Economia Greciei a revenit pe crestere in 2017, pentru a doua oara in ultimul deceniu, chiar daca ritmul de crestere a fost mai mic decat se preconiza, arata cifrele oficiale publicate luni.
Agentia nationala de statistica Elstat a anuntat ca in 2017 Produsul Intern Brut al Greciei a inregistrat un avans de 1,4% comparativ cu 2016, mai putin decat crestere de 1,6% preconizata de Ministerul de Finante, informeaza DPA.
In ultimul deceniu, economia Greciei a mai reusit o crestere anuala doar in 2014, cu un avans de 0,7%, insa aceasta relansare a fost subminata de o criza politica astfel ca autoritatile de la Atena au fost nevoite sa incheie un al treilea acord de asistenta cu creditorii internationali.
Datele oficiale publicate luni de Elstat mai arata ca economia greceasca a incetinit semnificativ in ultimul trimestru al anului trecut, cand PIB a inregistrat o crestere de 0,1% comparativ cu trimestrul al treilea, dupa un avans de 0,4% in trimestrul precedent.
Grecia a intrat intr-o criza financiara severa in 2010 si intre timp a fost nevoita sa solicite trei programe de asistenta internationala. Ultimul astfel de program ar urma sa se incheie in luna august, dupa care autoritatile de la Atena se asteapta ca Grecia sa fie in masura sa se finanteze singura de pe pietele financiare. Cele trei programe de asistenta au fost insotite de masuri dure de austeritate, in timp ce venitul mediu al grecilor a scazut cu aproape un sfert.
In ultimul deceniu Produsul Intern... mai mult
Luni, 05 Martie 2018, ora 16:37
Peste 20,16 milioane de turisti au vizitat Grecia in primele noua luni din 2015, mai multi cu 8,6% comparativ cu perioada similara din 2014, o veste buna pentru economia tarii, arata datele publicate de Banca Centrala a Greciei (BoG).
Numarul sosirilor din Europa, care reprezinta majoritatea vizitatorilor straini in Grecia (88,4%), a inregistrat un avans de 7,9% in perioada ianuarie - septembrie 2015.
Din statele europene, avansuri semnificative s-au inregistrat in randul turistilor din Bulgaria (56,8%), Germania (17,8%), Marea Britanie (17,5%), Italia (26,1%), Romania (2,6%) si Polonia (27,1%), in timp ce numarul turistilor din Rusia si Serbia a scazut cu 62,1% si, respectiv, 26,5%.
Din afara Europei, cresteri importante ale numarului de vizitatori straini au fost din ...citeste mai departe despre "Sectorul infloritor care salveaza economia Greciei de la prabusire - Crestere importanta in 2015" pe Ziare.com mai mult
Marti, 12 Ianuarie 2016, ora 20:22
Economia Greciei da semne ca a inregistrat in trimestrul II o crestere mai mare decat cea prognozata de analisti.
In prima faza, PIB-ul tarii a inregistrat o crestere de 0,9 procente, cu putin mai mult fata de estimarea oficiala de 0,8% avansata la mijlocul lunii august, arata Bloomberg.
O explicatie consta si in cresterea consumului intern pe perioada tensionata in care in care premierul Alexis Tsipras s-a luptat sa asigure semnarea acordului pentru un nou imprumut de 86 de miliarde de euro.
Acum noile date statistice emise de Atena lasa sa se inteleaga ca inclusiv productia a avut o crestere de 1,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce ar reprezenta un record al ultimilor 7 ani in Grecia.
Inclusiv estimarea initiala de crestere economica, din 13 august, a socat intrucatva economistii, pana atunci datele prelucrate de analistii agentiei Bloomberg indicand o contractie de 0,5% a economiei elene.
Aceasta parea justificata, in contextul in care nesiguranta viitorului tarii in zona euro si intregul conflict starnit pe tema datoriei Greciei pareau sa fi afectat mediul economic intern.
Totalul cheltuielilor de consum din trimestrul al II-lea a inregistrat o crestere de 1,1 procente, in timp ce exportul a tresarit cu doar 0,1% in aceeasi perioada.
Totodata, nivelul importurilor a scazut cu 4,9%, dupa cum reflecta cifrele facute publice de Autoritatea Statistica Elena.
Bucuria este de scurta durata insa, statisticienii greci asteptandu-se la... mai mult
Vineri, 28 August 2015, ora 18:06
Economia Greciei a inregistrat o crestere surprinzatoare de 0,8% in al doilea trimestru al anului, comparativ cu perioada ianuarie-martie 2015.
Avansul produsului intern brut (PIB) este o veste buna, mai ales ca analistii erau pesimisti, avand in vedere ca prognozau o contractie de 0,5%.
Cifra pune statul elen inaintea Marii Britanii in ceea ce priveste cresterea economica procentuala, care a avut parte de o expansiune de 0,7% a PIB-ului, potrivit The Guardian.
Trebuie mentionant ca datele se refera la trimestrul al doilea din 2015, adica inainte de impunerea unor masuri precum inchiderea bancilor si limitarea retragerilor e la bancomate.
Dar sursa citata mentioneaza ca e greu de crezut ca economia Greciei a revenit pe crestere dupa doua trimestre consecutive de contractie.
Insa institutul de statistica din Atena atrage atentia ca e vorba doar de niste estimari preliminare, care vor fi revizuite. Un nou comunicat va fi remis pe 28 august, ce va contine date mai ...citeste mai departe despre "Cadou de la zei? Veste neasteptat de buna pentru economia Greciei" pe Ziare.com mai mult
Joi, 13 August 2015, ora 14:35
Dupa doua luni de declin, indicele privind increderea in economia Greciei realizat de Fundatia pentru Cercetare Economica si Industriala (IOBE) arata o redresare in septembrie, datorita imbunatatirii semnificative in sectorul industriei si in cel al constructiilor, transmite site-ul ekathimerini.com.
Increderea revine dupa ce datele publicate de Oficiul central de Statistica din Grecia (ELSTAT) arata o incetinire a recesiunii.
IOBE estimeaza ca unele sectoare ale economiei elene arata o imbunatatire a perspectivelor comparativ cu precedentele luni. Productia industriala a crescut semnificativ in septembrie iar indicele privind constructiile a crescut pentru a sasea luna consecutiv.
Totusi, increderea consumatorilor a scazut luna trecuta iar indicele privind increderea in sectorul serviciilor a ramas neschimbat.
Premierul elen Antonis Stournaras a declarat recent ca se asteapta la un declin de aproximativ 3,8% al PIB-ului Greciei in acest an, fata de o scadere de 4,2% estimata anterior.
Grecia spera ca o revenire pe crestere dupa sase ani de recesiune va majora veniturile Guvernului si va ajuta Atena sa evite noi masuri dure de austeritate, pentru a indeplini tintele fiscale stabilite cu creditorii internationali.
Incurajat de cele mai recente date privind PIB-ul Greciei, premierul Antonis Samaras a cerut reprezentantilor UE, BCE si FMI sa nu mai solicite alte concedieri, reduceri de pensii si salarii.
Produsul Intern Brut al Greciei este in declin... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 14:12
Guvernul Greciei are indicii ca economia se va contracta cu mai putin de 4% anul acesta, datorita sezonului turistic foarte bun, care depaseste estimarile, a declarat pentru Reuters un oficial guvernamental elen.
UE si FMI se asteapta ca Produsul Intern Brut al Greciei sa inregistreze un declin de 4,2% in 2013, in timp ce Banca Centrala a Greciei estimeaza o scadere de 4,6%, dupa ce anul trecut economia a inregistrat un recul de 6,4%.
"Avem indicii ca recesiunea din acest an putea fi sub 4%", a afirmat oficialul elen.
Premierul Antonis Samaras a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca recesiunea din acest an va fi mai redusa decat s-a estimat, dar nu a precizat ce nivel ar putea atinge.
Excedentul bugetar a ajuns la 1,1 miliarde de euro in primele sapte luni din 2013, in timp ce datoria Greciei se ridica la 321 miliarde de euro si ar urma sa ajunga la 176% din PIB pana la sfarsitul acestui an.
Economia Greciei s-a contractat cu 3,8% in trimestrul doi din 2013, comparativ cu perioada similara din 2012, a anuntat vineri Oficiul central de statistica din Grecia (ELSTAT), fata de un declin de 4,6% estimat in august.
Produsul Intern Brut al Greciei este in declin din trimestrul trei al anului 2008. Desi Grecia a beneficiat in ultimele luni de cresterea optimismului privind viitorul tarii, dupa ce temerile privind iesirea din zona euro s-au atenuat, economia arata putine semne de redresare, iar rata somajului a ajuns in mai la nivelul record de 27,6%.... mai mult
Marti, 10 Septembrie 2013, ora 11:10
Grecia ar putea sa-si reia cresterea economica pozitiva doar din 2014 daca reformele economice vor continua, iar anul curent va ramane in continuare unul marcat de recesiune, afirma guvernatorul Bancii Centrale a Greciei, Giorgos Provopoulos.
Oficialul elen a cerut guvernului sa mentina ritmul adoptarii reformelor si sa indeplineasca tintele fiscale stabilite cu creditorii internationali ai Greciei.
Economia tarii s-a contractat cu 20,1% de la inceputul crizei, in 2008 dar situatia economiei "se imbunatateste cu siguranta", dupa ce Grecia a evitat pericolul intrarii in faliment sau a iesirii din zona euro, a explicat guvernatorul Bancii Centrale, potrivit Bloomberg si Reuters.
Acesta a apreciat ca rata somajului va continua sa creasca anul acesta, dupa ce anul trecut a ajuns la valoarea record de 24,5%.
"Nu este nici o indoiala ca 2013 va f un an dificil, dar ne putem astepta ca recesiunea sa se apropie gradual de final si sa vedem rate de crestere pozitive in 2014", a afirmat Giorgos Provopoulos la o intalnire a actionarilor Bancii Greciei.
Oficialul elen a explicat ca trebuie luate masuri impotriva evaziunii fiscale si trebuie redusa povara platitorilor de taxe, fiind necesara un nou model al economiei orientat spre export.
"Pericolul falimentului a fost evitat, perspectiva iesirii din zona euro s-a indepartat iar increderea s-a restabilit gradual. Aceste evolutii incurajatoare nu trebuie sa ne determine sa atenuam ritmul reformelor", a declarat... mai mult
Luni, 25 Februarie 2013, ora 16:21
Economia Greciei s-a contractat intr-un ritm mai rapid decat s-a estimat anterior, confirmand ca tara a ramas in recesiune dupa ce guvernul a redus cheltuielile si exporturile au scazut, arata datele publicate vineri de Oficiul de statistica din Grecia (Elstat).
Produsul Intern Brut al Greciei a inregistrat un declin anual de 6,3% in trimestrul al doilea din 2012, fata de 6,2% cat estima Elstat in august si fata de o scadere de 6,5% in primul semestru al anului, transmite The Wall Street Journal.
Consumul total a scazut in trimestrul al doilea cu 7,2%, dupa un declin de 7,1%, cel mai semnificativ declin fiind inregistrat la cheltuielile de consum, a anuntat Oficiul de statistica din Grecia.
In conditiile in care Grecia trece prin al cincilea an de recesiune, noul guvern condus de conservatorul Antonis Samaras a facut din relansarea cresterii economice prioritatea sa, in conditiile in care rata somajului a crescut la 24,4% in luna iunie.
Somajul din Grecia a atins un nou record in iunie, de 24,4%
Cu toate acestea, in ultimele luni institutiile financiare au atras atentia asupra unei recesiuni peste asteptari in 2012.
In prezent, Banca centrala a Greciei mizeaza pe o contractie anuala a PIB de 4,5%, dupa un recul de 6,9% in 2011. De asemenea, in ultimul sau raport cu privire la Grecia, Comisia Europeana a amanat pentru 2014 data la care Grecia ar urma sa revina pe crestere economica. mai mult
Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 18:29
Economia Greciei s-a contractat in primele trei luni din 2012, cel de-al 13-lea declin din ultimele 14 trimestre, tara fiind afectata de incertitudinea politica persistenta, in conditiile in care formarea unui guvern de coalitie intampina dificultati, la o saptamana dupa alegerile legislative.
In primul trimestru din 2012, Produsul Intern Brut al Greciei a inregistrat o scadere de 6,2%, comparativ cu perioada similara din 2011, dupa un declin de 7,5% in trimestrul patru din 2011, a anuntat marti Oficiul de Statistica de la Atena.
Comisia Europeana a estimat ca economia Greciei se va contracta cu 4,7% in 2012, al cincilea an de recesiune, in urma reducerii cheltuielilor si a majorarii taxelor, cerute in schimbul pachetelor de asistenta financiara de la FMI si UE.
Reuniunea dintre presedintele Greciei, Carolos Papoulias, si liderii partidelor reprezentate in parlament, cu exceptia celui neonazist si a celui comunist, dedicata formarii unui guvern de tehnocrati care sa scoata tara din criza a inceput marti intr-o atmosfera de pesimism. La reuniune au fost invitati liderii partidelor politice care au obtinut reprezentare parlamentara in alegerile din 6 mai, cu exceptia formatiunii neonaziste Zori de Aur, cu care celelalte formatiuni refuza sa negocieze. mai mult
Marti, 15 Mai 2012, ora 20:29