Agentia de rating Moody's a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la Baa3/A-3 pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta si in moneda locala. Totodata, a modificat perspectiva de tara de la stabila la negativa, iar deficitul e prognozat la 7,7%.
Potrivit Ministerului Finantelor Publice (MFP), decizia agentiei de reconfirmare a ratingului de tara are la baza potentialul de crestere economica solida al Romaniei, chiar si in contextul pandemiei cu virusul SARS-CoV-2, precum si capacitatea institutionala moderata a statului roman. Agentia apreciaza ca Romania are o economie mai mare si cu o crestere mai rapida decat alte state din aceeasi categorie de rating (Baa3).
"Anuntul Moody's confirma ca prioritatile actuale ale Ministerului Finantelor Publice, respectiv adoptarea si implementarea masurilor fiscal-bugetare pentru combaterea crizei COVID-19 si relansarea economica a Romaniei sunt corecte si responsabile. Numai dupa adresarea acestei crize fara precedent vom putea vorbi despre consolidare fiscala", precizeaza Florin Citu, ministrul Finantelor Publice.
Ministerul de Finante da vina pe cresterea pensiilor
Ministerul de resort sustine ca agentia de rating precizeaza ca modificarea perspectivei a avut in vedere deteriorarea structurala a finantelor publice, agravata de cresterea datoriilor pe termen lung ca urmare a reformei pensiilor adoptate in 2019, precum si deteriorarea pozitiei externe a Romaniei.
Factorii care pot conduce... mai mult
Sambata, 25 Aprilie 2020, ora 11:44
Cresterea rapida a salariilor pune in pericol competitivitatea economica a Romaniei si amplifica deficitul de cont curent, potrivit raportului anual de tara al agentiei de evaluare financiara Moody's.
In document se arata totusi ca profilul de creditare este sustinut de factori precum perspectivele favorabile de crestere economica pe termen mediu, nivelul moderat al raportului intre datoria guvernamentala si PIB si accesul la finantare ieftina.
Moody's recomanda Romaniei sa tina sub control cheltuielile guvernamentale, sa creasca absorbtia fondurilor europene si sa intareasca guvernanta la companiile de stat.
"Cu toate ca Romania a trecut printr-o consolidare fiscala, politica expansionista din ultima perioada a erodat beneficiile aduse de consolidarea care a avut loc dupa criza financiara mondiala. In acelasi timp, politica macroeconomica prociclica a dus la majorarea rapida a salariilor, punand in pericol competitivitatea economica si amplificand deficitul de cont curent", a afirmat Daniela Re Fraschini, vicepresedinte adjunct la Moody's si autoare a raportului.
Romania a facut progrese reale in corectarea dezechilibrelor macroeconomice, creand conditiile pentru o crestere economica solida. Cu toate acestea, aceste progrese ar putea fi erodate pe termen mediu.
Am putea avea o crestere economica de 6,5% in 2017, insa este improbabil ca ritmul sa fie sustenabil
Moody's se asteapta ca stimulii fiscali sa contribuie la o crestere economica solida pe termen... mai mult
Sambata, 25 Noiembrie 2017, ora 11:38
Relaxarea fiscala din Romania poate afecta perspectivele bugetare si competitivitatea economiei, arata raportul anual al agentiei de rating Moody's pentru Romania.
Institutia estimeaza ca, anul viitor, economia tarii noastre va creste cu 3,7%, ritm puternic incetinit fata de cel din 2016, estimat la 4,8%.
Moody's a mentinut ratingul Romaniei la "Baa3", ultima treapta din categoria calificativelor cu recomandare de investitii, iar perspectiva ratingului a ramas pozitiva.
Agentia de rating puncteaza ca tara noastra a facut progrese semnificative in ultimii ani in corectarea dezechilibrelor macroeconomice si in consolidarea finantelor publice, insa in prezent riscurile sunt in crestere din cauza politicilor de relaxare fiscala din ultimul timp.
Economia a primit mai multi stimuli din partea guvernului in ultimul an. Astfel, salariile bugetarilor au fost majorate la finalul anului trecut cu 10%, veniturile angajatilor din sectorul public de sanatate au crescut cu 25%, o ...citeste mai departe despre "Moody's avertizeaza despre riscurile care planeaza asupra Romaniei in 2017" pe Ziare.com mai mult
Marti, 20 Decembrie 2016, ora 17:24
Agentia Moody's a mentinut ratingul Romaniei, vineri, in special datorita reducerii deficitelor si imbunatatirii cresterii economice, cu toate ca instabilitatea politica este un factor de dezechilibru.
Ratingul pentru tara noastra este Baa3, cu perspectiva stabila.
"Romania continua sa inregistreze crestere economica solida, in urma exporturilor mai mari si a cererii interne, pe fondul nivelului scazut al inflatiei. Cu toate acestea, cresterea lenta a creditarii interne inseamna ca exista un spatiu limitat pentru intensificarea activitatilor economice", a declarat Mathias Angonin, analist la Moody's, intr-un raport al agentiei de evaluare financiara publicat vineri.
Economia, pusa pe jar: Romania e dominata de harababura fiscala si zgomot politic
Potrivit raportului, integrarea economica treptata cu vecinii europeni continua sa creasca productivitatea, pe langa sprijinul financiar si supravegherea politicilor de catre Uniunea Europeana si FMI.
Agentia de rating ...citeste mai departe despre "Moody's: In ciuda instabilitatii politice, Romania sta bine" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 03 Iulie 2015, ora 12:37
Ratingul de credit al Romaniei este limitat de perspectivele slabe de crestere economica si de vulnerabilitatea la socuri financiare externe, iar imbunatatirea calificativului depinde totodata de continuarea consolidarii fiscala si imbunatatirea calitatii activelor bancare, potrivit Moody's.
Moody's atribuie Romaniei ratingul "Baa3", cel mai redus nivel din categoria "investment grade" (active recomandate pentru investitii pe termen lung), cu perspectiva negativa.
"Ratingul Baa3 al obligatiunilor guvernamentale ale Romaniei tine cont de consolidarea fiscala reusita in ultimii doi ani, insa este in continuare limitat de cresterea economica slaba din ultima perioada de perspectiva slaba de crestere", se arata intr-un comunicat transmis de Moody's.
Moody's avertizeaza ca, pe termen scurt, relatiile stranse dintre economia romaneasca si UE reprezinta un factor de vulnerabilitate.
Desi integrarea Romaniei cu pietele dezvoltate din Europa de Vest va genera probabil pe termen mediu cresteri ale veniturilor si productivitatii in tara, revenirea economiei romanesti va fi "moderata" pe termen scurt de expunerea pe Europa, iar rata de crestere a PIB va ramane probabil in urmatorul an mai redusa fata de dinamica altor economii cu rating similar din afara Europei, se arata in comunicat.
Dependenta de finantare externa, un alt factor de vulnerabilitate
Un alt factor care limiteaza ratingul de credit al Romaniei este expunerea la volatilitatea pietelor financiare... mai mult
Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 13:55
Urmeaza vremuri tulburi pentru Romania, semnaleaza agentia de rating Moody's, prin inrautatirea perspectivei de rating Baa3 a Romaniei pentru creditele pe termen lung, de la stabila, la negativa.
Moody's atrage astfel atentia asupra faptului ca stabilitatea economica a Romaniei este clatinata de contextul european, prin expunerea mare la zona euro.
"Legaturile Romaniei cu zona euro prin canale comerciale, de investitii si financiare amplifica riscurile la care este expusa economia in urmatoarele 12-18 luni", considera Moody's.
Cu toate acestea, agentia de evaluare financiara mentine ratingul in categoria recomandata pentru investitii, datorita progreselor din ultimii ani.
Astfel, ratingul pentru datoriile pe termen scurt in valuta si lei a fost mentinut la nivelul Prime-3, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.
Moody's a redus insa plafoanele pentru obligatiunile pe termen lung si depozite in moneda locala de la Aa3 la A3, plafonul pentru obligatiunile pe termen lung in valuta de la A1 la A3, iar plafonul pentru obligatiunile pe termen scurt in valuta de la P-1 la P-2.
Ajustarile au fost efectuate pentru a reflecta mai bine vulnerabilitatea tarii la riscuri externe si corelatia de default dintre guvern si beneficiarii de imprumuturi din sectorul privat.
Plafoanele pentru depozitele bancare in valuta pe termen lung si scurt au fost mentinute la nivelul Baa3, respective P-3.
"Semnalul dat de Moody's este legat de faptul ca... mai mult
Sambata, 30 Iunie 2012, ora 09:33
Prabusirea unui al doilea guvern in Romania in decurs de trei luni creste incertitudinile, pune in pericol aplicarea reformelor si poate avea din acest motiv un impact negativ asupra capacitatii de finantare a tarii, potrivit agentiei de evaluare financiara Moody's.
"Prabusirea unui al doilea guvern al Romaniei in decurs de trei luni are un impact negativ asupra capacitatii de finantare a tarii, deoarece sporeste incertitudinile legate de strategie si pune in pericol aplicarea reformelor", se arata intr-o nota a Moody's, semnata de analistul Atsi Sheth.
Romania beneficiaza din partea Moody's de rating "Baa3", ultimul din categoria recomandata investitorilor, cu perspectiva stabila.
"Desi noua putere a anuntat ca mentinerea sprijinului din partea FMI/Banca Mondiala/UE este o prioritate, retorica din trecut si lipsa de popularitate a masurilor de austeritate in Romania reduc probabilitatea ca guvernul sa continue reformele inainte de alegeri.
Blocarea reformelor ar inrautati conditiile de obtinere a imprumuturilor de catre guvern, care trebuie sa refinanteze in 2012 datorii de 13 miliarde de dolari", considera Moody's.
Situatia politica afecteaza soliditatea financiara a Romaniei prin intermediul a trei factori.
Primul dintre acestea este probabilitatea redusa de implementare a unor reforme structurale care ar stimula cresterea PIB, situata la 1,9% in trimestrul al patrulea al anului trecut, fata de media anuala de 6,6% inregistrata in cei cinci ani care... mai mult
Joi, 03 Mai 2012, ora 17:41
Continuarea sprijinului de la UE-FMI-Banca Mondiala (BM) si respectarea conditiilor din acordul cu institutiile internationale sustin ratingul Romaniei, impiedicand ca situatia fiscala a tarii sa devina victima a incertitudinii politice.
La inceputul saptamanii trecute premierul Emil Boc si cabinetul acestuia si-au dat demisia, ca urmare a protestelor dupa doi ani de masuri de consolidare fiscala.
In pofida incertitudinii, in aceeasi zi, FMI a anuntat ca se asteapta ca acordul preventiv, semnat de Romania cu Fondul, UE si BM, sa continue, potrivit unei analize Moody's.
Moody's se asteapta ca noul guvern, condus de Mihai Razvan Ungureanu, sa respecte politicile FMI.
"Ne asteptam ca Mihai Ungureanu si cabinetul sau (...) sa ramana in functie pana la alegerile din toamna. Declaratiile publice ale lui Ungureanu si alegerile sale in privinta ministrilor Economiei si de Finante arata ca este putin probabil in aceasta perioada politicile (guvernamentale, n.r.) sa devieze de la calea prescrisa de FMI", noteaza analistul Moody's Atsi Sheth.
Asteptarile pentru continuarea sprijinului de la UE-FMI-BM si respectarea conditiilor din acordul preventiv sustin ratingul Romaniei, intrucat vor impiedica situatia fiscala a tarii sa devina victima a incertitudinii politice si vor oferi in continuare o asigurare financiara, calmand in acelasi timp si temerile pietelor financiare, cauzate de schimbarea de guvern.
Reformele structurale si fiscale adoptate de Romania au... mai mult
Marti, 14 Februarie 2012, ora 10:02
Protestele din Romania, descrise ca cele mai ample si mai violente din ultimii zece ani, au un impact negativ pentru ratingul tarii, in timp ce participarea lui Raed Arafat la formularea unui nou proiect al legii sanatatii ar oferi acesteia legitimitate politica si publica, potrivit Moody's.
Moody's este prima agentie de rating care se refera la protestele din Romania.
Protestele impotriva masurilor de austeritate, incepute pe 12 ianuarie, au un impact negativ asupra calificativului suveran al Romaniei intrucat fac mai dificila pentru Guvern continuarea pe calea reformei structurale si fiscale, potrivit analistilor agentiei.
Moody's este singura dintre marile agentii de rating care a mentinut Romania in categoria tarilor cu rating recomandat pentru investitii pe toata perioada crizei financiare. In prezent, Romania are calificativ "Baa3", ultimul din categoria recomandata investitorilor, cu perspectiva stabila.
"Chiar daca recentele evenimente, declansate de demisia secretarului de stat din Ministerul Sanatatii Raed Arafat, intarzie implementarea reformei in domeniul sanatatii, efectul asupra ratingului Romaniei ar fi pozitiv daca forma finala a legii intruneste conditiile impuse de FMI, UE si Banca Mondiala, dar in acelasi timp se bucura de legitimitate politica si publica ca urmare a participarii lui Arafat la formulare", se arata intr-un comunicat al agentiei.
Totusi, sansele unei evolutii atat de favorabile sunt diminuate de continuarea protestelor, care... mai mult
Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 14:10