Impactul coronavirusului se va resimti puternic in primul trimestru din 2021 in Romania, iar ca previziuni pentru cursul valutar, unii analisti financiari cred ca euro va ajunge la 5,1 lei.
Deficitul bugetar anticipat pentru acest an este de 8,4%, iar valoarea medie a anticipatiilor indica un declin al produsului intern brut de 4,4% pentru 2020 si o rata a somajului cu o valoare de 7,3%.
"Criza aceasta a redus consumul si mobilitatea oamenilor, de aici si impactul pe sectoare. Cele mai impactate au fost cele care in mod normal aveau trafic mare de persoane. Ma refer aici la tot ce inseamna comert fizic, restaurant, mall-uri, hoteluri, turism: de asemenea, pe partea de industrie, calatorind mai putin si iesind mai putin, nevoia de haine a scazut si de aici si impactul pe aceasta ramura. Industria auto si-a mai revenit, dar inca este lovita, tot din cauza miscarii mai reudsa a populatiei", a declarat pentru Ziare.com, presedintele CFA Romania, Adrian Codirlasu.
Din luna aprilie a acestui an, in cadrul sondajului au fost adaugate si patru intrebari suplimentare, iar rezultatele pentru luna iunie 2020 releva:
* impactul economic al coronavirusului - cea mai mare parte a respondentilor (53,3%) anticipeaza ca acesta se va resimti puternic pana in trimestrul I al anului 2021;* deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2020 - valoarea medie a anticipatiilor este 8,4%;* evolutia, in termeni reali a PIB in anul 2020 - valoarea medie a anticipatiilor este -4,4%;*... mai mult
Joi, 16 Iulie 2020, ora 11:30
O "lebada neagra" nu este o criza obisnuita. Singurul mod in care poate fi evitat socul unui blocaj la nivel global consta in aruncarea unui colac de salvare pentru intregul sistem, pana cand acesta poate functiona din nou, iar modul de interventie trebuie sa fie substantial, imediat si decisiv.
Daca permiti sistemului sa se defecteze, atunci anii si costurile necesare pentru ca acesta sa-si revina sunt mult mai ridicate decat insusi colacul de salvare.
Asta ne-a invatat criza din 2008. Nu difera cu nimic de un atac de cord si o operatie de bypass. Doar ca, de data aceasta, operatia are loc intr-un spital care este sub asediul unui virus.
Aflate probabil in fata celei mai importante crize economice din istoria moderna, care va urma unei crize de sanatate fara precedent, Uniunea Europeana si statele membre par din nou in stare de soc si incapabile sa actioneze rapid si decisiv pentru a oferi stabilitate si incredere unui sistem inflamat si fragil.
Din nou, nu exista nicio solutie europeana si nici finantare comuna europeana, asadar fiecare stat membru va trebui sa gandeasca un plan national de redresare economica, adaptat particularitatilor economiei sale.
In timpul Brexitului, Comisia Europeana a facut declaratii publice legate de nevoia de a reface arhitectura europeana si de a oferi motive clare si puternice statelor membre si cetatenilor lor pentru ca acestia sa contribuie la aceasta refacere.
Cred ca acum este momentul pentru un raspuns coordonat,... mai mult
Marti, 07 Aprilie 2020, ora 10:32
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, sustine ca nu exista date ca ar urma o criza economica pentru Romania, care este o tara stabila macroeconomic.
Teodorovici a sustinut ca datoria publica a Romaniei este la un nivel foarte scazut.
"Sunt peste 15 state europene care au peste 60 la suta datorie publica. Grecia are 180 la suta, Italia, Portugalia. Romania este undeva la 35 la suta. La inceputul anului aveam in fondul de la Trezorerie 27 de miliarde de lei, astazi suntem undeva la 34 de miliarde de lei si acumulam.
Romania si-a achitat obligatiile la termen pentru anul acesta si pana la finalul anului consolidam aceasta rezerva din Trezorerie, ceea ce ne asigura finantare de cinci luni de zile daca nu mai vrem sa luam bani din piata. Iata inca un element de siguranta ca Romania este o tara stabila macroeconomic", a declarat ministrul Finantelor, joi seara, la Antena3.
Intrebat daca urmeaza o criza economica, Teodorovici a negat, sustinand ca astazi nu sunt date ca ar urma o criza.
"Sunt anumite discutii in plan international, pe anumite zone, pe anumite piete. Uitati cazul Italiei, care are o situatie economica destul de neplacuta sau al Turciei. Sunt cazuri care nu afecteaza in mod direct Romania. Acesti indicatori sunt cei la care se uita agentiile de rating care au confirmat nivelul Romaniei de astazi.
Romania, din punctul meu de vedere, este situata sub nivelul la care trebuie sa fie in acest rating de tara. Este punctul meu de vedere, stabilit pe... mai mult
Vineri, 28 Septembrie 2018, ora 08:04
Evolutia economica a Romaniei privita retrospectiv, pe termen lung, arata o ascensiune remarcabila fata de anul 2000, insa aceasta nu poate fi o garantie ca va putea fi evitata o "capcana a veniturilor medii" pe locuitor, in urmatoarea perioada, arata o analiza a companiei de consultanta PwC.
"Daca privim evolutia economiei Romaniei pe termen mai lung, se observa o ascensiune remarcabila, fata de anul 2000. Acest lucru nu este insa o garantie ca tara noastra va putea evita capcana veniturilor medii pe cap de locuitor si va face in mod lin saltul catre economiile dezvoltate. Este nevoie de construirea unui proiect national care incurajeze reindustrializarea tarii, atragerea de investitii straine si consolidarea capitalului autohton pentru a putea castiga pariul modernizarii", arata Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC Romania.
In ciuda crizei financiare globale, cele mai multe piete emergente au continuat sa faca progrese fata de situatia din 2007 in incercarea de a evita "capcana veniturilor medii", conform noului indice ESCAPE al PwC, care arata ca Romania era pe pozitia 37, in 2000, iar pana in 2012 a crescut cu 13 locuri, pana la locul 24.
"Capcana veniturilor medii" apare atunci cand cresterea unei tari se plafoneaza si in cele din urma stagneaza dupa ce atinge nivelul veniturilor medii pe cap de locuitor.
Dintre tarile din Europa Centrala si de Est, Polonia, Romania si Rusia si-au imbunatatit semnificativ pozitia in indicele PwC Escape incepand cu... mai mult
Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 13:40
O crestere cu 16% a salariilor bugetarilor de la 1 iunie 2012 ar avea un impact bugetar de doua miliarde de lei, a declarat, vineri, ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, la o conferinta de presa.
"Impactul bugetar in eventualitatea cresterii salariilor de la 1 iunie 2012 cu 16% ar fi de 2 miliarde lei, pe jumatate de an, pentru bugetul pe 2012", a afirmat Bogdan Dragoi.
De asemenea, acesta a declarat ca impactul unei eventuale scaderi a CAS cu 5 puncte procentuale ar fi de 2,3 miliarde lei asupra bugetului pe 2012.
Oficialul MFP a precizat ca analizeaza mai multe scenarii, inclusiv combinarea celor doua masuri, insa acestea depind de rezultatele economice ale primului trimestru.
Dragoi a aratat ca o majorare a veniturilor populatiei va fi posibila in conditiile inregistrarii unei cresteri economice sustenabile.
Totodata, ministrul Finantelor a precizat ca nu se are in vedere modificarea tintei de deficit bugetar pentru acest an stabilita la 1,9% din PIB. mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 13:42
Guvernarea lui Boc este asociata de unii cu adancirea Romaniei in prapastia saraciei, iar de altii cu salvarea de la un colaps financiar generat de criza europeana. Ce a facut bine si unde a gresit Boc in cei trei ani de sefie a executivului?
In decembrie 2008, Boc a preluat fraiele unei Romanii care crescuse cu 7,3% intr-un singur an, iar acum lasa o tara cu o crestere de 2%, care este, insa, una dintre cele mai mari din Europa. De asemenea, in urma cu trei ani ne puteam lauda cu o rata a somajului la un nivel scazut record de 4%. Doi ani mai tarziu atingeam un maxim de 7,6%, iar anul trecut am inregistrat o rata de 6,6%.
Un alt indicator economic extrem de important, nivelul investitiilor straine, atinsese un varf in 2008, ajungand la 9,5 miliarde de euro. In 2010, era de doar 2,2 miliarde de euro, continuand sa scada pana la 1,63 miliarde de euro in primele 11 luni ale anului trecut.
Primul an al Guvernului Boc, 2009, a coincis cu primul an intreg de criza. "Oricine ar fi fost la guvernare in Romania, in 2009, era intr-o situatie extraordinar de complicata. Implozia economiei era inevitabila. Deficitele externe foarte mari anuntau un dezastru, asa ca orice guvern trebuia sa gaseasca finantare externa, care venea cu anumite conditionalitati", a explicat pentru Business24 economistul Daniel Daianu, fost ministru de finante in anii 1997 - 1998.
Dupa parerea acestuia, lucrurile benefice pe care le-a facut guvernul Boc pentru economia Romaniei nu sunt neaparat... mai mult
Marti, 07 Februarie 2012, ora 08:00
Dupa recentul raport al BERD (Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare) - intocmit pe baza de analize, dar si de anchete si sondaje -, reprezentantii minunatei noastre clase politice, de la dreapta la stanga si de la putere pana in opozitie, se pot considera fericiti.
Balivernele lor, in absolut nicio legatura cu realitatile concrete din Romania, au dat roade, "prinzand" la nebanuit de multi din aceasta Romanie confuzionata politic, facuta praf economic, clorofomizata social si manelizata mental. Discutand despre Romania ca despre o alta tara si propunand abordari si intreprinzand actiuni cu aplicare tot in cazul altor tari, clasa politica din Romania a obtinut victoria totala asupra tarii, ingropand orice perspective pentru aceasta.
Potrivit raportului, romanii, din cauza faptului ca in anii de criza nivelul lor de trai a avut de suferit, au devenit mult mai sceptici decat erau fata de economia de piata si democratie. De ce i-a lovit atat de sever criza nu ne spune raportul! Ori raportul nu ne face confidente, ori raportul, din motive lesne de banuit, nici nu a investigat aspectul.
Oricum, se deduce, nici nu i-a interogat pe romani sub o forma sau alta asupra acestuia.
Ceea ce, de asemenea, nu se intelege foarte exact din raport este daca legatura dintre acest scepticism crescut si criza este facuta de catre BERD sau de catre subiectii insisi ai cercetarii, in sensul ca, afectati de criza, acestora le-a scazut deschiderea manifestata anterior fata... mai mult
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 12:04
Produsul intern brut al Romaniei a scazut in al treilea trimestru din acest an cu 0,7% (in termeni reali) fata de trimestrul anterior, in timp ce, la nivel de an, economia s-a contractat cu 2,3% fata de trimestrul III din 2009, potrivit primelor estimari ale Institutului National de Statistica (INS), transmite NewsIn.In serie bruta, economia a inregistrat o scadere cu 2,5% in al treilea trimestru fata de aceeasi perioada din 2009.Membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) estimau, in medie, ca produsul intern brut (PIB) din trimestrul III al acestui an s-a redus cu 2,3% fata de perioada similara din 2009 si cu 0,7% fata de trimestrul precedent.In primele noua luni ale anului, produsul intern brut s-a redus cu 2,3% comparativ cu perioada similara din 2009 pe seria ajustata sezonier si cu 1,9% pe seria bruta.Varianta provizorie a PIB-ului pentru trimestrul III 2010 va fi publicata de INS in data de 2 decembrie. mai mult
Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 10:04
Economia Romaniei a atins deja minimul, dar acum traverseaza ultima faza a crizei, care se manifesta prin dificultati "uriase" privind bugetul public, considera vicepresedintele Bancii Europene pentru Investitii, Mathias Kollatz-Ahnen. "Criza nu s-a terminat. Cateodata oamenii sunt prea pesimisti, iar alteori prea optimisti.
Fiecare dintre declaratiile care sustineau ca criza s-a terminat - mai mult sau mai putin - au fost in mod clar prea optimiste", a spus Kollatz-Ahnen, citat de Mediafax, dupa o conferinta de presa organizata la Bucuresti.
El a explicat ca in general o criza are patru faze, care sunt traversate si de economia romaneasca, cel din urma efect manifestandu-se la nivelul bugetului public.
"Prima data intr-o criza exista problemele sectorului financiar, care nu au fost cauzate de Romania.
Apoi urmeaza efectul de contagiune al economiei reale, iar ulterior se atinge punctul de minim.
Minimul a fost atins in Romania, iar acum urmeaza o revenire usoara, care este insa insotita de dificultati uriase legate de bugetul public. (...)
In prezent ne aflam in faza a patra, care face parte totusi din criza", a continuat oficialul BEI.
El anticipeaza pentru 2010 o usoara revenire a economiei si a reiterat ca este cruciala pentru Romania implementarea cu succes a proiectelor legate de fonduri europene.
"Iesirea din criza va depinde de succesul implementarii fondurilor structurale. (...)
Daca o tara ca Romania are acces la acestea, atunci exista un pachet anticriza... mai mult
Joi, 18 Martie 2010, ora 14:34