Greul nu a trecut pentru pietele emergente, iar investitorii vor continua sa vanda, dupa scaderea indicilor bursieri la minime ale ultimelor cinci luni si deprecierea abrupta a monedelor, anticipeaza presedintele executiv al Templeton Emerging Markets, Mark Mobius.
Sentimentul negativ este destul de puternic, asa ca va puteti astepta in continuare la iesiri semnificative. Studiem piata dar nu cumparam in acest moment. Preturile pot merge mai jos sau se pot stabiliza intr-o perioada mai lunga", a afirmat Mobius, care supravegheaza active de peste 50 miliarde de dolari pe pietele emergente la Templeton Emerging Markets, citat de Bloomberg.
Mobius face afaceri pe pietele emergente de peste 40 de ani
Mobius este un vechi promotor al investitiilor pe pietele emergente, unde face afaceri de peste 40 de ani. Templeton Emerging Markets controleaza si compania care administreaza Fondul Proprietatea.
Indicele bursier MSCI Emerging Markets s-a prabusit cu 11% de la maximul inregistrat pe 22 octombrie 2013 si inregistreaza cea mai scazuta valoare din ultimii cinci ani in raport cu indicele global MSCI World Index al burselor din tarile dezvoltate.
Pietele emergente traverseaza o perioada de retrageri masive de capital, declansate de decizia Rezervei Federale de a reduce programul de injectii de lichiditate in dolari prin preluarea de obligatiuni, care a accentuat temerile investitorilor legate de incetinirea cresterii economiei globale.
Monedele statelor cu economii... mai mult
Vineri, 07 Februarie 2014, ora 13:37
Sefii de state si de guverne din G20 au avertizat la incheierea summitului de la Sankt Petersburg ca redresarea economiei mondiale va fi slaba din cauza riscurilor legate mai ales de economiile emergente, considerate pana acum "motorul" cresterii economice mondiale.
Din acest motiv, bancile centrale s-au angajat sa modifice politicile monetare cu precautie.
Bancile centrale au raspuns apelurilor statelor emergente, ale caror monede s-au depreciat puternic in acest an din cauza temerilor legate de impactul planului Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite de a restrange in acest an masurile de stimulare a economiei americane, transmite AFP.
"Bancile noastre centrale s-au angajat ca schimbarile politicilor monetare sa fie precaute si comunicate clar" se arata in comunicatul final al G20.
Liderii G20 au recunoscut totodata ca accelerarea cresterii economice va fi insotita de treanzitia spre normalitate a politicilor monetare.
Comunicatul noteaza nevoia urgenta de intarire a redresarii mondiale si de generare a unei cresteri economice mai puternice, pentru crearea de locuri de munca, si reitereaza prioritatea data cresterii in raport cu disciplina bugetara.
Schimbarea politicii monetare SUA ii face precauti pe investitori
Intre riscurile mentionate se numara incetinirea cresterii in economiile emergente, care reflecta in unele cazuri volatilitatea fluxurilor de capital, conditiile financiare dificile si instabilitatea preturilor materiilor prime.... mai mult
Sambata, 07 Septembrie 2013, ora 09:28
Economiile dezvoltate, precum Statele Unite, Europa si Japonia, contribuie pentru prima data din 2007 mai mult decat cele emergente - China, India, Brazilia - la cresterea economica mondiala, potrivit estimarilor Bridgewater Associates, semn al unei schimbari de viteza.
Tranzitia remarcata de analistii Bridgewater ar putea influenta fluxurile de capital la nivel global si ar putea rasturna proiectiile si planurile marilor companii, construite in ultimii ani in jurul unui boom economic pe pietele emergente, noteaza Wall Street Journal (WSJ).
Schimbarea se datoreaza in principal Japoniei, care a revenit pe crestere economica solida dupa mai bine de 15 ani de stagnare cu reprize de declin. Economia japoneza a crescut cu 2,6% in trimestrul al doilea. Desi rata de crestere din ultimul trimestru incheiat este mai redusa fata de 3,8% in primele trei luni ale anului, Japonia afiseaza totusi o dinamica solida, mai ales in raport cu perioada indelungata de deflatie, semn ca politicile controversate adoptate in toamna anului trecut de premierul Shinzo Abe au inceput sa dea roade.
In Statele Unite, economia inregistreaza cresteri timide, dar evolueaza stabil, iar Europa este pe cale sa iasa dintr-o recesiune prelungita.
In marile economii emergente, precum China, India, Brazilia sau Rusia, cresterea economica a incetinit semnificativ fata de ratele de boom din ultimii ani.
FMI estimeaza ca economia mondiala va creste cu 3,3% in acest an, fata de 3,2% anul trecut si 4%... mai mult
Luni, 12 August 2013, ora 12:00
Statele dezvoltate ale lumii se redreseaza sustinut, in timp ce cresterea in principalele economii emergente incetineste, se arata intr-un raport publicat luni de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD).
Indicatorul compozit CLI calculat de OECD pentru cele 33 de state membre ale organizatiei a crescut in mai, ajungand la 100,6 puncte, de la 100,5 puncte in aprilie, transmite Reuters.
"Indicele CLI arata o imbunatatire moderata a cresterii in majoritatea economiilor OECD, dar in marile state emergente se constata o stabilizare sau o incetinire", sustine OECD.
Indicatorul CLI pentru zona euro a urcat in mai la 100,3 puncte, de la 100,1 puncte in aprilie. OECD subliniaza schimbarea care a avut loc in Italia, unde dupa luni de declin, indicatorul CLI a crescut la 100,3 puncte.
In statele emergente tendinta este mai putin incurajatoare, indicatorul compozit CLI a scazut in mai la 99,5 puncte, de la 99,6 puncte in aprilie, in timp ce in Brazilia declinul a fost chiar mai accentuat, la 99,1 puncte, de la 99,3 puncte, iar in Rusia s-a inregistrat un indicatorul CLI de 98,9 puncte, de la 99,2 puncte.
Japonia, care a beneficiat de masuri de politica monetara pentru stimularea economiei, conduce tendinta de crestere in randul statelor dezvoltate, inregistrand un indice CLI de 101,3 puncte in mai, de la 101,1 puncte in aprilie, in timp ce in SUA indicatorul s-a mentinut la 101 puncte.
Infiintata in anul 1961, OECD joaca un rol de consiliere... mai mult
Luni, 08 Iulie 2013, ora 16:10
Bancile centrale din tarile emergente si-au redus rezervele de euro cu 8% anul trecut, sau 45 de miliarde de euro, potrivit datelor FMI, care arata o reducere a presiunii asupra statutului dolarului SUA de moneda preferata la nivel international.
Criza datoriilor suverane a afectat reputatia euro in sistemul financiar international, iar perspectiva de a rivaliza cu dolarul - un vis al fondatorilor monedei europene - pare tot mai indepartata, scrie Financial Times.
"Va fi a doua moneda ca importanta la nivel international, dar nu as spune ca exista perspective de a contesta dolarul", a declarat Jeffrey Frankel, profesor de economie la Kennedy School of Government de la Universitatea Harvard.
Optiunea in privinta rezervelor transmite un semnal clar despre monedele pe care tarile emergente le considera cele mai stabile, sigure si lichide. Euro constituie in prezent doar 24% din rezevele statelor emergente, cel mai redus nivel din 2002. Dolarul s-a mentinut la circa 60%.
Monedele economiilor emergente castiga teren in fata euro
Þarile emergente s-au orientat in schimb catre alte monede, precum dolarul australian sau cele ale altor state cu economii in dezvoltare.
Dimensiunile economice ale zonei euro asigura in continuare monedei europene o anumita competitivitate, iar randamentele nu sunt mai reduse decat in alte economii avansate.
In acelasi timp, pietele de obligatiuni din zona euro nu mai sunt la fel de lichide, din cauza temerilor privind bonitatea... mai mult
Luni, 01 Aprilie 2013, ora 10:55
Fondul Monetar International (FMI) a redus prognozele de crestere economica globala pentru 2012 si 2013, din cauza temerilor privind prelungirea recesiunii din Spania, pe fondul crizei datoriilor de stat din zona euro, si in urma incetinirii expansiunii pietelor emergente, precum India si China.
Pentru acest an, prognoza FMI a fost coborata cu 0,1 puncte procentuale, la plus 3,5%, iar estimarea pentru 2013 a fost corectata cu 0,2 puncte, de la 4,1% la 3,9%, potrivit Prognozei Economice Mondiale prezentata de creditorul de la Washington.
Raportul prezinta date privind evolutia celor mai mari economii dezvoltate si emergente ale lumii si pune accentul pe criza financiara si economica de la periferia zonei euro.
Fondul anticipeaza o crestere economica mondiala de 3,5% pentru acest an, respectiv 3,9% pentru 2013, prognoze conditionate insa de doua premise importante, anume ca actiunile anticriza ale liderilor europeni vor fi suficiente pentru a imbunatati treptat situatia statelor aflate in dificultate, iar masurile recente de politica monetara adoptate in unele state emergente pentru stimularea economiei vor incepe sa-si faca efectul, se spune in raport.
Previziunile FMI legate de evolutia economica a unor tari europene si state emergente
FMI estimeaza ca economia Spaniei se va contracta in acest an cu 1,5%, iar anul viitor cu 0,6%, in timp ce pentru Italia este estimata o scadere de 1,9% a Produsului Intern Brut in 2012, urmata de un declin de 0,3% in 2013.... mai mult
Marti, 17 Iulie 2012, ora 12:44
China este pe primul loc in randul a 22 de state emergente din Asia, in privinta probabilitatii de a inregistra o crestere economica stabila si rapida in urmatorii cinci ani, potrivit unui indice calculat de Bloomberg citat de Mediafax.Probabilitatea ca economia chineza sa continue sa inregistreze un ritm ridicat si stabil de dezvoltare este de 76,2%. La calcularea indicelui au fost luate in calcul 16 domenii, intre care concurenta economica, nivelul de educatie, migratia populatiei in mediul urban, exporturile de inalta tehnologie si inflatia.
India s-a plasat pe locul al doilea, cu o probabilitate de 64,1%, urmata de Vietnam, cu 61,9%. Indicele sugereaza ca dezvoltarea economica din China si India este durabila si va continua sa alimenteze cresterea economiei mondiale, in conditiile in care SUA, Europa si Japonia inregistreaza avansuri mai lente.
Produsul Intern Brut a crescut trimestrial in primele trei state asiatice din clasament cu cel putin 5,4%, in medie, in intervalul 2008-2009, perioada in care SUA, zona euro si Japonia au intrat in recesiune.
In ultimii 30 de ani, economia chineza a avansat in medie cu 10% pe an, prin modernizarea companiilor de stat si atragerea investitiilor straine. Intre economiile cu un Produs Intern Brut de peste 1.000 de miliarde de dolari, India a inregistrat anul trecut al doilea ritm de crestere economica dupa China, cu un avans de 8,2% in trimestrul patru.
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica anticipeaza pentru... mai mult
Duminica, 29 Mai 2011, ora 19:41
Analistii avertizeaza asupra unei posibile lupte care ar putea incepe intre economiile emergente din lume pentru obtinerea conducerii Fondului Monetar International (FMI), dupa arestarea actualului director, Dominique Strauss-Kahn. Acest lucru ar putea crea divergente intre Asia si America Latina, pe de o parte, si Europa, de cealalta, relateaza NewsIn. Tarile in curs de dezvoltare incearca sa obtina o influenta mai mare pe scena mondiala, in conditiile in care influenta lor economica este in curs de extindere.
Strauss-Kahn este acuzat de tentativa de viol, agresiune sexuala si sechestrare de persoane.
Oficialii europeni subliniaza ca, din cauza problemelor legate de deficitele bugetare din regiune, succesorul sau ar trebui sa fie tot european. De altfel, potrivit traditiei, FMI este condus de un european, iar Banca Mondiala de un american.
"Exista o nemultumire din ce in ce mai mare, in special in randul economiilor emergente, privind aceasta impartire a rolurilor", a avertizat seful biroului de analiza a riscului suveran la IHS Global Insight, Jan Randolph.
El a subliniat ca Beijingul si-a putea folosi influenta pentru a sustine un candidat dintr-o tara emergenta. "Contributia financiara enorma (a Chinei - n.red.) in 2008 a triplat, practic, puterea de creditare a FMI in cursul crizei financiare", a adaugat expertul.
Puterea financiara este din ce in ce mai importanta, pe masura ce economiile in curs de dezvoltare controleaza o proportie din ce in mai mare din... mai mult
Marti, 17 Mai 2011, ora 13:58
Criza financiara va accelera transferul puterii economice catre statele emergente, in conditiile in care ritmul lor de redresare este mai rapid decat cel al tarilor dezvoltate, potrivit Centrului pentru Cercetari Economice si de Afaceri din Londra, transmite Bloomberg, potrivit Mediafax.Statele din Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) vor reprezenta 66% din PIB-ul mondial, in 2015, comparativ cu 77% in 2004, potrivit institutului.
Din OCDE fac parte 33 din cele mai mari economii ale lumii, intre care Statele Unite, Marea Britanie si Japonia.
"Pentru economiile occidentale, urmatorii cinci ani vor fi marcati de dificultati mari, iar activitatile economice mondiale se vor concentra tot mai mult in state precum China, India, Rusia si Brazilia si, intr-o masura mai mica, in Mexic, Canada si Australia", a declarat Owen James, analist al institutului londonez.
Ponderea Statelor Unite in economia mondiala va scadea in 2015 la 22,6%, de la 25,3 in 2007.
In cazul Germaniei, aceasta pondere se va reduce de la 6,1% la 5,3%, iar pentru Marea Britanie de la 4% la 3,3%. Contributia Chinei la economia mondiala se va majora de la 7% la 11,4%, iar cea a Indiei de la 1,9% la 2,9%.
Economia Indiei va devansa Rusia, Canada si Spania pana in 2013, potrivit institutului. mai mult
Luni, 13 Septembrie 2010, ora 19:08