Fondul Monetar International (FMI) a inrautatit estimarile de crestere a economiei mondiale la 3,5% in 2015 si la 3,7% in 2016, comparativ cu un avans de 3,8% anul acesta si 4% anul viitor, prognozate in octombrie, se arata in raportul 'World Economic Outlook', publicat luni.
Cea mai semnificativa revizuire in scadere a fost inregistrata de Rusia, din cauza sporirii tensiunilor geopolitice si a pretului mai scazut al titeiului. Astfel, PIB-ul ar urma sa scada anul acesta cu 3% si cu 1% anul viitor, fata de 3,5% in 2015 si 2,5% in 2016, prognozat in octombrie, potrivit Agerpres.
Pentru 2014, FMI a prognozat ca expansiunea economiei mondiale a fost de 3,3%, similar cu avansul din 2013.
Recentele evolutii pe plan global, cum ar fi pretul mai scazut al titeiului, deprecierea euro si a yenului si potentialul mai redus de crestere in multe state, au afectat economia mondiala de la publicarea precedentelor prognoze ale FMI, in octombrie, se arata in raportul 'World Economic Outlook'.
'Aceste evolutii au insemnat vesti bune pentru importatorii de titei si de materii prime si vesti proaste pentru exportatori. Dificultatile cu care se confrunta statele in urma recentei crize financiare au continuat. Dar sunt si vesti bune pentru statele care au legaturi mai stranse cu euro si yenul, dar vesti proaste pentru cei cu legaturi mai apropiate de dolar', a apreciat economistul - sef al FMI, Olivier Blanchard.
Avansul economiei SUA ar urma sa ajunga la 3,6% in 2015 si 3,3%... mai mult
Marti, 20 Ianuarie 2015, ora 09:31
Economia mondiala a intrat intr-o faza de redresare confirmata, dar lenta si neuniforma. Mai multi factori explica natura laborioasa a recuperarii post-criza. Acestea includ niveluri ridicate ale datoriei publice si private, o dinamica a creditului sub ratele de dinaintea crizei, un nou risc de deflatie in Zona Euro ce a slabit increderea pe termen lung intre jucatorii economici.
Coface previzioneaza o crestere globala de 2,8% pentru 2014, o crestere de 0,1 puncte, comparativ cu 2013. Aceasta este prima crestere din 2010, desi nivelul sau ramane sub cel al nivelurilor de crestere de dinainte de criza (intre 4 si 4,5% in 2006 si 2007). Economiile avansate au devenit principalul motor al acestei accelerari (de 1,6%, ceea ce este cu 0,3 puncte mai mare decat in 2013), in timp ce tarile emergente au inregistrat o incetinire cu o valoare echivalenta cu 4,3% (in scadere cu -0,3 puncte). In 2015, accelerarea globala va continua treptat, cu o crestere de 3,2%.
Harta riscului de tara, care este in prezent in curs de actualizare de catre Coface, este in conformitate cu aceasta reechilibrare a cresterii economice. Majoritatea evaluarilor revizuite pozitiv vizeaza tarile avansate. Toate evaluarile retrogradate de Coface in acest trimestru se refera la tarile emergente.
In Zona Euro, in ciuda dezamagirilor, riscurile de tara continua sa se imbunatateasca
In timp ce Statele Unite si-au revenit, dupa un soc extern in primul trimestru, inregistrand o crestere solida... mai mult
Marti, 04 Noiembrie 2014, ora 15:25
Deflatia reprezinta principalul risc pentru redresarea economiei mondiale, a avertizat, joi, directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde.
"Se simte optimismul legat de evolutia economica, dar redresarea este inca fragila", a afirmat Christine Lagarde, intr-un discurs rostit la Washington.
"Daca inflatia este strigoiul, atunci deflatia este capcaunul care trebuie invins. Vedem risc de deflatie, care s-ar putea dovedi dezastruos pentru redresarea economiei mondiale", a avertizat directorul general al FMI.
De asemenea, oficialul a atras atentia asupra volatilitatii care ar putea urma dupa ce Rezerva Federala a SUA (Fed) va incepe reducerea treptata a injectiilor de lichiditati, lansate in timpul perioadei de varf a crizei financiare. Pana acum, Fed cumpara lunar obligatiuni guvernamentale in valoare de 85 de miliarde de dolari, insa, incepand din aceasta luna, acest program va incepe sa se restranga treptat, ceea ce inseamna ca investitiile pe pietele emergente se vor reduce.
BM estimeaza ca ratele dobanzii pe plan mondial vor incepe sa creasca gradual
Miercuri, Banca Mondiala a estimat ca ratele dobanzii pe plan mondial vor incepe sa creasca gradual, iar efectele deciziei Fed asupra economiilor in curs de dezvoltare vor fi reduse, datorita majorarii exporturilor.
"Pe ansamblu, directia este pozitiva, dar cresterea economiei mondiale inca este prea scazuta, prea fragila si prea inegala", a avertizat seful FMI.
Marti, Ewald... mai mult
Joi, 16 Ianuarie 2014, ora 10:18
Sefii de state si de guverne din G20 au avertizat la incheierea summitului de la Sankt Petersburg ca redresarea economiei mondiale va fi slaba din cauza riscurilor legate mai ales de economiile emergente, considerate pana acum "motorul" cresterii economice mondiale.
Din acest motiv, bancile centrale s-au angajat sa modifice politicile monetare cu precautie.
Bancile centrale au raspuns apelurilor statelor emergente, ale caror monede s-au depreciat puternic in acest an din cauza temerilor legate de impactul planului Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite de a restrange in acest an masurile de stimulare a economiei americane, transmite AFP.
"Bancile noastre centrale s-au angajat ca schimbarile politicilor monetare sa fie precaute si comunicate clar" se arata in comunicatul final al G20.
Liderii G20 au recunoscut totodata ca accelerarea cresterii economice va fi insotita de treanzitia spre normalitate a politicilor monetare.
Comunicatul noteaza nevoia urgenta de intarire a redresarii mondiale si de generare a unei cresteri economice mai puternice, pentru crearea de locuri de munca, si reitereaza prioritatea data cresterii in raport cu disciplina bugetara.
Schimbarea politicii monetare SUA ii face precauti pe investitori
Intre riscurile mentionate se numara incetinirea cresterii in economiile emergente, care reflecta in unele cazuri volatilitatea fluxurilor de capital, conditiile financiare dificile si instabilitatea preturilor materiilor prime.... mai mult
Sambata, 07 Septembrie 2013, ora 09:28
Fondul Monetar International (FMI) a inrautatit usor prognozele privind cresterea economiei globale atat pentru anul in curs cat si pentru anul urmator, ca urmare a cererii de consum mai slabe si a incetinirii inregistrate de mai multe economii emergente importante.
Pentru anul in curs, Fondul a revizuit proiectia privind avansul economiei mondiale de la 3,3%, cat estima in aprilie, la 3,1%, aceeasi rata inregistrata si anul trecut, arata date publicate de institutie pentru actualizarea estimarilor din raportul World Economic Outlook din aprilie.
Pentru anul urmator, prognoza privind cresterea PIB a fost inrautatita de asemenea cu 0,2 puncte procentuale, de la 4% la 3,8%.
"Cresterea economica este estimata sa ramana redusa, la usor peste 3% anul acesta, acelasi nivel ca anul trecut. Este mai putin decat anticipam in aprilie, in mare parte din cauza cererii apreciabil mai slabe si a incetinirii in mai multe din economiile emergente importante, precum si din cauza recesiunii mai pronuntate din zona euro", se arata in raport.
Fondul a inrautatit estimarea pentru economiile avansate cu 0,1 puncte procentuale pentru anul acest si cu 0,2 puncte pentru anul urmator, la 1,2%, respectiv 2,1%. In cazul celor emergente, revizuirea negativa s-a situat la 0,3 puncte procentuale atat pentru anul in curs cat si pentru 2014. Astfel, in 2013 economiile emergente ar urma sa inregistreze o crestere de 5%, urmata de 5,4% anul urmator.
Estimarile privind Europa Centrala si de... mai mult
Marti, 09 Iulie 2013, ora 16:25
Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a pregatit duminica terenul pentru o usoara revizuire a prognozelor de crestere ale economiei mondiale, care vor fi publicate in zilele urmatoare de FMI.
Lagarde a subliniat ca la reuniunile de primavara ale FMI si Bancii Mondiale, cele doua organizatii internationale au avertizat ca relansarea economiei mondiale avanseaza cu trei viteze diferite, variind de la o crestere de 5,5% in economiile emergente, un avans de 2% in economiile avansate precum SUA si Australia si un blocaj in cazul economiile din zona euro, transmite AFP.
"Atunci am preconizat ca economia mondiala va inregistra o crestere de 3,3% dar ma tem ca daca luam in calcul ce vedem in economiile statelor emergente vom avea o crestere usor mai mica", a declarat Christine Lagarde la o conferinta economica organizata la Aix-en-Provence, sudul Frantei. "Nu pot sa va dau cifre pentru ca le vom publica peste doua zile si nu vreau sa vreau sa ii tai iarba de sub picioare economistului nostru sef", a adaugat Lagarde.
In raportul sau semi-anual World Economic Outlook, publicat in luna aprilie, Fondul Monetar International a estimat ca economia Romaniei va inregistra o crestere de 1,6% in 2013 si un avans de 2% in 2014. Tot atunci FMI a revizuit in scadere estimarile privind evolutia economiei mondiale in 2013 si 2014, din cauza reducerii cheltuielilor guvernamentale in SUA si a recesiunii din Europa.
Potrivit FMI economia mondiala ar... mai mult
Luni, 08 Iulie 2013, ora 10:14
Banca Mondiala inrautateste prognoza de crestere a economiei mondiale in 2013, la 2,2%, in scadere cu 0,2%, fata de estimarile initiale de 2,4%, realizate in ianuarie 2013.
In raportul "Global Economic Prospects" al Bancii Mondiale, publicat miercuri, se arata cum cresterea economiei mondiale se va accelera la 3% in 2014 si la 3,3% in 2015, deoarece riscurile in economiile avansate s-au atenuat, cresterea a devenit solida, in pofida declinului din zona euro, dar redresarea statelor in curs de dezvoltare va fi modest.
In acelasi timp, Banca Mondiala a inrautatit prognoza de crestere a economiei Chinei in 2013, la 7,7%, de la 8,4% cat estima in ianuarie.
Avansul Produsului Intern Brut va fi de 1,9% in 2013, de 2,5% in 2014 si de 3,1% in 2015, de la 1,5% estimat pentru 2012 in Europa Centrala si de Est
O inasprire a politicii monetare in statele avansate ar putea afecta cresterea pe pietele emergente, din cauza majorarii ratelor dobanzilor, reducand potentialul de crestere a PIB-ului cu pana la 12%, avertizeaza Banca Mondiala.
Riscurile pe termen lung vor fi probabil mai ridicate decat impactul pe termen scurt in urma volatilitatii de pe pietele de obligatiuni si a pietelor valutare din statele emergente, deoarece traderii incearca sa se pozitioneze pentru momentul in care Rezerva Federala a SUA va renunta la actuala politica monetara relaxata, avertizeaza economistul sef al Bancii Mondiale, Kaushik Basu.
In Europa, conditiile financiare s-au imbunatatit dar... mai mult
Joi, 13 Iunie 2013, ora 11:10
Economia Europei se afla inca in scadere, situatie care face necesar ca statele din zona euro sa continue reformele, a declarat economistul sef al Bancii Centrale Europene (BCE), Peter Praet.
Praet, membru in consiliul guvernatorilor BCE, a respins, totodata, temerile ca dobanzile scazute vor alimenta accelerarea inflatiei in Germania, potrivit New York Times.
Pietele financiare s-au mai linistit in ultima perioada, a declarat economistul pentru publicatia germana Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, insa este prea devreme pentru a spune ca s-a incheiat criza din zona euro. Uniunea monetara nu ar trebui sa se bezeze doar pe BCE pentru rezolvarea crizei, a spus el.
"Din pacate, ne aflam inca intr-o faza in care economia se contracta (...) exista unele semne pozitive, dar nu este clar daca ne aflam intr-un moment de schimbare radicala a situatiei. Marele pericol este ca guvernele sa devina prea multumite si sa nu faca nimic. Ar fi o greseala tragica si ar anula toata evolutia pozitiva", a afirmat Praet.
Reformele se deruleaza in directia potrivita, a spus el, iar primele rezultate au putut fi observate deja in Irlanda, Grecia si Portugalia, tari care au reusit sa-si reduca costurile salariale. mai mult
Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 09:47
Economia mondiala va inregistra o crestere de 2,4% in 2013, urmata de un avans de 3,2% in 2014, a estimat miercuri Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD) in raportul sau intitulat "Situatia si perspectivele economiei mondiale in 2013".
Aceste estimari de crestere raman sub performantele inregistrate de economia mondiala inainte de criza, subliniaza directorul diviziei de studii macroeconomice de la UNCATD, Alfredo Calcagno. Potrivit acestuia, "riscul caderii intr-o noua recesiune nu poate fi exclus", in special in situatia in care criza din zona euro se agraveaza sau economia chineza va cunoaste o incetinire brusca.
Potrivit raportului realizat de experti UNCATD, la patru ani dupa criza financiara internationala economia mondiala are dificultati in a-si reveni. In 2012, economia mondiala a inregistrat din nou o incetinire a ritmului de crestere, cu un avans de 2,2%, fata de cresterea de 2,7% inregistrata in 2011.
Anumite state au recazut in recesiune in 2012, iar pentru alte state situatia s-a agravat cu o crestere a ratei somajului peste 20%, in special in tarile din Sudul Europei.
"Zona euro este in recesiune iar PIB-ul regiunii ar urma sa inregistreze o crestere de doar 0,3% in 2013, urmand a se intari pana la 1,4% in 2014', se arata in raportul UNCTAD.
In cazul Uniunii Europene, UNCTAD subliniaza ca cinci state au fost in recesiune in 2012 in timp ce rata somajului in zona euro a atins un nivel record de aproape 12%, cu un punct... mai mult
Vineri, 18 Ianuarie 2013, ora 08:59