Presedintele Bancii Mondiale, David Malpass, a declarat marti seara ca ritmul de crestere inregistrat de economia mondiala in primul semestru din 2020 ar putea sa fie mai mic decat cifra de 2,5% prognozata de institutia financiara pentru ansamblul acestui an, transmite Bloomberg.
"Vestea buna este ca va fi usor mai mare decat ritmul de crestere din 2019, dar vestea proasta este ca avansul din prima jumatate va fi probabil mai mic din cauza coronavirusului. Insa chiar si o crestere reala de 2,5% pentru economia mondiala nu este suficienta pentru a ridica tarile in curs de dezvoltare", a declarat David Malpass la o reuniune a economistilor americani organizata la Washington.
Potrivit lui Malpass, coronavirusul este principalul subiect de discutii la Banca Mondiala. "Analizam modalitatile prin care sa raspundem sau sa punem la dispozitie resurse pentru statele in curs de dezvoltare. De asemenea ne coordonam actiunile cu Organizatia Mondiala a Sanatatii, care este in prima linie a luptei impotriva virusului, si avem o gama larga de instrumente pe care Banca Mondiala le poate utiliza in cazul in care pandemia se va raspandi", a spus David Malpass.
Presedintele Bancii Mondiale a mentionat in mod special cresterea economica modesta inregistrata de Europa si a subliniat ca politica Bancii Centrale Europene nu functioneaza pentru ca distorsioneaza pietele si subventioneaza partile cele mai putin productive ale economiei. "Ritmul lent de crestere al Europei vine intr-un... mai mult
Miercuri, 26 Februarie 2020, ora 10:48
Epidemia de coronavirus a perturbat deja cresterea economica din China si daca se va raspandi in continuare in alte state ar putea deturna redresarea "extrem de fragila" a economiei mondiale in 2020, a avertizat miercuri Fondul Monetar International (FMI).
Intr-o nota adresata ministrilor de Finante si reprezentantilor bancilor centrale din G20, FMI a enumerat o serie de riscuri cu care se confrunta economia mondiala, intre care se afla epidemia de coronavirus si o revenire a tensiunilor comerciale dintre Statele Unite si China, precum si dezastrele legate de clima, transmite Reuters.
Ministrii de Finante si reprezentantii bancilor centrale din cele mai avansate 20 de economii ale lumii se vor reuni la Riad, in Arabia Saudita, la sfarsitul acestei saptamani, pe fondul incertitudilor provocate de impactul coronavirusului cunoscut sub numele de COVID-19.
FMI si-a mentinut estimarea facuta in luna ianuarie, referitoare la o crestere de 3,3% a economiei mondiale in acest an, fata de ritmul de 2,9% realizat in 2019.
Avansul din acest an a fost revizuit insa cu 0,1 puncte procentuale fata de previziunile din octombrie ale Fondului.
Presedintele chinez Xi Jinping a declarat ca China ar putea, totusi, sa respecte tinta de crestere economica pentru 2020, in pofida epidemiei, dar nota FMI a pus sub semnul intrebarii acest fapt.
"Coronavirusul, o tragedie umana, perturba activitatile economice din China, activitatile de productie si transporturile din regiunile... mai mult
Joi, 20 Februarie 2020, ora 08:42
Economia globala va avea un ritm de crestere modest in 2020, de circa 3,4%, comparativ cu media pe termen lung a secolului 21, de 3,8% pe an, conform estimarilor publicate marti de PwC.
Previziunile PwC arata ca economia globala va avansa din inertie, in 2020, atata timp cat tensiunile comerciale continua sa creeze provocari. Cu toate acestea, este de asteptat ca serviciile sa ramana unul dintre punctele forte pentru comertul global, valoarea totala a exporturilor de servicii la nivel global fiind prognozata sa atinga un record de 7 trilioane de dolari in 2020, arata estimarile.
"Globalizarea a fost o caracteristica definitorie a economiei globale inca din anii '70. Cu toate acestea, volumul global de marfuri tranzactionate a incetinit dramatic si chiar a stagnat in 2019. Avand in vedere desfiintarea efectiva a mecanismului de solutionare a litigiilor din cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului in luna decembrie, ne putem astepta la momente mai dificile pentru comertul mondial", spune Barret Kupelian, economist sef, PwC Marea Britanie.
La randul sau, Ionut Simion, country managing partner PwC Romania, spune ca in 2020 si in anii urmatori ar trebui sa aiba loc o consolidare a finantelor publice.
"Toate prognozele pentru Romania, inclusiv cea mai optimista de 4,1% apartinand guvernului, indica o incetinire a ritmului de crestere economica pentru acest an fata de anii anteriori, in linie cu tendinta economiei globale. Prin urmare, un cadru legislativ stabil si... mai mult
Marti, 07 Ianuarie 2020, ora 12:17
Economia mondiala a trecut de la avant la "o incetinire sincronizata", din cauza escaladarii tensiunilor comerciale globale, a Brexitului si a incertitudinilor geopolitice, a declarat marti noul director general al Fondului Monetar International, Kristalina Georgieva, in primul sau discurs, transmit Reuters si DPA.
"In 2019, ne asteptam la o crestere mai lenta in aproape 90% din economiile lumii. Economia globala este acum intr-o incetinire sincronizata. Aceasta franare extinsa inseamna ca anul acesta cresterea economica va inregistra cel mai slab ritm de la inceputul deceniului", a avertizat Kristalina Georgieva.
Aceasta a prezentat un studiu FMI in care se arata ca efectul cumulativ al conflictelor comerciale ar putea insemna o reducere de 700 de miliarde de dolari a PIB-ului global pana in 2020, sau aproximativ 0,8%. Pierderile vin ca urmare a scaderii increderii oamenilor de afaceri si a reactiilor negative ale pietelor, a explicat seful FMI.
Ea a cerut statelor sa lucreze impreuna pentru a revizui reglementarile globale privind comertul, pentru a le face mai sustenabile.
Din cauza tensiunilor comerciale "activitatea industriala pe plan global si investitiile s-au redus substantial", ceea ce va avea efect si asupra sectorului serviciilor. Toate statele au de pierdut in cazul unui razboi comercial. Pana acum, repercursiunile au inclus intreruperea lanturilor de aprovizionare si cresterea diviziunilor digitale, a explicat oficialul FMI.
In ceea ce poate fi... mai mult
Miercuri, 09 Octombrie 2019, ora 08:32
Economia globala va cunoaste o usoara incetinire in 2019, pe masura ce tarile G7 revin, pe termen lung, la rate medii de crestere, reiese din analiza Global Economy Watch, publicata de firma de consultanta PwC.
PwC se asteapta ca perioada de crestere economica accelerata inregistrata de majoritatea economiilor mari, incepand cu finalul lui 2016 si pana la inceputul lui 2018, sa se fi incheiat.
In Statele Unite este de asteptat ca efectul pozitiv al stimulului fiscal sa se estompeze treptat, dobanzile mai mari vor atenua cheltuielile de consum, iar un dolar puternic va continua sa afecteze negativ exporturile americane.
PwC estimeaza o scadere moderata a cresterii economice din Statele Unite de la 2,8% in 2018 pana la aproximativ 2,3% in 2019.
Si in China nivelul de cresterii economice va suferi o scadere comparativ cu 2018. Desi guvernul va incerca sa se asigure ca scaderea este una usoara, impactul razboiului comercial cu Statele Unite ale Americii si nevoia de a controla nivelul datoriilor vor crea premisele unei decelerari modeste a cresterii economice in 2019.
Se asteapta ca in tarile cu o economie dezvoltata piata muncii sa ramana in continuare sub presiune, rata somajului va continua sa scada, chiar daca ritmul crearii de noi locuri de munca va incetini. Acest fapt va duce la o crestere a salariilor, dar cauzeaza probleme pentru companiile care cauta sa angajeze specialisti pentru a suplini deficitul de talente. Potrivit raportului, in 2019 rata... mai mult
Luni, 11 Februarie 2019, ora 13:29
Banca Centrala Europeana (BCE) estimeaza ca economia globala va scadea anul viitor, dupa care se va stabiliza, in timp ce preturile vor continua sa creasca, potrivit buletinului publicat joi.
Investitorii iau in calcul o incetinire a cresterii pentru economia globala, in principal din cauza costurilor mai mari de imprumut pentru debitorii in dolari si tensiunilor comerciale dintre Statele Unite si China, informeaza site-ul agentiei de presa Reuters.
BCE si-a argumentat noile asteptari pe baza acestor prognoze, in cel mai recent buletin economic, publicat joi, insa apreciaza ca inca exista "presiuni inflationiste" la nivel global si in zona euro.
"In perspectiva, se asteapta ca activitatea economica globala sa incetineasca in 2019 si sa ramana stabila dupa aceea. Se preconizeaza ca presiunile inflationiste globale sa creasca incet, pe masura ce rezervele se vor diminua", se arata in buletinul economic al BCE.
Buletinul prezinta argumentele pentru decizia BCE din cadrul sedintei din decembrie, cand a hotarat sa puna capat oficial programului de cumparare de obligatiuni de 2,6 trilioane de euro si sa continue sa reinvesteasca banii pe care ii primeste la scadenta pentru mult timp dupa prima majorare a ratei dobanzii cheie.
"Inflatia de baza se asteapta sa creasca treptat pe termen mediu, sustinuta de masurile de politica monetara ale BCE, de expansiunea economica continua si de cresterea salariilor", se mai precizeaza in buletinul BCE. ...citeste mai departe... mai mult
Joi, 27 Decembrie 2018, ora 12:59
Economia globala este asteptata sa urce cu aproape 4% in 2018, exprimata la paritatea puterii de cumparare (PPP), adaugand 5.000 de miliarde de dolari peste valoarea curenta, potrivit estimarilor PwC cuprinse in raportul Global Economy Watch.
"Vedem in 2018 un trend similar al dezvoltarii economice a Romaniei. Pentru o crestere economica sustenabila pe termen lung este nevoie de predictibilitate, stabilitate financiara, fiscala si consens politic asupra unor proiecte majore. Este nevoie ca mediul de afaceri sa poata conta pe termen lung pe aceleasi reguli ale jocului, astfel incat sa-si poata planifica mai bine investitiile. In acelasi timp, este nevoie de o majorare a investitiilor publice si de cresterea eficientei acestora", a precizat Ionut Simion, country managing partner PwC Romania.
Principalele motoare de crestere ale economiei globale - Statele Unite ale Americii, tarile emergente din Asia si zona euro - vor contribui cu aproape 70% la cresterea economica globala in 2018, comparativ cu media de aproape 60% inregistrata dupa anul 2000.
Economia zonei euro va creste cu peste 2% in 2018
PwC se asteapta ca economiile periferice ale zonei euro sa le depaseasca pe cele din nucleu in ceea ce priveste ritmul de crestere pentru al cincilea an consecutiv. Dintre economiile mari ale zonei euro, Olanda este de asteptat sa inregistreze cea mai accelerata crestere, cu aproape 2,5%. La polul opus, nesiguranta legata de Brexit va afecta ritmul de crestere al Regatului... mai mult
Marti, 09 Ianuarie 2018, ora 15:16
Sefa Fondului Monetar International, Christine Lagarde, crede ca in economia globala se indeplinesc conditiile unei usoare cresteri, dar atrage atentia ca liderii politici sunt nevoiti sa asigure in continuare un climat favorabil mentinerii acestui trend pozitiv.
"Vestea buna este ca, dupa sase ani de crestere economica dezamagitoare, economia globala pare sa castige teren, intrand intr-un ciclu de recuperare care va asigura mai multe locuri de munca, venituri mai mari si prosperitate", a specificat directorul FMI in cadrul unei sedinte desfasurate la Bruxelles, anunta Bloomberg.
"Perspectiva economica din tarile dezvoltate se arata mai luminoasa, pe masura ce sectorul manufacturier da semne de crestere a activitatii, iar consumul de materii prime este in masura sa asigure cresterea in randul economiilor emergente", a precizat Lagarde.
Cu toate acestea, tensiunile politice ivite tocmai in randul economiilor avansate sunt in masura sa pericliteze climatul economic actual.
"Vedem, de asemenea, in randul unor economii avansate, un sentiment de indoiala privind beneficiile integrarii economice, a arhitecturii care a stabilizat economia globala de mai bine de 70 de ani", a punctat sefa Fondului.
Protectionismul si lipsa unr solutii coerente in gasirea mixului potrivit de politici fiscale si monetare par sa fie principalele pericole care pandesc in acest moment economia globala.
Tonul optimist afisat de directorul institutiei financiare international inseamna... mai mult
Joi, 13 Aprilie 2017, ora 16:59
Economistul-sef al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare, Catherine Mann, trage un semnal de alarma privind riscurile care pandesc firava redresare economica la nivel global.
Politicile divergente ale bancilor centrale din mai multe regiuni ale globului si nationalismul economic risca sa dea peste cap planurile investitorilor si economistilor, au anuntat oficialii OCDE, citati de Daily Sabah.
Pentru moment, analistii organizatiei pastreaza neschimbata prognoza de crestere economica pe anul in curs de 3,3%, urmata de o crestere de 3,6 procente asteptata in 2018.
O perioada de volatilitate a pietelor este asteptata, insa, odata cu cresterea dobanzii de referinta pe piata americana, opineaza Catherine Mann.
"Nationalismul economic este un atu major prin influenta pe care o are in adoptarea unor noi politici in acesat moment", a explicat economistul-sef al OCDE.
Politica protectionista anuntata de administratia Donald Trump are sanse sa afecteze balanta comerciala a SUA, Mann estimand ca o crestere de 10% in pretul marfurilor de import urmand sa ridice pretul marfurilor exportate de firmele americane cu aproximativ 15 procente.
O influenta asupra exporturilor o poate avea si aprecierea dolarului rezultata in urma majorarii dobanzii de referinta de catre Rezerva Federala, mai arata analiza OCDE.
In acelasi timp, modesta revenire a economiei globala pre greu de intretinut, in contextul in care realitatea economica arata ca nivelul cheltuielilor de... mai mult
Miercuri, 08 Martie 2017, ora 18:07