru nu a fost marcat de o evolutie performanta, economia din Regatul Unit crescand in perioada ianuarie-martie cu doar 0,2%, remarca CNN Money.
Datele erau oarecum asteptate de economisti, dar acestia nu mai au motive de optimism in conditiile acestea. "Economia a experimentat o scadere considerabila in primul semestru", anunta sec un comunicat oficial al Biroului National de Statistica din Marea Britanie.
Sectorul retail si cinematografia au marcat o usoara crestere, dar starea deplorabila existenta in sectoarele constructii si industrial apasa tot mai tare pe rezultatele economice din Marea Britanie.
Evolutia din primul trimestru este cea mai slaba inregistrata in randul economiilor europene, iar gurile rele nu se feresc sa vorbeasca de o eventuala recesiune.
Pana si economiile populatiei au scazut la cel mai redus nivel inregistrat in ultima jumatate de secol, iar cardurile de credit au devenit o solutie la care apeleaza tot ai multi insulari.
Pentru moment, toata lumea sta in expectativa ca sa vada cum vor evolua negocierile pe tema Brexit dintre Londra si UE, dar nervozitatea se simte in special in randul corporatiilor, care se tem de o eventuala iesire din UE fara vreun avantaj acordat Marii Britanii.
Acest lucru ar face extrem de... mai mult
Joi, 27 Iulie 2017, ora 06:46
La peste patru luni de cand britanicii au votat la referendum iesirea din UE, mai bine de unul din patru tineri nu intelege ce presupune Brexitul, arata un sondaj recent.
Desi de la referendum s-a tot vorbit despre Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, clauza care declanseaza iesirea unei tari din UE, din cinci tineri, doi nu stiu ce inseamna, concret, acest articol, arata sondajul, conform The Independent.
In cadrul chestionarului la care au raspuns 2.000 de britanici de toate varstele, pe teme arzatoare pentru regat, Brexitul s-a dovedit a fi subiectul despre care cei mai multi recunosc ca nu stiu mare lucru.
Asta, desi presa britanica a tot scris despre implicatiile, mai ales asupra economiei, ale iesirii UK din blocul comunitar.
Spre deosebire de ...citeste mai departe despre "Nici la patru luni de la referendum, tinerii din UK nu stiu ce presupune iesirea din UE - sondaj" pe Ziare.com mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2016, ora 12:07
Decizia britanicilor de a parasi UE a dus la o "deteriorare drastica" a economiei, situatie fara precedent de la intrarea regatului in recesiune.
Datele facute publice de Purchasing Managers Index arata ca economia Marii Britanii este cea mai proasta de la debutul crizei financiare, din aprilie 2009, informeaza BBC.
Doar exporturile stau bine in aceasta perioada, se arata in statistici.
Pentru realizarea raportului, au fost chestionati reprezentanti de la 650 de companii, inclusiv restaurante sau firme care activeaza in domeniul transporturilor.
In cadrul sondajului, acestia au fost intrebati, printre altele, daca productia e mai mare sau mai mica decat in urma cu o luna.
Din raspunsurile oferite, se poate trage concluzia ca o ...citeste mai departe despre "Brexit: Economia Marii Britanii se prabuseste" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 22 Iulie 2016, ora 20:03