Tragedia care s-a petrecut in clubul Colectiv din Bucuresti aduce in discutie si aspectul economic - adica ce anume ii determina pe unii patroni sa-si asume riscuri atat de mari.
Specialistii tind sa raspunda ca povara fiscala pe care o resimt firmele din tara noastra, alaturi de efectele coruptiei. Acestea ar fi doar doua elemente ce ii imping pe unii patroni sa taie din costuri atunci cand vine vorba de siguranta celor care le calca pragul sau le folosesc bunurile ori apeleaza la serviciile lor.
Citeste toate stirile despre incendiul din Colectiv
"Adevarul este ca e foarte complicat sau de-a dreptul imposibil sa respecti toate legile din Romania si sa ai si afacerea pe profit. Aceste costuri administrative actioneaza ca o bariera la intrarea pe piata sau ca o taxa (prohibitiva) de functionare pentru firmele existente. Povara fiscal-birocratica excesiva muta afacerile in economia subterana.
Iar in economia subterana, datorita riscului specific, calitatea ...citeste mai departe despre "Tragedia din clubul Colectiv si aspectul economic" pe Ziare.com mai mult
Marti, 03 Noiembrie 2015, ora 07:39
Inspectorii fiscali din Romania au inceput o ampla campanie, prin care incearca descurajarea evaziunii fiscale, astfel ca tara noastra ar putea deveni un model pentru Grecia, arata Bloomberg.
Dupa ce a renuntat la meseria de sofer pentru a deveni negustor ambulant, axandu-se pe vanzarea de sampoane si cafea intr-o piata din Bucuresti, Costin Dumbrava urmareste acum cu atentie inspectorii antifrauda care ar putea sa puna bete in roate afacerii sale infloritoare.
Barbatul, in varsta de 45 de ani, are o taraba unde vinde bunuri provenite din Ungaria si Austria clientilor atrasi de preturile atragatoare, care in multe cazuri sunt si cu un sfert mai mici decat cele din supermarketuri.
Secretul succesului sau? Nu plateste taxele la stat, nici macar TVA.
Citeste mai departe despre "Bloomberg: Romania, campanie agresiva de combatere a evaziunii fiscale. Lectie pentru Grecia?" pe Ziare.com. mai mult
Miercuri, 25 Martie 2015, ora 08:09
Consiliul Investitorilor Romani organizeaza miercuri, la Palatul Parlamentului, o conferinta nationala, la care au fost invitati sa participe antreprenori autohtoni, precum si reprezentanti ai Guvernului si Presedintiei.
Principalele masuri ce vor fi supuse dezbaterii publice se refera la revenirea TVA la 19 %, scaderea contributiilor sociale pe salarii, scutirea de impozit pe profitul reinvestit, stoparea majorarilor galopante a preturilor la energie si reluarea decontarilor accizei la motorina in agricultura.
Consiliul Investitorilor Romani, structura de reprezentare al Asociatiei "Forumul Investitorilor Autohtoni", avertizeaza asupra cresterii fara precedent a evaziunii fiscale din Romania care conduce la concurenta neloiala si solicita autoritatilor masuri ferme pentru combaterea economiei subterane.
Investitorii autohtoni subliniaza ca, pe fondul fiscalitatii si birocratiei excesive, Romania se afla in topul tarilor cu cea mai scazuta colectare a taxelor si a impozitelor, in special la TVA si contributii sociale. Doar ca urmare a majorarii TVA de la 19 % la 24 %, dar si a ineficientei organelor de colectare si control, Romania colecteaza mai putin de 50 % din TVA, iar bugetul statului pierde aproximativ 20 de miliarde de euro.
"Presiunea asupra companiilor oneste devine pe zi ce trece tot mai mare, cauzand grave dificultati financiare. In acest context, Consiliul Investitorilor Romani supune dezbaterii publice un set de masuri menite sa duca la scaderea... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 08:29
Economia subterana a Romania a inregistrat o scadere de 4,4% in ultimii 10 ani, ceea ce inseamna ca tranzactiile nefiscalizate ajunga la o treime din PIP. Este una dintre cele mai grave situatii din UE.
Fenomenul economiei subterane reprezinta acum aproape 30% din PIB, cu mult peste nivelurile intalnite in Cehia, Slovacia, Ungaria sau Portugalia.
Economia subterana a reprezentat anul trecut in Romania 29,1% din PIB, potrivit datelor Comisiei Europene, fata de un nivel 33,5% din PIB in 2002, dupa cum arata un raport publicat recent de Institute of Economic Affairs (IEA). In aceeasi perioada PIB-ul Romaniei exprimat in dolari, la preturi curente, a crescut de peste trei ori, de la 46 miliarde de dolari la 170 miliarde de dolari, potivit datelor FMI.
Atat datele CE, cat si raportul IEA se bazeaza pe studiile profesorului Friedrich Schneider, de la Universitatea Johannes Kelper din Linz, Austria, unul dintre cei mai importanti specialisti pe astfel de probleme.
Raportul IEA mentioneaza totodata ca in anul 1999 economia subterana din Romania era echivalenta cu 34,3% din PIB.
Motivele prabusirii
Situatia Romaniei este comparabila cu a altor state est-europene, precum Bulgaria, Ungaria, Polonia sau tarile baltice, dar si cu nivelul economiei nefiscalizate din Grecia, tara care este de sase ani in recesiune.
Romania si-a redus economia subterana cu 4,4 puncte procentuale in ultimii 10 ani, a sasea scadere din UE, pornind insa dintr-o situatie mai grava decat... mai mult
Sambata, 08 Iunie 2013, ora 10:11
Romania se situeaza pe locul doi in Europa in ceea ce priveste ponderea economiei subterane in Produsul Intern Brut, potrivit documentului "Strategia nationala de incurajare si promovare a platilor cu cardul in sectorul public", realizat de Visa Europe si prezentat marti.
"In Romania, economia subterana a scazut semnificativ in ultimii zece ani, datorita pregatirilor pentru aderarea la Uniunea Europeana, crizei financiare globale si cresterii platilor electronice. Economia subterana din Romania este estimata la 39,6 miliarde euro in 2013, in scadere cu peste 3,5% fata de 2008 si cu aproape 15% comparativ cu 2003.
Cu toate acestea, Romania se situeaza in continuare pe locul doi in Europa in ceea ce priveste ponderea economiei subterane in PIB, estimata la 28% in 2013, la egalitate cu Croatia, Estonia si Lituania, state surclasate doar de Bulgaria, cu o pondere de 31%", arata Visa Europe.
Potrivit documentului citat, economia subterana este o economie a numerarului, pentru ca numai numerarul ofera posibilitatea tranzactiilor anonime, imposibil de urmarit.
"Exista o corelare clara a nivelului economiei subterane cu nivelul de dezvoltare a platilor electronice: Romania se situeaza cu mult in urma mediei UE de 180 de tranzactii electronice (transferuri bancare, operatiuni de direct debit si pe carduri) pe cap de locuitor, cu doar 16 tranzactii electronice pe an. (...)
Economia subterana din Europa va atinge in 2013 cel mai scazut nivel din ultimii zece ani, in... mai mult
Marti, 28 Mai 2013, ora 10:26
Economia subterana din Romania este estimata la 39,6 miliarde euro in 2013, in scadere cu peste 3,5% fata de 2008 si cu aproape 15% comparativ cu 2003, potrivit unui raport al Visa.
Romania se situeaza in continuare pe locul doi in Europa in ceea ce priveste ponderea economiei subterane in PIB, estimata la 28% in 2013, la egalitate cu Croatia, Estonia si Lituania, state surclasate doar de Bulgaria, cu o pondere de 31%, potrivit studiului publicat de Visa Europe.
Economia subterana din Romania a inregistrat o evolutie mixta in termeni absoluti incepand cu 2008, in pofida tendintei evidente de limitare a acestui fenomen inregistrata in ultimii zece ani, potrivit raportului "Economia subterana in Europa".
Criza economica globala a dus in 2009 la scaderea economiei si la o crestere brusca a somajului, pentru ca, in perioada 2010 - 2013, economia subterana sa creasca usor in termeni absoluti ca urmare a masurilor de austeritate si a mentinerii perceptiei publice potrivit careia coruptia nu este pedepsita. Cresterea economiei subterane a fost limitata de dezvoltarea platilor electronice.
Platile electronice, cruciale in diminuarea economiei subterane
PIB-ul Romaniei, exprimat in euro, va reveni in 2013 la valoarea din 2008, in timp ce economia subterana va scadea cu 1,5 miliarde euro in aceasta perioada, potrivit estimarilor incluse in raportul Visa Europe.
"Sistemele de plati electronice ajuta in mod clar la reducerea economiei subterane. In prezent, Romania... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 15:25
Economia subterana din Italia, incluzand munca la negru, activitatile Mafiei sau inchirierea de proprietati, fara plata taxelor, a reprezentat anul trecut 35% PIB-ul tarii, circa 540 miliarde de euro, sau PIB-ul insumat al Romaniei, Finlandei, Portugaliei si Ungariei, arata un studiu, citat de AFP.
"In Italia, economia subterana este suma PIB-urilor Finlandei, Portugaliei, Romaniei si Ungariei", potrivit institutului italian Eurispes.
In 2010, economia ilegala din Italia a totalizat circa 529 miliarde de euro.
Potrivit Eurispes, cifrele sunt calculate pe baza datelor furnizate de garda financiara din Italia.
Italia a recuperat anul trecut 12,7 miliarde de euro de la evazionistii fiscali, cu 15,5% mai mult fata de anul anterior, au anuntat autoritatile de la Roma. mai mult
Vineri, 30 Martie 2012, ora 10:34
Economia subterana a crescut alarmant, in tarile dezvoltate, in ultimii doi ani, odata cu resimtirea crizei, conform calculelor facute de economistii internationali. Munca la negru si eschivarea de la plata taxelor sau impozitelor pe salarii devin din ce in ce mai frecvente, chiar si in tarile dezvoltate."Din cauza crizei economice, economia subterana va creste in 2010 in tarile dezvoltate, dupa ce oricum a crescut in 2009", se arata intr-un studiu recent al lui Friedrich Schneider, economist austriac si specialist in economia subterana, scrie Le Figaro. Conform calculelor sale, cota economiei negre in produsul intern brut (PIB) in tarile OECD a crescut de la 13,3% in 2008 la 14% in 2010. In Franta, acest raport a crescut de la 11,1% la 11,7%.Cresterea poate parea mica, dar pune capat tendintei descendente inregistrata la sfarsitul anilor '90. Tarile baltice si tarile mediteraneene se confrunta cu cele mai mari raporturi. Economia subterana reprezinta 25% din PIB in Grecia si in jur de 40% in Letonia si Estonia. Belgia are cea de-a cincea cea mai mare economie subterana din tarilor membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Numai Grecia, Italia, Spania si Portugalia au un scor mai rau decat aceasta tara. In 2010, 61 miliarde de euro, bani negri, vor circula in economia subterana in Belgia, adica 17,9% din PIB, scrie si 7 sur 7. Companiile accepta o asemenea situatie pentru a compensa pierderea de venituri, iar angajatii accepta... mai mult
Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 01:31
Romania era in 2005 pe locul 4 in cadrul Uniunii Europene dupa ponderea economiei subterane, care reprezenta peste o treime (35,4%) din produsul intern brut (PIB), potrivit unui studiu publicat joi de firma de consultanta AT Kearney, informeaza NewsIn.
Astfel, in 2005, la o valoare a produsului intern brut de 79,587 miliarde euro, economia subterana era estimata la 28,174 miliarde euro, arata studiul realizat de AT Kearney si profesorul Fridriech Schneider, expert in problematica economiei netaxate, care ia in calcul toate cele 27 de state membre ale UE, precum si Croatia, Norvegia, Elvetia si Turcia.
Economia subterana este formata din ansamblul activitatilor legale care sunt desfasurate evitand anumite reglementari.
Aceasta are doua componente, respectiv munca nedeclarata - care reprezinta doua treimi din total - si declararea unor niveluri mai mici privind afacerile sau salariile platite.
"Tarile care folosesc frecvent plata electronica, precum Marea Britanie si Olanda, au procente mai mici de economie subterana decat statele cu niveluri scazute ale folosirii platii electronice, precum Bulgaria si Romania", se mai arata in studiu.
Cele mai mari procente din produsul intern brut reprezentate de economia subterana erau in urma cu patru ani in Letonia (39,4%), Estonia (38,2%), si Bulgaria (36,5%), in timp ce statele care controlau cel mai bine acest fenomen erau Austria, in care economia subterana reprezenta numai 9,3% din PIB, si Marea Britanie, cu 10,3% din PIB.
In... mai mult
Joi, 24 Septembrie 2009, ora 12:22