Dupa ce in martie 2020 toate bursele au cazut mai puternic decat in 2008, acum ne uitam la fiecare veste care vine dinspre companiile farmaceutice. Vestile ca se pregateste un vaccin nu mai impresioneaza bursele. In schimb, unul aparut anul acesta ar vindeca si economia mondiala care ar evita o criza severa ce va aparea odata cu prelungirea lockdown-urilor de pe mapamond, avertizeaza strategul consultant al XTB Romania, Claudiu Cazacu.
"Bursele sunt pe crestere de cateva saptamani, a crescut indicele S&P cu vreo 12 procente, in mai putin de o luna, ceea ce este foarte mult. Apoi a venit vestea aceasta cu vaccinul care a dus la un plus de aproape 5% pentru S&P, la un moment dat. A ajuns la noi maxime istorice si problema este ca nu au putut fi mentinute aceste maxime istorice si s-a intrat pe vanzare. De ce? Pentru ca primul val de euforie, generat de vestea vaccinului, s-a suprapus peste rezultatul alegerilor si a lasat locul unor intrebari precum "Este de ajuns aceasta veste pentru a iesi din criza actuala?", a declarat Claudiu Cazacu.
Daca ne uitam in teren, situatia nu este deloc imbucuratoare, nici in SUA si nici in Europa, din punct de vedere al numarului de noi cazuri care apar in fiecare zi. Anuntul venit din partea companiei farmacuetice Pfizer ca vaccinul sau experimental pentru tratarea Covid-19 a fost eficient cu peste 90%, inca nu a confirmat daca medicamentul este sigur si cat timp va proteja oamenii, doua piese esentiale care lipsesc din acest puzzle.... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 00:01
Extinderea rapida a epidemiei cu noul coronavirus va reduce probabil cresterea economica a Chinei in acest an la 5,6%, in scadere cu 0,4 puncte procentuale fata de prognoza din ianuarie, si va sterge 0,1 puncte procentuale din avansul economiei mondiale, a avertizat sambata Fondul Monetar International, transmite Reuters
Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a prezentat perspectivele economice la reuniunea ministrilor de Finante si guvernatorilor bancilor centrale din G20, care se desfasoara la Riad, Arabia Saudita.
Georgieva a precizat ca FMI examineaza mai multe scenarii pesimiste daca epidemia de Covid-19 dureaza mai mult si se extinde semnificativ pe plan global.
Adresandu-se oficialilor G20, Georgieva a declarat: "In actualul nostru scenariu de baza, politicile anuntate sunt implementate si economia chineza va reveni la normal in trimestrul doi. Ca rezultat, impactul asupra economiei mondiale va fi relativ minor si de scurta durata. Dar, de asemenea, analizam mai multe scenarii pesimiste, in care raspandirea epidemiei continua si se extinde pe plan global, iar consecintele asupra cresterii economice sunt mult mai extinse".
Oficialii din China au dat asigurari ca inca poate fi indeplinita tinta de crestere pentru 2020, in pofida epidemiei.
Ministrul nipon de Finante, Taro Aso, a avertizat asupra impactului semnificativ asupra economiei mondiale in cazul in care epidemia se raspandeste si mai mult si le-a spus jurnalistilor ca participantii la... mai mult
Duminica, 23 Februarie 2020, ora 12:33
Epidemia de coronavirus a perturbat cresterea economica in China iar o raspandire in alte tari ar putea deraia revenirea "foarte fragila" care este prognozata pentru economia mondiala in 2020, a avertizat miercuri Fondul Monetar International (FMI), informeaza Reuters.
Intr-un document pregatit pentru reuniunea ministrilor de Finante si guvernatorilor bancilor centrale din G20, FMI a mentionat mai multe riscuri cu care se confrunta economia mondiala, printre care si o propagare rapida a epidemiei de coronavirus precum si o relansare a tensiunilor comerciale dintre SUA si China.
Ministrii de Finante si guvernatorii bancilor centrale din G20 se vor intalni la Riad, Arabia Saudita, la finele acestei saptamani, pe fondul incertitudinilor cu privire la impactul coronavirusului COVID-19.
FMI a subliniat ca isi mentine prognozele din luna ianuarie, potrivit carora in acest an economia mondiala va inregistra un avans de 3,3%, dupa o crestere de 2,9% in 2019. Prognozele din luna ianuarie au fost revizuite in jos cu 0,1 puncte procentuale comparativ cu prognozele anterioare, din luna octombrie 2019.
Cu toate acestea, FMI a subliniat ca revenirea va fi una modesta iar riscurile raman orientate in jos. "Revenirea ar putea fi pusa in pericol de o crestere semnificativa a primelor de risc, declansata de exemplu de o re-escaladare a tensiunilor comerciale, sau o noua raspandire a coronavirusului", avertizeaza institutia financiara internationala.
Anterior, postul public de... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2020, ora 16:38
Extinderea epidemiei de coronavirus in China, a doua economie mondiala, ar putea incetini si mai mult ritmul de crestere al economiei mondiale, ca urmare a efectelor secundare provocate in randul tarilor exportatoare de materii prime si al pietelor emergente, in special in statele producatoare de petrol, avertizeaza expertii, transmite AFP.
Cresterea economiei mondiale nu avea nevoie de acest "dus rece". Afectata de razboiul comercial dintre SUA si principalii sai parteneri comerciali, economia mondiala ar urma sa inregistreze in acest an un avans de doar 2,9%, potrivit OECD, adica cel mai slab ritm de crestere consemnat dupa criza financiara din 2008 - 2009.
Similar presedintelui Bancii Centrale a SUA (Fed), Jerome Powell, care a tras saptamana trecuta un semnal de alarma cu privire la incertitudinile care planeaza asupra economiei mondiale, mai multi economisti sunt si ei preocupati de efectele provocate in afara Chinei de o incetinire a productiei si, totodata, a cererii celei de a doua economii a lumii.
"Cu cat perturbarile vor fi mai mari in China, cu atat vor fi mai susceptibile sa se propage in strainatate", avertizeaza Neil Shearing, economist sef la Capital Economics, dupa ce mai multe companii, precum Toyota, au decis sa prelungeasca, pentru inca o saptamana, vacantele de Anul nou chinezesc.
"O incetinire a cererii interne chineze ar avea in mod clar un impact asupra economiei mondiale, tocmai in momentul in care incerca sa isi revina dupa... mai mult
Marti, 04 Februarie 2020, ora 15:10
Davos e o statiune montana pitoreasca din Elvetia care gazduieste in fiecare an Forumul Economic Mondial. Intre timp, elitele nu mai raman doar in cercul lor restrans la Davos.
E atat de usor sa critici Forumul Economic Mondial de la Davos. 3.000 de participanti din intreaga lume se reunesc in acest an, printre care 116 miliardari, consemneaza un ziar, adaugand ca multi sunt sefi ale unor concerne multinationale si reprezentanti ai corporatiei americane BlackRock. Participa si presedintele SUA, Donald Trump, cel al Braziliei, Jair Bolsonaro, precum si mai multi sefi de guvern, printre care Angela Merkel si premierul italian Giuseppe Conte.
O imagine eronata
Din nou, elitele raman in cercul lor restrans si vorbesc despre probleme pe care nu le inteleg. Probabil mai beau si multa sampanie in timpul acestor discutii. Aceasta imagine e proiectata de multe ori - dar ea nu corespunde realitatii.
Sigur ca se mai bea cate un pahar de sampanie si nu pot exclude ca nu se ajunge si la cate un exces din cand in cand, dar majoritatea celor care vin la Forumul Economic Mondial muncesc din greu. Aici, la Davos, ajung sa stea de vorba niste oameni care se evita reciproc in alte situatii. In viata de zi cu zi, multe dintre persoanele care conduc mari concerne sau guverne sunt atat de ocupate cu problemele proprii, incat nu prea mai observa ce se intampla in jur.
Economia nu e totul...
La Davos, lucrurile stau altfel. Printre subiectele care se discuta se numara... mai mult
Marti, 21 Ianuarie 2020, ora 10:54
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a inrautatit din nou estimarile privind evolutia economiei mondiale in 2019 si 2020, in urma precedentelor revizuiri in scadere din martie si din mai, avertizand ca disputele comerciale si incertitudinile privind Brexitul vor afecta afacerile si comertul mondial, transmit MarketWatch si Reuters.
In raportul interimar publicat, OCDE estimeaza ca economia mondiala va inregistra o crestere de 2,9% in 2019 si de 3% in 2020, fata de prognoza din mai, ce indica un avans de 3,2% in 2019 si de 3,4% in 2020. In acest an va fi cel mai slab ritm de crestere de la criza financiara din 2008 si vine dupa un avans de 3,6% anul trecut.
PIB-ul global risca sa intre intr-o noua faza, de crestere redusa, daca guvernele ezita sa ia masurile adecvate pentru a raspunde incertitudinilor privind Brexitul si escaladarii tensiunilor comerciale, a avertizat Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.
"Ordinea globala care reglementa comertul a disparut si suntem intr-o noua era, cu mai putine certitudini, si mai multe relatii comerciale arogante". Cresterea comertului mondial, care a fost motorul redresarii economiei dupa criza, a intrat in teritoriu negativ acum, dupa un avans de 5% in 2017. Tensiunile comerciale afecteaza si investitiile, care de la o expansiune de 4% in ultimii doi ani, au incetinit la 1%, a apreciat economistul sef al OCDE, Laurence Boone.
Impactul escaladarii tensiunilor comerciale vor reduce anul... mai mult
Joi, 19 Septembrie 2019, ora 13:59
Perspectivele economiei mondiale se inrautatesc tot mai mult, a avertizat presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, transmit AP, Reuters si DPA.
In special, a explicat seful BCE, previziunile se inrautatesc pentru sectorul industrial din zona euro, iar o redresare in semestrul doi din 2019 este acum mai putin probabila.
De asemenea, Draghi a declarat ca tinta de inflatie a BCE, de 2%, nu trebuie vazuta ca un plafon, dupa ce la sedinta de politica monetara de joi Consiliul guvernatorilor BCE a deschis calea pentru o reducere a costului creditului si o extindere a achizitionarii de active la sedinta din septembrie.
Sporirea promisiunilor privind noi masuri de stimulare este menita sa sprijine increderea in economia zonei euro, pe fondul dificultatilor cu care se confrunta sectorul industrial.
Desi increderea consumatorilor si creditarea bancara raman la un nivel ridicat, recentele date din industrie arata o imagine sumbra, sporind riscul ca cererea externa slaba, partial ca rezultat al razboiului comercial, sa afecteze curand evolutia zonei euro.
Conform datelor Eurostat, in iunie rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut usor, pana la 1,3%, de la un nivel de 1,2% inregistrat in luna mai, si in linie cu estimarile analistilor. mai mult
Vineri, 26 Iulie 2019, ora 11:46
Fondul Monetar International a revizuit in scadere prognoza privind evolutia economiei mondiale in acest an si anul viitor, avertizand ca escaladarea tensiunilor comerciale intre SUA si China, noi tarife vamale in sectorul auto si un Brexit dezordonat ar putea reduce si mai mult expansiunea, investitiile si ar putea intrerupe lanturile de furnizare, transmite Reuters.
Riscurile negative s-au intensificat, a apreciat marti Fondul Monetar International (FMI), care se asteapta acum la o crestere a economiei globale de 3,2% in 2019 si de 3,5% in 2020, un declin de 0,1 puncte procentuale pentru cei doi ani fata de previziunile din aprilie.
Este a patra inrautatire a prognozei FMI din octombrie 2018 si pana in prezent.
Datele economice de pana acum si atenuarea inflatiei indica o activitate economica globala mai slaba decat se estima, iar sporirea presiunilor dezinflationiste si tensiunile comerciale si tehnologice reprezinta viitoare riscuri, se arata in raport.
De asemenea, Fondul Monetar International a revizuit in scadere estimarea privind cresterea comertului global cu 0,9 puncte procentuale, la 2,5% in 2019. Comertul ar urma sa se redreseze si sa creasca cu 3,7% in 2020, cu aproximativ 0,2 puncte procentuale mai putin decat in precedenta prognoza.
"Principalul factor de risc la adresa economiei mondiale il reprezinta evolutiile adverse - escaladarea tensiunilor comerciale intre SUA si China, noi tarife vamale in sectorul auto si un Brexit dezordonat - care... mai mult
Marti, 23 Iulie 2019, ora 18:14
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) si-a revizuit marti prognozele privind cresterea economiei mondiale in 2019, sfatuind statele membre sa evite de urgenta un razboi comercial, pe fondul disputelor dintre China si SUA, si sa isi uneasca eforturile pentru a relansa economia mondiala, informeaza AFP.
Conform celor mai recente prognoze ale OECD, economia mondiala ar urma sa inregistreze in acest an un avans de 3,2%. Acesta ar fi cel mai slab ritm de crestere inregistrat de economia mondiala dupa 2016, in conditiile in care in precedentele estimari din luna martie, OCDE miza pe un avans de 3,3%.
Economia mondiala ar urma sa inregistreze performante mai bune anul viitor, cand este preconizata o crestere de 3,4%, insa doar cu conditia ca SUA si China sa renunte la majorarile de tarife vamale anuntate la inceputul acestei luni.
"Economia mondiala fragila este destabilizata de tensiunile comerciale. Cresterea se stabilizeaza dar economia este slabita si sunt riscuri serioase la orizont. Guvernele trebuie sa colaboreze pentru a asigura o revenire la o crestere mai solida si mai sustenabila", a declarat economistul sef al OECD, Laurence Boone, inaintea reuniunii anuale a organizatiei care va avea loc miercuri si joi la Paris.
Pe fondul riscurilor de razboi comercial, OCDE a cerut statelor "sa isi regleze conflictele via o mai mare cooperare internationala si sa imbunatateasca cadrul juridic international", o aluzie implicita la o reforma a... mai mult
Marti, 21 Mai 2019, ora 16:09