Economisirea banilor este o decizie importanta, mai ales cand vine vorba despre agoniseala de-o viata. Iata la ce trebuie sa fii atent atunci cand cauti cel mai bun depozit bancar in care sa-ti tii banii.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cateva lucruri importante de care sa tii seama atunci cand cauti un mod de economisire eficient al banilor pe care-i detii.
Ai fi tentat sa spui ca bonificatia pe care ti-o ofera banca este cel mai important aspect de care sa tii cont. Si, partial, ai dreptate. Dar degeaba dobanda depozitului este mare, daca acesta vine si cu comisioane care-ti anuleaza o parte din acea dobanda generoasa.
Astfel ca, daca te-ai interesat de dobanda oferita si aceasta ti-a captat atentia, atunci ar trebui sa te interesezi si de comisioanele percepute de banca pentru serviciile aferente acestui produs. Pentru inceput, intereseaza-te daca exista comisioane pentru deschiderea sau inchiderea contului.
Exemplu: daca ai depus 1.000 de lei, la o dobanda de 3%, iar pentru deschiderea si inchiderea contului banca iti percepe cate 5 lei, si poate (desi este putin probabil) mai are si un comision de retragere.
Sa facem calculul! La 1.000 de lei depusi, la scadenta ar trebui sa ridici 1.030 de lei, avand in vedere dobanda de 3%. Adica, ai un profit brut de 30 de lei, dupa un an. Dintre acestia, 3 lei sunt retinuti pentru impozitul pe profit de 10%. Apoi, mai scazi si cei 10 lei pentru deschiderea si inchiderea contului si ramai cu 17... mai mult
Marti, 08 Septembrie 2020, ora 10:00
Majoritatea antreprenorilor din Romania afirma ca: este greu sa fii antreprenor, nu avem educatie antreprenoriala, oamenii vor calitate dar cauta mereu ieftin si promotii, nu exista solidaritate si trebuie sa fii mereu atent la cine te copiaza, nu exista implicare din partea Guvernului pentru a sprijini mediul de afaceri autohton si petrecem prea mult timp muncind si nu putem sa avem echilibru viata personala si viata profesionala.
Cu toate ca multa lume blameaza imixtiunea companiilor multinationale in mediul de afaceri romanesc si scoterea de pe piata pe criterii de competitivitate a companiilor 100% romanesti, antreprenorul si fondatorul clubului de afaceri pentru femei-antreprenor din Romania, Bianca Tudor, afirma ca, paradoxal, din acest context a rasarit un concept nou si benefic pentru Economia nationala, dar si pentru dezvoltarea mediului de afaceri romanesc: economia colaborativa.
"Pe scurt, economia colaborativa este un model care te ajuta sa faci afaceri, impartind cu altii bunurile tale. Azi, cand vorbim de sharing economy ne gandim in special la Uber, Airbnb, Bla Bla Car, sau chiar marketplace-uri cum ar fi: eBay, ori brandul romanesc eMAG; adica platforme online unde oamenii pot face bani impartind, imprumutand sau vanzand, bunuri si servicii.
Cu alte cuvinte, este un model de tip matrioshka: afaceri care te ajuta sa faci afaceri. Sharing economy este una dintre tendintele de afaceri cu cea mai rapida crestere in istorie, cu investitori plasand mai... mai mult
Marti, 03 Decembrie 2019, ora 10:19
Lidera Partidului National Scotian, Nicola Sturgeon, l-a avertizat pe noul premier britanic Boris Johnson ca va continua pregatirile pentru organizarea unui nou referendum asupra independentei Scotiei, intrucat planurile Londrei privind Brexitul vor afecta negativ economia scotiana.
"Acum - mai mult ca oricand - este crucial ca in Scotia sa avem o optiune alternativa", a mentionat Sturgeon intr-o scrisoare adresata lui Boris Johnson, transmite joi Reuters.
"Guvernul scotian va continua sa faca pregatiri pentru a oferi oamenilor din Scotia optiunea de a deveni o tara independenta", a subliniat ea, adaugand ca parlamentul scotian va lua in considerare adoptarea cadrului legislativ pentru un referendum dupa vacanta de vara.
In luna aprilie, Nicola Sturgeon declara ca intentioneaza sa organizeze un al doilea referendum asupra independentei in urmatorii doi ani daca Regatul Unit va parasi Uniunea Europeana.
La primul referendum, organizat in 2014, scotienii au respins independenta cu 55%.
Apoi, Regatul Unit a votat pentru iesirea din Uniunea Europeana in cadrul unui referendum desfasurat in iunie 2016, dar, dintre cele patru componente ale regatului (Anglia, Tara Galilor, Scotia si Irlanda de Nord), Scotia si Irlanda de Nord au votat pentru ramanerea in blocul comunitar, fapt ce a alimentat tensiunile politice.
Citeste si:
Alegerea lui Boris Johnson nu e vazuta cu ochi buni in Scotia: Majoritatea cetatenilor nu ar fi ales o persoana cu opiniile si trecutul... mai mult
Joi, 25 Iulie 2019, ora 12:20
Premiul Nobel pentru Economie a fost atribuit luni, la Institutul Karolinska din Stockholm, americanilor William Nordhaus (Universitatea Yale, SUA) si Paul Romer (NYU Stern School of Business, New York, SUA) pentru ca "au proiectat metode de rezolvare a unora din cele mai fundamentale si mai presante probleme ale timpurilor noastre: cresterea sustenabila pe termen lung a economiei globale si bunastarea populatiei lumii", informeaza site-ul oficial nobelprize.org.
"Contributiile celor doi economisti au furnizat perspective fundamentale in cauzele si consecintele inovatiei tehnologice si ale schimbarii climatice", a precizat Comitetul Nobel.
William Nordhaus s-a ocupat de schimbarile climatice. Concluziile studiilor sale au legatura cu conexiunile dintre societate si natura. Nordhaus a decis sa analizeze aceste probleme in anii '70, deoarece oamenii de stiinta au devenit din ce in ce mai ingrijorati de efectul combustibililor fosili asupra incalzirii planetei. La mijlocul anilor '90, el a creat pentru prima data un model de evaluare integrat, care descrie interdependenta globala intre economie si clima. Modelul sau integreaza teorii si rezultate empirice din fizica, chimie si economie. Modelul creat de Nordhaus este larg raspandit in prezent si este folosit pentru a simula modul in care economia si clima se pot influenta reciproc in procesul dezvoltarii sau al evolutiei.
Este folosit pentru a examina consecintele interventiilor politicilor climatice, de exemplu... mai mult
Luni, 08 Octombrie 2018, ora 13:40
Economia statului american California a devansat-o pe cea a Marii Britanii devenind a cincea marea economie a lumii, fiind depasita in termeni de Produs Intern Brut doar de SUA, China, Japonia si Germania, arata datele statistice publicate vineri.
Potrivit acestor date, Produsul Intern Brut al statului California a crescut cu 126 miliarde de dolari in 2017 comparativ cu 2016, depasind pragul de 2.700 miliarde dolari. In aceeasi perioada PIB-ul Marii Britanii, calculat in dolari, a scazut usor din cauza fluctuatiilor cursului de schimb.
Datele statistice scot in evidenta importanta economica a statului California, un stat cu aproape 40 de milioane de locuitori care gazduieste Hollywood-ul (capitala mondiala a divertismentului), Silicon Valley, locul in care isi au sediul marile companii IT dar si un prosper sector agricol.
Economistul sef al departamentului de Finante al statului California, Irena Asmundson a subliniat ca toate sectoarele economice, cu exceptia agriculturii, au contribuit la majorarea PIB-ului. In frunte au fost serviciile financiare si sectorul imobiliar care au inregistrat o crestere de 26 miliarde dolari, urmate de sectorul tehnologiei informatiei cu o crestere de 20 miliarde dolari si sectorul manufacturier cu o crestere de 10 miliarde dolari.
California a mai fost a cincea economie a lumii si in anul 2002 insa ulterior, din cauza recesiunii, a coborat pana pe locul 10 in anul 2012. Intre timp insa, cel mai populat stat american a creat doua... mai mult
Sambata, 05 Mai 2018, ora 19:40
In ciuda faptului ca s-au opus iesirii Regatului Unit din UE, scotienii risca sa suporte din plin efectele Brexit-ului.
80.000 de locuri de munca din Scotia ar putea disparea odata cu retragerea Marii Britanii din Uniune, arata un studiu efectuat de Institutul Fraser of Allander, citat de ziarul The Guardian.
Economistii think tank-ului scotian sustin ca economia zonala va fi zdruncinata serios in cazul unui Brexit derulat in termeni duri intre Londra si Bruxelles.
Varianta unei relatii reci intre Marea Britanie si Uniunea Europeana pare tot mai probabila, dupa ce premierul britanic Theresa May a confirmat ca va reduce substantial numarul strainilor care vor avea drept de munca in regat si va elimina jurisdictia Curtii Europene de Justitie asupra cauzelor disputate in instantele britanice.
Pentru scotieni aceasta ar insemna pierderea a 80.000 de locuri de munca, reducerea in medie a veniturilor salariale cu 2.000 de lire anual si pierderi de 8 miliarde de lire in economia tarii pe urmatorii 10 ani, au apreciat analistii Institutului Fraser of Allander.
Nici in cazul unui "divort amiabil" intre insulari si Europa, Scotia nu scapa fara pierderi economice majore: 30.000 de slujbe pierdute si o reducere a veniturilor anuale cuprinsa intre 800-1200 lire.
Chiar si inainte ca referendumul din Marea Britanie sa prinda contur, Scotia inregistra un deficit bugetar de 15 miliarde de lire, iar faptul ca restul Regatului Unit ramane cea mai mare piata de desfacere... mai mult
Joi, 06 Octombrie 2016, ora 16:08
Scotienii decid astazi daca independenta ravnita de trei secole merita sa fie obtinuta in detrimentul unor avantaje pe care le asigura uniunea administrativa de sub spectrul coroanei britanice. In ciuda unei traditii economice istorice, Scotia independenta este in stare sa se avante pe un drum pe care deocamdata nu se intrevede nici moneda nationala, nici modul de organizare si functionare a Bancii Centrale si nici o politica externa bine conturata.
O situatie care l-ar face sa se rasuceasca in mormant pe iluministul David Hume, parintele teoriilor economice moderne privind valoarea monedei, inflatia si cresterea economica, dar si pe bancherii scotieni din secolul al XIX-lea, primii care vehiculat modelul actionariatului pentru revigora economia. Adeptii independentei, grupati in spatele prim-ministrului scotian Alex Salmond, insista pentru mentinerea lirei sterline pe post de moneda comuna pentru Scotia si restul Regatului Unit, desi lucrul acesta intampina destule dificultati majore, dupa cum se arata intr-o analiza efectuata de publicatia The Economist.
Model euro cu pasi impiedicati
O lira sterlina comuna celor doua economii isi are avantajele si dezavantajele sale. Moneda comuna poate avea aceleasi dificultati intampinate si de euro. Pe de o parte, o influenta economica si financiara data de catre Anglia si Banca sa centrala, pe de alta parte, o economie scotiana care nu stie pe ce drum sa o apuce.
Planurile nationalistului Salmond prevad o crestere a... mai mult
Joi, 18 Septembrie 2014, ora 12:25
Soarta Scotiei se decide saptamana aceasta, iar sondajele de pana acum arata o diferenta fragila pentru a permite un prognostic corect in privinta rezultatului referendumului de independenta din 18 septembrie.
Oscilatiile de doar 1,7-2% din sondaje ii fac pe multi analisti sa ia in serios posibilitatea reapartitiei unui nou stat suveran pe harta Europei, dar discutiile cele mai aprinse sunt legate de latura economica a acestui scenariu.
Cu 5,3 milioane de locuitori si o baza economica axata pe industria financiara, exporturi limitate doar la petrol, alcool si servicii turistice, Scotia pare mai degraba un stat fragil, decat o noua forta economica a Europei, observa publicatia Bloomberg.
Austeritate sau relaxare fiscala?
Problema independentei Scotiei ascunde in spate nelinistile legate de evolutia ulterioara a politicii fiscale a unui nou stat independent desprins din Regatul Unit. Va recurge Scotia la masuri de austeritate sau va recurge la masuri stimulatorii pentru atragerea unor noi investitii?
Partajul pe bunurile detinute in comun sub greutatea coroanei britanice, precum zacamintele de petrol din Marea Nordului si returnarea sumelor imprumutate cu girul guvernului londonez ca si o eventuala repozitionare a celor mai importante institutii financiare vor trasa cu siguranta calea de urmat in urmatorii ani de catre o Scotie independenta.
Pentru moment, doar Royal Bank of Scotland a anuntat o repozitionare in piata, luand in calcul mutarea sediului din... mai mult
Marti, 16 Septembrie 2014, ora 12:50
1Inca o saptamana, scotienii vor fierbe la foc mic in cadrul campaniei pentru referendumul care are ca tema separarea tarii de Marea Britanie sau ramanerea in cadrul Regatului Unit. Dupa aflarea rezultatului referendumului din 18 septembrie, nu este exclus ca acest clocot sa se reverse si spre tarmurile Tamisei, unde prim-ministrul David Cameron isi joaca soarta politica in functie de pierderea sau pastrarea ultimei redute a fostului Imperiu Britanic.
Mizele jocului din spatele independentei Scotiei sunt insa mult mai mari decat se vede la o prima vedere. Balanta politica existenta in acest moement in Marea Britanie ar putea fi modificata radical odata cu disparitia unei majoritati laburiste cu fieful in taramurile muntoase ale Scotiei, lasand restul Marii Britanii in mana conservatorilor. Iar asta ar putea da startul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, se arata intr-o analiza Reuters.
Adeptii independentei, mai bine organizati
Scotia nu a mai cunoscut o independenta totala din 1707, insa curentul nationalist puternic nu a disparut niciodata din inima scotienilor. Acest lucru poate explica si de ce adeptii independentei statului s-au dovedit de la inceputul acestei campanii mult mai bine organizati decat promotorii unionismului. Pana si vocile politice marcante ale scotienilor Gordon Brown si Alistair Darling, fost prim-ministru, respectiv ministru de finante al Marii Britanii s-au facut auzite la unison destul de tarziu in campania pentru mentinerea... mai mult
Joi, 11 Septembrie 2014, ora 16:10