Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a imbunatatit perspectiva ratingului suveran al Rusiei de la stabila la pozitiva, estimand ca avansul economiei in acest an va depasi in mare parte efectele negative provocate de incetinirea productiei industriale in ultimul trimestru din 2017, transmite Reuters.
Imbunatatirea perspectivei vine pe fondul intaririi institutionale si a rezistentei economiei, care au redus vulnerabilitatea Rusiei la socurile externe cauzate de tensiunile geopolitice sau de scaderea pretului titeiului, se arata in comunicatul agentiei de evaluare financiara.
In prezent Moody's atribuie Rusiei un rating "Ba1". Agentia se asteapta ca recentele castiguri macroeconomice sa fie sustinute pe termen lung iar volatilitatea economica din ultimii ani sa se diminueze.
Ministrul rus de Finante, Anton Siluanov, si-a exprimat speranta ca "stabilitatea macroeconomica va permite agentiilor de evaluare financiara sa imbunatateasca ratingurile Rusiei, nu doar perspectivele".
Economia rusa, afectata de sanctiunile occidentale si de scaderea pretului titeiului, a revenit la o crestere moderata, inregistrand anul trecut un avans de 1,4%-1,8%, conform estimarilor preliminare. mai mult
Vineri, 26 Ianuarie 2018, ora 15:35
Kremlinul a decis sa ceara Statelor Unite sa reduca cu peste 700 de persoane numarul celor care lucreaza in cadrul misiunilor diplomatice din Federatia Rusa, dupa cum anunta doi oficiali de la Moscova.
Cei doi oficiali rusi au confirmat sub protectia anonimatului, pentru Bloomberg, ca, pana la 1 septembrie, personalul angajat in cadrul misiunilor diplomatice americane deschise pe teritoriul Rusiei va trebui redus la doar 455 de persoane.
Masura pare sa vina ca raspuns la sanctiunile economice suplimentare pe care Washingtonul le-a pregatit pentru Rusia si inseamna o reducere a numarului de angajati din ambasade si consulatele americane de aproape 700 de persoane, in prezent acesta fiind de peste 1.200 angajati.
Stirea a fost difuzata si de canalele media din Rusia, acestea mentionand o cifra de reduceri de personal cuprinsa intre 700 si 745 de persoane, ca urmare a ordinului emis de Kremlin.
Maria Olson, purtator de cuvant al Ambasadei SUA la Moscova, nu a comentat informatia si nici reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe nu au facut-o.
Alte surse sustin ca Rusia insista ca numarul angajatilor din misiunile diplomatice americane sa fie egal cu cel al propriilor angajati din cele deschise pe teritoriul SUA, dar masura pare totusi disproportionata fata de cele 35 de expulzari la care a recurs administratia Obama, in urma scandalului legat de posibilul amestec al Moscovei in alegerile prezidentiale din Statele Unite.
Ministerul de Externe al Rusiei a... mai mult
Marti, 01 August 2017, ora 09:55
Senatul american pregateste un nou set de sanctiuni pentru Rusia, iar acestea nu vor putea fi modificate de administratia prezidentiala fara o consultare prealabila a Legislativului.
La baza noului set de sanctiuni economice se afla proiectele energetice prin care Rusia incearca sa isi asigure o prezenta mai activa in piata de profil din Uniunea Europeana, in special gazoductul Nord Stream 2, relateaza CNBC.
Vestea l-a luat prin surprindere pe presedintele rus Vladimir Putin, care sustine ca tara a nu a facut nimic care sa justifice o masura de intensifdicare a sanctiunilor, in special una care sa vizeze sectorul energetic. "Nu s-a petrecut nimic extraordinar. De unde au venit cu acest nou set de sanctiuni?", s-a plans Putin in cadrul discursului sau anual.
Nord Stream 2 va dubla cantitatea de gaz exportata de Gazprom in Europa pe ruta baltica, principalul beneficiar fiind Germania, dar, pentru anumiti analisti, reprezinta si echivalentul unui Cal Troian, sporind dependenta UE de gazul rusesc si ajutand la reducerea tranzitului de gaze pe teritoriul Ucrainei, un aliat zonal al SUA.
Masurile de sanctiune nu vor viza doar Moscova insa, dupa cum arata amendamentele aduse proiectului de lege. "Va sanctiona pe oricine investeste si sustine constructia noilor retele de export de energie din Rusia", a explicat Mike Crapo, un senator care este co-autor al proiectului de lege.
Nord Stream2 acuza o adevarata politizare a pietei de energie din regiune. Intr-un... mai mult
Vineri, 16 Iunie 2017, ora 11:18
Problema crizei din Ucraina aduce iarasi la un nivel tensionat relatiile dintre Rusia si Uniunea Europeana.
Angela Merkel si Francois Hollande au cerut celorlalti lideri politici din UE sa aprobe adoptarea unor sanctiuni mai severe impotriva Moscovei, pentru incapacitatea de a respecta acordul de incetare a focului in zona de conflict din estul Ucrainei, informeaza IB Times.
"Va fi necesar sa extindem sanctiunile impotriva Rusiei, desi noi ne doream un progres in acest proces", a precizat cancelarul german la o conferinta franco-germana sustinuta la Berlin impreuna cu presedintele francez Francois Hollande.
Armistitiul in regiunile separatiste a fost adoptat pe 1 septembrie, dar calmul nu a tinut mai mult de 5 zile.
Pozitia ferma a celor doi lideri europeni este impartasita si de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. "Comunitatea internationala trebuie sa exercite presiuni asupra Rusiei in vederea asumarii obligatiilor sale, mai ales cand securitatea din estul Ucrainei ramane o problema serioasa", a precizat acesta.
Consiliul European va discuta la mijlocul saptamana aceasta situatia din Ucraina, o hotarare in ceea ce priveste regimul de sanctiuni economice aplicat Rusiei urmand sa fie luata pana la finalul lunii ianuarie 2017.
Conform unui raport al ONU, conflictul armat din estul Ucrainei a dus la pierderea a 10.000 de vieti omenesti din martie 2014 si pana in prezent.
In acelasi timp, oficialii de la Kremlin au anuntat ca presedintele rus... mai mult
Miercuri, 14 Decembrie 2016, ora 17:31
Unele mari companii occidentale inca privesc cu nostalgie catre Rusia, iar multe sunt dispuse sa-si reia activitatea in zona, manate de speranta ca legaturile dintre Moscova si Occident se vor detensiona curand.
Noi magazine si fabrici valorand miliarde de euro au fost anuntate pe piata din Rusia de retaileri precum Ikea sau Leroy Merlin, care mizeaza pe iesirea din hibernare a consumatorilor rusi, anunta Bloomberg.
Planuri marete
Proiectele pe care Ikea vrea sa le realizeze in Rusia, in urmatorii 5 ani, includ deschiderea mai multor magazine ale retailerului de mobila, investitia totala urmand sa atinga valoarea de 1,4 miliarde de euro.
Producatorul suedez de mobila si decoratiuni nu este singura companie gata sa mizeze pe redresarea economiei Rusiei.
Pfizer a anuntat ca vrea sa construiasca o fabrica de medicamente in Rusia, in vreme ce Mars are in plan ridicarea unor fabrici de guma de mestecat si mancare pentru animalele de companie.
Leroy Merlin intentioneaza, de asemenea, sa extinda reteaua de magazine din Rusia printr-o investitie de 1,8 miliarde de euro, dozata pe mai multi ani.
"Este un moment bun pentru investitii. Cred cu tarie in potentialul pietei din Rusia pe termen lung", s-a confesat Walter Kadnar, directorul sucursalei Ikea din aceasta tara.
Ultimul magazin Ikea din Rusia a fost inaugurat in urma cu 5 ani, mult inainte ca tensiunile dintre Moscova si Occident sa reduca expunerea firmelor din vest pe aceasta piata, dar in toamna... mai mult
Miercuri, 23 Noiembrie 2016, ora 19:37
1Dintre tarile europene, Finlanda imparte cea mai lunga frontiera cu Rusia, iar aceasta vecinatate nu face decat sa sporeasca temerile nordicilor in legatura cu evolutia tensiunilor dintre Moscova si Occident.
Nu este numai o problema de securitate, ci si una economica, dupa cum admite Timo Ritakallio, omul aflat la carma unuia dintre cele mai mari fonduri de investitii din Finlanda, Ilmarinen, relateaza Bloomberg.
Farul rusesc
Rusia a devenit un punct extrem de vizibil pe harta geopolitica din regiune, stralucirea intermintenta data de fiecare episod de contre politice dintre Moscova si statele din spatiul euroatlantic prevestind turbulente majore in economia mondiala, crede Ritakallio.
"Problema cea mai mare este cea a relatiei existente intre tarile UE si NATO, pe de o parte, si Rusia, de cealalta parte. Nu este o situatie care sa avantajeze pe cineva", a explicat directorul executiv a Ilmarinen, un fond de pensii care administreaza active de peste 36 miliarde de euro.
Mentinerea sanctiunilor economice pentru Moscova pe o perioada de doi ani a slabit economia rusa, dar si-a pus amprenta si asupra evolutiei economice din zona euro, impunand un status-quo periculos pentru moment.
Confruntarea dintre Occident si Rusia si valul de atentate declansate de gruparile teroriste din Orientul Mijlociu au afectat increderea investitorilor din regiune, explica Ritakallio.
Piata imobiliara bate pasul pe loc, turismul in Europa este amenintat, "iar aceste lucruri... mai mult
Luni, 01 August 2016, ora 12:32
Recesiunea in care s-a scufundat Rusia dupa prabusirea pretului petrolului si impunerea sanctiunilor economice pentru declansarea crizei din Ucraina il forteaza pe Vladimir Putin sa stoarca bani pentru buget din orice sursa.
De voie, de nevoie, Putin a pus tunurile pe micii evazionisti din diverse domenii liberale de activitate din Rusia, o sedinta de analiza a situatiei din economia neagra a tarii fiind organizata recent la Kremlin, anunta Bloomberg.
Joc riscant
"Tarul de la Kremlin" a cerut un raport clar despre ceea ce rusii numesc "economia de garaj", o zona gri in care isi desfasoara activitatea peste 30 de milioane de localnici, fara a plati vreun impozit catre stat.
Majoritatea evazionistilor sunt mecanici auto, constructori, medici veterinari sau dentisti, acestora fiindu-le destul de usor sa fenteze fiscul rusesc la plata impozitelor.
Conform unor surse ramase anonime, Vladimir Putin s-a intalnit recent cu politisti, procurori si sefi de agentii fiscale regionale pentru a le cere acestora un plan de actiune cat mai serios pentru starpirea micii evaziuni si trecerea afacerilor respective in legalitate.
In clipa de fata, in economia din umbra a Rusiei activeaza 40% din cei 76,5 milioane de rusi activi pe piata muncii.
Pe de alta parte, Svetlana Orlova, guvernatorul regiunii de est a Moscovei, crede ca intentia lui Putin de a trage la lumina zilei aceste afaceri poate in un joc periculos.
"Daca agitam 'garajele', ne vom trezi cu o revolutie",... mai mult
Vineri, 15 Iulie 2016, ora 11:30
Dupa ce a rezolvat problema acordului nuclear cu Iranul, Washingtonul mai are de depasit o singura problema regionala: lovitura decisiva aplicata Statului Islamic. Pentru acest lucru insa, strategii americani vor trebui sa faca mai multe eforturi decat era de asteptat.
Cheia problemei pare sa stea in mainile Turciei, un aliat NATO de care SUA are din ce in ce mai multa nevoie in regiune. Iar pentru a putea folosi Turcia la capacitate maxima, americanii au nevoie sa aseze Moscova si Ankara la masa dialogului, considera analistii Stratfor.
Ofensiva blocata
La sol, americanii sustin deja trupele kurzilor din estul Eufratului si trupele irakiene de la granita dintre Siria si Irak, dar au nevoie de ajutorul militar al Ankarei pentru a inchide, la vest de Eufrat, cercul din jurul taberei ISIL din Raqqa.
Turcia ar fi dispusa sa trimita trupe la sol in Siria, in special dupa atacul sangeros declansat saptamana trecuta de teroristii ISIL in centrul Istanbului.
Insa, marea piedica in calea acestor planuri se dovedeste Rusia, tara care deja actioneaza aerian in razboiul din Siria de partea trupelor regimului Assad.
Dupa incidentul din 24 noiembrie, in care avioanele de vanatoare ale Turciei au doborat un bombardier rusesc la granita cu Siria, relatiile dintre Moscova si Ankara au fost inghetate.
Mai mult, Rusia a anuntat ca va creste prezenta fortelor aeriene in Siria si a precizat ca acestea vor fi protejate de baterii de rachete anti-aeriene, lucru care face... mai mult
Miercuri, 20 Ianuarie 2016, ora 09:30
Sefii corporatiilor internationale se indreapta cu mic cu mare spre forumul anual economic al Rusiei de la Sankt Petersburg, ce va debuta pe 18 iunie.
Sankt Petersburg International Economic Forum (SPIEF) 2015 vine intr-un moment in care economia tarii gazda are nevoie de impulsuri financiare rapide pentru a se redresa.
Din punct de vedere politic si economic, Rusia este in continuare izolata de Occident ca urmare a sanctiunilor aplicate pentru amestecul Moscovei in criza din Ucraina, asa ca SPIEF reprezinta o raza de speranta in peisajul economic sumbru din tara, arata postul american CNBC.
Economie in picaj
2014 a marcat intrarea in vrie a economiei din Rusia odata cu anexarea peninsulei Crimeea de la Ucraina si implicarea fortelor militare rusesti in conflictul declansat in estul acestei tari.
Lovita concomitent de sanctiunile economice impuse de Occident si de prabusirea pretului petrolului, o marfa care reprezinta 70% din exporturile rusesti, economia rusa a intrat in declin.
Deprecierea rublei, inflatia ajunsa la nivele alarmante si retragerile masive de capital au pecetluit intrarea in criza a Rusiei.
Anul acesta insa, beneficiind si de o stabilizare a pretului la petrol, rubla a resit sa mentina un curs de schimb stabil in fata dolarului, la nivelul de 55 de ruble/USD, iar inflatia si-a domolit galopul.
Elementele acestea ar putea incuraja o revenire a investitorilor straini in Rusia.
Context optimist
Unii dintre economisti cred chiar... mai mult
Miercuri, 17 Iunie 2015, ora 12:07