Guvernul italian lucreaza la un nou pachet de stimulare a economiei, in valoare de cel putin 50 de miliarde de euro (54 de miliarde de dolari), pentru a atenua impactul pandemiei de coronavirus (COVID-19), a anuntat marti prim-ministrul Giuseppe Conte.
Noile masuri, care ar urma sa fie date publicitatii pana la finalul lunii, se vor adauga pachetului de 25 de miliarde de euro aprobat in martie, a spus Conte, intr-un discurs rostit in Senat.
Separat, Conte a scris intr-o postare pe Facebook ca Executivul de la Roma va anunta inainte de finalul saptamanii planul de revenire treptata, incepand din 4 mai, din izolarea impusa populatiei pentru combatarea epidemiei, transmit DPA si Reuters.
Masurile de izolare, in vigoare din 9 martie, le impun oamenilor sa nu iasa din case decat pentru deplasari absolut necesare si au dus la inchiderea majoritatii afacerilor italiene.
Guvernul se afla sub presiunea grupurilor de afaceri si a regiunilor mai industrializate din nord pentru a permite o reluare treptata a activitatilor economice incepand din 4 mai, in vederea impiedicarii unei catastrofe economice.
Comisia pentru buget din Senatul Italiei estimeaza ca economia s-a contractat cu 5% in primul trimestru din 2020 si va inregistra un declin de 10% in trimestrul doi din acest an, din cauza impactului pandemiei.
Intr-un recent raport al Fondului Monetar International se arata ca Italia, a treia economie a zonei euro, ar urma sa inregistreze un declin de 0,6% in 2020,... mai mult
Marti, 21 Aprilie 2020, ora 19:24
Legaturile dintre Romania si Italia sunt mai stranse decat cele cu orice alta tara care a inregistrat pana acum un numar semnificativ de cazuri de coronavirus, atat din perspectiva a fluxului de persoane, cat si din punct de vedere economic.
Asadar, evolutia rapida a epidemiei de coronavirus din Italia este o situatie potential ingrijoratoare, investitorii si actorii economici incercand in prezent sa o evalueze, cautand sa se pregateasca.
"Pe de o parte, o incetinire a economiei in Italia, fie si temporara, poate insemna o temperare a activitatii economice in anumite sectoare de la noi, in timp ce riscul unei raspandiri a virusului favorizata de calatoriile dinspre Italia spre Romania poate induce o vulnerabilitate de alta magnitudine.
In prezent observam o reactie moderata pe bursa, scaderile fiind sub cele inregistrate de bursa germana (la 13.30, peste -3.5% fata de mai putin de 2.8% pentru BET).
Romania livreaza in special masini si echipamente electrice, articole de imbracaminte si incaltaminte, automobile si piese auto, si importa din Italia cazane, turbine, motoare, masini si echipamente electrice, piei brute si tabacite, materiale plastice. Volumul total al schimburilor comerciale a fost de aprox 18 mld. EUR in 2018, important in raport cu volumul comertului total, de aprox. 150 mld. EUR.
Pe termen foarte scurt, investitorii ar putea ramane ingrijorati, si este nevoie de masuri foarte stricte si eficient implementate pentru a evita o dezvoltare... mai mult
Luni, 24 Februarie 2020, ora 15:04
Camera de Comert a Romaniei in Italia solicita, printr-o scrisoare deschisa, retragerea atasatilor economici romani din Italia, "pentru subminarea economiei Romaniei prin neimplicare".
"Camera de Comert a Romaniei in Italia (CCIRO Italia) a avut ca scop, inca de la infiintare, promovarea intereselor economice ale Romaniei in Italia si incurajarea investitiilor intre cele doua tari. Dupa patru ani de la infiintare, am decis sa facem publice concluziile legate de colaborarea cu institutiile romanesti din Italia, care teoretic ar trebui sa aiba aceleasi scopuri: promovarea intereselor economice ale Romaniei si ale intreprinzatorilor romani.
Concluzia noastra este ca atasatii economici ai Romaniei in Italia fac orice, numai ceea ce presupune aceasta functie nu. Dimpotriva, activitatea CCIRO Italia, foarte intensa in Italia si Romania, a deranjat acesti functionari care dorm in post si nu numai ca nu am primit niciun sprijin, dar am fost mereu sabotati de cei care ar fi trebuit sa ne ajute", se mentioneaza in scrisoarea deschisa adresata premierului Mihai Tudose si presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea.
CCIRO solicita masuri urgente pentru "alungarea" atasatilor, deoarece nu promoveaza Romania si interesele statului roman.
"Cerem institutiilor abilitate, din cadrul Guvernului Romaniei, masuri urgente pentru alungarea de la posturile 'caldute' a atasatilor economici ai Romaniei din Italia pentru subminarea economiei Romaniei prin neimplicare: atasatii... mai mult
Vineri, 03 Noiembrie 2017, ora 20:16
2Italienii au in continuare probleme cu economia, insa ei vor sa faca tot posibilul pentru a o revigora. Un nou proiect prin care Internetul este oferit gratis in locurile publice ar putea avea un efect pozitiv asupra acestui sector.
Wi-Fi-ul gratis ar urma sa fie oferit dupa ce nu mai putin de 100 de parlamentari italieni au propus un proiect de lege care implica o finantare de cinci milioane de euro, scrie Engadget.
El ar urma sa fie dus la indeplinire in circa trei ani. Mii de locuri de pe teritoriul tarii vor primi Internet fara niciun cost pentru oameni, in cazul in care totul se concretizeaza. Aici sunt incluse aeroporturile, marile spatii comerciale si ...citeste mai departe despre "Poate face Internetul minuni pentru economia Italiei?" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 26 Octombrie 2014, ora 11:05
Neincrederea italienilor in economie a scazut la un nivel record in octombrie 2012, inregistrand cea mai mica valoare din 1996, cand au inceput sa se realizeze astfel de statistici. Europa se teme si ea pentru fragilitatea economiei Italiei.
Cea de-a treia economie ca marime a zonei euro si cea de-a patra economie a Uniunii Europene se afla in recesiune, incepand cu cea de-a doua jumatate a lui 2011, iar somajul a depasit nivelul de 10%.
Conform prognozelor guvernului Monti si ale FMI, economia Italiei se va reduce in acest an cu 2,4%, iar prognozele pentru 2013 sunt, de asemenea, de scadere, la nivelul intregului an.
Exista insa si semnale pozitive importante. Desi PIB italian a fost mai mic cu 0,2% in trimestrul trei al lui 2012, aceasta scadere a fost cu mult sub estimarile negative ca aceasta economie va continua trendul descendent mult mai abrupt din T1 si T2, cand s-a redus cu 0,8%.
Aceasta reducere a ritmului de scadere a PIB vine in sprijinul prognozelor bancii centrale a Italiei si a guvernului ca economia ar iesi din recesiune incepand cu a doua jumatate a lui 2013, precizeaza Bloomberg.
Italia, "too big to fail"
Economia Italiei a fost de mai mult timp una din cele mai problematice ale Uniunii Europene, cu un ritm de crestere mult mai redus fata de celelalte tari europene, incepand cu anii 1990, potrivit Eurostat.
Problemele au devenit insa cat se poate de vizibile in 2008, odata cu aparitia crizei financiare globale, cand economia a... mai mult
Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 15:10
Consumul in Italia va inregistra o scadere de 3% anul acesta, comparativ cu 2011. Aceasta este cea mai mare diminuare a consumului incepand din 1946, in urma problemelor economice si a cresterii unor taxe catre guvern, conform unui studiu al Confcommercio, organizatia retailerilor italieni.
Intre trimestrul al treilea al anului 2007 si trimestrul al doilea din acest an, cheltuielile de consum au scazut cu 6,5%, chiar daca achizitiile de telefoane mobile si computere s-au mentinut, arata studiul.
Declinul consumului inchide magazinele mici, insa marile lanturi de discount rezista mai bine, noteaza organizatia.
Cantitatea de lapte cumparata in Italia in prima jumatate a anului a scazut cu 7%, iar cea de ulei de masline cu 5%, potrivit unui raport al asociatiei fermierilor, Coldiretti.
Piata auto, in scadere
Piata auto va inregistra, de asemenea, o scadere importanta in acest an, scrie cotidianul italian La Repubblica. Numarul de masini cumparate este estimat la 1,42 milioane de unitati pentru 2012, cu un milion mai putin comparativ cu 2002 si la egalitate cu anul 1979.
O scadere semnificativa s-a inregistrat pe piata creditelor ipotecare in primul trimestru al acestui an, si anume 49,6%. Vanzarile de proprietati imobiliare au inregistrat un declin de 16,9%. mai mult
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 09:23
Italia nu va fi atrasa in criza financiara cu care se confrunta alte state din Europa intrucat bancile italiene sunt solide si solvente, iar economia este puternica, a asigurat premierul Italiei, Silvio Berlusconi, informeaza NewsIn.Berlusconi a subliniat ca Roma are "baze economice solide", dar ca exista o "criza de incredere pe pietele internationale".Declaratiile sale intervin dupa ce bursa din Milano a inregistrat o scadere semnificativa.Italia a reusit pana acum sa evite probleme legate de datoria suverana, desi are una dintre cele mai mari datorii raportate la PIB din Zona euro, adica 120%.
Insa economia sa este de doua ori mai mare decat cea a Greciei, Portugaliei si Irlandei impreuna. Ceea ce, pe de alta parte, inseamna ca, daca va avea nevoie de un pachet de salvare, acesta ar trebui sa fie extrem de mare.Avand a treia economie ca marime din zona euro, Italia urmeaza sa impuna un pachet de masuri de austeritate de 43 de miliarde de euro.
Berlusconi a fost criticat pentru ca nu s-a pronuntat pana acum in ceea ce priveste problemele economice ale Italiei. mai mult
Miercuri, 03 August 2011, ora 22:19
Economia Italiei a crescut cu 0,4% in trimestrul al doilea al acestui an, in linie cu prognozele analistilor, sugerand ca situatia din zona euro se imbunatateste, relateaza Mediafax.Raportat la acelasi trimestru al anului trecut, PIB-ul celei de-a treia mari economii din zona euro a crescut cu 1,1%, a anuntat vineri institutul national de statistica ISTAT.
Ambele cifre s-au plasat exact la media estimarilor a 22 de analisti contactati anterior de Reuters.
In primele trei luni ale acestui an, economia italiana crescuse cu 0,4% fata de trimestrul anterior, respectiv cu 0,5% raportat la ianuarie-martie 2009.
Italia este prima mare economie din zona euro care da publicitatii datele PIB pe trimestrul al doilea.
Germania si Franta vor publica datele saptamana viitoare, in aceeasi zi cu primele estimari ale Eurostat privind zona euro si UE.
Economistii sustin ca toti indicatorii anunta un trimestru doi bun pentru zona euro, cu o crestere economica de 0,6% fata de primul trimestru. mai mult
Vineri, 06 August 2010, ora 14:54
Guvernul italian estimeaza ca produsul intern brut (PIB) al tarii se va comprima cu 2% anul acesta, iar datoria publica va creste exploziv pana in 2010, potrivit ultimelor previziuni oficiale publicate ieri pe pagina de internet a ministerului de finante si citate de AFP. Italia, al carei PIB ar putea afisa o scadere cu 0,6% in 2008, potrivit noilor estimari, nu va inregistra o revigorare a cresterii economice decat in 2010, cand PIB-ul ar putea avansa cu 0,3%.In 2011, Italia ar putea inregistra o crestere cu 1% a PIB-ului, potrivit datelor publicate pe pagina de internet a ministerului.De altfel, datoria publica a Italiei, cea mai ridicata din Uniunea Europeana (UE), ar putea creste pana la 112% din PIB in 2010, dupa 110,5% din PIB in 2009 si 105,9% in 2008, potrivit noilor estimari guvernamentale. Tendinta s-ar putea inversa in 2011, cand datoria publica ar putea scadea la 111,6% din PIB. mai mult
Marti, 10 Februarie 2009, ora 10:27