Rezultatul alegerilor prezidentiale americane, oricare va fi acesta, nu va avea un impact comercial major pentru Europa, pentru care Statele Unite nu mai constituie un partener amical, a afirmat miercuri, 4 noiembrie, ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, transmite AFP.
Alegerile americane, indiferent de rezultatul lor, 'pe fond nu vor schimba mare lucru in privinta intereselor noastre comerciale', a spus Le Maire, la microfonul Radio Classique.
Interventia sa a avut loc inainte ca presedintele Donald Trump sa revendice victoria, chiar daca numararea voturilor nu s-a incheiat in mai multe state-cheie.
'Nu trebuie sa ne facem nicio iluzie. Statele Unite nu mai sunt deja de foarte multi ani un partener amical al statelor europene', a explicat Le Maire.
'Sunt in rivalitate, cateodata in confruntare, cand suntem amenintati cu sanctiuni, cand suntem loviti de sanctiuni americane', a adaugat ministrul francez.
'Pe fond, singurul pivot al reflectiei americane este China, este relatia lor cu China si, mai larg, cu Asia', a remarcat Le Maire.
'Europa este de acum pentru Statele Unite o variabila de ajustare', potrivit lui Le Maire, care a chemat statele europene sa 'constientizeze' aceasta realitate si sa 'construiasca o suveranitate europeana'.
'Fie ca Joe Biden sau Donald Trump va fi ales in aceasta seara, maine de catre americani, nu schimba cu nimic acest fapt strategic', a mai afirmat ministrul francez, in opinia caruia 'continentul american s-a... mai mult
Miercuri, 04 Noiembrie 2020, ora 13:43
Instalarea lui Donald Trump la Casa Alba ar putea costa economia americana aproximativ 1.000 de miliarde de dolari in urmatorii 5 ani, prezic analistii Oxford Economics.
Prognoza acestora este bazata pe implementarea totala a promisiunilor facute in campania electorala de candidatul republican pe teme de fiscalitate, politici economice si migratie, anunta CNN Money.
Somaj urias
In primul rand, ideile promovate de Trump ar putea declansa un soc urias pe piata muncii din SUA, lasand fara slujbe aproximativ 4 milioane de persoane.
Alte pericole sunt reprezentate de diminuarea cresterii economice globale, scaderea consumului in Statele Unite si declansarea unui razboi comercial intre marile economii ale lumii.
"Puse laolalta, aceste politici ar avea un impact negativ semnificativ pentru economia americana", este de parere Jamie Thompson, seful departamentului de analize macroeconomice al Oxford Economics.
Prognoza analistilor britanici coincide, cel putin in privinta numarului de someri care ar urma sa apara in mandatul lui Trump, cu alte predictii facute de economistii Universitatii din Pennsylvania si de economistul Mark Zandi de la agentia de rating Moodys.
Lovitura de bomerang
In opinia lui Thompson, politicile promovate de candidatul republican ar urma sa loveasca direct in angajatii americani pe care Donald Trump pretinde ca vrea sa-i protejeze.
Miliardarul care tinteste pozitia suprema in SUA a afirmat ca intentioneaza sa aplice taxe de pana... mai mult
Vineri, 16 Septembrie 2016, ora 13:50
1Un scandal fara precedent este in plina desfasurare, in inima Europei, dupa ce cotidianul german Bild a facut publice o serie de documente clasificate ale serviciilor secrete, care zdruncina pozitia Angelei Merkel.
In acestea se arata ca guvernul german stia inca din 2008 de operatiunile de spionaj economic desfasurate de americani, dar nu a scos un cuvant despre acest lucru.
Jurnalistii germani sustin ca agentii NSA au folosit statia de monitorizare Bad Aibling din Bavaria a serviciului de informatii german BND pentru a spiona diverse companii europene, printre care si Airbus, informeaza Hurriyet Daily News.
Merkel, cu doua fete?
Cotidianul german sustine ca exista doua rapoarte ale BND, din 2008 si 2010, privind spargerea sistemului de informatii de catre agentii americani care au ajuns direct in mana cancelarului Angela Merkel.
Raportul pune la indoiala pozitia guvernului german, care pana acum a pozat in victima a operatiunilor de spionaj efectuate de unii dintre aliatii sai, in special Statele Unite.
Germania a reactionat cu furie la dezvaluirile facute in 2013 de fostul agent NSA Edward Snowden privind operatiunile de spionaj derulate de agentia americana in UE.
Snowden a mentionat ca NSA a supravegheat constant datele interceptate din mediul online si de comunicatii din Europa.
La acea data, vestea ca inclusiv telefonul Angelei Merkel fusese interceptat a racit relatiile dintre Berlin si Washington.
O mana spala pe alta
Documentele la... mai mult
Luni, 27 Aprilie 2015, ora 17:48
1Cresterea economica rapida a Chinei si marirea influentei in relatiile cu alte tari a provocat ingrijorare la Washington, deoarece America se confrunta cu un nou rival pentru dominatia globala.
China ar putea depasi puterea de cumparare a economiei Statelor Unite inca din acest an, potrivit estimarilor Bancii Mondiale, scrie Forbes.
Aceasta inseamna ca America va inceta sa mai fie cel mai mare producator din lume, pentru prima data de cand a depasit Marea Britanie, in anul 1876.
Cu toate astea, analistii considera ca exista cinci factori importanti care ii limiteaza potentialul Chinei de a deveni o putere mondiala.
1. Constrangeri geografice
Spre deosebire de America, care a fost in expansiune o mare parte din istoria sa, potentialul Chinei de crestere teritoriala este sever limitata geografic. La vest este platoul tibetan sterp si desertul Gobi.
La sud muntii Himalaya, iar la nord stepele care sunt un tampon fata de Rusia. La est se intinde cel mai mare ocean din ...citeste mai departe despre "Este China o mare amenintare pentru SUA, ca putere globala?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 08 Iunie 2014, ora 15:06
Cresterea economiei Statelor Unite ale Americii se va accelera in 2014, dar ritmul expansiunii va fi sub potential, la aproape cinci ani de la incheierea recesiunii, potrivit analistilor citati de Bloomberg.
"Anul 2014 va fi mai bun. Nu exista motive de pesimism pentru viitorul apropiat, daca vor fi adoptate politicile adecvate", a declarat Martin Feldstein, profesor la Universitatea Harvard si presedinte al Comitetului Consilierilor Economici in timpul presedintiei Ronald Reagan.
Feldstein a mentionat diminuarea impactului negativ al politicii bugetare asupra economiei si o crestere de 8.000 de miliarde de dolari a avutiei populatiei, in ultimele 12 luni, datorita majorarii preturilor actiunilor si locuintelor, potrivit Bloomberg.
Indicele Standard & Poor's 500 s-a apreciat cu 30% anul trecut, inregistrand cel mai mare avans de dupa 2007, in timp ce preturile locuintelor au urcat in octombrie cel mai mult din ultimii sapte ani, fata de intervalul similar din 2012, potrivit indicelui S&P/Case-Shiller, care ia in calcul evolutia preturilor din 20 de orase americane.
JP Morgan Chase si-a imbunatatit in aceasta saptamana estimarea privind evolutia economiei americane din acest an de la 2,5% la 2,8%. Pentru 2013, banca prognozeaza un avans de 1,9%.
Analistii au opinii diferite in legatura cu mijloacele de stimulare a economiei
Fostul secretar al Trezoreriei SUA Lawrence Summers si John Taylor, profesor la Stanford University, anticipeaza la randul lor ca in... mai mult
Luni, 06 Ianuarie 2014, ora 08:06
Presedintele american Barack Obama a declansat cu regret, vineri, taierile bugetare a caror responsabilitate le-a imputat-o adversarilor sai republicani, dupa ce a avertizat ca acestea vor determina un regres al principalei economii mondiale.
Desi a calificat drept "stupide" aceste taieri de 85 de miliarde de dolari in exercitiul bugetar care va expira la 30 septembrie, Obama a semnat un decret de aplicare a acestora, in timp ce biroul de buget al Casei Albe a ordonat diferitelor agentii guvernamentale sa ia dispozitiile necesare in fata acestor masuri de austeritate.
"Nu sunt un dictator. Sunt un presedinte", a declarat anterior Obama la Casa Alba, la cateva minute dupa ce s-a intalnit cu liderii celor doua Camere ale Congresului pentru prima lor reuniune de la inceputul acestei noi crize politico-bugetare.
"In absenta unei decizii din partea presedintelui (republican) al Camerei Reprezentantilor John Boehner si a altora pentru a pune interesele familiilor clasei medii in fata imperativelor politice, aceste taieri vor intra in vigoare", a adaugat el.
Presedintele democrat a tras alarma in ultimele zile in privinta consecintelor concrete ale acestor taieri, care reprezinta 8 la suta din bugetul apararii si 5 la suta in cazul altor posturi, in special concedii fara plata pentru sute de mii de functionari sau alti angajati.
Noul sef al Pentagonului, Chuck Hagel, a subliniat vineri ca aceasta situatie "ameninta capacitatea (Statelor Unite) de a indeplini... mai mult
Duminica, 03 Martie 2013, ora 12:33
Unda de soc provocata de taierilor bugetare din SUA risca sa se propage si in Uniunea Europeana, principalul partener comercial al americanilor, transmite vineri AFP.
In lipsa unui acord politic, bugetul federal al SUA va incepe sa fie "amputat" vineri cu 85 de miliarde de dolari pana la finele lunii septembrie si cu 109 miliarde de dolari in urmatorii opt ani, ceea ce risca sa afecteze cresterea economiei americane.
Fondul Monetar International a fost primul care a tras un semnal de alarma. "Va exista un impact asupra cresterii mondiale. Cele mai afectate tari vor fi cele care au cele mai stranse legaturi comerciale cu SUA", a subliniat un purtator de cuvant al FMI.
Uniunea Europeana se gaseste in prima linie, in conditiile in care in 2012 valoarea schimburilor de bunuri a sporit la 645 miliarde de dolari, ceea ce face din cele 27 de state membre UE principalul partener comercial al SUA, cu mult in fata Chinei. In plus, UE inregistreaza chiar si un excedent comercial in relatia cu SUA.
O incetinire a activitatii economice in SUA "nu ar fi o veste buna pentru Europa", avertizeaza Andras Simonyi de la Centrul pentru relatii transatlantice de la Washington. Afectat de recesiunea din zona euro, batranul continent nu are nevoie de incetinirea primei economii mondiale.
La sfarsitul lui 2012, in mijlocul dezbaterilor privitoare la prapastia fiscala din SUA, comisarul european pentru afaceri economice si monetare Olli Rehn i-a cerut Washingtonului sa-si solutioneze... mai mult
Vineri, 01 Martie 2013, ora 09:32
Cei doi giganti chinezi din domeniul telecomunicatiilor Huawei si ZTE ameninta securitatea SUA si trebuie impiedicati sa mai incheie contracte si achizitii in SUA, este concluzia la care a ajuns o comisie la Congresului de la Washington la finalul unui an de anchete, relateaza AFP.
Potrivit unui raport al Comisiei pentru serviciile secrete a Congresului, este imposibil sa existe siguranta ca firmele respective sunt independente de guvernul chinez. Ele pot fi, in consecinta, folosite pentru a pentru a submina securitatea americana, apreciaza comisia.
"Pe baza informatiilor clasificate si neclasificate, Huawei si ZTF nu pot garanta independenta lor in raport cu influenta unui stat strain, iar aceasta reprezinta o amenintare pentru securitatea Statelor Unite si a sistemului nostru", se arata in proiectul raportului.
Comisia si-a demarat ancheta ca urmare a ingrijorarii ca Beijingul ar putea sa se foloseasca de aceste doua companii cu dezvoltare rapida pentru a face spionaj economic sau militar ori chiar atacuri informatice.
Huawei si ZTE au dezmintit ca ar avea legaturi cu guvernul chinez, incheie AFP. mai mult
Luni, 08 Octombrie 2012, ora 08:57
Statele Unite si-au consolidat titlul de cea mai mare economie a lumii, dupa ce nivelul vanzarilor de retail au crescut in luna martie, iar cererea de pe piata imobiliara s-a stabilizat.
Cresterea de 0,3% din retail in Statele Unite a fost precedata de o crestere de 1,1% in februarie, cea mai mare din ultimele cinci luni, potrivit estimarilor a 71 de economisti intervievati de Bloomberg News.
Rezultatele din retail pentru luna martie, mai bune decat estimarile unor mari lanturi, precum Gap sau Target, sunt un semnal ca americanii au suficiente venituri pentru a sustine cheltuielile si pentru a rezista impotriva pretului mare al combustibililor.
Pentru a micsora rata somajului, oficialii americani se tin de planul de a tine costurile imprumuturilor mici, cel putin pana in 2014.
"Vanzarile din retail rezista cu bine", a declarat Carl Riccadonna, economist american din cadrul Deutsche Bank Securities, din New York. "Se trimite un semnal puternic ca pretul benzinei nu influenteaza inca negativ cheltuielile. Vedem o crestere a veniturilor".
Piata auto pe cai mari
Cresterea din martie, mica, este din cauza reducerii achizitiilor de autoturisme. Masinile si camionetele s-au vandut in martie la o rata anuala de 14,3 milioane de unitati, fata de luna precedinta cand rata a fost de 15 milioane, potrivit Ward Automotive Group. Totusi, rezultatele din martie contureaza cel mai puternic trimestru din ultimii patru ani in Statele Unite.
"Industria si consumatorii... mai mult
Luni, 16 Aprilie 2012, ora 11:40