Cresterea inflatiei, deprecierea leului si accentuarea blocajului financiar reprezinta principalele temeri ale investitorilor in toamna acestui an, potrivit unei analize de profil realizate in primele zile ale lunii octombrie.
"Instabilitatea politica a revenit in prim-plan, zgomotul politic fiind de natura sa accentueze semnalele de alarma privind evolutia economiei. Economia romaneasca se pregateste de vremuri tulburi.
Intr-un context international plin de provocari, de la Brexit la razboiul comercial SUA-China si problemele economice din Germania, investitorii privesc cu tot mai multa neincredere starea economiei", arata analiza Frames, realizata in cadrul campaniei "Romania, incotro?", care radiografiaza economia dupa 30 de ani de capitalism.
Potrivit unui barometru de opinie realizat in randul a 240 de oameni de afaceri, manageri si experti cu functii de raspundere din aproape intregul spectru economic, 46% dintre investitori cred ca economia merge intr-o directie gresita, 39% considera ca drumul este unul pozitiv, iar restul au evitat sa raspunda.
Principalele temeri ale investitorilor sunt legate de cresterea inflatiei, mentionata de 67% dintre respondenti, deprecierea leului (54%) si accentuarea blocajului financiar (49%).
"Cresterea preturilor se afla in prim-planul preocuparilor managerilor, in aceasta toamna. Tot mai multe companii incearca sa acopere din preturi problemele pe care le intampina, de la scaderea vanzarilor la blocajul financiar... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 15:29
Cresterea inflatiei, deprecierea leului si accentuarea blocajului financiar reprezinta principalele temeri ale investitorilor in toamna acestui an. Instabilitatea politica a revenit in prim-plan, zgomotul politic fiind de natura sa accentueze semnalele de alarma privind evolutia economiei, arata o analiza Frames, realizata in cadrul campaniei,, Romania, incotro?'', care radiografiaza economia dupa 30 de ani de capitalism.
Economia romaneasca se pregateste de vremuri tulburi. Intr-un context international plin de provocari, de la Brexit la razboiul comercial SUA-China si problemele economice din Germania, investitorii privesc cu tot mai multa neincredere starea economiei.
Potrivit unui barometru de opinie realizat de compania de consultanta Frames in randul a 240 de oameni de afaceri, manageri si experti cu functii de raspundere din aproape intregul spectru economic, in perioada 1-7 octombrie, 46% dintre investitori cred ca economia merge intr-o directie gresita, 39% considera ca drumul este unul pozitiv, iar restul au evitat sa raspunda.
Principalele temeri ale investitorilor sunt legate de cresterea inflatiei, mentionata de 67% dintre respondenti, deprecierea leului (54%) si accentuarea blocajului financiar (49%).
,,Cresterea preturilor se afla in prim-planul preocuparilor managerilor, in aceasta toamna. Tot mai multe companii incearca sa acopere din preturi problemele pe care le intampina, de la scaderea vanzarilor la blocajul financiar generat de neplata la... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2019, ora 12:42
Impactul instabilitatii politice ar putea fi de 2 miliarde de euro pana la finalul anului, acesta fiind generat de cresterea dobanzilor si a costurilor de imprumut ale statului, precum si de cresterea costurilor pentru produsele importate, potrivit lui Florin Jianu, reprezentant al Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) si fost ministru pentru Mediul de Afaceri (primul care a demisionat dupa ordonanta 13).
"Calculul pe care noi l-am facut avand in vedere cresterea dobanzilor si a costurilor de imprumut ale statului, cresterea costurilor pe produsele importate duc la un cost total pana la sfarsitul anului de aproximativ 2 miliarde de euro.
Va fac numai o radiografie numai a ceea ce inseamna diferenta de curs valutar si implicatiile pe importuri. Importurile trimestriale sunt in jur de 20,8 miliarde de euro, atat au fost pe primul trimestru, iar daca ne uitam la o diferenta a cursului valutar de la 4,55 lei/ euro la 4,59, avem 20 de milioane de euro strict", a spus Florin Jianu, in cadrul unui conferinte de presa.
Acesta a subliniat ca la aceasta suma nu au fost luate in calcul fondurile europene, iar in programul de guvernare era prevazut ca pana la finalul anului sa fie atrase 4,6 miliarde de euro.
"Ganditi-va ca mai mult de 80% dintre ele nu vor fi realizate. Trebuie sa facem diferenta, nu avem exact datele cat sunt plati directe pe agricultura, pentru ca ele o sa intre in acest calcul de 4,6 miliarde de euro, dar se... mai mult
Luni, 26 Iunie 2017, ora 15:41
Oficialii Bancii Centrale Europene se asteapta la turbulente financiare marcante in perioada imediat urmatoare, pe masura ce stabilitatea politica la nivel global este supusa unor presiuni exercitate de avansul partidelor nationaliste.
"O volatilitate crescuta este de asteptat sa se intalneasca in perioada urmatoare pe pietele financiare, iar riscul unei recesiuni abrupte ramane unul semnificativ", apreciaza expertii institutiei in raportul bianual publicat de BCE, relateaza Bloomberg.
Conform specialistilor BCE, tensiunile geopolitice si alegerile generale din anumite tari dezvoltate sunt in masura sa aiba un impact semnificativ asupra investitorilor.
"Nivelul ridicat al tensiunilor geopolitice si incertitudinea ridicata de calendarul electoral strans din cateva tari dezvoltate au potentialul de a resuscita aversiunea fata de factorii de risc si a genera un sentiment de neincredere majora", arata raportul BCE.
Alegerile prezidentiale din Statele Unite au fost momentul culminant al unei perioade in care factorii politici au prevalat in fata celor economici, atunci cand a venit vorba de estimarea riscurilor in economiile dezvoltate, iar factorul declansator pare sa fi fost votul pro-Brexit dat de britanici.
Victoria lui Donald Trump in cursa electorala din SUA a accentuat volatilitatea pietelor si va avea un efect inca imposibil de cuantificat pentru tarile ce alcatuiesc zona euro, estimeaza analistii Bancii Centrale Europene.
Chiar daca situatia economica... mai mult
Vineri, 25 Noiembrie 2016, ora 17:31
Alegerile parlamentare din Turcia zgaltaie puternic barca puterii in care se afla presedintele Erdogan. Prima victima colaterala pare sa fie pentru moment economia, care a inceput sa intre la apa.
Guvernul pro-islamist pe care presedintele turc si-a bazat ascensiunea mai bine de un deceniu a pierdut majoritatea parlamentara, iar investitorii se arata speriati de o revenire la un model de instabilitate politica si economica a Turciei, remarca portalul Market Watch.
Victima ambitiilor personale
Cele trei partide de opozitie din Turcia s-au coalizat pentru a bloca intentia presedintelui Erdogan de a modifica Constitutia si de a impune un sistem de republica prezidentiala in Turcia.
Recep Erdogan si-a justificat initiativa prin nevoia de eficientizare a actului de guvernare, dar opozantii sai vad in aceasta un pas hotarat pentru instaurarea dictaturii.
Rezultatul votului da si semnalul unei perioade incerte din punct de vedere politic, analistii asteptandu-se la formarea unui guvern minoritar.
"Dupa mine, potopul!"
Viziunea lor este confirmata si de primele efecte economice ale alegerilor, lira turceasca depreciind-se astazi cu 4 procente in fata dolarului american.
Indicii bursieri, printre care si cel de referinta BIS 100, au suferit caderi de pana la 7%, atingand un nivel minim al ultimelor 3 luni.
La fel, randamentul obligatiunilor de stat turcesti a crescut de la 9,32 la 9,94, ca urmare a vanzarii masive de titluri de stat.
Spaima... mai mult
Luni, 08 Iunie 2015, ora 11:47
Romania a devenit un camp al luptelor politice, singura victima directa a acestor batalii fiind economia nationala. Leul este in picaj, investitiile straine directe s-au injumatatit, companiile de stat "de top" isi cer insolventa.
Radiografia economica reflecta in mod direct orgoliile politice. Iata, asadar, ce a pierdut Romania:
2012 a fost un an al schimbarilor politice. In cele sase luni am schimbat mai multe guverne. In plus, urmeaza sa hotaram daca vrem sau nu sa schimbam si presedintele. In toata aceasta perioada, economia Romaniei si-a pierdut tot mai mult din putere.
Pe 6 februarie, Emil Boc, premier contestat pentru masurile anticriza, cum ar fi reducerea salariilor bugetarilor si a pensiilor, si-a anuntat demisia lui si a intregului guvern pe care il conducea.
Presedintele Basescu l-a numit in functie pe Mihai Razvan Ungureanu, fostul sef SIE. Premierul era pregatit pentru lucruri marete: a fondat un Consiliu Consultativ pentru mediul de afaceri, cerandu-le unor cunoscuti oameni de afaceri un set de masuri concrete pentru a-i ajuta. Insa totul s-a rezumat la planuri. Dupa doua luni de zile, cand premierul a fost demis printr-o motiune de cenzura, nicio masura nu se concretizase.
Al treilea premier, Victor Ponta, a preluat "fraiele tarii" pe 27 aprilie. De atunci, scena politica s-a transformat intr-un camp deschis de lupta intre premier si presedinte. De la batalia pentru reprezentarea tarii la Bruxelles, la acuzatii de plagiat si pana la... mai mult
Luni, 16 Iulie 2012, ora 07:30
Bursa de la Bucuresti a scazut cu 1,76% la deschiderea sedintei de miercuri, influentata in principal de instabilitatea politica din Romania, dar si de corectiile usoare inregistrate de bursele externe.
Scaderea pietei vine dupa cinci sedinte consecutive in care indicele general BET-C a avansat cumulat cu aproape 7%.
Piata nu a reactionat marti la disputele din Parlament intre PDL si USL privind schimbarea presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, insa reactiile s-au vazut miercuri dimineata, cand cotatiile au deschis in scadere.
"Politicul isi pune amprenta (asupra evolutiei pietei -n.r.), insa influenteaza si scaderile usoare de pe bursele europene caer urmeaza dupa cresterile sustinute", a declarat pentru MEDIAFAX Liviu Avram, seful departamentului de vanzari al firmei de brokeraj NBG Securities Romania.
Dupa primele 37 de minute de tranzactionare, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 2,1%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,77% sub inchiderea de marti.
In acelasi timp, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 1,97% sub sedinta precedenta.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 2,04%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.
Totodata, noul indice al BVB, BET-BK, a coborat cu 1,44%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de... mai mult
Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 10:55
Romania, pe langa criza economica, trebuie sa "reziste" unei instabilitati politice. Dupa dispute pe tema reprezentarii la Bruxelles, acuzatii de plagiat care au ajuns si in presa internationala, o noua confruntare politica atrage atentia asupra Romaniei: USL cere revocarea presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului. Cine mai reactioneaza?
_________________________________________________________________________________
UPDATE - 20:42 - Basescu: Cer incetarea actiunilor impotriva institutiilor statului roman
_________________________________________________________________________________
Presedintele Traian Basescu a facut o scurta declaratie de presa, marti seara, la Palatul Cotroceni.
Ziare.com a transmis in format LIVE TEXT declaratiile sefului statului:
- Cer majoritatii parlamentare sa inceteze imediat actiunile impotriva institutiilor statului roman
- Actiunile Guvernului vor avea efecte economice extrem de grave pentru Romania si populatiei Romaniei
- Au pus statul roman si pe cei 22 de milioane de romani intr-o situatie extrem de dificila
- Suspendarea presedintelui este o etapa intermediara, conform planificarii lor va avea loc zilele urmatoare
- Prin actiunile Guvernului si ale majoritatii parlamentare se incalca grav regulamentelor Uniunii Europene
- Privind la evenimentele care s-au desfasurat in ultimele saptamani si au culminat cu actiunile de astazi, cer lui Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin, Gabriel Oprea,... mai mult
Marti, 03 Iulie 2012, ora 17:46
Consilierul economic al premierului Emil Boc, Andreea Paul-Vass, a declarat miercuri ca instabilitatea politica, indiferent de cine este generata, de catre Putere sau de catre Opozitie, lezeaza semnificativ perspectivele relansarii cresterii economice, precizeaza NewsIn."Instabilitatea politica, indiferent de cine este generata, fie de catre Opozitie, fie de catre partidele aflate la guvernare, lezeaza semnificativ perspectivele relansarii cresterii economice.
Anul 2011, si nu numai, intreaga perioada actuala trebuie sa evite capcane majore si in aceeasi masura sa valorifice sansele majore pe care le-a deschis criza economica si financiara globala", a spus Vass.Potrivit acesteia, flexibilizarea pietei muncii este o provocare foarte importanta pentru Romania."Principala capcana pe care Romania trebuie sa o evite acum, am numit capcana venitului mediu, adica foarte multe tari reusesc sa treaca de la grupul tarilor cu venituri mici la grupul tarilor cu venituri medii, saltul la clasa de venituri superioara este in cele mai multe cazuri ratata din cauza faptului ca aceste tari cresc costurile si pierd competitivitatea.
Principala provocare careia Romania trebuie sa-i ofere un raspuns este flexibilizarea pietei muncii, si cine are senzatia ca Romania este o insula solitara in economia globala se inseala amarnic", a adaugat Vass. mai mult
Miercuri, 23 Februarie 2011, ora 13:24