Economia in timpul regelui Mihai prezenta mai multe aspecte asemanatoare contextului financiar actual, cum ar fi reducerea salariilor bugetarilor sau amenintarea riscului de intrare in incapacitate de plata.
Pe de alta parte, in 1938, economia cunoscuse un apogeu al dezvoltarii, iar BNR avea, in 1940, o rezerva record de aur.
Salarii reduse si in 1930
In anii '30 a fost interzis cumulul salariu-pensie, o masura luata si de Executivul Boc, pentru a echilibra bugetul. De asemenea, in perioada 1931-1932 fie au fost scazute salariile, fie nu s-au mai platit deloc, potrivit money.ro care citeaza NewsIn.
Angajatii statului si o parte din functionari au primit doar 40% din salariu, in timp ce dascalii nu au incasat nimic, timp de mai multe luni si amenintau cu greva.
Totusi, pensiile nu au fost afectate, spre deosebire de situatia din prezent. Atunci pensiile erau intr-un fond imuabil si erau rezultatul contributiei lucratorilor si patronatului.
Regele Mihai, in discursul sau adresat marti in Parlament, s-a aratat mahnit de faptul ca, "dupa doua decenii, oamenii batrani si cei bolnavi sunt nevoiti sa treaca prin situatii injositoare".
Guvernul Boc a taiat salariile si pensiile bugetarilor cu 25% in 2010, a revenit asupra deciziei la inceputul lui 2011 si a promis ca bugetarii isi vor recupera drepturile banesti, cel mai probabil, in 2016.
Romania anunta ca nu isi mai poate plati datoriile
Statul roman anunta, in plina recesiune a anilor '30 ca nu... mai mult
Marti, 25 Octombrie 2011, ora 14:30