Directorul adjunct al Departamentului European al FMI, Emil Stavrev, responsabil cu economiile emergente, atrage atentia ca nu vede tocmai lucruri bune in cresterea economica a Romaniei cu care se lauda guvernantii, care ar trebui sa ia rapid masuri.
"Ar trebui retras stimulul fiscal, pentru a pazi economia de riscul supraincalzirii. Cu aceasta crestere puternica si PIB peste potential, deficitul nominal de 3% din PIB sugereaza ca deficitul structural este mult mai mare. Economia primeste foarte mult stimul fiscal", a declarat, pentru Profit.ro, Stavrev.
El a explicat ca FMI calculeaza un impuls fiscal cumulat de circa 3% din produsul intern brut potential pentru 2017 si 2018, fiind al treilea cel mai ridicat din Europa, dupa Grecia si Bulgaria, lucru care alimenteaza potentialele riscuri pentru economie.
Oficialul FMI spune ca economia a crescut bazat pe consuma avand in vedere masurile anterioare de relaxare fiscalaa si cresterile salariale, insa acest lucru deja a inceput sa se vada in preturi.
Citeste si: Bloomberg trage un semnal de alarma: Ultima oara cand Romania a depasit China, "boom-ul" economic s-a spart dureros
"Ca rezultat al acestor lucruri, inflatia de baza, care este curatata de efectele scaderii TVA, a crescut, ceea ce sugereaza ca presiunile inflationiste se acumuleaza in economie si riscurile supraincalzirii au crescut. Daca economia va continua sa creasca intr-un ritm ridicat, guvernul va oferi stimul fiscal, atunci vom vedea mai multa... mai mult
Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 15:18
Premierul Mihai Tudose considera ca discutiile recente cu reprezentantii FMI au fost constructive. Acesta s-a intalnit in luna septembrie cu reprezentantii FMI si le-a reprosat ca au gresit doua prognozele, amenintandu-i ca inchide orice legatura cu Fondul daca va fi gresita si a treia.
"O veste buna de la FMI. Se pare ca a fost buna discutia pe care am avut-o cu domniile lor si au revizuit previziunea de la 4,2% la 5,5% de crestere economica a Romaniei. Poate si datorita acestui lucru si in urma unui semnal foarte puternic peste 100 de companii americane vin in bucuresti pentru a face faceri in romania impreuna cu 50 de companii romanesti intr-un eveniment numit Trade Winds care incepe saptamana viitoare", a spus Tudose.
Despre intalnirea cu cei de la FMI si Banca Mondiala, Tudose a spus recent la Antena 3 ca Fondul Monetar International a gresit de doua ori prognoza pentru cresterea economica a Romaniei si ca daca se va intampla si a treia ora, va fi un lucru total nepotrivit.
"In niciun caz nu pregatim un imprumut cu FMI, la ce prognoze au facut, la cum ne-au tratat, nu voi lua un leu de la ei. Iata ca au gresit si ultima prognoza. Au iesit senini si au spus ca noi am gresit un pic, au stricat viata unei tari, a oamenilor. Eu i-am chemat sa le spun ca s-ar putea sa nu mai vorbim deloc de ei daca mai gresesc si a treia prognoza. Si au devenit un pic mai prudenti.
E ca un medic care greseste verdictul, amputeaza si apoi spun ca au gresit. Eu am avut o discutie... mai mult
Miercuri, 11 Octombrie 2017, ora 17:55
Fondul Monetar International crede in continuare ca, in acest an, Romania va inregistra o crestere economica de 2,2%, urmata de un avans de 2,5% in 2015, potrivit raportului World Economic Outlook, publicat, marti, de institutia financiara internationala.
Cresterea de 2,2% prognozata pentru 2014 este identica cu cea inclusa in prognoza de toamna a FMI si urmeaza unui avans de 3,5% inregistrat in 2013, cand Romania a avut una dintre cele mai puternice cresteri economice din Europa.
In schimb, FMI si-a revizuit in jos estimarile privind evolutia preturilor de consum in Romania, acestea urmand sa creasca cu 2,2% in 2014, fata de estimarile din toamna, care vorbeau de o crestere de 2,8%.
In ceea ce priveste regiunea Europei emergente, in care este inclusa si Romania, FMI si-a imbunatatit estimarile de crestere pana la 2,4% in 2014 si 2,9% in 2015, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv cu 0,2 puncte procentuale peste prognoza publicata in toamna anului trecut. In pofida revizuirii, cresterea economica inregistrata in acest an de Europa emergenta va fi mica decat cea de 2,8% inregistrata anul trecut.
"Cresterea economica a incetinit in Europa emergenta in a doua jumatate a anului trecut, pe masura ce regiunea a facut fata unor iesiri mari de capital. In pofida unor efecte secundare pozitive din Europa avansata, relansarea ar urma sa slabeasca usor in 2014. Fragilitatile din zona euro, unele masuri domestice de inasprire a politicii monetare, cresterea volatilitatii... mai mult
Marti, 08 Aprilie 2014, ora 10:37
Fondul Monetar International estimeaza ca economia Romaniei va inregistra o crestere de 1,6% in 2013 si de 2% in 2014, se arata in raportul semi-anual World Economic Outlook publicat marti.
Preturile de consum din Romania ar urma sa creasca anul acesta la 4,6% si sa ajunga la 2,9% anul viitor, in timp ce rata somajului se va situa in 2013 la 7% in 2013 si va scadea la 6,9% in 2014.
Deficitul de cont curent va fi de 4,2% in 2013 si de 4,5% in 2014.
In perspectiva anului 2018, FMI preconizeaza un avans al economiei de 3,5%. mai mult
Marti, 16 Aprilie 2013, ora 16:18
Acordul Guvernului Romaniei cu FMI este mai important decat simpla discutie legata de clauzele lui sau intarzierea in care se afla. Acordul va configura economia romaneasca pe termen mediu si va raspunde la intrebarea ce rol vor mai avea companiile de stat in economie.
Acordul de imprumut cu Fondul Monetar International (FMI) este, fara indoiala, intr-o situatie critica. Romania a ratat mai multe tinte, cea de deficit bugetar, cea privind arieratele, dar si prevederile care se refera la companiile de stat (privatizarea si numirea managerilor profesionisti).
Reprezentantii FMI au cerut termene clare pentru a recupera timpul pierdut. De data aceasta, FMI a schimbat foaia. Daca in urma cu un an de zile, reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene (CE) erau toleranti cu guvernul Romaniei, acum FMI devine tot mai intransigent.
Reprezentantii FMI au cerut ca intarzierile din actualul acord sa fie recuperate. Un lucru complicat. Este vorba despre privatizarea partiala a companiilor de stat si despre introducerea managementului profesionist. Trebuie spus ca de deciziile din urmatoarele luni depend de evolutia economiei romanesti pentru urmatorii 20 de ani.
Programul cu FMI prevede inceperea privatizarii cu participatii minoritare la companiile de stat si chiar vanzarea pachetului de actiuni pe care il mai detine statul la compania de distributie a energiei electrice.
O situatie complicata: administrare sau privatizare
Suntem intr-o situatie complicata:... mai mult
Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 12:28
Economia Romaniei ar putea inregistra o scadere de 5%, avertizeaza reprezentantii FMI care spun ca, in cazul unui scenariu in care cursul s-ar deprecia cu 15 - 20%, sectorul bancar ar fi primul afectat.
In urma evaluarii FMI, rata de schimb este corelata cu fundamentele economice si exista chiar o subevaluare marginala a ratei de schimb, de 0,5 - 1 la suta, dupa analiza sustenabilitatii si a bilantului macroeconomic.
Daca se ia in calcul echilibrul ratei de schimb reale, ar exista o subapreciere a cursului de schimb de 4,75%, ceea ce este in limita marjei de eroare.
FMI vede cinci riscuri importante pentru Romania: agravarea crizei din zona euro si accelerarea dezintermedierii de catre grupurile bancare straine, ambele cu probabilitate medie de materializare, dar cu impact ridicat; o reactie negativa a populatiei si politicienilor fata de reforme si accesarea de fonduri UE sub asteptari, care au sanse ridicate de realizare; blocarea accesului la pietele financiare, cu sanse mici si efect mediu.
"Romania are legaturi comerciale si financiare puternice cu membrii zonei euro. Exporturile catre Germania, Italia si Franta formeaza circa 40% din exporturile totale, iar sistemul bancar este in mare parte controlat de banci din zona euro. Imprumuturile denominate in valuta formeaza aproximativ 60% din creditele catre sectorul privat", noteaza FMI intr-un raport publicat marti.
FMI: Este posibila o scadere economica de 5%
Luand in calcul experienta din... mai mult
Miercuri, 24 Octombrie 2012, ora 12:47
Economia Romaniei se va comprima cu 8% in acest an, scadere mai mica decat cea anticipata de guvern si FMI, urmand sa revina pe crestere anul viitor, cu un avans de 1%, potrivit estimarilor publicate, joi, de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), precizeaza NewsIn.In estimarea din mai, BERD anticipa o crestere cu numai 0,4% a economiei Romaniei in 2010.
BERD se asteapta acum la o comprimare puternica a economiei romanesti in acest an, dubla fata de cea anticipata in mai (de -4%), dupa avansul de 7,1% inregistrat in 2008.
"Dupa ani de crestere sustinuta, Romania se confrunta cu o incetinire economica semnificativa datorata declinului exporturilor, reducerii activitatilor din sectorul constructiilor si micsorarii nivelului de finantare.
Cu toate acestea, institutiile financiare internationale au actionat pentru a ajuta la atenuarea impactului crizei, iar perspectiva Romaniei pe termen mediu ramane favorabila, cu un potential bun in ce priveste reluarea cresterii odata ce conditiile globale o vor permite", a declarat Peter Sanfey, economist al BERD.
FMI estimeaza ca economia Romaniei se va comprima cu 8,5% in acest an, urmand sa revina pe crestere in 2010, cu 0,5%. In schimb, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza, in raportul preliminar de toamna, ca economia se va comprima cu 7,7% anul acesta, mizand pe o performanta medie a agriculturii, si ca va creste cu 0,5% in 2010. mai mult
Joi, 15 Octombrie 2009, ora 13:43
Romania va avea o crestere economica de 0,5%-1% in 2010, in conditiile in care punctul minim al scaderii economice va fi atins in urmatoarele doua-trei trimestre, considera seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, informeaza NewsIn."O crestere economica modesta in 2010 inseamna 0,5%, poate chiar 1%. Cred ca vom atinge punctul minin in urmatoarele doua-trei trimestre, insa nu neaparat anul acesta", a precizat Franks.El declarase in timpul conferintei ca economia Romaniei isi va relua cresterea in urmatoarele trimestre comparativ cu trimestrele anterioare, iar in 2010 Romania ar putea inregistra o crestere economica pozitiva modesta."Daca ne uitam la trimestrele urmatoare, declinul se va micsora si putem intrevedea o trecere in domeniul pozitiv in trimestrele urmatoare si o crestere economica pozitiva in 2010", a spus Franks.El a precizat ca datele privind cresterea economica din primul trimestru au fost "mai rau decat ne asteptam, iar al doilea trimestru, la momentul in care datele ne vor veni, va arata mult sub asteptari".
Franks a precizat ca estimarea de scadere a economiei Romaniei cu 8%-8,5% in 2009 arata o evolutie "extrem de rea" a economiei, insa a subliniat ca prognoza FMI se bazeaza pe evolutia din prima jumatate a anului si nu pe ceea ce se va intampla in urmatoarele doua trimestre. mai mult
Luni, 10 August 2009, ora 16:40
Economia Romaniei va scadea "in mod abrupt" in 2009 si 2010, cand s-ar comprima cu 6,4%, respectiv cu 2,5%, si ca urmare a ajustarii fiscale stabilite prin acordul de finantare cu FMI, conform prognozei revizuite in scadere publicate marti de analistii de la Bank of America Securities-Merrill Lynch, precizeaza NewsIn. In prognoza anterioara, analistii bancii americane de investitii estimau o diminuare a produsului intern brut (PIB) al Romaniei cu 3,4% in 2009, respectiv cu 3,2% in 2010, in conditiile in care in 2008 Romania a avut o crestere economica de 7,1%.In plus, ei considera ca inflatia va depasi si in acest an tinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) - de 3,5% plus/minus 1 pp -, ca urmare a presiunilor inflationiste mari si a deprecierii leului: Astfel, analistii Bank of America Securities (BAS) si Merrill Lynch anticipeaza ca inflatia din Romania ar putea ajunge la 5,2% in 2009, respectiv la 4% in 2010, in conditiile in care la finalul lui 2008 s-a situat la 6,3%."Deficitele fiscale si externe in crestere raman principalele probleme ale Romaniei, dar aplicarea programului fiscal si recesiunea economica ar trebui sa duca la diminuarea deficitului fiscal al Romaniei in 2009 si 2010.
Dupa acordul cu FMI, ne-am revizuit in scadere prognoza privind deficitul fiscal in 2009 la 4,6% din PIB de la 7,5% din PIB, cat estimam anterior, si ne asteptam la temperarea deficitului de cont curent la 8% din PIB in 2009, respectiv la 6,5% din PIB in 2010", mai arata... mai mult
Marti, 26 Mai 2009, ora 17:17