Economia Germaniei, cea mai puternica din zona euro, devine mult prea fragila pentru a scoate UE din criza financiara? Intrebarea vine pe fondul unei cresteri modeste. in al treilea trimestru al acestui an, de doar 0,1%, a produsului intern brut, si a unor masuri economice controversate.
"Lumea nu isi permite o decada europeana pierduta", este de parere Jacob Lew, secretarul Trezoreriei americane, citat intr-un material al The Economist.
In al treilea trimestru al acestui an, zona euro a crescut cu doar 0,6% la o rata anualizata, iar fenomenul nu este cauzat de tarile lovite sever de recesiune - Grecia a inregistrat cel mai mare avant economic in acest interval, iar Spania si Irlanda incep si ele sa isi revina -, ci de tarile cu economii solide care par sa oboseasca sa traga dupa ele intreaga zona euro. Germania, cea mai puternica dintre ele, este un exemplu elocvent in acest sens, in contextul unei cresterii economice de numai 0,1% in ultimele luni.
Masurile cancelarului german, Angela Merkel, sunt tot mai criticate, dat fiind ca Germania ar trebui sa se implice mai mult in stimularea consumului local si cresterea investitiilor. Astfel de masuri ar ajuta tari ca Franta si Italia, care traverseaza o perioada dificila, marcata de reforme structurale severe. Totodata, importurile mai mari ar reduce excedentul actual al Germaniei, cel mai mare din lume si principalul motiv al dezechilibrelor europene si nu numai.
Stimularea cererii ar duce la majorarea preturilor,... mai mult
Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 13:59
Grecia, epicentrul crizei datoriilor de stat in urma cu patru ani, va incerca in acest an sa atraga finantare de pe piete pentru a evita un nou bailout, incurajata de evolutiile pozitive din Europa si de scaderea costurilor de finantare pentru statele de la periferia zonei euro.
Ministrul elen al Finantelor, Iannis Stournaras, a afirmat ca guvernul va reveni pe pietele financiare in acest an pentru a acoperi o parte din necesarul de finantare, evitand astfel cel de-al treilea pachet de bailout.
Astfel, Atena spera sa emita obligatiuni undeva in cea de-a doua jumatate a anului, dupa patru ani in care necesarul de finantare a fost acoperit de transele de la UE si FMI.
Pietele financiare europene continua trendul ascendent din 2013 pe un val de incredere, cresterea in valoare a actiunilor, obligatiunilor si a monedei euro facilitand revenirea pe piete a statelor din zona euro care au fost nevoite sa apeleze la pachete de bailout, transmite Bloomberg.
Irlanda a plasat miercuri obligatiuni de 3,75 miliarde de euro intr-o emisiune suprasubscrisa de peste trei ori, dupa ce a incheiat un program de trei ani convenit cu UE, FMI si BCE. Portugalia, un alt "client" al FMI, vrea sa atraga joi finantare de peste 2 miliarde euro din obligatiuni, operatiunea fiind suprasubscrisa de doua ori inainte de inchiderea ofertelor.
Bancile din Spania si alte state de la "periferia" zonei euro se imprumuta la costuri minime record, iar principalii indici ai burselor vest-europene au... mai mult
Joi, 09 Ianuarie 2014, ora 18:02
Romania ocupa a patra pozitie in topul tarilor cu cea mai mare crestere economica din zona euro in cel de-al doilea trimestru, potrivit conform unei estimari preliminare publicata marti de Oficiul european pentru Statistica (Eurostat).
Potrivit Eurostat, in Uniunea Europeana si in zona euro, Produsul Intern Brut(PIB) a inregistrat o scadere de 0,2%.
Gratie unei cresteri economice trimestriale de 0,5%, Romania se situeaza pe locul patru in UE fiind devansata doar de Suedia (1,4%), Letonia (1,0%) si Slovacia (0,7%), scrie Agrepres.
O contractie a PIB in al doilea trimestru aduce zona euro in pragul recesiunii, ce reprezinta, tehnic, minim doua trimestre consecutive de crestere economica negativa. Zona euro a inregistrat un recul al PIB si in ultimul trimestru al anului trecut (minus 0,3%) insa in primul trimestru al acestui an activitatea economica a stagnat.
Comparativ cu perioda similara a anului trecut, PIB-ul Romaniei a inregistrat o crestere de 1,7%, cresteri mai mari fiind inregistrate in Letonia (4,3%), Slovacia (2,9%), Lituania (2,7%), Estonia (2,5%) si Suedia (2,2%).
In schimb, economia zonei euro a inregistrat o contractie de 0,4% iar UE o contractie de 0,2% in perioada aprilie-iunie 2012 comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Cele mai puternice economii din UE, Franta si Germania au raportat rezultate financiare sub estimarile analistilor. Daca Franta a raportat zero crestere economica pentru T2, fiind al treilea trimestru de... mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 14:40
Bancile spaniole au primit vineri o speranta din partea ministrilor de finante din zona euro, care si-au dat acordul final pentru sustinerea lor cu un ajutor de pana la 100 de miliarde de euro. Economia Spania se zdruncina insa, iar urmarile sunt adanci.
Bancile spaniole primesc o mana de ajutor
Bancile Spaniei vor primi o prima transa, de 30 de miliarde de euro, prin intermediul Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF). Planul de salvare a institutiilor financiare spaniole face parte din eforturile Spaniei de mentinere a accesului pe pietele financiare si de tinere sub control a crizei datoriilor.
Banii vor fi directionati prin fondul guvernamental de bailout pentru banci, ceea ce inseamna ca la inceput ajutorul va majora datoria nationala.
Dupa ce liderii UE pun la punct un sistem central de supraveghere bancara pentru zona euro, imprumuturile cu scadenta intre 12 ani si sase luni si 15 ani vor merge direct la banci.
Ajutorul financiar nu va veni pur si simplu. Fiecare banca care va primi ajutor din partea Uniunii Europene va fi fortata sa aplice reforme specifice. Spania va trebui sa-si reformeze sistemele de supraveghere si reglementare din sistemul bancar.
Spania a primit o gura de oxigen in plus, pentru ca ministrii de finante din zona euro i-au dat un ragaz suplimentar, de un an, pana in 2014, pentru a atinge o tinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit The Wall Street Journal.
Guvernul spanil va tinti in 2012 un deficit de... mai mult
Sambata, 21 Iulie 2012, ora 11:44
Statele zonei euro vor incepe inca din luna iulie distribuirea banilor catre Spania pentru recapitalizarea bancilor in cadrul acordului de 100 miliarde euro si ar putea transfera programul din sarcina guvernului de la Madrid in portofoliul fondului de bailout al uniunii monetare.
Guvernele din eurozona vor imprumuta Spaniei 30 miliarde euro pana la sfarsitul lunii iulie, iar "in final" fondul de urgenta al uniunii monetare va recapitaliza direct bancile spaniole, pentru a nu impovara statul iberic cu datorii, a declarat premierul luxenburghez Jean-Claude Juncker, presedinte al Eurogroup, grupul de lucru al ministrilor Finantelor din zona euro.
Fondurile transferate initial "vor fi mobilizate pentru situatii neprevazute, in caz ca sectorul bancar spaniol va avea necesitati urgente", a adaugat oficialul, la sfarsitul unei intalniri de noua ore a ministrilor Finantelor din zona euro.
El a precizat ca programul va rezolva cu succes problemele sistemului bancar spaniol.
Pe langa convenirea calendarului devansat pentru recapitalizarea bancilor spaniole, oficialii europeni au amanat o decizie privind posibile concesii in programul de finantare externa derulat cu Irlanda si au promis ca vor evita o criza a creditelor in Grecia.
Intalnirea de luni a Eurogroup a avut scopul de a face primii pasi spre aplicarea masurilor convenite la summit-ul UE din 28-29 iunie, cand sefii de stat sau de guvern din zona euro au adoptat masuri in sprijinul statelor aflate in... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 09:38
Criza datoriilor suverane din zona euro "omoara" redresarea economica a Marii Britanii, a afirmat ministrul britanic de Finante, George Osborne, intr-un articol citat de CNBC.
Osborne a aratat ca zona euro "se apropie de momentul adevarului", iar deciziile care vor fi luate in lunile urmatoare vor determina viitorul uniunii monetare in urmatorul deceniu. "Redresarea noastra, confruntata deja cu factori adversi, de la pretul mare al petrolului la povara datoriilor mostenita din anii de boom economic, este omorata de criza care ne sta in prag", a declarat Osborne pentru Sunday Telegraph.
Liderii europeni nu au reusit sa tina sub control criza datoriilor declansata in Grecia la sfarsitul lui 2009. Grecia, Irlanda si Portugalia beneficiaza de fonduri de salvare cumulate in valoare de 386 miliarde de euro, din partea UE si FMI.
Spania a cerut sambata, oficial, un ajutor financiar european pentru recapitalizarea si restructurarea sectroului bancar, iar ministrii de Finante din zona euro au convenit sa ii acorde fonduri de pana la 100 de miliarde de euro.
Mai mult, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, si premierul britanic, David Cameron, avertizeaza ca Pactul bugetar european acceptat de 25 dintre cele 27 de state UE nu este suficient pentru depasirea crizei economice.
David Cameron a declarat ca pactul bugetar este un element important, dar nu va fi suficient", in timp ce Angela Merkel sustine ca pactul este o conditie necesara, dar nu suficienta pentru... mai mult
Duminica, 10 Iunie 2012, ora 18:03
Iesirea Greciei din zona euro ar putea costa Rusia 2% din PIB anual, ar putea duce la cresterea iesirilor de capital la 100 miliarde de dolari si ar putea avea ca efect devalorizarea rublei, avertizeaza un expert al Sberbank, cea mai mare banca ruseasca.
"In cel mai rau caz, iesirile de capital ar putea ajunge la 95-100 miliarde de dolari, iar Produsul Intern Brut ar scadea cu 2%", a explicat expertul Sberbank, Andrei Sinyakov. Acesta estimeaza ca iesirea Greciei din zona euro ar duce la deprecierea puternica a rublei fata de dolar si euro.
Tinand cont de actualele evolutii din Europa, iesirea unor state din zona euro este inevitabila, considera Andrei Sinyakov.
"In aceste circumstante, este putin probabil scenariul mentinerii zonei euro", sustine analistul rus. Grecia si Portugalia continua sa nu indeplineasca reglementarile UE privind deficitul si nivelul datoriei ca procent din PIB, in timp ce Spania continua sa-si majoreze datoria iar activitatea economica este in scadere in aproape statele din UE.
Economia Rusiei a crescut in primul trimestru din 2012 cu 4,9%, a anuntat saptamana trecuta Serviciul Federal de Statistica (Rosstat).
Conform datelor Rosstat, anul trecut Produsul Intern Brut al Rusiei a inregistrat un avans de 4,3%. mai mult
Joi, 24 Mai 2012, ora 17:11
BCE ar putea cumpara obligatiuni de stat italiene si spaniole in valoare de 850 de miliarde de euro pentru a tempera criza datoriilor suverane, anunta Mediafax.
Masura reprezinta un pas catre o uniune fiscala, transformare careia Germania i s-a opus de la infiintarea monedei unice.
In timp ce investitorii si economistii afirma ca vor fi necesare legaturi fiscale mai stranse si transferuri financiare catre tarile mai slabe din zona euro pentru a opri extinderea crizei, achizitiile BCE de obligatiuni ale Italiei si Spaniei genereaza noi riscuri politice.
"Acest exercitiu major de concentrare a riscului nu se va derula usor, iar riscurile politice vot fi majore. Acesta ar putea fi pasul dureros, dar necesar, pentru crearea unui instrument unic destinat imprumuturilor, insa pretul ar putea fi pierderea suveranitatii", a scris, intr-o nota de cercetare, economistul sef al RBS, Jacques Cailloux.
Reticentele liderilor din zona euro de a crea o uniune fiscala federala dupa modelul Statelor Unite au reprezentat un handicap care a alimentat dezechilibrele economice in zona euro, au afirmat analisti si investitori, inclusiv miliardarul american George Soros. Germania, cea mai mre economie din zona euro, s-a opus timp indelungat unui astfel de pas, argumentand ca ar descuraja statele membre sa implementeze un model bugetar riguros.
"Nu avem nevoie de o uniune fiscala si trebuie sa ne opunem, deoarece ar marca o disolutie a responsabilitatilor", a afirmat, intr-un interviu,... mai mult
Luni, 08 August 2011, ora 17:59
Statele periferice din zona euro, precum Portugalia, Spania, Grecia si Irlanda, trebuie sa aplice reforme structurale pentru rezolvarea decalajelor intre performantele economice ale celor 16 state din regiune, a declarat Axel Weber, membru in conducerea BCE, potrivit Mediafax. Weber a afirmat intr-un discurs la Strasbourg ca majoritatea reformelor trebuie sa aiba loc in Portugalia, Spania, Grecia si Irlanda, unde persista deficitele de cont curent.
Majorarea salariilor si stimularea cererii interne in tarile cu excedente de cont curent, precum Germania, vor avea un impact scazut pentru echilibrarea situatiei, considera Weber, care detine si functia de presedinte al Bundesbank, banca centrala din Germania.
"Avand in vedere structura actuala a comertului, majorarea importurilor Germaniei cu 10% ar imbunatati balanta contului curent in Spania, Portugalia si Grecia cu numai 0,25%", a aratat Weber.
El a explicat ca motivele mai profunde ale dezechilibrelor sunt factori interni din tarile care inregistreaza deficite, astfel incat acestea trebuie sa actioneze.
Statele din sudul Europei, cu deficite bugetare mari, s-au confruntat in acest an cu o criza a datoriilor suverane si sunt nevoite sa se imprumute cu dobanzi mari.
Banca Centrala Europeana le-a cerut sa adopte reforme structurale pentru stimularea exporturilor si imbunatatirea competitivitatii, care s-a erodat in ultimii ani. mai mult
Joi, 23 Septembrie 2010, ora 23:53