Economia romaneasca a crescut in primul trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cu 5%, serie bruta, arata primele estimari publicate, miercuri, de Institutul National de Statistica (INS).
Guvernul mizeaza in acest an pe o crestere economica de 5,5%.
Fata de acelasi trimestru din anul 2018, Produsul intern brut (PIB) a inregistrat o crestere cu 5% pe seria bruta si cu 5,1% pe seria ajustata sezonier.
Pe seria ajustata sezonier, in trimestrul I 2019, comparativ cu trimestrul anterior, economia a crescut cu 1,3%. Fata de acelasi trimestru din anul 2018, economia a inregistrat o crestere cu 5,1%.
Vezi si Dancila se lauda iar cu economia si salariile romanilor care cresc ca Fat Frumos. Insa datele o contrazic
INS a anuntat si o serie de revizuiri ale rezultatelor publicate anterior.
"Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimarii Produsului intern brut pentru trimestrul I 2019 in seria trimestriala, seria ajustata sezonier a fost recalculata, indicii de volum fiind revizuiti fata de a doua varianta provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2018, publicata in comunicatul de presa nr. 83 din 8 aprilie 2019", se arata in comunicat.
Astfel, rezultatele trimestrului II 2018, comparativ cu trimestrul precedent, au fost revizuite de la 101,3% la 101,2%; rezultatele trimestrului III 2018, comparativ cu trimestrul II 2018, au fost revizuite de la 101,4% la 101,5%; rezultatele trimestrului IV 2018, comparativ cu trimestrul... mai mult
Miercuri, 15 Mai 2019, ora 09:37
Economia romaneasca ar urma sa inregistreze anul acesta o crestere de 3,2%, fata de un avans de 3,6% previzionat in noiembrie, arata cele mai recente prognoze publicate miercuri de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Pentru 2020 BERD se asteapta tot la o expansiune de 3,2% a PIB-ului Romaniei.
"Am revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei Romaniei in acest an din cauza riscurilor crescute privind investitiile, dar si a inaspririi politicii monetare (BNR a majorat de trei ora dobanda de referinta in 2018, de la 1,75% la 2,50%) si a sporirii dezechilibrelor externe. Riscurile cheie includ exacerbarea actualului deficit de pe piata fortei de munca, a prelungitei slabiciuni din zona euro si a schimbarilor negative produse in increderea investitorilor globali", se arata in raportul BERD.
Rata somajului, sub 4%, este cea mai scazuta din ultimul deceniu, facand dificila recrutarea de personal si stimuland cresterea salariilor.
"La sfarsitul lunii decembrie 2018, Guvernul a introdus in mod abrupt un set de masuri cu un potential impact negativ asupra anumitor sectoare, inclusiv in domeniul bancar, fonduri de pensii, energie si telecomunicatii. Desi la sfarsitul lunii martie 2019 Executivul a atenuat unele din masurile anuntate, increderea investitorilor a fost afectata, cu un impact negativ asteptat asupra activitatii economice in ansamblu", apreciaza Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.
Institutia avertizeaza ca... mai mult
Miercuri, 08 Mai 2019, ora 15:41
Cu un avans de 7% in trimestrul al patrulea din 2017, comparativ cu perioada similara a anului 2016, Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica, in ritm anual, din Uniunea Europeana in perioada octombrie - decembrie 2017, arata o estimare preliminara, publicata miercuri de Eurostat.
Comparativ, produsul intern brut al zonei euro a crescut cu 2,7%, si cu 2,6% in UE, in trimestrul patru 2017 comparativ cu trimestrul patru 2016. Datele Eurostat arata, insa, ca ritmul de crestere a economiei romanesti a incetinit in trimestrul patru 2017, pana la 7%, dupa un avans de 8,5% in trimestrul al treilea.
Pe ansamblul anului 2017, PIB a crescut cu 2,5% atat in UE, cat si in zona euro.
De asemenea, in trimestrul patru comparativ cu trimestrul al treilea, ritmul de crestere a economiei romanesti a incetinit semnificativ pana la 0,6%, de la un avans de 2,4% in trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul al doilea. In acest caz, avansul economiei romanesti este identic cu cel inregistrat in UE si zona euro, unde PIB a crescut cu 0,6% comparativ cu trimestrul precedent, dupa un avans de 0,7%.
Datele publicate de Eurostat sunt similare celor anuntate anterior de Institutul National de Statistica (INS), potrivit caruia economia Romania a consemnat un avans de 7% in anul 2017 comparativ cu anul precedent, iar in ultimul trimestru al anului trecut, fata de perioada similara din 2016, avansul Produsului Intern brut a incetinit la 6,9% (serie bruta) de la 8,8% in T3.... mai mult
Miercuri, 14 Februarie 2018, ora 14:36
Economia Romaniei a crescut anul trecut cu 7%, fata de 2016, cel mai mare avans din 2008 pana in prezent, dar acelasi timp a crescut si rata anuala a inflatiei, indicator care masoara evolutia preturilor de consum in ultimul an, din cauza unei cresteri semnificative a preturilor.
Astfel, rata anuala a inflatie a urcat in luna ianuarie la 4,32%, cel mai inalt nivel din iulie 2013 pana acum, arata primele estimari publicate, miercuri, de Institutul National de Statistica (INS).
Trendul s-a mentinut ascendent, dupa ce, in decembrie, rata anuala a inflatiei a fost de 3,32%, in crestere fata de noiembrie, cand a fost 3,23%, si fata de octombrie, cand a fost de 2,63%.
Astfel, cele mai mari cresteri de preturi s-au inregistrat la gaze (3,79%), alte legume si conserve de legume (3,23%), fructe proaspete (3,1%) si citrice si alte fructe meridionale (2,58%). Pretul combustibililor a crescut, in ultima luna, cu 2,42%. Si pretul serviciilor a crescut, cu 0,9% fata de luna ianuarie 2017.
Potrivit sursei citate, fata de luna decembrie 2017, preturile au urcat cu 0,78%, in ianuarie 2018, in conditiile in care marfurile alimentare au fost mai scumpe cu 0,64%, cele nealimentare cu 1,08%, iar serviciile cu 0,32%.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in crestere la 3,5% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, a declarat, vineri, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Prognoza anterioara indica o inflatie de 3,2% in 2018. Pentru finalul anului 2019, BNR estimeaza o... mai mult
Miercuri, 14 Februarie 2018, ora 10:16
INS a anuntat azi o crestere economica ce poate parea de invidiat pentru orice tara. 5,8% pe primele 6 luni.
Din pacate, nu vorbim de o crestere bazata pe fundamente sanatoase, asa cum a spus Adrian Vasilescu, consilierului guvernatorului BNR.
Iata cateva cifre despre ce a insemnat aceasta crestere economica spectaculoasa, care probabil ne va plasa din nou in topul european.
Contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 2,745 de miliarde de euro, in primele sase luni, in crestere cu 40,19%, fata de perioada similara din 2016, potrivit datelor publicate de Banca Nationala.
Ce inseamna asta: Balanta externa de plati este suma totala de bani care intra intr-o economie din afara granitelor, din care se scade suma totala de bani care iese din tara in aceeasi perioada. Vorbim de deficit, cand sumele care ies depasesc sumele care intra.
Contul curent include schimbul la vedere, care este valoarea exporturilor si importurilor in bunuri fizice; schimbul nevazut care este primirea banilor pentru servicii cum ar fi publicitatea sau dreptul de folosinta, dividendul sau plata dobanzii; transferuri private, cum sunt banii repatriati de muncitorii aflati in strainatate si transferurile oficiale cum ar fi ajutoarele externe.
In cazul Romaniei, vedem ca sumele care ies sunt mult mai mari decat cele care intra, de aceea avem un deficit care creste spectaculos, ceea ce nu este deloc bine pentru economie.
Creste si datoria externa pe termen scurt... mai mult
Miercuri, 16 August 2017, ora 11:15
FMI a imbunatatit estimarea de crestere a economiei Romaniei la 4,2%, de la ritmul prognozat anterior de 3,8%, dar noua cifra ramane sub avansul de 5,2% anticipat de Guvern, potrivit raportului World Economic Outlook publicat marti de institutia financiara.
Pentru 2018, FMI prognozeaza ca economia Romaniei va avansa cu 3,4%.
Seful delegatiei FMI in Romania, Reza Baqir, a declarat in martie, la finalul unei misiuni a Fondului, ca deficitul bugetar al Romaniei va ajunge in acest an la 3,7% din produsul intern brut (PIB), urmand ca dezechilibrul bugetar sa atinga 3,9% din PIB in 2018.
Guvernul a anuntat ca deficitul bugetar nu va depasi in acest an pragul de 3% din PIB impus de tratatele europene.
Citeste si Calculele Guvernului sunt contrazise de Comisia Europeana: Deficitul va trece bine de 3%, cresterea economica va fi mai mica
Fondul mai anticipeaza pentru acest an o inflatie de 1,3%, urmata de un ritm de 3,1% in 2018, dupa un ritm negativ, de -1,6%, in 2016.
FMI a imbunatatit si estimarea de crestere a economiei mondiale la 3,7% in 2017, de la o estimare de 3,4% in ianuarie, datorita progreselor inregistrate in Europa, Japonia si China, dar a avertizat ca politicile protectioniste pun in pericol redresarea.
Institutia se asteapta ca economiile dezvoltate sa profite de redresarea ciclica.
Pentru Japonia, FMI a imbunatatit prognoza cu 0,4 puncte procentuale, la 1,2% in 2017, iar pentru zona euro si China cu 0,1 puncte, la 1,7%, respectiv 6,6%.... mai mult
Marti, 18 Aprilie 2017, ora 18:11
Romania ar putea inregistra in 2017 o crestere economica mai mare decat cea estimata, de 5,2% din PIB, o contributie importanta la acest lucru urmand sa aiba agricultura, considera ministrul Finantelor, Viorel Stefan.
"Sunt indicii ca ceea ce criticau unii foarte aprig la inceputul anului - ca o crestere de 5,2% este nerealista - sunt indicii ca a fost o estimare destul de prudenta si noi ne asteptam la o crestere mai mare. Nimeni nu a luat in calcul faptul ca 5,2% nu se bazeaza si pe o contributie a agriculturii.
Cum arata anul agricol, cum ne indica faptul ca s-au dat subventiile din februarie - ceea ce nu s-a intamplat in anii precedenti - ne asteptam ca sectorul agricol sa aduca o contributie suplimentara la PIB-ul realizat in acest an. Inseamna un PIB mai mare, inseamna... Sunt chestiuni pe care nu le putem controla, dar, la ora la care vorbim, asa arata perspectiva productiei agricole in anul 2017. Ne da sperante ca va fi mai bine", a afirmat Stefan Viorel, miercuri seara, la Antena3.
Ministrul Finantelor a adaugat ca indicatorii macro din primele doua luni ale anului indica o crestere a productiei industriale, cresteri ale exporturilor in relatia cu celelalte tari din Uniunea Europeana, cresterea numarului de locuri de munca.
"Economia romaneasca beneficiaza de o incredere de care n-a mai beneficiat din perioada de dinainte de criza. Politicile de relaxare fiscala, renuntarea la politicile de austeritate, programele de stimulare a productiei la care... mai mult
Joi, 13 Aprilie 2017, ora 07:55
Un deficit bugetar in crestere, din cauza majorarii salariilor bugetarilor si reducerii taxelor, care trebuie finantat cu imprumuturi tot mai scumpe, dar si o presiune mai mare pe leu - acestea vor fi principalele provocari cu care urmatorul guvern se va confrunta in 2017.
Deficitul bugetului general consolidat al statului roman a coborat, dupa primele zece luni ale anului, la 1,3 miliarde lei, de la 3,7 miliarde lei in septembrie, fiind echivalent cu doar 0,17% din produsul intern brut (PIB).
Nivelul este cu mult sub cel programat pentru intregul an, de 2,8% din PIB pe metodologia cash si 2,95% din PIB, dupa standardul european ESA.
Insa de la 1 ianuarie 2017 ar trebui sa intre in vigoare noi masuri de relaxare fiscala, printre care eliminarea taxei pe constructii speciale si a supraaccizei pe carburanti, precum si reducerea cotei standard a TVA de la 20 la 19%.
Aceste masuri de relaxare fiscala reprezinta cea mai mare provocare pentru anul viitor, avertizeaza ...citeste mai departe despre "Cele mai mari riscuri pentru Romania in 2017: Atentie la deficit, imprumuturi si leu!" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 25 Decembrie 2016, ora 19:45
Economia Romaniei nu va mai creste in 2017 ca Fat-Frumos, cum s-a intamplat in 2016, ci va frana putin, in timp ce IT-ul va ramane principalul motor. Cele mai importante riscuri sunt legate de cresterile salariilor bugetare si posibilele schimbari legislative.
Potrivit estimarilor Garanti Bank, remise marti Ziare.com, produsul intern brut al tarii noastre va avansa cu 3,7% anul viitor.
E o incetinire destul de semnificativa, avand in vedere ca in al treilea trimestru a fost consemnata o crestere economica de 4,9%, puternic influentata de consum.
Sectorul serviciilor, in mod special IT-ul si activitatile de consultanta si suport in afaceri, se asteapta sa ramana motorul de crestere economica, arata Garanti Bank.
Potrivit raportului bancii, inflatia anuala va ajunge de la -0.4% (octombrie), la 2% pana la finalul anului viitor.
In acest context, Garanti Bank preconizeaza ca Banca Nationala a Romaniei va implementa o prima majorare a dobanzii-cheie abia in 2018, atunci cand ...citeste mai departe despre "Care sunt riscurile majore pentru economia Romaniei in 2017" pe Ziare.com mai mult
Marti, 06 Decembrie 2016, ora 17:25