Adam Glapinski, guvernatorul Bancii Nationale a Poloniei a apreciat dupa participarea la Forumul Economic de la Davos din acest an ca se asteapta la o evolutie stabila a economiei tarii sale. Acesta a apreciat ca prefera o crestere constanta si moderata, in locul uneia accelerate dar posibil nesustenabile in timp, cum e cea a Romaniei.
Aprecierile au fost facute de Adam Glapinski in cadrul unui interviu publicat de Gazeta Pravna. Redam partial acest interviu:
Ati fost pentru a doua oara la rand la Forumul Economic Mondial de la Davos. Ce cauta guvernatorul BNP intr-un astfel de loc?
Liderii bancilor centrale nu se cauta unul pe celalalt. Ne intalnim intr-un forum mondial la fiecare doua luni la Basel si la fiecare trei luni la Frankfurt. Cu toate acestea, la Davos ma pot intalni si cu reprezentantii companiilor care se ocupa de inovatii in lumea financiara, inclusiv cu cei care creeaza noile tehnologii pentru bancile centrale.
In Elvetia ma intalnesc cu economisti eminenti, cu finantatori si investitori. Acesti oameni formeaza curente de opinie in lume, inclusiv cele legate de Banca Nationala a Poloniei si de politica monetara. Datorita acestor intalniri, stim incotro se indreapta lumea. Am vorbit despre situatia economica globala si despre existenta amenintarii aparitiei unei alte crize.
Forumul din acest an pune accentul pe tema reducerii inegalitatilor in materie de venituri si proprietati. Ce s-a spus despre asta?
Stim ca bogatia din lume este... mai mult
Miercuri, 31 Ianuarie 2018, ora 13:45
A ajuns aproape obsesiva referirea pe care oficalitatile o fac la experienta poloneza. De la regionalizare, constitutie, politica agrara si pana la accesarea fondurilor europene, experienta poloneza este mentionata nu numai pentru a demonstra dorinta meritorie de a invata din realizarile altora ci si pentru a justifica unele masuri nu indejuns de clare si de populare la nivelul cetateanului roman.
Asa se explica si graba cu care se doreste regionalizarea, in lipsa unei argumentatii serioase si a unei minime transparente: "asa au facut si polonezii".
Desigur, nimeni nu poate contesta faptul ca experienta poloneza este de succes, dar cat de viabila si de adaptabila este in cazul Romaniei? O comparatie, chiar sumara, a realitatilor poloneze cu cele romanesti poate ar ajuta la o mai buna intelegere a limitelor maxime dar si minime pana la care experienta poloneza ne este accesibila.
Un start diferit
In "OECD Economic Survey: Poland 1992" se spunea ca "dupa 45 de ani de comunism, Polonia a trecut aproape fara nicio tranzitie de la economia planificata, la cea de piata". Romania a avut nevoie de aproape 20 de ani de tranzitie pentru a obtine cu dificultate recunoasterea statutului de economie de piata functionala.
Este o diferenta ce poate fi explicata si prin situatia in care se gaseau cele doua tari in momentul caderii Zidului Berlinului. Iata cum se prezenta aceasta:
Proprietatea statului (socialista de stat) asupra activelor din industrie, agricultura si... mai mult
Vineri, 05 Iulie 2013, ora 13:25
Romania trebuie sa-si coordoneze cat mai mult politicile economice si de dezvoltare cu Polonia, a declarat marti premierul Victor Ponta, inainte de vizita pe care o va efectua la Varsovia.
"Ma voi afla maine (miercuri - n.r.) in vizita in Polonia - partener strategic pentru Romania si pe plan european, cu care trebuie sa ne coordonam cat mai mult politicile economice, politicile de dezvoltare. Este chiar o tara de la care avem foarte multe de invatat in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, politica energetica, politica industriala", a afirmat Victor Ponta, la inceputul sedintei de guvern.
El a precizat ca vizitele pe care le va intreprinde in perioada urmatoare au un caracter preponderent economic.
Premierul ar urma sa mearga saptamana viitoare in Germania si in Slovacia.
"Cred ca trebuie sa folosim oportunitatile Romaniei in energie, in industrie, in agricultura si sa reusim sa continuam atragerea de investitii", a adaugat seful Guvernului.
In context, el a mentionat ca Executivul va mai adopta marti o hotarare de guvern necesara inaugurarii Podului Calafat-Vidin.
Ambasadorul Poloniei la Bucuresti, Marek Szczygiel, a declarat intr-un interviu acordat Agerpres ca discutiile premierului Ponta cu primul-ministru polonez, Donald Tusk, vor viza cooperarea bilaterala - in special proiectele economice - si agenda europeana.
"Vor fi doua teme principale: agenda europeana si cooperarea bilaterala, cu o atentie deosebita asupra aspectelor... mai mult
Marti, 04 Iunie 2013, ora 15:23
Stabilitatea economica a Poloniei este un exemplu pentru multe tari europene, inclusiv pentru Romania. Ce a gresit statul roman in 2012 si unde ar fi functionat si la noi "reteta poloneza"?
Succesul economiei poloneze a stat atat in modul in care au folosit banii europeni, cat si in gasirea celei mai bune metode de privatizare a companiilor de stat.
Romania mai are de lucrat la ambele capitole. In ceea ce priveste fondurile europene, in 2012, tara noastra nu a reusit sa atraga nici 10 procente, fondurile absorbite fiind de 1.867,06 milioane de euro. Este un nivel foarte scazut, in conditiile in care reprezentantii guvernului estimau o rata de absorbtie de 20 de procente.
In plus, Romania a fost nevoita sa platesca corectii financiare pe patru programe europene din cauza neregulilor gasite in sistemul fondurilor europene.
Pe de alta parte, Polonia a ajuns la un nivel record de absorbtie a fondurilor europene de aproape 80%. Poloniei i-au fost alocate pentru perioada 2007-2013 suma de 68 miliarde de euro. Ministrul polonez al dezvoltarii regionale, Elzbieta Bienkowska spunea ca pentru fiecare euro exista nu mai putin de 10 proiecte.
Fondurile au fost folosite cu precadere pentru proiecte in infrastructura si investitii. Din banii europeni, Polonia a construit 1.300 de kilometri de autostrada. Autostrada care leaga Varsovia de Berlin, finalizata la timp pentru Campionatul European de Fotbal, este unul dintre cele mai elocvente exemple de bani intelept... mai mult
Luni, 17 Decembrie 2012, ora 12:46
Fondul Monetar International estimeaza ca Romania ar putea ajunge din urma si chiar intrece economia Poloniei in 2013. Totusi, Romania castiga doar un meci, nu toata lupta.
Cu ce "arme" castiga Polonia razboiul? Este singura tara europeana din Europa care a evitat recesiunea si care a inregistrat 19 ani crestere economica neintrerupta.
Cheia succesului economiei Poloniei este mentinerea bancilor cu capital national, este de parere Mircea Cosea, profesor in Economie.
"Polonia este o tara care are capital national, a pastrat banci cu capital national. Una din explicatiile succesului este intretinerea capitalului national, in timp ce Romania facea privatizari", a declarat Mircea Cosea pentru Business24.
Economia Poloniei in cifre
Anul 2008 a fost ultimul an in care Romania a inregistrat o crestere economica (7,3%) peste nivelul celei din Polonia, cifrata la 5,1 procente. Produsul Intern Brut inregistrat de Polonia era de 530 miliarde dolari, in timp ce PIB-ul per cap de locuitor a ajuns la 17.500 dolari.
In anul 2009, Polonia a fost singura tara din Uniunea Europeana care a inregistrat o crestere economica anuala de 1,7%. Economia Romaniei incepe din acest an sa dea semne de slabiciune, inregistrand o contractie de 6,6%.
Polonia a continuat sa raporteze crestere economica si pentru anul urmator, 2010, de 3,9% in timp ce Romania sa se situeze la polul opus cu scadere de 1,6%.
In 2011, atat Romania cat si Polonia au inregistrat cresteri economice,... mai mult
Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 08:22